Valper / Puppies

Målet vårt er en rasetypisk springer med god helse, godt gemytt og rasetypiske bruksegenskaper. Hunder vi selv kan tenke oss å leve med.
Vi har hatt den samme tispelinja siden 1988.

Spaniel siden 1974
Springer siden 1984

Sist oppdatert:
10 juni 2021

  


Link til kennelstatistikk

Under finner du link til sidene til de ulike kullene mine:

H2-kullet 2019

H2-kullet 2017

G2-kullet 2015

F2-kullet 2013

E2-kullet - 2012

D2-kullet 2011

C2-kullet 2010

B2-kullet - 2010

A2-kullet - 2009

Z-kullet 2009

Y-kullet 2009

X-kullet 2007

W-kull 2007

V-kullet 2006

U-kullet 2005

T-kullet 2004

S-kullet 2003

R-kullet 2003 

R-kullets dagbok

Q-kullet 2001

Her kan du lese mer om HD-index

Her kan du lese mer om innavl og innavlsprosent

 

Gisle med valpen

 

Tidligere kull I valpekassa akkurat nå  

Kennel Desperado
er ingen stor kennel.
Enkelte år har jeg hatt to kull, andre år har jeg ingen.

Målet med mitt oppdrett
For meg er en vakker springer uten rasetypisk gemytt og bruksegenskaper like utypisk som en dyktig og trivelig springer uten rasetypisk eksteriør.

Våre egne hunder lever som vanlige familiehunder som får være med oss hele tiden når vi er hjemme. De trenes til ulike ting og får være med på det meste fra utstilling til jakt, fra lydighet til blodsporprøver. De har et aktivt liv sammen med meg der de får trent både hode og bein, de går spor, søker, apporterer, svømmer og vi trener stadig på nye øvelser og triks. De er med meg i bilen, de er med meg på fjellturer. De stelles regelmessig, fôret godt og tas med til veterinær ved behov. Et slik liv ønsker jeg også at valpene fra meg skal få.

Tenk før du kjøper springer
Her kan du lese 10 gode grunner for å kjøpe springer spaniel og 10 grunner for å ikke kjøpe springer spaniel.  
Les de 10 grunnene her.

Før valpene er født:

- Jeg har ingen forpliktende venteliste - det gjelder begge parter.

- Det er ikke førstemann til mølla.

- Jeg lover aldri bort valper som er ufødt. 

Men du kan før kullet er født melde din interesse for valp. Fortell meg hvilke ønsker og planer du har for hund og hvordan du ser for deg hverdagen med hunden. Hvordan skal valpen få muligheten til å utvikle seg til en harmonisk hund der den får brukt de medfødte bruksegenskaper den har? Hvordan skal du få hverdagen med jobb og familie til å fungere?

Etter at valpene er født: 

- Jeg velger hvem som får kjøpe mine valper.

- Jeg bestemmer hvilken valp du får kjøpe. Selvsagt gjøres valget i samråd med deg, men jeg har siste ordet når det gjelder hvilken valp jeg tror vil passe deg og din familie best.

- Du er velkommen å komme på besøk fra valpene er 3 uker gamle, men det er lite å se før valpene er 4-5 uker gamle og har blitt sosiale og morsomme.

- Først når valpene er rundt 7 uker gamle tas den endelige fordelingen av valpene. Først da begynner man å ane hvilke egenskaper de ulike valpene har.

- Du må hente valpen din selvNår du henter valpen din:

- er valpen minst 8 uker gammel. Den er ikke moden for å forlate mamma og søsken før dette.

- er valpen registrert i NKK og den selges med NKK's standard kjøpekontrakt

- har valpen en veterinærattest, den er ID-merkt og det gjøres avtale om den skal være vaksinert eller ikke. Dette avhenger litt av i hvilket miljø valpen skal til.

- har valpen fått flere ormekurer, den er trimmet, har fått høre klippemaskin rundt ørene og den er som regel badet (ikke dersom det er veldig kaldt ute).

- får du muligheten å fortsette med den forsikringen som den har gjennom registreringen i NKK.

Dette får du med valpen:

- en enkel valpeguide, trimmeguiode og fôringsliste

- noen kilo av den maten som valpen er vant til å spise

- valpekobbel, teppe med mammalukt, litt småting til stell og trening


- mange gode råd

- gratis trimming første året

- hjelp til trimming mot lav timespris så lenge hunden lever.


- livslang support og treningshjelp gjennom telefon, chatt, e-post, video og treninger her hos meg. Jeg begynner å få lang erfaring innen flere hundesporter og når det gjelder å trene og stelle hund, og jeg deler gjerne denne kunnskapen med deg. Er jeg i nærheten av deg, stikker jeg gjerne innom på besøk dersom du vil det.


Inger Handegård Mobil 0047 918 35 324
e-post: kenneldesperado@gmail.com


 

Dette forventer vi av deg som valpekjøper:

- At du har satt deg godt inn i pluss og minus sider ved rasen og rasens spesielle særtrekk og arbeidsmåte. 

- At du har den tiden som kreves for å kunne ta deg av en liten valp og en aktiv unghund. Springeren er veldig avhengig av flokken sin, så det er viktig å trene på det å være alene hjemme fra valpen er liten. En sommerferie er ikke nok for å venne valpen til å være alene en hel arbeidsdag. Det er når valpen er 5-10 måneder at den er på sitt mest aktive og krevende. Det er heller ingen god løsning at barna skal ta seg av den spinnville valpen alene når de kommer hjem til et tomt hus etter skoletid. Dersom du ønsker deg en valp fra oss må du ha en løsning på dagtid i valpeperioden (til valpen nærmer seg året).

- At du følger ikke bruker bur for oppbevaring av hunden på dagtid og på natt i hverdagen.

- At du i praksis har forståelse for at hunder generelt, og engelsk springer spaniel spesielt, har behov for både en flokk å være sammen med, fysisk mosjon og ikke minst hjernetrim. En springer er ikke laget for å være alene hjemme store deler av døgnet og når du er sammen med dere er det kun snakk om du DU skal ha din mosjon. Å bare mosjonere hunden uten å gi den mentale utfordringer gjennom læring, problemløsning, nesebruk, ballansering osv. vil lett gi deg en ”hyper” og lite samarbeidsvillig hund og vil lett være helt ødeleggende for en så lærevillig og samarbeidsvillig rase som springer er. Vil du ikke trene hund bør du velge en annen rase. 
 

- At du gir hunden en hundemat som er velegnet for rasen og er av et anerkjent merke som er tilpasset din hunds alder og aktivitet. Du må gjerne gi hunden din en del hjemmelaget mat eller våtfôr. Å være så tynn at ribbeina nesten kan ses med det blotte øye og at hoftebeina stikker opp, er like uheldig for unghundens utvikling som at den er for tykk. Fedme vil forkorte hundens liv med flere år og minske hundens livskvalitet de årene den lever.

- At du følger opp med vaksinering, ormekurer og  forsikring.
 

- At du steller hundens pels, klør, ører og tenner. Hunden skal alltid være flokefri og poter og rundt øregangen klippes hver tredje uke. Dersom du ikke klarer eller vil gjøre denne jobben selv, må du betale noen andre til å gjøre den. Nedklipping er INGEN god løsning på sikt!

- At du selv, dersom du en gang skulle ønske å starte med oppdrett, følger de krav og anbefalinger, som Norsk Kennel Klub og raseklubb stiller og stiller like store krav til ditt eget avlsmateriale og til oppdretter, som det du gjorde når du selv var valpekjøper.

 

 

Garantier
Det eneste vi kan garantere er at vi ikke kan garantere noe som helst - bortsett fra vår ærlighet og oppfølging også etter at valpene er levert.

Når valpene har blitt ca. 6 uker får de maten servert ute, såfremt været tillater det. På denne måten lærer de seg å gjøre fra seg i guds frie natur. vi prøver å ta med med på små kjøreturer i bil, for å venne dem til dette.

Selv om vi ser litt av valpens psyke, er det viktig å være klar over at det miljøet valpen kommer til er det mest avgjørende for hvordan valpen skal utvikle seg og bli som voksen! Det vi ser når valpene er hos oss er ingen fasit!

Dersom en eller flere valper er igjen her etter 8 ukers alder, bruker vi mye tid på å venne dem til alle ting som en liten valp ville ha opplevd og lært i en vanlig familie som enehund.

 

 

 

 


Slik gjør vi det - i bilder og tekst:

Vi følger raseklubbens og Norsk Kennel Klub's anbefalinger og krav når det gjelder helseundersøkelser, innavl, vaksiner, ormekur mm. Vi bruker mye tid på å finne en partner som vi tror utfyller tispa og er villig til å reise et godt stykke for å finne en partner vi tror på.

Like før fødsel. Under drektigheta fôres tispene godt og variert og de får være med på kortere turer så lenge som de orker. Siste dagene før forventet fødsel får tispa ro og fred.

Valpene er født. Tispa får en rask vask og roen senker seg i valpekassa. Jeg sover sammen med tispe og valper første uka, slik at jeg kan hjelpe til ved behov.

En dag gammel - og helt avhengig av sin mamma.

De første tre ukene er det besøksforbud. Da står valpekassa på et skjermet rom der mor og barn får fred fra de andre hundene og fra besøkende. Her har jeg også mulighet til å jobbe, slik at jeg har tispe og valper under konstant oppsikt i hvert fall første uka.

Tispa får mat og vann servert i kassa. I starten får valpene tispas råmelk. Dersom kullet er over gjennomsnittet stort eller dersom en eller flere valper trenger litt ekstra hjelp, gir vi ved behov tilskudd av morsmelkerstatning (Lactazor til Flatazor som er den beste vapemelken jeg har funnet)  Vi starter også ganske tidlig (senest uke 3) med fast føde.  

Valpene går over på Royal Canis Starter når de er ca. 3 uker gamle. Da lærer de seg å spise i skål. 

Når valpene er 3 uker gamle blir det for liten plass oppe i valpekassa og valpene får tilgang til større plass. Som regel brukes vaskerommet ved siden av kontoret det det er utgang rett ut i hagen. Slik venner vi valpene gradvis til å gå ut og inn og til å gjøre i fra seg ute.

Etter 3-4 uker får valpene møte de andre snille hundene og de får møte fremmede mennesker i ulike aldre og størrelser.

Når vaskerommet har blitt for lite, flyttes valpene ut i hundehuset. Der har de et eget valperom på med mye plass å boltre seg på. Valperommet er ca. 8 m2 stort og det har både takvarme og golvvarme og utenfor har de en stor overbygget valpegård. Vi gir valpene mye å leke med, det står på radio og vi bruker mye tid til å sosialisere valpene - både sammen og en og en. Vi bor på gård med mye plass både ute og inne og vi tar valpene med i ulike miljøer og stimulerer dem på ulike måter.

Fra 4-5 uker er valpene begynt å bli sosiale og de leker og dette er den beste tiden for potensielle valpekjøpere å komme på besøk for å hilse på valpene og oss.

Når valpene er flinke til å gå og spise selv får de maten sin servert i en takrenne som er en ypperlig valpeskål.

Fra valperommet har valpene fri tilgang til en stor overbygget hundegård på ca. 20m2 som ligger slik til at valpene ser og hører det som foregår på en gård. Her er halmballer til hus, leker, rør å krype i og ting å klatre på og dra i, ting å bære og ting å ballansere på.

Valpene har flyttet ut, men vi bruker mye tid på å ta valpene inn en og en eller i små puljer på 2-3 valper. Her får de være med på dagligdagse ting som støvsuging og annet husarbeid. De blir også stimulert til å leke samt til å søke kontakt og samarbeide med både kjente og fremmede mennesker.

På undersøkelsestur sammen med mor.

I tillegg tar vi med valpene rundt omkring på gården. Vi har mange og spennende hus med mye å lukte på og mange ulike underlag og lyder.

Når valpene er ca. 7 uker gamle prøver vi å danne oss et bilde over hvordan hver og en valp oppfører seg og ser ut. Noen valper er mer pågående og aktive enn andre. Slike hunder kan være en håndfull for en førstegangs valpekjøper som først og fremst ønsker seg en sporty turkamerat. Noen er mer forsiktige og egner seg derfor ikke spesielt godt til en aktiv familie med flere små barn.

Også eksteriørt er det svært vanskelig å plukke valp! Vi ser på helhet, detaljer og på bevegelser. Dersom du ønsker deg en utstillingshund eller en fremtidig avlshund bør du kjøpe deg en unghund eller en voksen hund. Så mye kan endre seg fra valpen er 8 uker og leveringsklar til den er voksen!

Ved ca. 7 uker sjekker vi bl.a. valpens bitt og kontrollerer at testiklene hos hannvalpene er på plass. Det vi ser får du også kjennskap til!

Ved 8 ukers alder er valpen leveringsklar.