Z-kullets dagbok

Valpene ble født 27 februar
Det ble 3 hanner og 4 tisper - alle valpene er brun/hvite - en hann og en tispe med tan-tegninger

Les mer om foreldrene - trykk her


Valpedagbok

Valpenes sjette leveuke
Video av valpene 6 uker gamle
 
Valpenes femte leveuke
27. mars - stor billedblogg av valpene som leker i hagen - trykk her
Valpenes fjerde leveuke
Video av valpene 4 uker gamle
24. mars - stor billedblogg - trykk her
Valpenes tredje leveuke
19. mars - Valpene er tre uker gamle - stor billedblogg - trykk her
Valpenes andre leveuke
9. mars - valpene er 10 dager gamle - stor billedblogg - trykk her
 

Valpenes første leveuke

3. mars: Ny rapport fra valpekassa og enda flere bilder - trykk her

1. mars: Rapport fra valpekassa og flere bilder av valpene - trykk her

28. februar: Fødselen og bilder av de nyfødte valpene - 28 februar - trykk her

 

Ny stor billedblogg av Z-valpene finner du her
Valpene har bl.a. hatt en sheltie på besøk.
Se bloggen her

Over: hann uten stripe

17. april
Pappa har vært på besøk og vi har tatt ståbilder og hodebilder

Se billedbloggen med alle ståbildene og flere hodebilder her

 

9. april
Vi har tatt film av Z-valpene i dag
Her finner dere link til filmen

 

Zultan

Zantana

8. april
Jeg har fått tatt de første ståbildene og hodebildene av Z-kullet
Her er link til alle stå og hodebildene på bloggen min

Hannen som ikke har stripe på ryggen

Den lyse tispa


 

 

Hodebilder av valpene dag 1

 
Valp 1 - tispe Valp 2 - tispe
 
Valp 3 - hann Valp 4 - tispe
 
Valp 5 - hann (ikke tispe som jeg ved en feil skrev...) Valp 6 - tispe - tanfarget Navn: Zantana
 
Valp 7 - hann - tanfarget Navn: Zultan En sliten mamma får maten servert på senga

 

Drektighetsdagbok

27. februar
Fødsel: Vezla fikk sine valper 27. februar - nøyaktig 3 uker etter sin mamma!
Det ble 3 hanner og 4 tisper. En hann og en av tispene er tydelig tan. De har også begge sporer. De andre er uten sporer. En hann til kan være tan, men trolig bare tan-bærer. Vezla har det IKKE travelt mellom hver valp. Hun spiser litt, sover litt, ammer valpene og vasker dem vel og grundig. Når valpen har kommet i bekkene jobber hun fint for å få dem ut, men sleit litt med den første som kom bak fram uten pose. Hun er kjempeflink med sine små og fikser og ordner, legger dem til sides i kassen når ny valp kommer, lar de suge og ikke minst så vil hun ha rene valper... Det gikk hele 12 timer fra førstemann kom ut til sistemann - men sistemann kom ut sprek som ei loppe og med en slik press-kraft at han spratt 10-15 cm bortover i kassa da det gikk hull på posen. Og han var så forbanna fordi han var sistemann som fikk mat, at han umiddelbart '"jogget" rundt for å finne en spene. Den som det var verst for var førstemann som kom bak fram og som Vezla brukte litt tid på å få ut. Og Vezla har tatt det hele med stoisk ro etter at førstemann var ute. Hun til og med har spist godt under fødselen...

Vektene varierte fra 300 til 400 gram. Noen har allerede fått navn. Det er de to tan-valpene som skal hete Zultan og Zantana :-)
Og så må en hann hete Zorro, synes jeg og en tispe skal hete Zelda.

 

8 -9 uke (57-63 dager)
25 februar - 59 dager på vei. Vezla er TUNG sier hun. Appetitten er ikke på topp, men pannekaker går ned på høykant. Hun er litt rødsprengt i øynene og har begynt å finne seg steder å grave. Hun ligger på ca. 37.5 i temperatur og vi går bare og venter på at mer skal skje. 

22. februar: 8 uker på vei har Vezla et livmål på 75 cm og begynner å bli tung når vi går på tur. Hun hopper gjerne inn i bilen og vil være med, men det blir ikke så mye løping og jakting i skogen, selv om Qandis og Smilla løper frem og tilbake som noen jo-joer. På slutten av turen i dag ble det til at hun ruslet i trav ved siden av meg. Men en ting er godt. Hun spiser fremdeles som en hest! Det er ikke noen problemer med å få maten ned, nei. Hun får nå mat 3-4 ganger for dagen slik at det ikke blir så store måltider som skal ned i magen.

7- 8 uke (50-56 dager)

7,5 uke - 18 februar. Vezla begynner å bli tung. Hun spiser som en hest, men jeg ser hun synes det begynner å bli tungt når vi går på tur. Hun vil gjerne være med og hun hopper villig inn i bilen fremdeles, men det er slutt på å hoppe og sprette og jakte, slik hun pleier.


7 uker på vei i dag, 15. februar: Vezla er i topp form og måler nå vel 70 cm rundt magen. Hun spiser som en hest og vi begynner allerede å bli spente for fødselen.... :-)

6-7 uke (43-49 dager)
På 6,5 uke drektig har Vezla et livmål på 68 cm - så mine antakelser om et ganske stort kull, er nok riktig. Vezla har hele tiden levd godt under mamma Chells drektighet og fått smuler fra de rikes bord. Har Chelly vært småspis har Vezla fått litt av det gode som Chelly har fått... Hun er rundt og trivelig og pelsen bokser som ugress. Aldri har hun hatt mer pels enn nå!
5-6 uke (36-42 dager)
Magen begynner å bule. Det er så tidlig at jeg mistenker et stort kull. Stort kull er kull på ca. 8 valper eller mer. Vezla er frisk som en fisk. Spiser godt og demper seg litt i skogen - men er ellers slik som før. 
4-5 uke (29-35 dager)
Nå er jeg ikke lenger i tvil - Vezla ER drektig :-) OG jeg får latterkrampe da Ellen ser video av Smilla i skogen - og lurer på om ALLE de andre tispene er drektige - ikke bare Chelly. Godt observert, Ellen. Også Vezla ER drektig... Meningen var å ta ny ultralyd en uke senere, men da jeg må i begravelse på Voss den dagen jeg har time, blir dette kuttet ut. Og magen vokser slik en drektig mage skal og bør - så det føles ok.
.
3 - 4 uke (22 - 28 dager)
Nå synes jeg at pattene har blitt litt rosa, men jeg tørr liksom ikke å tro på det...

På 26 dager drektighet tar vi ultralyd og etter et raskt skann av en stående tispe ser veterinæren flere fosterblærer med fyll inni - ikke tomme blærer slik som sist gang - og jeg jubler! Men vil ikke si det ennå, for jeg vet jo ikke når det gikk galt sist gang...

0 - 3 uke (0 - 21 dager)
I denne perioden er det lite nytt å se og fortelle. Vezla er stort sett som vanlig. Kanskje ørlite sultnere og jeg gir henne litt ekstra mat siden hun matvegret sist gang på rundt 3 uker. Jeg har ingen tro på at hun er drektig, men er innstilt på å slanke henne igjen dersom det ikek blir valper denne gangen heller. Orker ikke å offentliggjøre at vi har vært og parret henne. Vil vente til hun har passert minst halve drektigheten og jeg er sikker på at hun er drektig.
Løpetid og parring
Vezla startet løpetid minst en måned tidligere enn ventet og i tillegg starter hun på en mildt sagt merkelig måte. Hun slimer blank slim som ikke lukter noe spesielt. Hun slimer så mye at jeg tar henne med til veterinæren som kjenner på henne, sjekker en blodprøve pluss bruker ultralyd for å se om det er en mulig livmorbetennelse på gang. Diagnosen er negativ - så vi klør oss i hodet både dyrlege og jeg som eier. Nor slikt har jeg ikke vært ute for tidligere!

Etter hvert blir det ørlite blod i slimet, men ingen ting som ligner en helt vanlig løpetid. Margunn (søskenbarn, veterinær og oppdretter) må tåle mine mange og lange telefoner med all verdens rare spørsmål.... Vi begynner å mistenke løpetid siden hun hovner litt opp. Gode råd er dyre. Jeg hadde egentlig plukket ut en litt annen hannhund (halvbror) enn den jeg brukte sist gang, men har ikke kommet så langt at jeg har spurt eierne om å få låne han. Først ville jeg se om Chelly var drektig - men det er bare ei lita uke siden Chelly ble parret så jeg holder på å bli sprø.... Dersom dette ER løpetid så er hun på 13 dagen julaften. Men er det løpetid? Og er de første dagene løpetid? Jeg tør ikke å ta de store bestemmelsene for å reise 7-8 timer en vei over fjellet med en tispe som jeg ikke vet er høyløpsk - og det midt i jula - føles ikke helt bra. Enden på visa blir at broder Venur må tre inn som konsulent. På lille julaften er Vezla pottsur bare han ser på henne. 1. juledag (ja, hva har man ikke venner til!) er hun ikke så sur lenger, men hun står absolutt ikke! Vezla er ikke den som viser seg frem til de andre tispene i flokken, heller. Så dette skal ikke være enkelt!

Tre dager senere, søndag 28 desember er det julemiddag hos mine foreldre på Voss og Vezla blir med og får hilse på Fokus - samme hanne som hun ble parret med sist gang da hun så sørgelig mistet sine valper etter halvgått drektighet. Else og Fokus stiller opp og jeg kommer medbrakt mange bange anelser. Har aldri vært så usikker på om en tispe er høyløpsk eller ikke, som akkurat nå. egentlig tror jeg at dette er skivebom! Men Fokus slår an tonen og etter litt nøling blir Vezla med på leken og de to ordner en parring helt på egenhånd - 17 dager etter at den første slimingen startet... To dager senere, på en raseplass i Lærdal mens Fokus er på vei til nyttårsfeiring, blir det en parring til.

Foreldrene til Z-kullet

"Forlovelsesbilde" av Fokus og Vezla fra i sommer.....

De stolte foreldrene Fokus og Vezla

Far: 
Bobwhite's Acid Jazz (Fokus)

Utstilling: 2 x cert, mange CK inkludert 2. vinner med CK på NKK
Godkjent karaktertest
Blodspor: 2. premie
Øyenlyst og gonioskopert uten anmerkning og er cord1 fri
HD-fri (A)   HD-Index: 111,97  ES:0,64  MS: 0,63  
Tidligere far til ett kull på kennel Merjano og ett kull med Vezlas mamma, Chelly - vårt Y-kull
Mor: 
N FIN VCH Desperados Vezla (Vezla)

Utstilling: 2 x cert, mange CK
Gjennomgått politiets unghundtest og delvis også mentaltest
Godkjent karaktertest
Norsk og finsk viltsporchampion
Flere HP og prøvens 2. beste hund
Godkjent ettersøkshund
Godkjent jaktanleggsprøve
1. premie i lydighet klasse I
Godkjent brukshundprøve (NBF) spor klasse D
Øyenlyst og gonioskopert uten anmerkning og er cord1 bærer
HD-fri (A)  HD-Index: 113,05  ES:0,60  MS: 0,63  
Har også frie albuer = AD A

Fokus er en frisk, trivelig og stilig kar som jeg har hatt gleden av å gå bak på spor. Dessverre fikk han da et ordentlig tap, men han hadde arbeidsvilje i kombinasjon med en ro - to viktige egenskaper som kjennetegner en god sporhund. Han apporterer, han svømmer og han er skuddtestet. Han har et vakkert hode og uttrykk med vakre, mandelfargede, mørke øyne. Han er høyreist og stram med en flott pels. En klassisk springer spaniel, med andre ord. 

Fokus og Vezla


Egenskapene til Fokus har jeg håp om kan passe godt i sammen med Vezla, som er en ganske liten, tett og kompakt tispe. Det var jo Fokus som jeg plukket ut til Vezla i utgangspunktet. Også hun har vakre linjer i hodet og ganske mørke øyne. Hun er også en meget god sporhund, hun har et meget godt jaktsøk og er en god viltfinner samtidig som hun er lett å holde innenfor skuddhold. Hun apporterer og hun svømmer godt. Hennes søsken har også gjort det skarpt på prøver og utstilling. 

2008 ble et KNALLÅR for Vezla. Hun ble stilt ut 5 ganger og fikk 2 x cert, BIR, BIG-3 og 3 x nr. 2 i klassen med CK. Dette skrives om Vezla i deg engelske hundemagasinet Dogworld:

Her er Vezla på norsk vinnerutstilling der hun vinner brukshundklassen med CK. 

Vezla er en dyktig sporhund og en dyktig apportør. Her bærer hun klauven hjem etter at hun har fått HP på spor - dommerens første noengang... Her har Vezla akkurat bestått jaktanleggsprøve og er helt spontan på kaninapporten som vi ikke har trent på. 

Vezla elsker å bruke tante Qandis som hodepute...
Eller er det Qandis som elsker å ha Vezla som dyne..?

Vezla i farta

Vezla har akkurat blitt viltsporchampion.

Vi koste oss på Jærstranda i den sterke vinden og det flotte været

Vezla har nesten vokst opp sammen med Bergrosa 4H og er den av mine hunder som elsker mest barn - uansett størrelse.

 

Vezla med Skagastølstindane i bakgrunnen

Vezla elsker snøen

Vezla som flaggbærer 17. mai

Vezla stortrivedes sammen med "barna til Wicca" da vi var på besøk hos dem i Fredrikstad.Her spiller hun dataspill...

Vezla prøver seg på rypejakt høsten 2008

Videoer av Vezla:
Lydighetstrening 7.nov 2007 Vezla
    Lydighetstrening 14. mars 2008 Vezla    X-kullet 5 uker gamle leker med Vezla

Les gjerne min beskrivelse av springeren før du bestemmer deg for denne rasen...