I2 kullet 2019


DESPERADO

Spaniel siden 1974
Springer siden 1984


Her finner du et fotoalbum av valpene med flere videoer.
Albumet blir oppdatert hyppig.




10. november - 5 uker og 2 dager gamle
Siste uka har valpene utviklet seg MYE. De er nå kontaktsøkende, våkne og utforskende. De har fått ormekur på 5 uker og veida da fra 2.4 til 3 kg. Det har begynt å komme mange besøk så de får hilst på mange mennesker. Kjekkeste besøket var lille Sigrid som lenge koste seg på gulvet med valpene. Ennå ammer valpene, men de spiser 3-4 måltider for dagen i skål. Nå løper de hele kjelleren og har det kjempekøy, men ingen har turt å prøve seg på å gå ut ennå. Men det kommer - det kommer...



3 november - 4 uker og 2 dager
Tida går visst ennå fortere, for det har blitt dårlig med oppdatering her...  Valpene har vokst MYE den siste uka. De har fått større plass å være på, de spiser 3, snart 4 måltider pr. dag, de har begynt å bli sosiale, de hører, de ser bedre, de begynner å leke med hverandre, de begynner å leke med gjenstander, de får tenner, De tisser og bæsjer uten mammas hjelp og de har begynt å utforske hele kontoret mitt. Et par dager til så er de til å spise opp... Det var først i dag at de virkelig begynte å utforske verden. I dag fikk også storesøster Happy Me virkelig hilse på dem og mamma Yksi begynner å slappe litt av i morsrollen. Hun har til nå vært veldig oppofrende og holdt det gullende rent etter dem og forsynt de med nesten all mat de trengte. Du finner mange nye videoer og bilder av dem i albumet - link finner du over. 

Og nå må jeg snart bestemme meg hvem av de to tispene som skal hete In The Wind og hvem som skal hete In It To Win It. Det er nå jeg begynner å se litt eksteriør, hoder, bevegelser og ikke minst så er det nå man kan snart se litt personlighet hos hver enkelt av dem.


27 oktober - 3 uker og 2 dager
Tida går så fort! Største valpen, Irish Coffee, veier nå hele 1700 gram. Hakk i hel kommer Indian Summer, mens de tre svarte valpene er bittelitt lettere. Valpene har begynt å få litt ekstra mat da det er hardt for Yksi å livnære 8 kg med valp.... Første to dagene fikk de bare en hasselnøttstor kule med karbonadedeig. Så har de fått maizennavelling kokt på helmelk og tilsatt eggeplomme og royal canin starter iblandet litt karbonadedeig. Det er ganske typisk at de største matvrakene også er de flinkeste til å spise - men nå blir de litt mettere og da blir det mer melk på de andre. Valpene har fått sin andre ormekur og de har fått ny runde med kloklipp.

Valpene har åpnet øynene, de begynner å få tenner, de begynner å høre, alle er opp på beina og vandrer rundt, de begynner å få lyd, første halevifting og knurring er observert. De har så vidt begynt å vise interesse for omgivelsene og de to andre hundene får lov å være med inn på kontoret/valperommet.

Nå som valpene blir mer og mer aktive blir det spennende å følge utviklingen og se forskjeller i eksteriør og mentalitet. Det er alltid individuelle forskjeller i et kull - langt mer enn kjønn, farge, tegninger og størrelse som jeg har kunne observere til nå. At noen er større nå trenger ikke betyr at de blir større som voksne. De er først og fremst flinkere til å sikre seg de beste spenene. 



Interessant å studere form og mønster på potene. De med mye rosa og klare flekker på de små tredeputene får trolig mindre fargede hår ispedd det hvite, men renere tegninger slik som Yksi. De andre vil trolig ligne pappa mest i tegningene. DE fargede partiene - store som små - utvider seg lenge etter at valpen er leveringsklar. Bless blir smalere, tegninger på kroppen vokser utover. Flekker på beina og på snute blir tydligere.

14. oktober - 10 dager - klipt klør
Den største tispa har no tredobla fødselsvekta si - og alle fem ser ut som små rullepølser... Yksi er ei fantastisk god mor!

12. oktober - ei veke gamle - ormekur
Alle - inkludert Yksi har fått ormekur - banminth.
Alle kvelpane har alt dobla fødselsvekta si - noko som betyr at dei stortrives. Eg får tilbake trua på at no skal alt gå bra framover.

5. oktober - 1 dag
Den førstfødte tispa har stor mage og har det ikkje bra. Eg stimulerer tarmfunksjon alt eg kan, og får Yksi til å slikke masse. Tisser og får ut bittelitt avføring, og til slutt roar valpen seg så jeg tror alt er ok. Men det viser seg at ho berre gir opp dør utpå ettermiddagen. Huff så trist. Lurer på om det er ting eg kunne og burde ha gjort anleies - men konklusjonen er vel at det må ha vore noko galt. Fleire oppdrettere enn meg har tidligare opplevd innsnevra tarm og ein har opplevd at det var helt tett mellom tykktarm og tynntarm. Det var trulig noko slikt som hendte her, for det var ikkje vanlig forstoppelse.

Men dette får meg til å føle at ALT kan skje og at eg ikkje klarar å oppdatere heimesida før eg ser at alt har stabilisert seg.


Fra venstre svart tispe, svart tispe, brun tispe Irish Coffee, hannhund Indiana Jones, brun tispe Indian Summer.

4. oktober - 60 dager drektig og fødsel
Vi har hatt en urolig natt... men jeg har prøvd å sove så mye som mulig. Temperaturen er helt ned på 36.0 tidlig om morgenen. Yksi spiser godt, men må kaste alt opp igjen i 11-tida. 12.30 får hun de første press-veene.

12.45 - 1 - lys svart tispe 300 gram
13.00 - 2 - brun tispe med smalt bless 260 gram
14.10 - 3 svart/hvit/tan hann 250 gram
15.06 - 4 - brun tispe 260 gram
15.50 - får litt lettfordøyelig mat med kalk og druesukker
15.35 - 5 - svart tispe med flekker 280 gram
17. 20 - veer men det stopper opp - vi jogger litt
17.44 - 6 - svart tispe med stripe 240 gram
Siden denne er påkjent ved fødselen blir veterinær kontaktet og vi får oxytosin for å få ut sistemann
19.35 - 7 - brun tispe som dessverre er dødfødt

3.oktober - 59 dager drektig
Temperaturen går nedover fra 37.5 om morgenen. To timer senere er den 37.1, to timer senere 36.7 og legger seg så på 37.0. Yksi er urolig. Spiser, men vil ut og inn og graver MYE - så nå er hagen klar for planting av både nye roser og trær...

2. oktober - 58 dager drektig
Temperaturen begynner å pendle litt - med mot 37.5. Formen til Yksi er finfin.




1. oktober - 57 dager drektig
Temperaturen er stabil like under 38 grader. Form og matlyst er super. Det er tungt, men Yksi virkar i veldig fin form. Det siste skal på plass på kontoret som også er valperom i kveld. 

30 september - 8 uker drektig
Livmålet har økt til 78 cm. Sist gang på samme tid var hun 73 cm. Har kjøpt nytt termometer og testet det, tempen ligger på 37,8 i går kveld og 37,9 i kveld. Alt er rolig og Yksi er i fin form.

29 september - 55 dager drektig
I går tok vi røntgen. Yksi elsker dyrlegen/dyrlegekontoret - for de har jo MAT der - så det å ta røntgen for henne er ikke noe stress i hele tatt. Står på to og VIL oppå bordet og ligger musestille når hun blir flytta på og tatt bilder av. Herlig å ha en slik hund! Hun hadde nok vel mye mat i tarm/mage til å klare å se 100% sikkert hver mange valper som skjuler seg, men det er minst 7. Det er vi nokså sikre på. Så nå får Yksi mat tilsvarende 7 valper som skal vokse MYE denne siste uken. Det er på slutten valpene vokser mest. Yksi får nå mat tre ganger for dagen pluss et lite nattmåltid sent om kvelden.


Her har Siv Heidi mørknet bildet slik at skaller og skjelett kommer tydligere frem. Det er skaller som er det sikreste å telle.

Og her har Lise tegnet inn nokså sikre valpeobservasjoner på orginalbildet. Takk for hjelpa med å telle - alle sammen. Fasiten har Yksi.

26. september - 52 dager drektig
Det begynner å bli tungt. Hun er ikke så stor, 73 cm, og fremdeles sprek og spretten, men nå blir det mest dilting på tur. Spiser fremdeles som en hest. Har kjøpt nytt termometer til å sjekke kommende valpefødsel. Vasker handduker, vetbed-tepper og ulltepper fra Canelana, valpekasse og har samla aviser. Har jobba opp noen avspasseringstimer og gjør ingen avtaler om møter på jobb i slutten av neste uke - slik at jeg kan starte ferien litt tidligere enn planlagt. Førstkommende lørdag skal vi ta røntgenbilde slik at jeg/dyrlegen vet hva som venter oss. Det er dessverre ingen døgnåpne veterinærklinikker her jeg bor og valper har en egen evne til å komme om natta og når det er helg. Slik er det bare med den saken!



23. september - 7 uker - 49 dager drektig
Formen til Yksi er fremdeles like fin. Vi prøver å holde oss i form både hun og jeg ved å gå tur på steder med lite hunder. I helga var vi på Styggevatnet i 1200 meters høyde. Se foto. Hun løper ikke så mye nå, hun er tyngre blitt og livmålet er 71 cm som er bare ørlite større enn ved forrige kull. Jeg synes hun er akkurat passe tykk - ikke tykk og ikke tynn. Nå får hun bare valpefôr og maten deles i tre måltider. Det er på tide å ta frem valpekassa og vaske den + gjøre alt annet klart. Nå på 7 uker skal det gå an å kjenne de første bevegelsene fra valpene inni magen - det er alltid like moro å kjenne.

18. september - 44 dager drektig
Ennå ingen svar på den mystiske hundesykdommen så vi går fremdeles på stille og glemte stier og i hundesammenheng er jeg temmelig usosial. Etter forrige ukes uvær var det deilig å få gå en litt ordentlig tur etter jobb i finværet - det syntes hundene også. Jeg er ikke like begeistret over at Yksi er en ekspert til å finne ting å rulle seg i... Men formen er fremdeles fin selv om hun nå modererer seg mer på tur.

Magen vokser og vi har hatt en liten intern og MEGET uoffisiell tippekonkurranse på hvor mange valper det gjemmer seg inni der. Konkurransen er nå lukket. Det kostet et flakslodd å være med og vinneren(e) vinner/deler potten.

Det er tippet slik (totalt 8 flakslodd i potten):
6 - Ingjerd
7 - Lisa Marie, Ellen og Tone 
8 - Linn, Inger og Sjur
9 - Laila


Vi har glemt å ta stilling til hva vi gjør dersom ALLE har feil - men noe "lurt" skal vi nå klare å finne på da også. Målet er å ha det gøy!

16 - september - 6 uker - 42 dager drektig
Livmål ca. 68 cm. På forrige kull med 4 valper (H2) målte hun 61,5 på 6 uker. Jeg måler like bakk ribbeina, der hun etterhvert blir stor. Så det virker som at det blir et noe større kull denne gangen. Ellers er formen på topp og apetitten er fremdeles definert som GLUPSK.

 Yksi-dekken
9. september
- 5 uker drektig
Livmål 61,5 cm. Målte ikke livmål på forrige kull (H2) før på 6. uke - så tallet sier lite. Formen er på topp og apetitten er definert som GLUPSK. Har startet å gi valpefôr. Foreløpig halvblander jeg og gir litt mer enn vanlig. Vi går nå på tur på steder uten andre hunder og holder oss unna steder med mye hund. Heldigvis har vi MYE plass som hundene kan løpe på. Men vi håper det snart kommer en avklaring på hva/hvordan hundene rundt om i landet blir syke av.

Yksi har fått seg nytt, stilig dekken. De som kjenner meg vet at jeg er svak for fargen lilla - så dette Aurora dekkenet til Canelana var bare delikat. Vi vært på fjellet og Yksi har fått være fotomodell. Yksi bruker størrelse L. Da går dekkenet godt over rompa og jeg snører det litt sammen så det danner en pose rundt rompa - noe som er supert for spaniels som kan bl.a. få vannhale etter bading og når de er nybadet og legges anelse fuktige i bilen. Forskjellen mellom M/L og L er lengden. L er 10 cm lengre enn M/L - ellers er de like. Aya og Happy Me bruker M/L. Har du lyst på slikt dekken til DIN hund - da må du skynde deg for akkurat denne fargen er ikke standard vare - i hvert fall ikke foreløpig.
Du kan bestille dekkenet her.

5. september - 4 uker og 4 dager drektig
Lite nytt å fortelle. Yksi spiser som en hest og jeg begynner å se at magen vokser. Men jeg kjenner det er ikke en god følelse å ha en drektig tispe nå som det er så mye usikkert rundt sykdommen som går på hunder i Norge for tiden... Vi får gjøre vårt beste for å unngå smitte og være asosiale - noe jeg som regel er når jeg har småvalper hjemme.



31 august - 26 dager drektig og ultralyd

Vi små minst 5 valper - for vi fikk 5 blærer inn på ett bilde (ikke dette) - men det kan være flere! Ultralyd er slik type 1-2-3-4 mange... Først den siste dagen før ultralyd føler jeg på meg at Yksi ER drektig - men det er alltid greit å se om det er bare en valp eller et normalt kull - for er det et normalt kul lskal hun få bittelitt mer mat fra uke 4.

26 august - 3 uker drektig
Mange drektige tisper er litt uvell og spiser dårlig når fosterne fester seg til livmoren - men Yksi viser ingen tegn til å være uvell. Snarere tvert om - hun er i storform, spiser som en hest og har ikke store, røde patter som noen kan få. 21 agust gikk hun til og med brukshundstevne med opprykk og den beste poengsummen hun har gått til noen gang.

19 august - 2 uker drektig
Det er egentlig ingen ting å fortelle om. Alt er som vanlig.



Og de stilte opp også tirsdags morgen med litt hjelp - og alle de ansatte på klinikken ville se på dette :-) Så var det å kjøre hjem og vente....



Blodprøve/progesterontest - og parring 5 og 6 august
Nå er det mulig å få tatt ordentlig blodprøve for å måle progesteron her i Sogn. HERLIG! For å sende til høyskolen er problematisk med den postgangen vi har og hurtigtester er ikke særlig til å stole på. Men selvsagt er begge dyreklinikkene innenfor rimelig avstand som kan ta en slik test stengt i det aktuelle tidsrommet. Tidligere har jeg nortert at Yksi er høyløpsk på dag 11 og 12 - men da jeg skulle parre henne ved forrige kull og hun ble tatt blodprøve av på dag 12. Blodprøven sa 9.1 nmol/L - så da hadde hun ikke hatt eggløsning ennå. Eggløsning er på ca. 15 og ideelt tidspunkt for parring er to dager senere på ca 30. Og man vet ikke hvor fort tispen stiger i progesteronverdi. Hun ble da parret på dag 14 og 15 og resultatet var 4 valper - så jeg var nok litt tidlig. Jeg vurderte om jeg skulle ta blodprøve på dag 10 - da måtte jeg kjøre 3 timer en vei til Eid som velvillig ville stille opp en lørdag. Men nei - Yksi så ikke særlig høyløpsk ut på dag 10 så jeg bestemte meg for å ha is i magen og vente til dag 12 da jeg fikk time i Sogndal tidlig på dagen.

Skrekk og gru - når svaret kom etter bare 15 minutter viste blodprøven 43,34 nmol/L - Yksi burde ha vært parret NÅ! Eller helst bittelitt før. Det tar litt tid å kjøre til Trondheim, så velvillig hannhundeier kjørte meg i møte. Det ble kjærlighet ved første blikk - MEN selv om viljen var der så fikk de ikke det til. Kjærlighetslivet kan være problematisk også for en hund. Hvorfor vet man ikke, men skulle det bli valper måtte det hjelp til. Heldigvis stilte de opp på Heimdal dyreklinikk og med en liten dytt i rompa ble det parring mandag kveld.



Valg av hannhund
Jeg hadde så vidt begynt å kikke på hannhunder til Yksi - hadde jo all verdas tid (trodde jeg). Hadde en plan om å ta en runde for å kikke på aktuelle, men ganske så ukjente hannhunder - men de planene ble aldri realisert da Yksi løpte lenge før ventet. Jeg har sett etter en hannhund som jeg synes passer Yksi på alle området og ut i fra valpene i Yksis første kull, H-kullet. Jeg er på mange måter veldig fornøyd med Yksis første kull - men det er alltid ting som kan forbedres. Jeg ønsket meg en hannhund som ikke har sporer, da Yksi ikke har anlegg for dette selv og det nå ikke lenger er lovlig å fjerne sporer på valper.

Jeg ønsket meg en frimodig, leken, trygg og sosial hannhund med god motor til Yksi. Yksi er kanskje den snilleste og tryggeste hunden jeg noen gang har hatt, hun er en super sporhund, en dyktig apportør på land og på vann, hun er meget sterk på skudd og hun svømmer bra. Hun er egentlig en fin hund å jobbe med i de fleste settinger, men hun har vært litt tung å få i gang når det gjelder lek og utholdenhet på lydighetsbanen og søket hennes kunne ha vært bedre/raskere. Hun er trolig en perfekt springer for de fleste familier, men kunne hatt litt mer motor for å være en topp konkurransehund i andre ting enn spor. H kullet har den motoren, iveren og lekenheten som jeg savner hos Yksi og de er trygge og sosiale.

Aron    

Aron er halvbror til Alarik som er pappa til Yksis første kull. De to har samme mor. På morsiden er morfar "Fokus" - han har jeg selv brukt på to kull tidligere med godt resultat, mitt Y-kull og Z-kull. mormor var jeg og hentet i Sverige for Bodil i 2003, sammen med to kullsøsken. Så den linjen har jeg kjent lenge. Pappasiden er ikke så kjent for meg.
Gemytt/bruksegenskaper er en kombinasjon av både arv og miljø. Dette gjør at ingen kan garantere hvordan valpens gemytt og bruksegenskaper utvikler seg/blir uansett hvor bra foreldrene måtte være...

Hofter (HD)

Begge foreldrene er HD-røntget, Aron med A, Yksi med B. Enda viktigere enn at foreldrene er fri, er at kullet har en HD-index som er bedre (høyere) enn gjennomsnittet for rasen. Snittet på HD-index er 100. En kull-index er HD-index til far far pluss HD-index mor - og denne bør være minimum 200, helst noe mer for å være bedre enn snittet på rasen. Over 200 betyr at det er mindre sannsynlighet at valper fra denne kombinasjonen utvikler HD enn et kull med lavere HD-index. Snittet på rasen er ca. 82% HD fritt og 8% HD. Dårligere index betyr større sjanse for å utvikle HD. MEN ingen kan garantere at en valp utvikler perfekte hofter uansett HD-index på foreldrene!

Aron er far til fem kull tidligere, ett i Norge, 3 i Sverige og 1 i Tyskland. Selv har han A-hofter og har HD-Index: 108,00 med høy egensikkerhet (0,74). Han har fem avkom røntget i Norge, alle er fri - 4 med A og en med B. Han har 7 avkom røntget i Sverige, alle er fri - 4 med A og 3 med B. Det tredje kullet er ikke gammelt nok for å kunne røntge ennå. Han har tre røntgede avkom i Tyskland - alle fri - to med A og en med B.


Yksi har B hofter som er HD-fri med en HD-Index: 95,00 og en god egensikkerhet (0,68). Hun har to røntgede avkom, berre er fri, 1 med A og en med B.

HD-indexen på kullet blir 108 + 95 = 203 som er høyere/bedre enn snittet på rasen.
Mer om HD-index og hvordan denne fungerer kan du lese her:
http://hunden.no/artikkel.html?news.nid=5798

Øyenlysning:

Begge foreldrene er øyenlyst fri senest ett år før parring og viser ingen tegn til arvelige sykdommer. Begge foreldrene er også undersøkt med gonioskopi for å se om de er disponert for å utvikle glaucom (grønn stær). Begge er fri. Aron er øyenlyst 6 ganger - siste gang i juli 2019 - alltid fri og han er gonioskopert to ganger.
Yksi er øyenlyst 4 ganger - men har et lite øyenhår som ikke irriterer henne og er fri for andre arvelige øyenlidelser som kan påvirke synet hennes.

Friske foreldre
Begge foreldrene er generelt friske hunder uten kjente allergier, kroniske ørebetennelser osv. Yksi har hatt litt ømtålig hud etter at hun fikk reveskabb for to år siden, men hun har aldri hatt en ørebetennelse.
Ingen kan garantere en frisk valp

Til tross for helseundersøkelser og at begge foreldre er friske, kan ingen garantere at valpene vokser opp som friske hunder. Grunnen til dette er at de fleste sykdommer nedarvest ressesivt eller gjennom flere gener (polygent).


Innavl og antall avkom

Genetikere sier at et kull bør ikke ha større innavlsprosen enn 6,25. Dette er det samme som søskenbarn parring. Innavlsprosenten på dette kullet er lav, 1,95%, beregnet på 8 generasjoner.

Genetikerne anbefaler også at ingen avlsdyr bør ha flere avkom enn 5% av alle registrerte hunder i rasen i løpet av en femårsperiode. Dette for å unngå matadoravl som på sikt gir innavl og en snevrere avlsbase. De siste 10 år har det i følge NKK's database blitt registrert 2194 springere i Norge, et snitt på 219,4 pr år. 5% regelen vil si at ingen springere i Norge bør bli far/mor til mer enn 55 valper i løpet av hele sitt liv. I praksis er det bare hannhunder som kan få så mange valper. Dette blir Arons 6. kull - men han har bare ett kull i Norge. Yksi er mot til ett kull fra før. Heller ikke deres foreldre eller søsken har mange avkom.


Hvilke farger kan det bli?

Rasen har fire ulike farger: svart/hvit og brun/hvit - med og uten tan/tegninger. Mengden små og store flekker/tegninger varierer mye og er ikke lett å forutsi. Jeg VET at Aron bærer gener for alle fire fargene. Det samme gjør Yksi. Begge er de svart/hvite men har gen for brunt - det betyr at det er 75% sjanse for at valpene blir svarte og 25% sjanse for at de blir brune siden valpen må ha brun-genet fra begge foreldrene fr å bli brun. Ingen av dem er tan, men de bærer begge gen for det så det er 25% sjangse for å få tan. Så av 4 valper skal 3 være svarte, 1 brun og 1 skal ha tan-tegninger (svart eller brun). Husk bare at det er langt mellom liv og lære når det gjelder fordeling av farger i et lite kull i forhold til det det statistisk sett burde blir.






Sist oppdatert:
02 desember 2019


Linker:

Stamtavle


Stamtavle med bilder

Klubbens
RAS-kompendium



Yksis side

H2-kullets side
Mor: Yksi

Happy Me
sin side