C2-kullets valpedagbok


DESPERADO

Spaniel siden 1974
Springer siden 1984

  Statistikk
Desperado
Svensk
rasdata
Svensk
hunddata (SKK)
Norsk Kennel Klubb Norsk Spaniel Klub Dogweb
pålogging
    Rasen

Link til kullets fotoalbum på facebook


Zeldas side

Fakta opplysninger og stamtavlen til kullet er her

 Link til Laila sin fotoalbum av kullet

Link til I2-kull på kennel Streamside

 

 

Desperados Copper 2 år gammel.
En flott herremann som virker veldig trivelig i toppetasjen. stram, tørr og med supre bevegelser.
Er godt i gang med jakttrening og har bestått en apportprøve og en prøve som tilsvarer vår D-bruks NBF.

30. mai
Stå-bilder og hodebilder av valpene finner du her
Valpene er nå fordelt og de begynner å flytte på onsdag. I morgen er det veterinærkontroll med ID-merking.

Laila har også tatt to videoer av valpene mens Lars Gunnar gjorde valpetest.

http://www.youtube.com/watch?v=T1ivlv-Lhh8&feature=mfu_in_order&list=UL

 http://www.youtube.com/watch?v=-XHjBwc1xaU&feature=related

25. mai
Valpene vokser og trives
 De blir stadig mer aktive og løper og lenger og lenger når vi er ute med dem. Nå løper de som små piler fra hundehuset og inn på kjøkkenet. Vi har klippet ørene, de har fått prøvd elektrisk klippemaskin for første gang, de får gå på stadig nye steder og har det generelt sett ganske så bra. Det eneste hinderet vi har er været. Jeg hadde gledet meg til å ha valpene mye ute nå på våren, men regn og mye vind har satt en stopper for det. Vi prøver å være ute så mye vi kan mellom byene og vindkasta. I morgen er valpene allerede 7 uker gamle og på tirsdag i neste uke er det bestilt time til veterinærkontroll, ID-merking mm.
Se fotoalbum med 26 nye bilder her

Pappa: Streamside's Indian Yellow - Doffen

22.mai
Pappa Doffen er på besøk
For å si det som det er så var han mer interessert i å se hvor det ble av Zelda og de andre fem damene, enn å hilse på sine søte små... De var greie nok, men hvorfor bry seg om valper, når det var så mange pene DAMER der???

Valpene har ellers blitt en utrolig livlig gjeng! Her kan dere se første video tatt fredag. Det kommer en til.
De spiser som noen hester - så jeg har litt lett for å gi dem litt for mye mat...
Tispa Comma som i starten var litt forsiktig, er nå en av de mest livlige og framfuse i kullet. Det er dette som gjør det så moro å følge et valpekull. Citrix er den som er pappa-kopi av utseende.

Nå prøver vi å miljøtrene valpene så mye som vi klarer slik at de skal få med seg mange positive erfaringer. vi er så heldige å ha mikkel (6 år) på besøk. Så de får også erfaringer med barn. Nå skal vi også ut å kjøre bil - bare værgudene er litt mer samarbeidsvillige med oss. Å ta med seg valper ut i vind og regn er ikke moro... Men heldigvis har vi storp lass il den inne og under tak og vi har hele stallen/fjøset som skal utforskes. De er også jevnlig med inn i huset og lærer seg hva som skjer der.

Collie og Citrix, Copper og Cowboy

15
. mai
Har fått tatt ståbilder av "the-gutta-boys" i dag
 Ikke alle var like samarbeidsvillige alltid - men jeg synes Lars Gunnar klarte å ta utrolig bra bilder av valpene som bare er 5,5 uke gamle!
Se alle bildene her.

16. mai
C2-valpene vokser og trives og her er første ståbildet av "Comma"
Det er Lars Gunnar Røneid som er den dyktige fotografen. Det er sjelden jeg får så bra ståbilder av så unge valper, men i dag skal vi også prøve å få til det samme me guttene. De sovnet før vi kom så langt som til dem i går :-) Vi har også hatt de første valpekjøperne på besøk. Et hyggelig ungt par som skal få sin første hund. De sier det samme som oss - dette er et jevnt kull...

Valpene har nå flyttet ut i hundehuset der de har en stor inngjerding med tak over der de kan boltre seg. Og bra er det, for i dag kom regnet for første gang siden valpene ble født. Typisk nå som de endelig har begynt å bevege seg mer ute og bli aktive.

10. mai
Valpene har vært ute for første gang
Hver dag får valpene være med på noe nytt. De er med i stua, på kjøkkenet og i går var det 25 grader ute så da fikk de være med på sin første tur ut. Da nyttet jeg anledningen til å filme dem.

Her kan du se videoen

Alt går bare bra med valpene. Tennene er nå ute og alle bittene ser korrekte ut og guttene begynner allerede å få testiklene på plass. De spiser som hester og alle fem virker friske og freidige. Alt er med andre ord bare fryd og gaman! :-)

4. mai
Valpene vokser som ugress og i går kveld tok vi nye bilder
Fremdeles er det viktig med mange timer med søvn i døgnet, men nå klarer valpene å holde det gående i stadig lenger tid og de begynner å vise interesse for gjenstander.
Link til bildene finner du her

2. mai
Valpene er nå 3,5 uke gamle
Jeg har ikke vært så flink til å oppdatere valpedagboka, da det har vært mye å gjøre noen dager. 3 uker gamle fikk valpene ormekur nr. 2 og de fikk også besøk for første gang. Gisle har tatt bilder - så jeg venter på at han sender meg disse. 3 uker gamle veide valpene fra 1,5 til 2 kg. Dette er godt over snittet på de valpekullene jeg har notert vektene på. Zelda er ei flink mor og holder det fremdeles gullende rent hos valpene - selv om valpene nå er flyttet ut av kassa og får tre ekstra måltider pr. dag. Grunnen til at jeg gir så mange måltider er at Comma og Copper hele tiden taper kampen om de beste spenene og blir sakkende etter. De to er fremdeles "suttere" og ligger og sutter på spenen til Zelda slipper ned melk. Det gjør at de tre andre matvrakene enkelt vipper dem bort og overtar de beste spenene. Spesielt Copper blir ordentlig forbanna.

Valpevideo der valpene er vel 3 uker gamle og er på tur ut i loftsstua der de har fått mat.

Her er video 2 fra samme dag.

Valpene har byttet valpekassa ut med en liten valpeinnhegning. I dag fikk de også inn en egen seng som de kan gå inn og ut av og trene på å bli renslige. De er utrolig flinke til å gå bort fra tetppet og ut på avisene for å gjøre i fra seg. De begynner å få tenner, de begynner å vise interesse for hverandre, de har begynt å vifte med halene og kommunisere med lyd. De begynner kort og godt å bli små sosiale vesen. I dag har de vært en runde ut på filleryene og hilst på bestemor Vezla. Hun er utrolig rolig og sosial med valper. Jeg har også for første gang hatt valpene på bord og begynt å stille dem opp. Øvelse gjør mester!

Her kan dere se valpebilder tatt på 3 uker da de begynte å spise i skål.

Over - En liten smakebit. Copper spiser som en hest! Collie syntes også dette var deilig.
Mamma tar heldigvis vasken etterpå. copper er førstemann som titter over kassekanten.

26. april
"Tante" Zantana har sendt oss en hyggelig hilsen
Zanka er jo søster til Zelda. Hun er lever/hvit og tan. det ser ut som om Comma kanskje kommer til å ligne på henne i tegning og farger. Det er også moro å se hvor flink Zankas tobeinte "storesøster" Ann Kristin har blitt til å trimme springer! Godt jobba!

Eller så vokser valpene. De har begynt å vise interesse for hverandre og litt for leker som de får oppi valpekassa. De har begynt å spise litt mat og liker godt maizenna velling med en eggeplomme i og royal canin starter mousse. når jeg åpner boksen med sistnevnte så går alle de andre firbeinte av skaftet også - spesielt Xmilla. Så det er kanskje en boks med dette som skal være i enden av sporslutt når vi trener spor? Eller i sekken min for å belønne en godt utført LP-trening?

 

23. april
Valpene har fått øyne
Jeg lovet at det da skulle komme nye bilder av dem - og her kommer de. Det var ikke akkurat enkelt å få alle sammen til å sitte pent og smile inn i kameraet, da jeg var alene og både skulle holde valpen og fotografere... Men et visst inntrykk får dere nå.

Fortsatt er jeg kjempefornøyd med valpene og på veiing 14 dager gammel ligger de over snittet på tidligere kull, dvs. 3 godt over og den tyngste opp i 1300 gram (Citrix) mens to litt under og den minste på 900 gram (Comma). Alle har de doblet vekta si, slik de skal.

Nå skal jeg snart til å gi de litt maizennavelling med eggeplomme. når jeg begynner å tilleggsfôre jevner vektene seg som regel ut. Alle valpene er også opp på beina og høres og ser ut som 16 dager gamle valper skal. De begynner så vidt å stavre rundt i kassa og interessere seg litt for hverandre og verden utenfor.

 

 

 

 

19. april
Noen nye valpebilder
Jeg sa det ikke kom nye valpebilder før valpene åpnet øynene, men de har det absolutt ikke travelt med å få øyne, så her kommer noen bilder mens dere venter på nye hodebilder...
Se flere bilder her

17. april
No news is good news?
Det er veldig lite nytt å fortelle om. Valpene spiser og sover. De har så vidt begynt å reise seg på beina når Zelda hopper oppi kassa, men de har ennå ikke fått øyne. I går kom matmor Laila og Lars Gunnar hit igjen. Jeg var veldig spent på hva Zelda vilel si når de reiste igjen om kvelden, men hun tok det helt rolig uten å stresse. Zelda er med andre ord en veldig god mamma! Valpene vokser og trives, og uten å ha sjekket med vekta må nå alle valpene ha doblet fødselsvekta si, noe som de skal gjøre i løpet av 2. leveuke. Jeg skal også sjekke med vekta i kveld. Gi første ormekuren skal vi også gjøre.

Siden det var så mildt og fint i været i går, fikk også Zelda litt sysselsetting for første gang etter valpingen. Jeg la et lite pølsespor rundt fjøsen og så fikk Zelda og Laila gå det etterpå. Jeg er kjempefornøyd med Zeldas innsats og arbeidsmåte. Les mer om sporet her.

Den vanskeligste jobben med det å være oppdretter er å velge valpekjøpere. Med bare ei tispe i kullet var det mange som ble skuffet - men det er lite jeg kan gjøre med den saken. Nå prøver jeg å fordele de fire hannene slik at det blir en slags normalfordeling over hvilke ønsker og behov valpekjøperne har. Noen vil gjerne ha en aktiv og pågående valp for aktiv bruk, noen vil ha en roligere hund som egner seg bedre som familiehund og kompis, noen vil helst ha en svart hund, andre vil helst ikke ha svart. En ting er sikkert, jeg lar aldri noen velge valp før jeg vet hva jeg sitter med i valpekassa. Det eneste grunnlaget noen har å velge ut i fra nå er farger og tegninger - to egenskaper som er de minst viktige for hvor godt hunden skal fungere til fremtidig bruk. Først når valpene er ca. 7 uker gamle blir den endelige fordelingen gjort, men selvsagt prøver jeg å etterkomme alle ønsker valpekjøperne måtte ha - så langt som det er mulig. Og ingen skal reise hjem med en hund de ikke har lyst på!

Nå blir det en spennende tid fremover. Først skal valpene få øyne. Dere tror kanskje det er en selfølgelighet at de skal få det, men jeg har faktisk opplevd at en valp ikke hadde øyer i hele tatt. Det er en av de største sjokkene jeg har fått som oppdretter. En ubeskrivelig deprimerende følelse... Så skal de få tenner og forhåpentligvis korrekte bitt. Guttene skal forhåpentligvis få testiklene på plass før de er leveringsklare. Så kan jeg begynne å studere ulikheter i bygning og oppførsel. Dette synes jeg er like utrolig spennende hver eneste gang.

I kullet Zelda ble født i var det 4 tisper. Jeg skulle egentlig ikke beholde noen, men må bare tilstå att jeg forelsket med i Zelda etter hvert som hun vokste til. Da de tre andre hadde plukket sin valp stod Zelda igjen som den ingen ville ha. Det er ofte slik - ingen ser den middelmådige hunden som ikke skiller seg ut, men ofte er denne den beste :-)

Så til en god og en litt dårligere nyhet. Både HD-indexen til far og mor har steget i følge NKK's database. Det betyr at kullet er enda større sannsynlighet for å ha lite HD. Så har svaret på Doffens cord1 test kommet. Han er også bærer. Men da cord1 genet dessverre ikke ser ut til å gi svar på den PRA-gåten som vi så gjerne vil ha svar på arvemessig, er jeg ikke så veldig bekymret for dette. Det er ingen nære slektninger som har blitt syke av PRA i stamtavlen og kullet er en utavl med meget lav innavlsprosent. Håpoet er at vi i nærmeste fremtid skal få en test som gir oss svaret på PRA. Når det er både cord1-frie hunder og bærere av cord1 som har blitt blinde av PRA, er det i hvert fall sikkert at vi ikke har funnet den største synderen ennå.

Savner dere bilder? Det kommer ikke nye bilder før valpene har fått øyne og jeg får tatt bedre hodebilder!

14. april
Valpene er ei uke gamle i dag - og de får nok mat!
Zelda har nå virkelig fått teken på dette å være mor og går til jobben med stor glede og ro. Også alle "bæsjebleier" tar hun nå hånd om slik en dyktig mor skal og bør, slik at det alltid er gullende reint i kassa og valpene er rene, pene og fornøyde.  Vektene taler også for seg:
Copper – 650 g, Cowboy – 800 g, Citrix – 800 g, Collie – 730 g, Comma – 630 g. Til sammenligning så er snittet på mine tidligere springerkull på ei uke 644 g. Den største valpen jeg har hatt på ei uke veide 1 kg, og det ble ingen stor hund, så valpevekt har ingen ting med voksenvekt å gjøre. Den minste kan ennå bli den største - og omvent. Jeg har tatt bilder av en og en. Legger de ut i kveld. Her bare ett bilde som en smakebit... Fra neders i kassa mot Zelda ligger Cowboy, Comma, Copper, Cowboy og Citrix. De er runde som noen pærer der de ligger!

11. april
No news is good news

Det er lite nytt å fortelle. Alt går helt problemfritt. Zelda er roen selv og spiser nå som en hest. Hun var litt hard i en av de bakerste spenene - men det har nå myknet fint opp. Valpene legger på seg. I går, 3 dager gamle, var tre av hannene kommet opp i 550 gram, en var 520 gram og Comma var 480 gram. Jeg har begynt å jobbe igjen (delt dag) og "bestemor" Laila er også på jobb nå. Vi har regnet på at dette er den 7. generasjonen med Desperado-valper som er født her i huset og den 8. generasjonen som jeg har her hjemme... Tiden går jammen fort! Hele 5 av generasjonene lever fremdeles.
Nellie (1988) - Freska - Hedda - Odessa - Rochelle - Vezla - Zelda og nå, 23 år senere, C2-kullet

Lever/hvit og tan hannhund. Han er så mørk i sin brunfarge at vi i starten, da han var våt ennå, trodde han var svart. Han er nydelig tegnet med en bred hvit krage og en morsom Z-tegning på låret. Denne blir kanskje helt borte etterhvert.

Lever/hvit hannhund. Han er også meget mørk i sin brune farge. Han har en nydelig, bred hvit krage.

Svart/hvit hannhund. Han har en heldekkene sadel uten hvite prikker i, en smal, hvit krage og et fint bliss.

Svart/hvit og tan hannhund. Han har et smalere bliss og en hvit flekk over skulderbladet - er ellers svært likt tegnet med Collie med en smal hvit krage.

Lever/hvit og tan tispe. Hun ligner mye på Vezla som valp i tegningene - men er mørkere tegnet enn henne på sin høyre side. Jeg synes hun er vakkert tegnet. Hun er noe lysere i sin brune farge enn de to brune guttene.

9. april
Vi spiser og vi sover - og vi har tatt bilder av valpene en og en...

Finnes det noe mer deilig enn en mett, sovende valp?

8. april
Alt står bra til med mor og barn
Zelda er allerede ned i under 39 grader etter fødselen. Valpene spiser og de fleste har allerede lagt på seg. Alle er runde og fine og virker friske. Zelda er kjempeflink med valpene sine helt rolig og avslappet. Har tid for en bråkjapp tur ut for å gå på do. Ellers ligger hun pal i kassa. Det eneste hun ikke synes noe om er valpebæsj. Den smaker ille! Hun vasker dem og steller dem - men spytter ut igjen valpebæsj-klumpene. En valp var litt oppblåst i magen i går kveld og følte seg litt uvell, men litt masasje med en varm, fuktig klut og et lite tilskudd av zoolac, ser ut til å ha løst problemet.

Å ta imot valper betyr en hel våkenatt og vel så det. Denne gangen er vi så heldige å være to, slik at en kan nå sove eller gjøre andreting mens den andre har et halv øye til mor og barn. Jeg må tilstå at jeg sovna på "vakt" i går og Laila tok dette avslørende bildet... :-) I natt tror jeg at jeg sovna i en stilling - og våkna nøyaktig i samme stilling. Det er hardt å være oppdretter!

De tre første døgnene er de mest kritiske. Nok råmelk, varme, vask og massasje og ingen infeksjoner eller medfødte, skjulte defekter er nøkkelen for suksess. Til dere som venter på svar om det blir valp på dere eller ikke - ha litt tålmodighet. Det er MYE bedre å se at alt går bra de tre første døgnene og så gi gladmelding - (eller ikke). Dessuten må jeg være våken for å svare på mailer og telefoner!

I løpet av ettermiddagen skal vi ta enkeltbilder av valpene. Men først skal de andre hundene få litt mosjon og sysselsetting, og jeg har også ansvaret for 6 hester i to dager. gjett om jeg er glad for at Laila er her nå!

Fra venstre: Citrix, Collie, Cowboy, Comma og Copper.

7. april
Valpene er født - det ble fire hanner og ei tispe
Temperaturen gikk ned morgenen 6. april. Hele den dagen var det oppblokking og først klokka to om natta kom første valpen. Zelda var kjempeflink under hele fødselen, bortsett fra at hun bestemte seg for at valper - de kunne hun få i en sofa... Vi stressa ikke med det, men lot henne få valpene der før vi flytta de over i valpekassa. Første valpen var hun rett nok meget betenkt over. I starten turte hun knapt å se på den - men etter ei kort stund var hun i full gang med å vaske og ordne - så ivrig at det var bra det kom en til som vaskingen kunne fordeles på. Valpene er store og fine. Vi har gitt dem "arbeidsnavn" for å skille dem fra hverandre.

Kl. 02.10 valp 1: ”Comma” er brun/hvit tispe på 400 gram, brei hvit krage, hvit stripe over kryss, breitt hvitt bless, ingen sporer

Kl. 03.27 valp 2: ”Cowboy” er mørk brun/hvit/tan hann på 450 gram, hel brun sadel, bittesmå, helt løse sporer

Kl. 03.55 valp 3: ”Collie” er svart/hvit/tan hann på 400 gram, smal hvit krage, hvit flekk i sadel mellom skulderblad, ingen sporer

Kl. 04.25 valp 4: ”Copper” er brun/hvit/tan hann på 450 gram, brei hvit krage, smalt bless, ingen sporer.

Kl. 05.19 kvelp 5: ”Citrix” er svart/hvit hann på 425 gram, nesten helt svart sadel med smal hvit krage, bless, ingen sporer

Valpene er utrolig livskraftige og henger på puppene som små blodigler - alle som en.

5. april
Det ble ingen valper på bursdagen til matmor - så vi får vente videre

Nye sovestillinger prøves ut!

3. april
Ventetid...

2. april
Zelda er 58 dager drektig etter første parring
Hun er her i Gaupne nå. Formen er super. Hun spiser som en hest og blir gjerne med på en rusletur i skogen til tross for at værgudene ikke er helt samarbeidsvillige. Hun har også nå inntatt en mer normal springer-drektig-fasong. Ser ikke ut som en bakk fremme og smal bak.
Se videoen som Lars Gunnar har tatt av henne og samboeren Fargo i dag.  Her er video 2 av Zelda. Vått og kaldt er det - etterpå ble det tørking og varming foran ovnen. Temperaturen ligger relativt lavt, mellom 37,5 og 37,7, men den har ennå ikke gått så langt ned at det er oppblokking og fødsel på gang.

30. mars
Det første "bildet" av valpene som kommer i neste uke
Vi syntes Zelda var så merkelig i fasongen. Trillrund, ser direkte feit ut, liten mage og breiere på midten enn litt lenger bak der valpene pleier å legge seg. Vi bestemte oss derfor for å ta røntgenbilde av henne i dag for å se om vi skulle fôre 3 valper - eller 6 valper... Det første veterinæren sa da han fikk se Zelda var at hun der har fått mye god mat. Men også han klødde seg i hodet da han kjente på henne og var enig med oss at hun ikke har mer uta på ribbeina enn det hun bør ha. Det er litt mye mat i tarmene hennes (selv om hun ikke hadde fått mat om morgenen før bildet ble tatt), til å se alt helt klart, men vi er sikre på at det er 5 skaller der. Kommer det flere enn det får vi se på det som bonus :-)

26. mars
På besøk i Gaupne
Laila har vært på besøk og vi har gått tur sammen.
 Zelda klarte å skremme oss alle sammen ved å falle i elva. Hun trodde nok hun kunne gå på issørpa nærmest land. Enden på visa var at hun forsvant under - hun som ennå ikke helt har system på svømminga si. Nå har vi i hvert fall bevis på at hun KAN svømme - og det til og med i isvann...   Jeg/vi er veldig spente på hvor mange valper Zelda egentlig gjemmer inne i magen sin. I ene øyeblikket ser hun veldig drektig ut - så ser hun bare usedvanlig brei ut over ryggen - så ser hun ganske så feit ut - men når vi tar på henne så er det ikke mye utenpå ribbeina - men trillrund er hun. Og hun er i topp form med skinnende blank pels (som vanlig...)

 

24. mars
Zelda er 7 veker drektig
Utruleg kor fort tida går. I dag er det 7 veker sidan første parring og dag 50 i drektigheten. Ikkje så mykje nytt å fortelle enn at Zelda veks og veks :o) I følgje matfar så er ho litt baktung... ho er no 69,5 cm i livmål - noko som indikerer eit normalstort kull. Merkar nok at ho er litt meir sliten og tek det med ro når me går tur. Matlysta er ikkje redusert, men eg trur nok ho setter pris på å få det delt i 3 porsjonar for dagen. Uansett verkar det som Zelda tek heile greia med stor ro. Tobeinte i familien er nok kanskje litt meir prega :o) Ikkje berre berre å ha ansvar for førstegangsfødande.

Været har ikkje vist seg på sitt beste siste tida. Uvær og stengte veger var det da me skulle helse på Doffen, uvær og stengte veger da Zelda skulle parrast. Det var så vidt me kom oss heim før fjellet stengte... Og her sitter me i dag og jammen er det uvær og stengte veger i dag og! Siste dagane har me vore utsett for ekstremt mykje nedbør og det synes ikkje Zelda er noko kjekt. Helst ville ho nok hatt kjempestoor selskapsblære og halde seg inne til det vart sol og tørt. Fortsetter dette været kan me prise oss lukkeleg for at fødsel skal skje på kennel Desperado og ikkje på det "sentrale" sjukehuset me har lenger oppe i fylket...

I morgon tek me turen til Gaupne og skal ein tur innom Desperadogjengen. Skal bli spennande og høyre kva jordmor Inger har å seie om den vordende mor...

17. mars
6 veker drektig
Zelda rapporterer at ho føler seg drektig. 6 veker etter parring er livmålet no 64 cm. Buken og puppane begynner å fylles. Det er begynt å bli ubehageleg å ligge rett på magen, aller best er det å ligge på sida strekt. Formen er god og ho er like sprek, men me merkar og at det er deilig å berre slappe av. Matlysta er like stor som den har vore og i dag startar me med 3 måltid for dagen. Kvelpefor er deilig, spesielt med youghurt, surmelk, olje og ei rå eggeplomme :) Vom og hundemat er pyton så det har me slutta med. Gir heller litt middagsrester, fisk, kylling med kraft og masse grønnsaker. I helga skal matmor og Inger på oppdrettarkurs så no lovar det godt for resten av drektigheten.

Det er forresten ikkje rart at Zelda tidleg fekk "strutte-puppar". sjå berre den strutte-puppen ho har no på 6 veker... :-)

 

 

 

12. mars
Magen vokser - fra 55 cm til 62 cm allerede...
NOE av det kan være et resultat av en glupsk apetitt - men ikke alt ;-)

11. mars
Desperados Zelda er nå over 5 uker drektig 
Alt tyder på at det er valper på gang. Zelda har ingen problemer med kvalme og har nå akkurat meldt seg på svangerskapsgymnastikk. Dette bildet er fra første treningstime der hun trener på å strekke ut... Foto: Lars Gunnar Røneid.
Hun synes at hun får ALT for lite mat - så derfor bestemte hun at hun og samboer Fargo kunne dele en 14 kg sekk med valpefôr. De gjorde i hvert fall et tappert forsøk på å sette den til livs...

3. februar - Zelda er (?) fire uker drektig
Ikke har hun vært kvalm og sluttet å spise. Ikke er det spesielt annet å fortelle om heller. Hun kan ikke fordra vom og hundemat, men elsker alt annet som tilbys. Hun stjeler som en ravn. Hun ligger på ryggen i sofaen og er bare deilig, noe hun ikke har gjort tidligere. Hun begynner å få antydning til pupper. Livmålet har økt med 2 cm - men det skal jo ikke øke mye ennå. Nå går hun over på valpefôr og hun begynner å få litt mere mat.

25. februar - Zelda er tre veker drektig
Ennå er det lite nytt å se. Zelda er den samme gamle, på alle måter. Kanskje litt mer kosen, men ennå er det ingen tegn til kvalme, til ekstra rosa pupper (de var jo rosa og struttende alt i uke 1...) og ikke har hun lagt på seg (slik hun heller ikke skal). I dag fikk Zelda vom og hundemat for første gang. Hæ - sa Zelda - kan dette spises??? JA sa Fargo og tilbydde seg å ta hennes porsjon også, men da fant Zelda ut at det var best å spise den selv....

20. februar - Desperado-tur i skogen
Knallvær, men ca. 10 minus. I dag utstyrte vi oss med kaffi og sjokolade og hadde kaffipause i skogen. Alle 7 hundene storkoste seg. Det ble også tid til litt fotografering. Her er Zelda i farta!

Det ble også tatt nytt hodebilde av Zelda som ligger på siden hennes. Knall sol er ikke akkurat det beste været for portrettfotografering...

 

 

 

 

 

19. februar - på besøk i Gaupne igjen
Alle 7 hundene har kose seg på tur i skogen. Mor har også ordnet seg med fri når Zelda har valper pluss første uka - så dette tror jeg skal gå så bra så!

17. februar - 2 uker siden parring
Nå er det noen spennende uker for å se om Zelda er drektig. Allerde forrige helg hadde Zelda rosa struttepatter lengst fremme - noe som hun egentlig ikke skal ha før etter 3 uker? Nå til helga kommer Zelda på besøk igjen, så det skal bli spennende å se forandringen. Planen er å trene litt agility og lydighet.

14. februar
I dag er 21. dag i løpetida og i følgje Fargo så har ikkje Zelda løpetid lenger. I helga har vi vore på besøk av Desperadogjengen :o)
Zelda fekk helse på kvelpane til Xmilla. Med det samme synes ho dei var litt søte, men når dei vart for nærgåande så vart dei litt “skumle”... tok ingen sjanse så ho fekk gå tilbake til resten av gjengen som venta oppe. Det vart ein kjapp sjekk om me kunne “sjå” noko antydning til drektighet. Litt tidleg enno, men brystvortene er rosa og begynt å “strutte” litt... Sjå bilde til venstre.
Mål rundt mage/buk var 55 cm.

Matlysta er like stor som den alltid er...

9. februar
Dag 16 i løpetida og 7 dagar sidan første parring. Zelda er på retur i løpetida og det er snart normale tider i heimen. I dag kunne vi stå opp og gjennomføre morgonrutinane utan kamp mellom Zelda og Fargo. Må sjølvsagt fortsatt passe på desse 2 for å unngå tjuvparring, men Zelda synes det er deilig å kunne få ligge på fanget utan maset frå Fargo. Begge ligg no i bur på dagtid når resten av familien er på jobb/skule.

Vi er no begynt å gje middagsrester i lag med foret, så i dag var menyen steikt sei, gulrøtter og ProPlan laks med ein skei youghurt naturell på. Frukost er tørrfor med litt olje og surmelk. Zelda synes alt er godt og kunne nok tenke seg meir mat :o)

7. februar
Vel hjemme og tilbake til hverdagen. Siden Zelda bor sammen med en hannhund er det litt ekstra styr nå mens hun ennå har løpetid. Så begge to fikk være med i bilen på jobb - i hvert sitt bur... Fra nå av får Zelda litt forskjellig å spise, slik at også hun får en del hjemmelaget mat. Og forhåpentligvis er hun mer glad i yoghurt og surmelk, enn det Xmilla var...


Over: Doffen - Streamside's Indian Yellow - i ulike situasjoner fra valp til godkjent ettersøkshund i Norske redningshunder.

Parring 3-4 februar
Jeg må tilstå at jeg var litt spent å sende avgårde en førstegangs tispeeier til en førstegangs hannhundeier... Laila er heldigvis veldig flink, så det virker som om hun (og Fargo) har funnet riktig tid for å reise over fjellet - for det gikk bare 12 minutter fra Zelda og Doffen fikk hilse på hverandre til parringen var et faktum. Så nå er det å vente i spenning. I drektighetsperioden kommer Zelda til å komme på mange helgebesøk til Gaupne for å gradvis venne seg til å være her og Laila vil også være med henne her under fødselen. Laila og Lars Gunnar har et gammelt hus her i Gaupne da familien og familienavnet til Lars Gunner er herfra. Det blir første gang jeg skal skrive valpedagbok på en drektig tispe som jeg ikke har hjemme - men dere får få rapport fra Laila og når vi møtes. Laila og jeg skal også på NKK's oppdretetterskole del 2 før valpene kommer - så dette blir så bra så, tror jeg.

Forlovelse inngått
Doffen og Zelda møtte hverandre på Hønefoss. På grunn av lite samarbeidsvillige værguden som stengte fjellovergangene nesten hver eneste helg i januar, ble første møtet etter at Zelda hadde begynt å løpe. Det var en del usikkerhetsfaktorer på om Zelda skulle parres nå i vår. Zelda bor hos Laila og Lars Gunnar Røneid i Årdal, ikke hjemme hos meg, og de ønsker å bruke sommeren til å konkurrere med Zelda. Målet er å ha henne klar som ettersøkshund til høsten slik at hun kan være med på hjortejakt sammen med sin samboer Desperados Wells Fargo. Derfor måtte Zelda ikke løpe for sent - ble det sent ville et kull på henne utsettes ett år.

Til slutt klaffet alt - Doffen ble den utvalgte partneren og i all hast ble Doffen øyenlyst og gonioskopert på veterinærhøyskolen. Alt var ok - så dermed kunne dato for "bryllup" fastsettes.

 

Trykker du på linkene under finner du utfyllende artikler på hunden.no - de fleste med bilder.
 

 

Bitt

Fôring - hvor mye mat?

HD

HD hos springer - blogg

Har HD - hva nå?

HD-index

 

Hold hunden din frisk!

Hudinfeksjon

Kløe

Klør - klipping

Vaksinering

Våtksem