Dagbok til U-kullet som ble født 1 september  Sist oppdatert: 29.08.2007

U-kullet og dens eiere. 

Resultater pr. 22.12.06
- 3 x 1. premie på blodspor
- 1 x HP på blodspor
- Godkjent ettersøkshund
- HD-fri (A)

På bildet til venstre er han ca. 10 mndr gammel

Uno - svart hvit hann
Idar Sylte, sylte, 6144 Sylte Tlf: 70 02 20 27
Tenkt bruk ved levering: ettersøkshund
 

Resultater pr. 22.12.06
- bestått egnethetstest som redningshund
- HD-fri A og A også på albuer

På bildet til venstre er han ca. 8 mndr gammel

Umi-Ursus - til daglig Umi - brun/hvit hann
Kai-Erik Uleberg, Raudvigveien 19, 4330 Ålgård tlf: 90 11 97 78
Tenkt bruk ved levering: redningshund

 

Resultater pr. 22.12.06
- HD-fri A 

På bildet til venstre er han ca. 6 mndr gammel

Uganda - til daglig Ugo - svart/hvit hann
Ellinor Simonsen, Båtmannsveien 49, 3150 Tolvsrød
Tlf: 33 32 44 72 Mobil: 928 61 863
Tenkt bruk ved levering: redningshund

Resultater pr. 22.12.06
- bestått jaktanleggsprøve
- BIS-valp på spanielklubbutstilling
- HP i juniorklasse
- HD-fri A 

På bildet til venstre er han ca. 10 mndr gammel

Ulric - til daglig Ricky - svart/hvit hann
Hans Hodne, Stangelandsv. 184, 4354 Voll
Tlf: 51 42 08 65 Mobil: 90 66 32 38 
Tenkt bruk ved levering: litt jakt, familiehund

Utopia - til daglig Tia - brun/hvit tispe
Tom Svenningsen, Skådalsveien 20 B, 0781 Oslo Tlf: 22 14 94 36
Tenkt bruk ved levering: turkamerat

Resultater pr. 22.12.06
- Bestått ferdselsprøve som gir tittelen BH
- BIS-junior på utstilling
- Tysk juniorchampion 
- HD-fri A 

På bildet til venstre er hun ca. 10 mndr gammel

 

Undis - svart/hvit tispe
Yvonne Keeve, Stocklarner str. 4, 59514 Welver, Tyskland
Tlf: 0049 25 27 19 19 23 9
Tenkt bruk ved levering: agility og lydighet

Resultater pr. 22.12.06
- 1. premie anleggsprøve blodspor
- BIS-valp på spanielklubbutstilling
- res CC i juniorklasse på utstilling
- HD-fri A 
- er trent som søkshund etter råte

På bildet til venstre er hun ca. 10 mndr gammel

 

Uma - til daglig Norra, svart/hvit tispe
Taina og Jouni Lamminmäki, Vesilandentie 939, 37470 Vesilahti, Finland
Tlf: 00358 400 83 66 70
Tenkt bruk ved levering: søkshund etter råte

Link til U-kullets album hos eurofoto:

4 desember
Har endelig fått oppdatert siden med bilder og adresser. Det tikker inn rapporter fra de små håpefulle. Søte er kanskje ikke et ord jeg kan bruke om dem lenger.... Det er temperament, vilje og mange sylskarpe tenner rundt omkring - mens andre er de rene småengler, høres det ut som. Det som nå er viktig er å få styre arbeidslyst og vilje inn i de riktige kanaler. Prøve å gå rundt problemene på en elegant måte slik at det ikke oppstår for mange kamper i hverdagen. Forsterke innkalling med godbiter og lek, men samtidig være både bestemt og målrettet. Tiden går så alt for fort. Nå er de 3 måneder og er ferdig med den viktigste pregingsperioden. Nå gjelder det å bygge opp de små viktige lydighetsøvelsene som innkalling og sitt, bytte gjenstander i munnen med ball og godbit, lære seg til å stå på bord og bli håndtert.

21 november
Så har siste valpen reist - på nytt. Det ble ekstra ille å levere henne. Hun var jo blitt husvarm og en av flokken. Til og med Chelly syntes hun var ganske så hyggelig å leke med på slutten. Kjøreturen til Hamar gikk helt greit og det å bo på motellrom med valp var også ganske så uproblematisk - ikke minst da både "bestemor" og pappa stilte opp som barnevakter og vi hadde med bur. 

17 november
To dager etter at lille Pia var endelig levert på Voss, kom hun tilbake... Men det var bare det at da var vi ikke hjemme, men på vei til Sverige. Karen og sheltien Lexie trådte til som to reddende engler og Pia fikk et midlertidig fosterhjem. Men gjett om det ble gjensynsglede da hun møtte mamma igjen! Men Chelly ble ikke like glad... Pia er en morsom og aktiv lita frøken som må finne på noe hele tiden hun er våken. Hun bruker de små grå så vi nesten kan høre det og elsker å løpe, leke og lære. Til helgen skal hun til sin nye familie. Håper det blir et godt og varig hjem! 

Ellers setter jeg pris på alle tilbakemeldingene fra de 6 andre U-ene. Selv om jeg har hatt noen travle uker og ikke alltid like mye tid til å skrive mail/snakke i telefonen, så synes jeg det er kjempehyggelig med tilbakemelding og hjelper gjerne til dersom det er ting dere lurer på! Nå er det NKK-Hamar til helgen, etterpå håper jeg på roligere dager!

6 november
Før avreise til Voss kom de to sheltievalpene fra kennel Smedhaugen på besøk. De var 8 uker gamle og hadde vært til veterinærkontroll. Både Utopia (Pia) og Ulric var derfor godt slitne før vi startet kjøreturen og de sov som steiner hele veien til Voss. Godt var også det for det regna småvalper hele veien.... På Voss fikk Pia møte sin nye familie mens Ulric var med videre til Stord. Ikke en lyd i fra han i bilen, og kjekk og grei var han hele kvelden og natta og frem til utstillingen var over. Men SLITEN ble han, for på slutten hang øyenlokka nesten nedenfor leppene. På Stord møtte han sin nye familie og kjørte videre helt til Stavanger. Der håper vi han får møte sin kull og helbror Umi og Sibbe!

Tilbake til Voss kom Pia tilbake for å bo med mamma om natta. Hun måtte ha vært fôret på bøllefrø mens vi var borte for hun fikk helt løpedilla den kvelden. Løp og løp og løp :-) Sov med mamma i bur i 8,5 time! før det var tid for tissing. Så tilbake til sin nye familie som var kommet hjem igjen.

Så nå er det stille i huset - ingen valper og Q snorksover i sofaen tydelig sliten etter turen! Hun fikk en lang, god tur i dag tidlig - så nå fortjener hun husmorferie. Ser at pelsen begynner å falle av på ryggen. Det tar på å ha så mange valper å ta seg av!

3. november - valpetreff
I dag har Pia og Ulric vært på valpetreff der de trefte valpen Lexi. akkurat passe tur, knappe 10 minutter å kjøre. Ulric var husvarm med en gang. syntes dette var spennende. Pia trengte litt lenger tid til å bli husvarm. Men til slutt var alle tre så slitne at de sov - og vi kunne kjøre hjem. Ulric sover som en stein i bilen, Pia er som Chelly på samme alder - protesterer på å stå i bur. Pia er en engel på bordet, mens der protesterer Ulric mer. De er noen små personligheter!

2. november
Så har lille, brune Pia fått navn - Utopia. Fint navn, synes jeg! Rapportene fra de andre tikker inn. Ugo har lekedilla til tider, Umi har ennå ikke gjort fra seg inne (sier noe om eieren også!), Undis synes det er varmt med 20 g varme i Tyskland og Noora spasserte gjennom Stockholms gater etter en 14 timers biltur - som om hun eide hele byen :-)

Bare to valper igjen.... Lille Uma - eller til daglig Noora - reiste den lange veien til Finland tidlig i dag morges. Til helgen er det den brune tispa sin tur til å få ny familie på Voss. Tilbake er hann 5 - eller Ulric.

Hvordan er hanne nr 5?
Eksteriørt er han meget velbygget med gode vinkler, godt utfylt snuteparti, god overlinje og super beinstamme. Han har også vakre tegninger. Mentalt er han en meget vennlig og kontaktsøkende valp, men ingen tøffing som løper rundt hele gården på egenhånd. Han liker å være der vi er. Jeg tror han kan passe godt hos noen som ønsker seg en aktiv turkamerat, ettersøkshund, jakthund, en hund til litt lydighet eller sportrening, og som kanskje har lyst å stille ut dersom han blir bra nok til det også som voksen. Det som er viktig for oss er at han kommer til noen som virkelig har tid og lyst til å ta seg av han.

Det har vært MYE sosial trening av valpene nå som vi har hatt så mange folk på besøk, men i forgårs fikk de også hilse på en ny fremmed hund. Det var en liten, søt sheltie-tispe som var innom gården. Noora syntes hun var kjempemorsom og hann 5 var også raskt med på leken. Tispe 6 måtte tenke seg godt om - noe så rart hadde hun aldri sett før. Den lignet jo ikke på noe hun hadde sett før med en rødbrun farge og ørene rett opp - men etter en liten stund var også hun i full gang med lek!

29 oktober
I dag reiste hele tre valper - så det er "bare" tre valper igjen i huset. Det er en stor overgang både for oss tobeinte og de firbeinte. Det har blitt valgt og vurdert og tittet. Alle har vært ganske så usikre på hvem de skal velge, så det tyder på et jevnt kull! Og det er bra. Alle valpene er trygge, tillitsfulle og lekne - og fulle av fart og energi. Vi har tatt nye ståbilder, men da de ligger på kameraet til Kai-Erik får vi ikke lagt dem ut før han er hjemme med sin lille Umi. De to andre som reiste i dag er Ugo og Undis.

26 oktober
Veterinærkontroll i dag. Alt gikk greit med alle - med unntak av to meget små navlebrokk. De fleste var musestille i bilen ut til veterinæren og ingen ble bilsyke. Så har førstemann reist til sitt nye hjem. Bare 6 valper igjen.....

22 oktober
Ganske kalt i dag med snø langt nedover toppene, men heldigvis oppholdsvær så valpene fikk likevel være en del ute. Radiusen blir større og større. Nå går de frivillig med opp hele veien til huset, selv om mange fremdeles synes at trapper er noe herk. I dag startet vi også å trene innkalling med godbiter. Fra før har jeg en fantastisk innkalling med plystring, men den bruker jeg kun når det er mat for å ikke ødelegge effekten. Nå skal jeg også starte å lære dem å komme på vanlig innkalling. De syntes det var kjempemoro og var helt ville for å få de små godbitene. De beit seg fast både her og der i kampens hete - som små barracudaer... Vi trener også litt godbitsøk inne. fin måte å lokke dem inn på slik at jeg slipper å fange dem og bære dem inn.

Nå begynner også valpene å vise sine personligheter. Hann 2 syntes det var helt fantastisk å få godbiter ved innkalling. Kunne komme, og komme han! Han er ellers en ganske så rolig fyr uten de store utskeielsene. Hann 3 hadde i dag dilla i sandhaugen. Løp og gravde så sanden føk. Han er den verste til å bite i beina våre og er en av de sterkeste på miljø (for tiden). Hann 4 er en liten luring. Han gjør ikke så mye av seg ofte, bare er der liksom, men har i dag vært på oppdagelsestur rundt omkring i hagen og buskene der på egen hånd. Trodde først han skulle på do, men neida, han så seg rundt. Gikk igjennom alt det tette slik en spaniel skal. Han er ellers av den litt tenksomme typen som ikke stresser seg opp for en bagatell. Hann 5 har den mest livlige halen av hele gjengen. Han er så blid som ei sol og elsker å kose. Ikke den tøffeste i trynet, men får ikke panikk heller, og er sosial og fin. Tispe 6 har utviklet seg mye fra å være av den litt mer forsiktige typen ute til å bli et lite busefrø. Blir nå stadig obervert i vill lek eller krangel med sine søsken. Tispe 7 er livlig og ganske så modig av seg. Hun blir også ofte observert hengene i Sjurs bein... Der henger alle - men noen er verre enn andre. Tispe 8 er både sosial og selvstendig. Blir med på alt, men går også gjerne sine egne veier.

21 oktober - den store badedagen...
Tre av valpene har hatt noe merkelig flass på øreflippen og litt på hodet. Problemet er diskutert via telefon med veterinær, men i dag ble tre av valpene tatt med på dyrlegekontoret. Turen dit gikk kjempefint. Ikke en lyd og ingen ble bilsyke. To veterinærer tittet og klødde seg i hodet. Konklusjonen ble sopp. Så vel hjemme har 9 hunder blitt badet. De tre som har flass skal bades ofte, så får vi håpe at problemet avtar. De klør minimalt og er spreke som lopper, men noe er det. I dag har det ellers pissregnet, umulig å være ute, så nå koser 9 valper seg på mitt kjøkken. Har det kjempemorsomt og ligger til tørk. De modigste har alt prøvd seg på trappa opp i 2. etasje.

20 oktober - 7 uker i dag!
Tiden flyr. I det vakre høstværet har vi brukt mye av tida til å være ute. Til i morgen er det meldt regn - da får vi heller være mer inne. I dag har valpene fått tilbud om å dra på sightseing på gården og hjelpe meg med å vaske gjerdet ved porten vår. Flere av dem syntes det var utrolig spennende å være med, måtte undersøke både hit og dit. Tispe 8 og delvis også hann 4 hadde noen avstikkere der de undersøkte området på egen hånd. Hann 3 var veldig opptatt av hva jeg drev på med og ville lære det meste. Hann 5 syntes det var tryggest å holde seg nær hundehuset da jeg var helt oppe ved vårt hus - bare slik i tilfelle. Han kom villig opp når jeg ropte på han, men løp ned igjen for å være der. Ingen tegn til panikk og ingen stress, men tryggest hjemme, sa han. Hann 3 er også til nå den eneste som har turt å gå inn på verkstedet. Og han er fæl til å bite i buksebein! Pallen med hull i som ligger foran døren er nemlig ganske så skummel.... Hann 2 og tispe 6 og 7 er også med på det meste - uten å utmerke seg helt spesielt, bortsett fra at tispe 7 klarte seg utmerket når det kom en skummel lyd. Har ikke vært så flink å ta bilder nå - har brukt mest tid på å observere - men skal prøve å skjerpe meg!

19 oktober
Nå begynner valpene så smått å vite sine fremtidige hjem. I dag ble det bestemt at hanne nr. 2 blir hetende Uno. Tispe nr. 8 skal etter all sannsynlighet til Finland og blir til daglig hetendes Noora. Videre er ingen ting bestemt ennå. Har hatt flere besøk i valpegården i dag også og valpene har vært ute og kost seg i det flotte høstværet i flere timer. Radiusen blir større og større og i dag stod beskjæring av alle staudene ved den gamle huset på arbeidsplanen.... Når valpene har vært i blomsterbedet ser det ut som at en flokk med elefanter har tråkket der...

18 oktober
Malén var med hjem etter jobb og vi hadde ut alle valpene på gårdsplassen. Utviklingen går med sjumilsskritt. Alle ble frivillig og uten betenkeligheter med helt opp til huset, inn i hagen og helt opp til veien. De kosa og løp i gress og stauder. syntes livet var fantastisk. Og ble ikke like glade når de måtte inn igjen i hundehuset mens jeg laga middag. To og to får være med opp i huset om kvelden- 1 til 2 skift - bra de bare er 7 slik at det snart blir deres tur igjen

17 oktober
Det har vært en travel helg med mye besøk. De tre første potensielle valpekjøperne har vært og sett på valpene. Konklusjonen er at alle valpene fungerer bra. Forskjell er der, men ingen som skiller seg sterkt ut på negativ måte. Valpene har også fått hilse på sine første små barn. Så var onkel Twister på besøk. Han var kjempeflink med valpene! I dag er alle kyrne satt på bås og valpene har nå fått en mye større uteområde å løpe på. De utvider radiusen hver eneste dag. snart er de over halve gården på få minutter. Og valper og kyr er ingen god kombinasjon... I dag fikk de inn i melkerommet for første gang og to av valpene ble med helt opp til huset (hann 2 og tispe 6). 

Ny bilder ble det også av alle valpene. Kai Erik har tatt flott ståbilder og hodebilder. Se bildealbumer på eurofoto.

11 oktober
Været er fremdeles helt fantastisk og valpene kan være MYE ute. I dag fikk vi besøk av en snill labradortispe. Det var helt ok sa alle sammen - men noen var litt mer frempå enn andre - på godt og vondt...

9 oktober
Tiden går med sjumilstøvler! All tid blir brukt på valper og jobb. Det blir lite tid til annet - inkludert til å oppdatere hjemmeside.... Valpene er nå en herlig, aktiv gjeng. Tre-fire ganger for dagen får valpene ut av den store valpegården. Da utforsker vi verden - som ennå ikke er særlig langt i fra hundegården. De får også være med opp i huset - i porsjoner på to og tre. Valpene må stadig få nye leker - alt nytt er kjempemorsomt! I dag hengte jeg opp presenningen som et "telt" - kjempemorsomt at det ble mye lyd når de løp over og inne, ristet og fro. Så laget jeg klart "teltet" som har ullteppetak og halm inni. Det har de ikke helt oppdaget ennå. Ellers går det i ulike leker fra gamle sokker, pappbeger, filler og baller.

7 oktober - 5 uker og 1 dag
I går var det valpebesøk hele dagen. Valpene har bare godt av å møte fremmede mennesker og i går fikk de virkelig det. I går kveld fikk de ut i valpegården for første gang. Noen av valpene måtte ha litt hjelp for å komme ned "hønsestigen" for første gang - men vel nede storkoste de seg. De raste rundt som en gjeng med galninger. verden var fantastisk og full av leker! Filler, baller, pipedyr, rør, presenning osv. De løp og løp, lekte og lekte.

I dag tidlig løp alle sammen frivillig ut i valpegården som er på ca. 25m2 og de spiste der ute. Jeg synes kullet har blitt utrolig jevnt - men noen forskjeller mellom dem er det. Tispe 8 er kullets "galne-sara". Hun løp til og med oppå det store plastrøret i sin kamp for å komme ut til sin mamma i går kveld. Hun eier verden og er meget sikker på seg selv. Tispe 6 er anelse mer forsiktig, har kullets korteste pels og er veldig glad i å bære på ting. Tispe nr. 7 er litt vanskelig å få øye på blant de andre - hun skiller seg liksom ikke spesielt ut på noen måte. Hann nr. 2 og hann nr. 3 er de to mest selvsikre guttene. Hann nr. 4 er en liten luring som tenker seg godt om og ikke gjør noe overilet. Han er full av spetter i det hvite. Hann nr. 5 er kullets sjarmør med de mest iøynefallende tegningene med vakkert bless og bred hvit krage. Alle valpene er kontaktsøkende og meget livlige og de er ganske så jevne i størrelse.

4 oktober - 4 uker og 5 dager
I ettermiddag var det så mildt og fint og valpene så våkne, at de fikk ut for første gang. Fire syntes verden utenfor var fantastisk - mens tre ville vente litt til før de tok det store skrittet ut. De tre siste fikk litt hjelp til å forsere dørstokken - og alle klarte seg fint ute. Men de tre siste ville fort inn igjen. Men utviklingen skjer fort - den som er tøff i dag kan være redd andre ting i morgen!

2 oktober - 4 uker og 3 dager
Storesøster Scilla og pappa Piano har vært på besøk. De fikk rett nok ikke hilse på - men de tobeinte koste seg med valpene. Vi har kost og lekt, stilt opp og tatt bilder. Og det har vært en utrolig utvikling på valpene på et par dager. De spiser nå fire ganger for dagen og får for det meste tørrfôr, de leker og løper. De har fått tenner - og det kjennes. Og det er slutt på at Qandis rydder opp etter dem - det kjennes også... De begynner nå å leke med ting og må ha større utfordringer. I dag da det ble stille i huset, fikk alle 7 valpene være med opp på kjøkkenet når jeg laget middag og vasket opp. Alle 7 vandret litt rundt og klarte seg fint. Ingen ble skrekkslagne - og det lover bra. 

Har lagt ut nye bilder i dag - men det meste er "tullebilder" tatt når vi koser oss med valpene.

30 september - 4 uker og 1 dag
Valpene vokser som uvær. Den lille inngjerdingen i trimmerommet er utvidet slik at de nå har hele trimmerommet å boltre seg på, og over helga må vi tenke på å flytte dem ned i hundehuset - for nå må de snart ha mer plass og mer utfordringer. Vi har hatt besøk av storebroder Sibbe (San Sebastian) som har forvandlet seg fra å være en tynn og hyper tenåring til å bli en virkelig staselig og fornuftig kar. Han er nesten ikke til å kjenne igjen på et halvt år - verken av sinn eller skinn! Og nå i helga har vi besøk av pappa Piano og storesøster Scilla. Hun har også blitt en flott tispe. 

Valpene spiser nå 4 ganger for dagen (velling, tørrfôr mm) og flere ganger hver dag får de ut å løpe i hele kjelleren der jeg også har kontor og nå får alle som vil hilse på dem. De vifter med halen, har fått tenner, leker og løper, tisser og bæsjer. De har ennå problemer med å  lokalisere lyd og de ser ganske dårlig, men det bedrer seg for hver dag. Nå er det også slutt på at mamma gjør rent etter dem... De lekesloss og bjeffer, så nå kan vi både lukte, se og høre at vi har valper. Kjenne også, når de skarpe valpetennene biter deg i beinet...

Nye bilder er lagt ut - flere kommer snart!

27 september
Valpene har nå flyttet ut på trimmerommet for å få mer plass å boltre seg på. De hadde ikke før flyttet ut før to av dem var over kanten og spaserte rundt omkring i kjelleren... Nå har de begynt å få tre måltider for dagen og de har så smått begynt å få litt godt oppbløtet tørrfôr. Nå begynner Qandis å akseptere at Chelly får ta kontakt med valpene - og Chelly storkoser seg med de små! Er så utrolig rolig og forsiktig. I dag er også første gang valpene har tatt kontakt med meg. Endelig har jeg småvalper! Fem nye bilder er lagt ut i albumet. Bildene er tatt da alle valpene fikk gå rundt omkring i kjelleren for første gang. alle 7 klarte seg utmerket! Ingen fikk panikken.

25 september
I går kveld prøvde førstemann i titte etter mor over kassekanten. Det var den mørke tispa - tispe 7. I dag spiste de opp all vellingen jeg hadde laget og det uten å søle spesielt mye. Veide de tre tispene i dag - de veide 1.7, 1.8 og 1.9 kg. Nå har vekta blitt for liten, så det blir ikke mer veiing på dem...

24 september
Valpene er fremdeles en gjeng med tjukkiser som stort sett bare sover, spiser og gjør i fra seg. Nå som de får mat to ganger i døgnet blir det betydelig mer vått i kassa - men alt annet fjerner Qandis fremdeles. I dag så jeg for første gang en valp som brukte framlabben bevisst til å slå med - men ennå tar de ikke kontakt og vifter ikke med halen. De sover og spiser og er bare fornøyde. De får velling laget av helmelk (pluss litt fløte) og maizenna. Hviten i ett egg kokes opp sammen med melken mens en gule røres inn i vellingen etterpå. I tillegg får de karbonadedeig i ett måltid.

21 september
I dag fikk de for første gang mat i skål på gulvet. som vanlig var det en ordentlig klissete affere. Noen av de største prøvesmakte bare litt, mens de mindre stupte oppi skålene og slurpa i seg maisvelling med eggeplomme kokt på helmelk med litt ekstra fløte. Har på nytt klipt over klør og sett over øyne og kjever. Alle bittene ser ok ut så langt og det er ikke lenge til før de første tennene bryter igjennom. Kassekanten er tatt ut og teppet er brettet på midten. Nå tisser og bæsjer de for egen maskin, og de må ha sjans til å erfare at det er lurt å gå ut på avisen og ikke tisse der de skal ligge.

20 september
Alle valpene har nå øyne og begynner å bruke dem litt. I dag var også første antydning til litt lek og til å bite mamma i øret. Men de tar ikke kontakt med noen ennå. Karoline har vært på besøk og hjulpet til med å gi valpemelk med eggeplomme. Deilig sier valpene - klissete sier Karoline :-) Chelly begynner å bli litt nysgjerrig på de små - lurer nok på når hun får hilse på. Hun har vært med på kontoret lenge, men storesøster sier hun må holde seg unna kassen - og det nesten uten at det er en lyd å høre.

19 september
I dag har valpene og hundene vært alene hele dagen fra 8.30 til 15.00. Det er slikt som skjer bare hvert jubelår her - og jeg har hatt forferdelig dårlig samvittighet. Men så tenker jeg på alle de hundene som har det slik hver eneste arbeidsdag. Ja, ja - alt har gått veldig greit. I kveld har valpene fått rå karbonadedeig for første gang. De minste valpene kastet seg over det, mens de tykkeste syntes nå melk er best... Det har blitt mer øyne og mer aktivitet - men bare i noen korte minutter før de faller om og sover som steiner. Fikk i dag tatt to bilder av den brune tispen før resten av gjengen snorksov. Se bildene på eurofoto. De tar større og større plass og snart fjerner jeg helt hele kanten oppi kassa. 

18 september
Valpene vokser så det knaker. Øynene åpner seg og det begynner å bli mer og mer liv i valpekassa. Det knurres og småbjeffes, og de prøver å vagge rundt på sine sjanglebein og sitter og prøver å fokusere blikket i noen ørsmå øyengliper. De siste dagene har de fått litt tilskudd med morsmelkerstatning og en eggeplomme. Spesielt de minste har fått litt ekstra for å holde følge med de andre. Mye kliss - melk over hele meg... :-)

16 september
Alle valper er veid og har fått ormekur. Det var to hanner på 900 og 920 gram, hele fire valper på 1050 gram og en hann på 1175 gram. Dette betyr at det bare skiller 275 gram fra minste til tyngste - og det er ikke dårlig! Jevnt kull med andre ord. I forrige kull Qandis hadde var minstemann 800 gram. Samtidig med ormekur og veiing ble valpene sjekket fra topp til tå. Det er en ørliten antydning til glipe på et par øyne, men ikke mye. 

15 september - 2 uker
Nå har valpene begynte å reise seg opp og begynner så vidt å gå rundt i kassa. Men øyne er det dårlig med ennå... Men de kommer vel. Det skulle vært veiing og ormekur i dag - men det må vente til i morgen.

13 september
To nye foto er lagt ut på eurofoto sin side. Men det er lite nytt å fortelle - bortsett fra at valpene vokser, spiser og sover. I dag så jeg antydning til litt lekeaktivitet hos en valp - men det er ennå ingen tegn på øyne. S-kullet var også sene med å få øyne, men de fik kalle sammen :-) Sjekker Qandis jur hver dag og ser med jevne mellomrom over valpene, ser etter betennelse under øyenlokkene og sjekker at stumpen er ren. Alt annet arbeid gjør Qandis. Kassen er gullende ren og valpene er mette og fornøyde.

10 september
Valpene begynner nå å løfte hodet og reise seg opp på frambeina når de leter etter spenene. De minst valpene klarer også så vidt å heve seg på bakbeina - men fremdeles har de gummibein. De vokser så jeg nesten ser det fra time til time og er så mette at de nesten triller rundt. Qandis begynner å bli litt lenger borte i fra dem, og Chelly får lov til å ligge i sofaen på valperommet/kontoret når jeg jobber.

8 september - 1 uke
Valpene har for første gang vært ute av kassa da jeg har byttet og vasket alt i kassa. Før jeg jeg byttet teppe hver dag + byttet noen aviser. Så i dag er det ny teppevaskerunde for å ha tepper nok for ei uke til. Samler opp slik at hundeteppene vaskes på en dag og maskina kan rengjøres for hår etterpå. Samtidig ble valpene sjekket og veid. De veier nå fra 520 til 640 gram. Forrige kull Qandis hadde hadde en snittvekt på 660 g på samme tid, men da var det større forskjell mellom minste og største valp. Dette kullet er veldig jevnt og fint. Valpene har lagt på seg fra 210 til 320 g på ei uke. Minstemann er langt fra mager og svak! Han ligger med trillende rund mage og virker kjempefornøyd. 

Qandis fikk en oppshining i går - pels, klør, ører og ikke minst tannstein. det å spise så mye valpebæsj og tiss setter seg på tennene og bak klumper pelsen seg dersom jeg ikke passer på. Hun får nå mat fire ganger om dagen, nesten så mye som hun vil ha og i natt forlangte hun også nattmat da sjur måtte opp for å ta i mot en kalv - årets tredje i fjøsen.

7 september - 6 døgn
Lite nytt i kassa. Har klipt over klørne på framlabbene. Qandis får nå så mye mat som hun vil og produserer mye melk. En hanne er den minste, han får litt hjelp av og til slik at han ikke alltid får de dårligste spenene. Han er ikke syk og svak og dårlig bak - bare ca. 100 g lettere enn den tyngste av valpene, og blir derfor vippet bort fra spenene av de tyngste. I morgen er de en uke og veiedag. Chelly lurte seg ned på valperommet i dag. Hun er meget forsiktig og underdanig og Qandis stresset ikke på at hun kom. Bare la henne i dekk med blikket noen meter fra kassa.

6 september - 5 døgn
Alt bra med mor og barn - og Qandis er nå meget sulten. Lillevalpen har blitt obdusert uten at veterinæren fant noe store feil og mangler. Trolig fikk han en infeksjon.

5 september - 4. døgn
Vi mista dessverre hann nr. 1. Veterinæren prøvde å se på han i forkant - og vil prøve å finne ut hva som feilte han. Vi har gjort det vi kunne og har heldigvis igjen 7 fine valper som vokser som bare det.

4 september - 3. døgn
Jeg hadde lovt å dømme prøve i Oslo, så Elin Anita kom hit lørdagen for å se etter mor og barn. Utpå kvelden blir hann nr. 1 dårligere til å suge, og det ser ikke helt bra ut for han. De andre 7 er som noen små, feite rotter - vokser og trives og jurene til Qandis har gått ned uten de samme problemene som sist gang. Men så har også jeg vært mer forsiktig med fôringen hennes nå de første dagene. Men nå skal hun få så mye mat som hun har lyst på.

3. september - 2. døgn

Alt har gått greit med sporene og Qandis ligger fremdeles på 39.00 i temperatur. Går nå mer frivillig ut for å lufte seg. Hann nr. 1 var ikke så stor født, men han har vært væskefyllt. Trolig hadde han det ikke helt greit før han ble født! Vannet i kroppen har han nå drenert ned slik at han har normal tykkelse, men han er litt svakere enn de andre i kampen om de beste spenene. Han suger i vei med godt vakum, men de andre klarer å vippe han bort. Vi hjelper han litt med å beholde en av de beste spenene, så får vi se hvordan det går. Han virker pigg og fin, så vi håper på det beste.

2. september - 1. døgn.

21.00 Så er sporene tatt. Det gikk veldig greit så langt - men Qandis syntes det var forferdelig å måtte være på kjøkkenet. Nå har hun slikkeforbud noen timer, slik at sårene ikke begynner å blø.

10.00 Alt er stille og rolig i kassa. Temp 38.9.  Qandis har frivillig være ute på en liten lufterunde og vært på kjøkkener for å fylle på med mat. Starter oppfôringen ganske forsiktig md havrevelling, for sist gang fikk hun så melkespreng på dag. 3. Bortsett fra kjøkkenbesøket blir all mat servert i kassa - inkludert vann.

Fire nye bilder er lagt ut i albumet.

1. september

22.00 Temperaturen er 39 grader - helt normalt slik etter fødsel. Håper vi får en rolig natt. Skal sjekke over jur og spener før jeg legger meg.

17.00 Har klart å lure med dem Qandis på en liten tisse og luftetur. Litt strekk på beina og tømming av blæra må til! Ellers går det i havrevelling tilsatt litt druesukker + litt zoolac for å holde magen i sjakk. Valpene suger som bare det. En fin og jevn gjeng som klarer seg utmerket så langt.

Stille og rolig i kassa. Har tatt bilder av alle valpene og lagt dem ut på eurofoto sine sider. Her kan alle som ønsker det se eller bestille kopier. For å få en fornuftig nummerering av valpene har de byttet nummer slik at de 5 guttene kommer først i den rekkefølgen de ble født - så de tre jentene. Det er nå tatt bilder av alle valpene.

 09.15 Stille og rolig i kassa. Har løftet Q ut slik at hun har blitt dusjet og slik at vi kunne bytte ut alle våte aviser, legge i nye og legge på teppe. Fikk kjent grundig gjennom Qandis da vi stod i dusjen og nå virket det helt tomt. Nå skal det soves noen timer - men ikke langt fra valpekassa. Q har litt problemer når hun skal legge seg ned - prøver å samle alle valpene slik at hun ikke legger på seg, men er sliten og ikke helt rasjonell i sine handlinger. Etterpå skal vi koke havrevelling.

07.35 Valp nr. 8 - svart tispe - tispe nr. 8
Fikk byttet litt aviser, men Q nektet å gå ut av kassen. Men fikk kjent godt og fant noe som kunne være en valp til. Nå kom den ut - ei svart tispe med hvit snute/bless og hvit krage. Store sporer. Ca. 300 g.  Men nå må det være tomt...

06.30 Valp nr. 7 - svart hann - hann nr. 5
Plopper ganske så kjapt ut. 320 g.  Store sporer. Hvit snute og bless. Hvit hel krage som er spesielt bred på venstre side. 

Dermed er kullet identisk i antall, kjønn og farge som kullet Qandis hadde sist med Piano... Lurer på om det kan være tomt nå - men har ikke fått kjent ordentlig etter.

05.35 Valp nr. 6 - svart hann - hann nr. 4
Denne valpen kommer bak fram og ikke i posen. Har en del vann i lungene men kommer seg raskt. Veier 310 g og er ganske så mørk med litt hvitt på snuten, liten hvit krage og kvit flekk på krysset. store sporer. 

Nå vet jeg noen som ble veldig glade for at det har kommet fire hanner, og noen som er veldig skuffet/spent fordi det ennå bare er to tisper. Det er i hvert fall en valp igjen - men nå begynner det å minke.... Hadde jo håpet på litt flere tisper denne gangen, men slikt går ikke å bestille.

05.15 Valp nr. 5 - svart tispe - tispe nr. 7
Qandis må jobbe litt mer med denne. Kommer sammen med morkaken sin + en morkake til. Mørkt tegnet med ørliten stripe til bless (som vil bli borte), ganske mørk snute med bare litt hvitt på og smal, hvit krage. Ingen sporer. 300 g.

04.35 Valp nr. 4 - brun tispe - tispe nr. 6
Plopper også ut uten problemer. 340 g. Hvit snute og bless. Hvit krage - stor på høyre side. Ingen sporer. 

De første valpene suger allerede godt.

04.00 Valp nr. 3 - brun hann - hann nr. 3
Popper bare ut så lett som ingen ting. 360 g. Hvit snute og hvitt bless. Hvit hel krage. Ingen sporer. 

De tre kommer så kjapt på hverandre at alle tre kommer i sofaen før jeg får flyttet Q over i valpekassen. Nå er hun der og har akkurat hatt et forferdelig arbeid med å rive avisene i tusen småbiter.

03.45 Valp nr. 2 - svart hann - hann nr. 2
Denne er litt mindre men like livskraftig. Veier 360g, har hvit snute men ikke bless og kvit krage på venstre side. Ingen sporer.

03.30 Valp nr. 1 - svart hann - hann nr. 1
Denne tok det lang tid å få ut! Jobbet med den i en time. En tykk liten sak, trillende rund og veier 400 g. Mørkt tegnet med bort i mot helsvart hode og helsvart kropp uten krage. Ingen sporer. Til tross for langvarig fødsel og at valpen kom bak fram sammen med morkaka, er den kvikk med en gang og leter etter mat.

31 august - 60 dager og fødselen har startet
22.00 Gravingen blir mer og mer intens. Peser og må ut - inn og ut - opp og ned. finner ikke ro i sjela noe sted. Så blir det nok en gang nattvalper.... :-) Tipper 7 valper i natt - så får vi se fasiten snart.

16.00 Vi venter og vi venter. Ut en liten ut, grave litt under trappa, sove litt, skjelve litt, puste og pese, bli kost med. Det er alltid lang tid å vente på valper...

11.30 Stille og rolig. Q må mye ut. Peser litt, skjelver litt, sover litt. Var ute i det vakre høstværet, hadde ett minutts kattejakt og avsluttet med å fange en liten fugl som ble behørig apportert :-) Spist et hundekjeks. Sover.

09.00 Det har vært en urolig natt. Qandis har villet ut flere ganger. Temperaturen har sunket gradvis til godt under 37 grader - så fødselen er i gang!

30 august - 59 dager
Det begynner å bli tungt å gå opp og ned trapper. I dag har vi tatt en siste finpuss på pels og poter og klør. Det kan bli lenge til neste gang. Hun fikk stå på gulvet - å bli løftet opp og ned på et bord er ikke tingen nå! Ellers er formen upåklagelig! Spiser litt, skinnende blank i pelsen og jogger rundt på gården. Noen turer i skog og mark er det nå slutt på. Graver litt under trappen der alle tispene mine mener de kan få valpene sine, må ut om natten for å tisse  - men er ellers helt rolig og avslappet. Men det er godt å stå med ett bein i hvert hjørne når man skal bli fotografert - noe misseshow er ikke Q klar for akkurat nå... :-) 

29 august - 58 dager
Qandis er i fin form igjen etter å ha vært dårlig i magen. Grunnen til mageproblemene er kjent - slik går det når man har en sløv oppdretter og en glupsk drektig tispe :-) Valpekassen er klar, alt tilbehør bortsett fra lesestoff og kaffi er på plass, 10 valpetepper er rene. Og som vanlig har også kontoret fått en vask. I år ble det også endelig ryddet på gangen. Grunnen er at ute er det et forrykende uvær med sterk vind og vannrett regn. Strømmen var også borte en stund - men lommelykt er klar også!

27 august - 8 uker på vei
Qandis er i finfin form. Heldigvis er ikke magen så kjempestor som vi var redd for en stund - den har et livmål på 76-77 cm - som er nesten identisk som forrige kull da hun fikk 7 fine valper. 7 er et kjempefint antall valper for tispa. Når alt går godt er det da lite å gjøre for oppdretteren. Pelsen hennes skinner, men matlysta er dårlig. Hjemmebakt brød med leverpostei og brunost er ok samt litt gulost og pølse, men ikke så mye annet. Forlager mye "magekos" og synes nok selv at mageskinnet strammer. Sist gang startet fødselen på 59. dagen og valpene kom på 60. Det er tirsdag og onsdag i uken som kommer, det! Har jobbet inn mye tid på jobben + har igjen ferie og gitt beskjed om at det kan bli fødselspermisjon på oss - så vi er klar! Har igjen å lage i stand valpekassa. Det blir gjort i helga.

25 august
Vaskemaskina begynner å få hikke og ullfnatt etter at 6 hundetepper nå er gullende rene og klar. Men flere ligger på vent! Qandis appetitt varierer - så nå vil hun bli bortskjemt siste uken. Utrolig hvor godt pannekaker, hundekjeks og hvitost er i forhold til vanlig hundemat...

24 august - nedtellingen har startet
Har startet å vaske opp valpetepper. Har mange vetbed (varmelaken) som nå alle skal være nyvasket og klar for bruk. På jobben har jeg arbeidet inn tid + har ferie til gode. Det meste er under kontroll. Qandis er fremdeles utrolig sprek. Løper i full gallopp i skogen ennå - men tunga kommer fort frem og hun holder ikke så lenge. Hun får styre farten og lengden på turen selv, men storkoser seg nå som det ikke er så tørt og varmt.

22 august
Har vært i Sverige - men Qandis har vært i de beste hender hos "mormor". Magen vokser - 7 uker på vei var den 72 cm i livmål. det er to cm mer enn forrige gang. Formen er på topp. Hun løper og koser seg, og i dag tok hun like godt en svømmetur i elva også.... Det er en breelv der temperaturen er der etter.

11 august
Det er utrolig hvor fort magen eser ut!!! Nå ser Qandis virkelig drektig ut - og det bare på noen få dager. Tipper et stort kull, men det er vanskelig å vite på dette stadiet. Glemte å fortelle hvor lykkelig Qandis ble over å møte Piano og Jon igjen i Selbu. Kom ikke å si at hunder ikke har antipatier og sympatier!

9. august 5,5 uke på vei
Appetitten er nå på topp! Hun spiser til og med skallet til melon. Stjeler det hun kan finne også. Magen har tydelig begynt å vokse. Det blir nok et stort kull... Får nå større porsjoner, men skal nå over på 3 måltider og valpefôr.

1. august
Fremdeles dårlig matlyst og har fått blankt slim/utflod. Det siste er et ganske så sikkert tegn på drektighet!

30 juli - uke 4
Jeg har vært på leir en uke mens hundene har vært hjemme med Sjur. Rett etter jeg reiste slutten Q å spise - morgenkvalm! Et godt tegn på at hun er drektig. Hun har fått bli litt bortskjemt slik at hun spiser litt også i denne perioden, for linjene mine får ofte store kull. Det begynner også å bli litt rose patter, så alt tyder på at det er valper i anmarsj! Qandis er nå snart halvgått i drektigheten, og hun er i akkurat passe hold, verken tykk eller tynn. Går nå forsiktig over til et kraftigere fôr (valpefôr). Men mengden øker jeg ikke spesielt ennå. 

20 juli - uke 3
Det er nå 2,5 uke siden vi var og parret. Nå fester eggene seg slik at i uka som kommer skal tispa utsettes for lite stress. Tviler på at det blir særlig stress på Q, for hun skal være hjemme og passe huset sammen med Sjur og Chelly mens Gisle og jeg er på nordisk 4H leir i Sverige. Tydligvis lukter Q veldig spennende (noe drektige tisper ofte gjør) for siste tre dagene er det to settere som har helt gått av hektene. Se treningsdagboka. Ellers er det lite nytt. Intet at se. 

14. juli - uke 2
Så har det alt gått ei uke til. Det er lite nytt å fortelle, bortsett fra at jeg er optimist og føler at Qandis har fått struttende patter allerede. Men jeg vet også at det er nesten umulig å skille mellom drektighet og innbilt drektighet de første ukene.

2. juli - uke 1
Qandis blir parret. Meningen var å IKKE parre henne nå, men å vente til hun fikk løpetid neste gang. Hun har gått med 6,5 mndr intervall mellom løpetidene, slik at ventet løpetid var februar - noe som hadde gitt vårvalper. MEN man skal ikke planlegge så mye når det gjelder løpetider! 12 januar løp hun sist gang - i slutten av juni kom hun igjen etter bare vel 5 mndr... Hun ble i år som i fjor øyenlyst ved NKK-Trondheim. Vi har ingen som øyenlyser nær oss, så jeg har lært meg etter fjorårets stress, å alltid prøve å ha en gyldig øyenlysningsattest på de tispene man muligens skal parre...

Kalenderen blir studert opp og ned i mente. En mengde ulike hannhunder blir vurdert. Sommerjobb som plansjef begrenset mulige kandidater sterkt, men Q var samarbeidsvillig på EN ting - hun var høyløpsk akkurat i helga. ellers pleier det aldri å treffe slik. Skulle jeg finne en hannhund nå burde jeg finne en som bodde maks 8 timer i bil unna. Helst noe kortere.  Og som jeg likte og som jeg trodde kunne passe bra sammen med Q.

Det var vel det at jeg så Scilla og Sprintos, hadde hatt San Sebastian på besøk tidligere og ikke minst besøket av Siko Sedan siste uka som gjorde jeg bestemte meg for å bruke "Piano" en gang til. S-kullet har ikke vunnet de mange og store premiene ennå - men eierne virker fornøyd og resultatet var 7 friske og velfungerende valper med bra pelser og mye motor. Alle er velfungerende med folk og andre hunder. Et par av hannene er rett nok lavtflyvende... Ingen katastrofer, ingen defekter. Sunne, friske, velfungerende hunder som kan brukes er jo det viktigste målet i mitt oppdrett. Så for første gang bruker jeg en hannhund opp igjen.

Piano og Qandis fant hverandre ved første sekund. Dersom alle parringer gikk så enkelt hadde det vært enkelt... Vi møtte hverandre på en hytte i Oppdal. Jeg tror tiden klaffet perfekt - men det vil tiden vise! Jeg er i all fall optimist og har startet å tenke på U-navn.... :-)

 

 

 

 

Piano og datter Scilla

Over - far:
NUCH NVCH Brigadoon Ebony and Ivory - "Piano"

"Piano" blir med sin BIS-avlsklassen våren 2005 bestående av valper fra tre kull.

Over:
"Piano" og Qandis

Rochelle og Qandis

Qandis 8 uker

Mor: NVCH Desperados Qandis

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Stamtavle Desperados S og U-kull

Foreldre Besteforeldre Oldeforeldre Tippoldeforeldre
NUCH NVCH Brigadoon Ebony & Ivory

Flere BIR, BIG som beste plassering.
Godkjent jaktanleggsprøve
viltsporchampion

HD-A

NUCH NVCH Calvdale Crimewave

Rasdata

Engelsk import
Utstillings og viltsporchampion

HD-A

 

GBSHCH Wadeson Inspector Wexford 
GBSHCH Speeton Seafarer
Wadeson Ruth Rendall
Austr. SHCH Coorigil Constellation GBSHCH Skilleigh Tan Sandy
GBSHCH Coorgil Northern Dancer       
S VCH Brigadoon Zazu from Elfi

Foto 9 år gammel

HD-fri

NUCH SUCH Brigadoon Serenades Legato

2. premie i åpen klasse på jaktprøve

HD-fri

NUCH FINUCH INTUCH Brigadoon New Generation of York
Godkjent jaktanleggsprøve

HD-fri

Brigadoon J Sunrise Serenade
CK-utstilling

HD-fri

Brigadoon Elf Empress

1. pr utstilling
Anleggsklasse viltspor

HD-fri

NUCH Inu-Goya Barley Brew

HD-fri

Beeline Remy's Remembrance
Flere cert
2 x 1 pr viltspor

HD-fri

NVCH Desperados Qandis

2 x cert, 2 x BIM-utstilling
godkjent jaktanleggsprøve
viltsporchampion
Nr-5 NM-2004
Debutert i bruks-spor klasse B, 3. pr. LP-2

Årets brukshund 2004

HD-A

SU(U)CH Eastriding Black Tuxedo
engelsk import

HD-A

Cleavehill Sleigh Ride Jennich Just Came To Me 
Cleavehill Adorabubble 
Eastriding Ebony And Ivory  Cleavehill Tri-True Spirit 
Chetruda Yorkshire Rose of Eastriding
NVCH NUCH
Desperados
Odessa

BIS-utstilling
godkjent jaktanleggsprøve, godkjent ettersøkshund, viltsporchampion, Nr. 8 NM-2002,  opprykk i bruks, konkurrerer i LP II

Årets brukshund 2002

HD-A

NUCH
Nimblewhit Flower Power

HD-A 

GB SH CH N DK U CH
Chaigmarsh Orchid

årets springer
engelsk import HD-fri
INT NUCH NV-91,-93
Brigadoon Scarlets Nimblewhit

årets springer
godkjent jaktanleggsprøve HD-fri
NVCH
Desperados Hedda

2 x cert, 2 x BIR
jaktpremiert - 2 BK
Godkjent ettersøkshund
viltsporchampion
1. premie i LP I

HD-fri

SJCH
Hällagårdens
Scaramouche 
CK-utstilling, jaktchampion HD-fri
NUCH NVCH
Desperados Freska

jaktpremiert - 1 BK
ettersøkshund, LP II  HD-fri