Dagbok til V-kullet som ble født med 9 januar 2006. Sist oppdatert: 16.09.2007

2007

12 september 2007 - V-kullet er nå over 1,5 år gamle

Venur ble dessverre omplassert 11 mndr gammel på grunn av skilsmisse mm. Han var først to måneder hos meg før han flyttet inn til sin søster Veni der målet var at han skulle bli godkjent ettersøkshund og brukes på hjortejakt. Men først fikk han prøve seg på politiets mentaltest. Der scoret han bra høyt på miljø, det sosiale og på søk - men når det vart snakk om folk med presenning over hodet osv. mente Venur at slike ting kan få være ute i skogen uten at HAN vil bry seg om dem... Så motet holdt ikke til å bestå testen der og da. Men på blodspor har han gjort det glimrende med 3 starter og 3 x 1. premie. Så han har det han trenger for å bli champion. Han er også godkjent ettersøkshund og viser stor interesse for fugler - til Andreas store bekymring... Han er også utstilt en gang med 1 AK og nr. 4 i klassen, selv om han var bare 1,5 år gammel. Venur har en flott størrelse (52-53 cm), flotte bevegelser, super beinstamme og han har en utmerket pelskvalitet. Han elsker folk og spesielt barn. Han er HD-undersøkt og fri med A-hofter.
Vasco de Gama 
stortrives på gården der han bor sammen med 3 små tobeinte lekekamerater. Han har fått en flott størrelse (52-53 cm) og er meget velbygget og velgående. Han viser sterk jaktlyst, men har ennå ikke fått prøvd seg særlig i skogen. Kanskje blir høstens jakt den første?
Veni Vidi Vici er ei ganske lita tispe (ca. 49 cm) med super kropp, verdens mørkeste øyne, velvinklet foran og bak og flott pelskvalitet. Hun bruker tid på å bli ferdig, men blir nå bare bedre og bedre. Hun har debutert på utstilling med 1 AK og nr. 4 i klassen selv om hun var bare 1,5 år gammel. Veni er veldig livlig med stor jaktlyst og STOR vannpasjon, men hun er ikke den modigste hunden i verden. Veni er under trening til å bli ettersøkshund og hun trener på lydighetsøvelser. Hun er HD-undersøkt og fri med A-hofter.
Desperados Vezla er knappe 50 cm høy og kraftig bygget med god beinstamme og vakker, mørkebrun pels. Hennes sterkeste sider er en bra front og flotte bevegelser og så shower hun! Vezla elsker alt og alle og er en utrolig morsom hund å jobbe med. Eneste hun synes er skummelt er små valper og så kan skudd være litt skummelt etter at hun ble skremt. Men ikke verre enn at hun avreagerer fort og jobber videre. Vezla har STOR jakt og søkslyst og hun er meget sterk i miljø. Også hun har prøvd seg på politiets mentaltest og der scoret hun meget høyt, helt til det var snakk om mot. Men hun var bare ett år gammel og hun fikk løpetid dagen etter prøven. Og før hun fylte 1,5 år bestod hun karaktertesten med glans. Vezla er også glimrende på spor og på 4 starter har hun 3 x 1. premie, 1 x HP og 1 x 2. premie. Hun har også prøvd seg i lydighetsringen der hun har fått en 3. premie med 0 på fellesdekk. I utstillingsringen har hun overrasket stort i unghundklasse med å få 4 x CK og hun ble 3. vinner ved NKK-Trondheim. Vezla har røntget sine albuer og de er fri og sine hofter der hun også er HD-fri med A-hofter.
Desperados Vita Bella er ca. 49 cm høy og også hun har en vakker, glatt pels. Som valp hadde hun et litt trangt bitt, men det har blitt helt korrekt. Bella er ei trivelig og sosial tispe - også hun med stor jaktlyst. Og hun trenes for å brukes på jakt og ettersøk. Huner HD-undersøkt og fri med A-hofter.
Desperados Vilja hadde en litt tam start på spor, men når hun først skjønte hva det gikk ut på så slo hun til med 3 x 1. premie på ordinær prøve pluss en 2. premie på bevegelig. Hun har også godkjent jaktanleggsprøve. Vilja har også stor jaktlyst og vannpasjon. Som sine søstre har hun en vakker pels og hun er vel omtrent på størrelse med Vezla (ca. 50 cm). Vilja har vært på et par utstillinger og resultatet har blitt noen blå sløyfer. Vilja er HD-undersøkt og fri med A-hofter.

Desperados Vanja er ei aktiv og velfungerende tispe som tilpasser seg både store og små. Hun har gått mange nattgamle blodspor og elsker å gå spor, men har ennå ikke fått startet på prøve da matmor har vært syk og sykmeldt med betennelse i helene. Dessuten har Vanja vært skadet i et kne etter å ha bommet på en åpen traktordør... Hun elsker nemlig å kjøre traktor, men denne ene gangen gitt det galt og hun falt bakover og slo seg stygt i stigtrinnet. Men nå er både to og firbeinte klar for dyst og Vanja vil gjøre seg mange erafringer ved årets hjortejakt. Vanja er HD-undersøkt og fri med A-hofter.
Vasco da Gama sammen med sine tobeinte "søsken"

Til venstre og over: Venur storkoser seg i sin nye familie. Han skal være ettersøkshund i Luster ettersøksring i høst.

Fra venstre: 

Tante Qandis, mamma Chelly, Vezla, Venur og Veni på fjelltur.

Over, til høyre og under:
Vezla blir med på alt - fra fjelltur til å gå spor

 
Vezla 1 år gammel

Over og til høyre:

I Telemark har de STORE sporslutter, men Vilja har vilje nok, og hun bærer det som ligger i sporslutt med seg hjem. Til høyre feirer hun ett års dagen sin!

Bjørn og Vilja

2006

15. mars
Det har vært fullt hus og stormende jubel i helga og i går var vi i Bergen for å se på Marians valper (kullets søskenbarn). Så det har vært liten til til oppdatering. Mer bilder mm kommer snart!

7. mars
Valpene vokser med rekordfart! I kveld har alle vært en tur på kjøkkenet. Konklusjonen var at de fant ut at jeg både trenger nytt gyulv, ny kjøkkeninnredning og nye møbler..... Se nye bilder hos eurofoto :-) V-kullet har fått egen album på Eurofoto

6. mars - 8 uker i dag og første valpen reiser
Etter mange om og men ble det tispe 5 som reiste til Fortun. Navnet er Veni Vidi Vici: Jeg kom, jeg så og jeg vant! Disse berømte ord ble uttalt av Julius Cæsar i Roma etter en stor seir over Kong Parnaces II av Pontus (dagens nord Tyrkia). Bodil som fikk velge den tispen hun ville ha har tidligere hatt 3 springere i huset pluss en rottweiler. En av springerne er fortsatt oppegående, snart 13 år gamle NVCH Desperados Iza. Det er forresten utrolig hvor mye en valp mindre gjør i en gjeng på 6-7! Etter at Veni hadde reist kom sheltien Lexi på besøk igjen. I dag var valpene MYE tøffere, men noen brukte lenger tid enn andre på å fine ut at slike reveaktige skapninger ikke er spesielt farlige. Men på slutten var det først en sheltie og 6 springervalper bak som lekte sisten!

Desperados Venur
Hann 1 svart/hvit.
Kullets største valp. Elsker å bære på ting.
Tenkt bruk: lydighet, bruks og spor
Desperados Vasco da Gama til daglig Vasco
Hann 2 brun/hvit
Er meget lett å stille opp. Elsker å kose.
Tenkt bruk: småviltjakt, gårdshund
Desperados Vilja
Tispe 3 svart/hvit
Den største og kraftigste tispen. Er meget lett å stille opp, men Gisle ble lei underveis av all fotograferingen...
Elsker å dra i mine buksbein...
Tenkt bruk: Jakt m.m.
Desperados Veni Vidi Vici til daglig Veni
Tispe 5 svart/hvit
Er en av de lavere tispene, men med kraftig kropp.
Ei livlig tispe.
Tenkt bruk: Det meste fra spor til utstilling, søk og lydighet.
Desperados Vanja
Tispe 6 brun/hvit
Var lenge en av de mindre, men er nå ganske høy, men ganske lett bygget. Den mest frimodige og utforskende i hele kullet. Har mest prikker.
Tenkt bruk: Småviltjakt og ettersøk. Gårdshund.
Desperados Vezla
Tispe 7 brun/hvit
En av de mindre tispene i kullet. Livlig og frimodig, men utmerker seg likevel ikke i flokken.
Tenkt bruk: prøve å trene mot narkotikahund?
 
Desperados Vinta Bella til daglig Bella
Tispe 4 svart/hvit
Lett bygget og full av liv. Kullets klovn og storsjarmør.
Tenkt bruk: Jakt og familiehund.
 
Hann 1 Desperados Venur Hann 2 Desperados Vasco de Gama
Tispe 3 Desperados Vilja Tispe 5 Desperados Veni Vidi Vici
Tispe 4 til venstre
Desperados Vita Bella
Tispe 6 Desperados Vanja Tispe 7 Desperados Vezla

3 mars
I dag ble alle valpene puttet i bilen sammen med mamma og tante for å kjøre til veterinærklinikken i Sogndal. Turen gikk kjempefint. Selv om de fikk mat bare 3 kvarter før vi kjørte, var det ingen som hadde kastet opp. Men litt lyd var det i fra noen av dem... Alle valpene er nå ID-merket og det var ingen anmerkning på veterinærkontrollen. Så nå er det bare å vente på å reise ut i den store verden, og ikke minst håpe på mildere vær uten den kalde nordavinden!

2. mars
Selv om det er kaldt ute storkoser valpene seg på glattisen. Valpegården er ikke spennende nok. Men da vi fikk sheltieunghunden Lexie på besøk i dag, måtte vi likevel trekke inn i valpegården for det ble for surt. Tispe 6 og 7, fulgt av tispe 4 syntes sheltien var spennende. Til å begynne med var det en slags skrekkblandet fryd, men etter hvert tødde leken opp. Tispe 5 og hann 2 ble også med, mens de to største valpene tispe 3 og hann 1 syntes sheltier var noen "skumle greier".... Det er spennende å studere utviklingen på valpene. Noen er alltid frempå, andre er kjempetøffe i noen situasjoner og mindre tøffe i andre. Men det er ingen i kullet som synes alt er skummelt. De har bare sine sterke og svakere sider som må jobbes med. Bilder av sheltie-treffet er lagt ut i fotoalbumen.

1. mars
Denne uka her jobber jeg tre dager. Da er det å stå opp tidlig og bruke minst en time på valpene før jeg drar på jobb. Da får de løpe løs på hele tunet og de er med i melkerommet. De er med og fôrer kaniner og de koser seg fælt ute - selv om det er kaldt. Men heldigvis har vi ingen nedbør. I kveld har alle valpene fått være inne i huset i kveld. Der koser de seg også - men jammen blir det vått etter 7 valper.... :-) Og vanskelig er det å vaske tissedammer med 7 medhjelpere. Har tatt bilder av bittet til tispe 4 i kveld. Det ser veldig bra ut. Se foto i fotoalbumen!

27 februar - 7 uker i dag!
Vi har i dag bestilt time til veterinærkontroll og ID-merking. Det blir fredag kl. 09.00. Siden valpene er 8 uker en mandag, ønsker flere å vente med å hente sin valp til helgen etter. Jeg håper bare det blir LITT spredning slik at ikke kommer i løpet av to dager. Da blir det så liten tid til dere... Valpene utvikler seg med stormskritt, men i dag overlot jeg ettermiddagsstellet av valpene til gutta i huset og hadde en halv dag "ferie" i Sogndal og i tillegg har hundene og jeg vært og trent feltsøk i sammen med Niva og tingeling. 

25 februar - 6 uker og 5 dager
I går fikk tispene prøve seg på en liten valpetest, i dag hannene. Ikke så store greiene, men det å bli flytta fra kjente omgivelser og flokken på et helt fremmed sted alene, viser litt av hva som bor i valpene. Alle klarte seg ok. Undersøkte det nye rommet og virket glade og fornøyde og trygge uten å klistre halen mellom beina. De minst modige valpene setter seg bare ned, kjører klørne i gulvbelegget og dør på seg... Vil absolutt INGEN ting. Ingen av dem var slik, men det var stor forskjell på hvor aktive de var i leken inne på det fremmede rommet.

Valpene krever nå mer og mer og utvider stadig sitt territorium... Og ekstra gledelig er det at tispe 4 nå har et saksebitt, rett nok veldig trangt ennå, men det virker til å bli bedre og bedre for hver dag som går!

Så nå begynner vi å fordele valpene:
Hann 1 skal til Kvinnherad i Sunn-Hordaland der han vil bli trent til lydighet, og forhåpentligvis litt spor og bruks også.
Hann 2 skal til Bagn i Valdres der han blir gårdshund og skal brukes til litt jakt.
Tispe 6 skal til Angvik, et lite sted mellom Molde og Kristiansund i Møre og Romsdal der hun vil bli brukt til litt spor og jakt.

23 februar - 6 uker og 3 dager
Tiden går med syvmilsstøvler! Valpene vokser som ugress og utvider sitt territorium med stormskritt. De går alle som en, på første forsøk, rett over gårdsplassen og de fire trappetrinnene på verandaen og inn i huset - og ned igjen samme veien selv om det er mørkt. De løp alle smamen inn i melkerommet mens melkemaskina GIKK! I dag skulle de få være med meg ned å hente vann og jeg klarte ikke å lokke dem ut igjen. De gikk helt amokk da avløseren kom. Hoppa og spratt, skulle hilse, hoppa ned den 30 cm høye kanten ned i selve gropa, gikk under melkemaskina som gikk. De er alle MEGET trygge og utforskende og kontaktsøkende. Akkurat slik jeg håpet at de skulle bli. Hunder for folk som ønsker en springer å jobbe med. 

Selv om størrelsen mellom største og minste valpen begynner å utjevne seg, begynner jeg nå å se forskjeller i utseende og oppførsel. Men alle har de sine sterke og svake sider, så hvem som er best til hvilket bruk aner jeg ikke! Ingen kan gi svaret på det før valpene er voksne og mye er også avhengig av hvor de kommer.

Hann 1 er fremdeles størst. En virkelig kraftplugg med et ganske så kraftig hode. Han er slik midt på treet i flokken, men elsker å bære på ting.

Hann 2 er mer elegant på alle måter. Også han er midt på treet i flokken. Han elsker å ligge på fanget å kose.

Tispe 3 er den største tispen og også hun ganske så kraftig og en av de lengre. Hun er den som er verst til å bite meg i beina, knurre og dra. Av og til er hun i første rekke, av og til ikke.

Tispe 4 er MEGET livlig, utforskende og kontaktsøkende. Hun blir med meg overalt. Er lett å jobbe med og en utrolig morsom hund. Vakker pels og søtt uttrykk. Men hun er ganske så lett bygget og det er hun som ikke er 100% riktig i bittet. Nå er det tangbitt (noen tenner riktig og noen tenner møtes eller glir akkurat andre veien), så det bedrer seg hele tiden.

Tispe 5 er en kort liten plugg med et vakkert hode som er slik midt på treet i flokken, tøff i enkelte situasjoner, litt mer tenkende i andre.

Tispe 6 er i størrelse og tyngde som tispe 4. Ganske så lett bygget med en veldig kort, glatt pels. Hun er tøff som toget, ligger alltid i forkant, og er utrolig kontaktsøkende og livlig.

Tispe 7 er litt mer kompakt enn tispe 6 men er ganske så lik henne mentalt, dog ikke fullt så selvsikker. Hun har også en noe lenger pels og hun har et vakkert uttrykk.

17 februar - 5 uker og 4 dager
Valpene stortrives i hundehuset. Det er ganske mildt vær, men kald vind gjør at valpene kan være ute bare noen minutter om gangen. Dettet il tross for at valpegården har to vegger som luner mot nord og tak. Valpene har nå begynt å spise ute og de begynner å gjøre i fra seg ute selv om det er snø. Vi har ofte folk på besøk som hilser på valpene. Nå skal jeg også starte med å ta med meg en og en, to og to valper inn.

14 februar - 5 uker og en dag
I går flyttet valpene ut i hundehuset. Allerede samme dag prøvde de seg ut i hundegården siden været var på 0 grader og vindstille. Men de fikk ikke være mange minuttene ute. Chelly har sovet med dem i natt uten en eneste protest. På søndag var tispe 3 den mest aktive - på mandag var hun den som sov hele dagen.... Slik er det - det går opp og ned fra ene dagen til den andre. Ingen av valpene virker spesielt pysete. alle tok overgangen til nytt sted med stoisk ro og benyttet flyttingen til å se seg rundt omkring i verden.

I dag fikk de også ut i hundegården en liten tur, men de fikk også prøve seg ut i snøen for første gang. Tispe 4 er som vanlig frempå, mens tispe 6 og 7 overrasket positivt og var med på det meste. 

11 februar- 4 uker og 5 dager
Tiden flyr og valpene vokser med rekordfart! Det er nå full fart i valpene og det er på tide å tenke på å flytte dem ut i hundehuset. For etter hvert som de spiser mer - kommer det mer ut... Når jeg er på kontoret får de løpe helle kjelleren. Da har de massevis av plass å tumle seg på. Ellers må de være på vaskerommet/trimmerommet. Chelly synes jeg fôrer for dårlig, for hun har begynt å kaste opp sin mat til dem... det har resultert i anelse løs mage på en valp i ny og ned - men slik er naturens gang. Alle er i full vigør, men jeg begynner nå å se litt forskjell på dem. Førstemann har tatt skrittet og blitt med utenfor i snøen - langt foran normalt utviklingsskjema. Det er fart i den tispa! En tispe utmerker seg som stadig være innblandet i bråk med sine søsken. De andre er mer "moderate". Vi trener på innkalling ved at jeg plystrer på dem hver gang de får mat og de blir håndtert så mye som mulig.

8 februar - 4 uker og 2 dager
I dag var det 3 valper som hadde klatret over den lille valpegjerdingen, så i dag har de fått hele vaskerommet å løpe på. Det er utrolig hvor rask utviklingen er!!! De to hannene har omtrentlig testiklene på plass - så det lover godt. I dag startet vi å trene på å stå på bord, vi har klipt klør, sett på tenner og gredd gjennom pelsene. Valpene begynner nå å bli virkelig sosiale og det er mer morsomt å studere dem for hver dag som går!

6. februar - 4 uker
Valpene spiser som hester og får nå fire måltider om dagen. De har også vann fritt tilgjengelig. Men mer inn betyr mer ut - og det merkes! Aktiviteten har også øket, For hver eneste dag skjer det store forandringer. Plutselig har jeg valper som tar kontakt. De spretter opp når jeg plystrer at nå er det mat. De to lyse tispene er fremdeles de to minste - men de tre minste tispene er klart de tre livligste i kullet akkurat nå. Minstemann veier 1,5 kg - størstemann langt over to. Hvor mye vet jeg ikke for vekta går ikke lenger enn to... En tispe skiller seg for tiden ut som ekstremt undersøkende og frimodig. I dag gikk hun på egen hånd halve kjelleren og syntes livet var herlig. Skal bli spennende å se hvordan denne utvikler seg! En liten tøffing er hun i hvert fall nå :-) 

Så har jeg lagt ut mange nye valpebilder på eurofoto-albumet!

4 februar - snart fire uker
Nå begynner det å bli liv i leiren! Valpene spiser som hester, har begynt å vifte med halen og leke bittelitt. Har jeg nå gått over til tre måltider for dagen, for det minker på melka hos mamma. Og hun er også overlykkelig for å få litt avlastning. Royal Canis starter fungerer utmerket! Det er første gang jeg prøver dette nye tørrfôret for babyvalper, og det skal ha all ros. Lett å bløte, lett å spise og det må ha stor smaklighet. Dessuten er valpene veldig fine i magen. De begynner nå å være flinke med å gå ut på avisen for å bæsje - men de tisser ennå på soveplassen sin..... Så vaskemaskina har det travelt for tiden!

I går hadde vi besøk - først "tante" Vigdis og lille Arve. Mine hunder er ikke vant å ha små menneskevalper på besøk, men det gikk veldig fint. Men Arve ville IKKE klappe en valp. Det kunne mamma gjøre! Så var de første valpekjøperne på besøk fra Valdris - de med en enda mindre menneskevalp.... Rar sa Chelly, som fikk undersøke og gjort seg mange fine erfaringer. 

Nå begynner jeg å se litt forskjeller på valpene bortsett fra størrelse og farge. De brune virker til å få veldig bra pigment og øyenfargen virker lovende. Da de var ute av kassen for første gang i går klarte alle seg utmerket. Gikk rundt omkring og undersøkte denne rare verdenen. I dag flytter jeg dem ut i vaskerommet slik at de får mer plass å boltre seg på. Må også finne fram takrennen da det begynner å bli trangt i valpeskålen. Utviklingen går kjemperaskt! Har så vidt tittet over tennene som kommer nå. En tispe har et lite underbitt pr dags dato. Det har jeg aldri hatt tidligere, så det blir spennende å se hvordan det vil utvikle seg. Jeg har både sett og hørt om underbitt på valper som har blitt borte (og korrekte bitt ved levering som har blitt underbitt), så jeg krysser fingre for alle!

2 februar - 3,5 uke
Sjur og Gisle har hatt ansvar for valpene mens jeg har vært to dager på kurs i forbindelse med jobben. Alt stod bra til med både store og små da jeg kom tilbake! :-) Valpene spiser godt og skal nå gå over på bare valpefôr to måltider for dagen for å venne seg til dette, men jeg ville ikke starte overgangen før jeg var hjemme igjen. Har lagt ut to nye bilder av dem på eurofoto. På det siste bildet er det like før aviser og teppe skal byttes så derfor får de spise uten å ha handduk under for alt sølet....

30 januar - 3 uker
Nå begynner det å bli litt liv i leiren. Nå kaster de seg over maten når den kommer og har også så vidt begynt å leke - man bare i det små. Men i dag lekte hele gjengen ulv - satt og ulte alle sammen! Merkelig....

29 januar - 20 dager
I går var valpene og mamma ordentlig sure i magen. Chelly hadde vært ute og trolig spist noe som hun ikke burde, for hun ble dårlig i magen om natta og valpene dagen etter. Det ble et ordentlig klin og vondt lukt... Men Zoolac til store og små fikk orden på systemet i løpet av et døgn. 

Nå vokser valpene så jeg kan se det fra dag til dag. De minste er nesten 1 kg og den største er 1,5. Nå er det tid for 2. ormekur. Jeg har også brettet teppet i bunnen av kassa slik at en tredjedel nå er avis.

27 januar - 18 dager
I dag er alle valpene på beina og de har fått velling for første gang. alle syntes det var topp - med unntak av tispe 3 som virket stappmett og bare sov.... Nye bilder er lagt ut på Eurofoto.

26 januar - 17 dager
Endelig har vi fått tatt nye bilder av valpene. De ble ikke mye å skryte av - men med SÅ mange som ville se nye bilder så var det på tide å gjøre noe... Ellers har jeg hørt første bjeffet fra kassa i dag og førstemann har tisset uten mammas hjelp. Her er det snart på tide med å servere annen mat enn pupp.... :-)

25 januar - 16 dager
Det begynner endelig å bli øyne
I dag har 5 av 7 valper fått små, åpne øyner. En tispe mangler fremdeles å åpne det ene øyet helt og den store, tjukke hannhunden har ikke hatt hatt det så travelt og har fremdeles bare noen små gliper... Jeg vet det er et uttrykt ønske om å få se nye bilder av dem... :-) men jeg har sagt at nye bilder blir det ikke før valpene har øyne... Chelly har fremdeles godt med melk til dem og spiser som en hest. Valpene virker rolige og fornøyde, men snart er det på tide å begynne å gi dem mat. Da begynner sølet og arbeidet, for da vil ikke mamma holde det gullende rent i kassen lenger...

23 januar - 2 uker
Det er lite nytt å fortelle. Valpene begynner så vidt å få små gliper til øyne, de har så vidt fått smake små kjøttdeig-kuler og de begynner å stå noen sekunder på stavrende bein. Ellers består livet av soving og spising...

21 januar - 12 dager
Det begynner nå å komme ørsmå øyengliper og de første valpene har begynt å stavre rundt et par skritt. Tyngste valpen veier 1 kg og den letteste 600 gram. Minste tispa er ikke minst lenger - hun er 50 gram tyngre enn sin minste søster - så hjelpen har fungert utmerket. Det er nemlig ikke mye som skal til. Har hatt besøk av en annen oppdretter som Chelly kjenner godt. Mor og voksen datter fikk se på valpene og Chelly tok det med stoisk ro. 

20 januar - 11 dager gamle
UDYR i valpekassa!
Det er lilla og det piper og det er lite. Det er en liten gummidinosaur som Chelly har båret ned til valpene sine.... Men gjett om jeg skvatt da jeg så det lilla vesenet mellom valpene... :-) Lillefrøkna slurpet villig i seg egg og melkeblanding i dag - men da jeg prøvde på den nest minste var det som å servere sursild til en 5 åring....

19 januar - 10 dager gamle
I går natt var Chelly veldig urolig. Jeg trodde det var ormekuren som både hun og valpene har fått som gjorde henne urolig - men den gang ei. Da det lysnet av dag var det spor på kryss og tvers rundt huset av mår! Ikke noe vanlig besøk midt i sentrum... Etterpå at Chelly villet hatt ekstra "vakt" med valpene om natten. Ingen mårer skal komme her og ta hennes søte små!

I går natt fikk til og med Qandis komme ned og ligge på gangen. Hun lurte seg også til å forsiktig snuse på valpene, men et skarpt blikk fra mor gjorde at Qandis frivillig gikk og la seg på gangen igjen. Men Chelly stresser ikke og Qandis trenger seg ikke på. Det går utrolig fint med de to selv om Qandis nok føler seg litt forbigått i rangen... Jeg har jobbet tre dager i strekk og jeg synes at den minste tispa ikke vokser raskt nok. Blandet derfor til en skål melkeblanding (lactazor) i kveld og presenterte dette for den lille frøkna. Nesen fungerer i hvert fall for hun stupte formelig oppi skåla, blind som hun ennå er, og slurpet i seg til magen ble stor og rundt. 560 gram veier hun nå - 110 g på tre dager og nesten  doblet fødselsvekten sin, så det er ikke noe å klage over!

17 januar - 8 dager gamle
Alle trives også vokser og den minste tispa har lagt på seg hele 50 g siden i går! De er anelse løse i magen, men det er ikke rart med all den melken Chelly har. Ellers blir det ormekur på store og små i dag...

16 januar - 1 uke gamle

Valpene ble veid i dag:

  Født g: 1 uke g
V-kull 343 596
Snitt alle Desperado-kull 397 602
Hann 1 400 760
Hann 2 320 580
Tispe 3 400 680
Tispe 4 320 600
Tispe 5 360 600
Tispe 6 300 500
Tispe 7 300 450

Som dere ser så er kullet ganske jevnt og på snittet med unntak av den store hannen som ligger godt over og de to små tispene som også lå godt under ved fødselen. Men til tross for at fødselsveken var 54 gram under snittet, er snittvekten på valpene bare 6 gram under snittet! Så det er rikelig med melk! Og alle valpene er spreke som noen lopper. I kveld blir det også første kloklipp på gjengen.

15 januar - dag 6 
Tre nye bilder i albumet i dag!
De største valpene er nå trillrunde og har snart dobla fødselsvekta si. De minste virker kjempespreke, runde og trivelige - men mindre. Siden det er rikelig med melk og bare 7 valper, samt at alle valpene er spreke som små lopper, gir jeg ikke tilskudd men bare passer på at de minste får bra spener. Med en gang de begynner å spise annen mat pleier forskjellen jevne seg ut, men enn så lenge er naturlig morsmelk det beste alle valpene kan få. Chelly har begynt å legge seg ut av kassen noen minutter, men er fremdeles kjempeflink med valpene. Ligger med dem hele natten, men må ut på do rundt 5 om morgenen. Hun spiser og drikker MYE for å produsere så mye melk. Har en vannkopp som tar 3 liter nær kassen slik at jeg er sikker på at hun har nok vann, men ikke så nær kassa at noen av valpene kan falle oppi dersom de skulle henge på en spene og bli med over kassekanten. Nå er det nesten slutt med servering av mat og drikke i kassa. Chelly har tid av en tur opp og til en liten frivillig luftetur rundt omkring på gården.

14. januar - dag 5
Var i går litt bekymret for den ene av de minste tispene da hun ikke la på seg i samme tempo som de andre. hun sugde og sugde og sugde - hadde supert vakum, men fikk liksom ikke nok. Hun lå alltid ved en bakspene som pleier å være en ok spene, men her har hun tydeligvis ikke fått i seg nok melk, for da jeg flere ganger i går  flyttet henne til spenen foran og passet på at hun var det når Chelly gav ned melk, har jeg fått en helt annen valp i dag. Nå er hun rundt og mett! Chelly spiser som en hest. Måtte ut på do en gang i natt, men ellers er det ro og fred i kassa og alle valpene virker fornøyde.

12. januar - dag 3
Alt er rolig i kassa og Chelly spiser som en hest. alle spener er i bruk og ingen ting virker hardt. Rett nok noe hardt mellom de to bakerste spenene, men dette går snart tilbake. Så jeg reiser et par timer på jobb da det kommer "nødskrik" derfra. 18.00 er tempen 39,2, litt høy med jeg håper det er fordi det er kveld og Chelly har vært litt i aktivitet. De største valpene har alt lagt på seg 100 gram! Den minste "bare" 40, så den kommer jeg til å hjelpe slik at den får en av de beste spenene et par ganger for dagen.

11 januar - dag 2
08.00 Tempen er nede i 38.8. Dette er supert. Chelly spiser godt og de minste tispene har nesten lagt på seg like mye som de største valpene. Det er bare snakk om 20-40 gram, men det er bra så raskt etter fødselen. Når jeg flytter de minst til en bedre spene av og til, så er det som å sette på to sugekopper. Smukk, sier det - så suger de vilt.

10 januar - dag 1
22.00 Chelly er like fornuftig. Går frivillig ut på do og spiser det hun får servert. Tempen går opp i 39.2 og hun virker litt varm, men det er kveld, hun har en del hevelse i juret som nå produserer melk for fullt og det er også anelse varmt på rommet.

13.00 Chelly hiver innpå med havrevelling med rå eggeplomme + hviten som er kokt inn i vellingen. Alt må serveres på senga og det er viktig at hun får nok veske i seg. Etter mat ville hun frivillig ut (med ganske mye lokking...) Magen er helt fin til tross for at hun spise 5 morkaker, men så har hun også spist mye rått kjøtt den siste måneden. Må heller ta det forsiktig nå som hun skal gradvis over på valpefôr igjen.... Sjekket vekten på de minste tispene. Den ene er nesten oppe i fødselsvekta igjen og den andre er over. De øvrige er trillrunde, mette og gode og Chelly gir fint ned melk.

09.00 Alt ser bra ut. Chelly har vært kjempeflink med valpene. Har fisket fram tre bak ryggen hennes som lå godt mellom henne og kassa beskyttet av kanten, men som ikke fikk mat. Samt en som hun halvveis lå på, men som hun visste var der men som gjorde at hun ikke fikk lagt seg ordentlig ned. Det ser ut til at alle spenene er i bruk og jammen er det sugekraft, det er noen sugemerker her og der... Tempen er 38.8 som er veldig bra. Ofte kan den ligge noe høyere de første dagene etter fødsel, men bare den ikke går ned for så er rase opp igjen er det greit. Chelly slapper så av at hun til og med gav ned melk mens jeg målte temperaturen. Ikke mye stress her i gården! Valpene ser ut som noen små pærer, men jammen er det stor forskjell på en valp på 300 og en på 400 g. Tror det kommer av at 300 g valpene ikke egentlig er mindre, de er bare tynnere og ser derfor ut som noen små silder ved siden av noen feite flyndrer. Men bare de spiser ordentlig så ordner det seg fort.  Jeg kommer til å passe på at de får de beste spenene et par ganger i døgnet når det er litt melk i juret.

61 dager - vi får valper!
21.00 Etter en luftetur (i bånd! i tilfelle det skulle være en valp igjen - noe jeg ikke trodde) med litt trykking for å gå på do, veldig grundig sjekk av magen pluss litt løping, kom trolig det som var siste morkaka ut. Chelly hiver innpå havrevelling. Ikke til å tro at det er denne hunden som for en dag siden ikke villa ha noe mat....

17.00 Var lenge usikker på om det var tomt, men det ser slik ut nå. Chelly ble med tvang tatt med ut for å tisse og bevege på seg. Måtte på med halsbånd og løfte henne ut av kassa (gjett om hun da var tung!) for hun ville ikke forlate valpene. Men ut måtte hun. Har også dusja henne og vasket henne bak med mild shampo. Bare vann hjelper ikke og blir all fostervesken og blodet sittende på pelsen blir hun forferdelig sår. Samtidig som jeg dusjet henne har jeg kjent etter om det kan være flere valper. Fått henne til å stå med frambeina på en stol slik at det er lett å kjenne, men det virker til å være tomt. Jeg har bare sett 5 morkaker, men Chelly kan ha spist opp noen når jeg måtte sove en time...

Nå er det i all fall ro i kassa. Chelly har spist to skåler med havrevelling tilsatt druesukker, kalk og eggeplomme. Endelig har jeg en hund som spiser igjen! Har byttet ut alle de våte avisene med tørre og lagt teppe oppå. Og satt på kanten som hindrer Chelly å ligge i hel en valp bak ryggen sin. Chelly er kjempeflink med valpene. Vasker og fikser og ordner men er likevel helt rolig. Alle valpene suger godt. Aldri har vel et kull blitt undersøkt så grundig for åpne ganer som dette kullet etter at jeg fikk den ene defekte tispen. Åpen gane er en ganske vanlig defekt på hund, men det er første gang jeg har en slik valp selv. Det jeg skal passe på nå er å servere vann og en porsjon til med havrevelling på senga i kveld, så skal vi ut å lufte oss ordentlig igjen før det blir natt. Tempen er 38.7. Jeg kommer til å følge nøye med den da vi er redd livmorbetennelse.

8: 12.50 brun/hvit tispe
den lille tispa på 300 g poppa bare ut nesten uten noen veer. Slik er jeg vant til at det skal være... Også denne tispa har veldig mye hvitt på kroppen, hvit snute og hvitt bless. Er veldig lik nr. 5. Er ganske så lang og smal og veier 300 g. Er nå veldig usikker på om det er tomt. Skal kjenne godt etter og så la Chelly hvile litt, før hun må i dusjen og jeg får kjent ordentlig på henne samtidig som jeg vasker henne bak. Det trengs! Er det tomt skal det også tørre aviser i kassa og varmeteppe oppi.

7: 12.10 svart/hvit tispe
Chelly startet med bra veer, men det kom aldri noen valp. det ble derfor litt mosjon i bånd ute og opp og ned trappene. Like etterpå kom det en fin svart/hvit tispe på 360 g. Hvit snute og bless, litt hvitt på halsen og en hvit flekk på krysset. Og jeg tror det er valper igjen..... Fått i Chelly litt mer druesukker.

6: 10.35 brun/hvit hann
Den forrige var knapt ute før Chelly hadde en liten vee til og ut spratt det en hannhund på 320 g. Også han var heilt bleik og hadde dårlig pust til å begynne med, men kom seg raskt. Men det var jammen bra jeg var her for Chelly var opptatt med den første tispa og denne valpen ble liggende ute men med hodet inne i Chelly. Der hadde han raskt dødd i mangel på surstoff. Disse to valpene har nok "kranglet" om hvem som skulle ut først, og nesten blitt presset ut samtidig. Har fått litt druesukker i Chelly, for det er fremdeles minst en valp igjen.

5: 10.30 brun/hvit tispe
Også denne jobba Chelly ganske lenge med før den ville ut. Så nå begynner jeg å bli bekymret for at hun skal bli helt utslitt før fødselen er over. Mine tisper pleier ikke å  bruke så lang tid på valpingen. Men det er visst flere ting her som ikke er som vanlig... Denne tispa kom bak fram og veide 300 g. Det er vanlig. Men hun har så mye hvitt på seg som jeg ikke har hatt på lenge! Det var kjempemorsomt! Hun hadde nok hatt det stritt på vei ut, for hun var ganske så hvit og slapp da hund kom ut, men kviknet raskt til med massasje og tørking av munn/nese. Chelly brukte lang tid på å få henne ut og hadde ordentlige press-veer, så jeg var bekymret...

4: 9.00 svart/hvit tispe
Kom bak fram og satt bom fast... Kjente en hale og ett bakbein, så jeg ble ganske svett.... Så gjett om jeg ble glad da jeg lurte fram et bakbein til og tispa poppet ut :-) Denne er mindre, 320 g. Hadde svelget en del fostervann, men kom seg raskt og vil suge med en gang. Også denne med hvit snute og bless og noe hvitt på halsen som går ned mot ryggen mellom skulderbladene. Ingen fødsel er lik. Her får jeg visst brukt det jeg har lært opp gjennom årene... 

3: 7.36 svart/hvit tispe
Umiddelbart etter den andre valpen ploppa valp nr. 3 ut. Ei kraftig fin svart/hvit tispe på 400 g og med stor hvit krage på venstre side, hvit snute og bless. 

2: 7.35 svart/hvit tispe - død
Det tok tid med nummer to. Og da den endelig kom var det ei bittelita svart/hvit tispe på bare 200 g med en utvekst ved siden av øyet og en meget stor, åpen gane. Hun kom også inntulla i morkaka og alt var bare rart. Det er første gang jeg har fått en slik defekt valp, og den har selvsagt ikke livets rett.... Det er ikke greit å være mor og oppdretter!

1: 05.45 svart/hvit hann
Valpen kommer opp ned, men riktig vei, men uten at vannet går først. Alt kommer, både valpen i posen og morkake. Chelly må ha hjelp til å kutte navlestrengen, men er kjempefin til å slikke og ordne valpen. Valpen har hvitt bless og snute og mange svarte flekker på hele kroppen. Den veier 400 g og suger fint med en gang. Nå Chelly har sovet en time i ro, flytter jeg henne og valpen over i valpekassa. For der får de aldri første valpen.....

60 dager og oppblokking har startet
22.30. Lite nytt. Chelly har klart å spise litt kjeks og rundstykke uten å ha kastet opp igjen. Bra det, for hun trenger litt energi. Ellers har jeg kommet halvveis i første krimmen. Bra jeg var på biblioteket i forkant... Temperaturen er 36.7.
18.00 Oppblokking tar tid! Vi går ut og inn. Chelly ligger litt her og der. Graver, piper, sover. Er egentlig ganske rolig, men nå vil hun at vi skal være alene på kontoret uten at Q er i området. Vakthavende veterinær er kontaktet så han vet at valping er på gang. Chelly ville plutselig ha mat, en kjøttkake, men det gikk bare noen minutter så hadde hun kastet den opp igjen...
12.00 Chelly er nede i 36.8, peser av og til, skjelver litt, piper litt, graver litt, smaker ikke mat og har kastet opp.
10.00 Temp 37.3, men Chelly er urolig og vil ikke ha mat - så noe er på gang.

59.dag etter første parring
Livmålet er nå 79 cm og vi har startet å ta temperaturen som lå på 37,5. Chelly spiste godt i går, kjøtt (les roastbiff) og boksemat, pannekaker med mye egg i og pizza uten så mye krydder smakte godt. Bortskjemt hund! Og jeg som pleier å ha noen matvrak av noen hunder... Valpemat på boks er også på vei. Det var umulig å skaffe i Gaupne. Ellers er vi klar for fødsel. Mamma Odessa fikk sine to første kull på 61. dagen etter første parring og 60. dagen på tredje og siste kullet, og storesøster Qandis har fått sine to kull på 59. og 60. dagen etter første parring. Eneste Chelly skiller seg fra disse to er at det er lite graving på henne - i hvert fall til nå. Men fra nå av blir hun fulgt på alle turer ut og luftet i bånd når det er mørkt. Det er greit å være på den sikre siden!

Om kvelden var Chelly noe mer urolig og begynte å grave både her og der. Ute under verandaen var et greit sted å få valpene, syntes hun. At det var minus 10 gjorde ikke så mye...

8 uker på vei!
Chelly har generelt dårlig appetitt, men pedegree pal boksemat var nydelig.... Og en valpekjøper har beroliget en bekymret oppdretter om at barn født i afrikanske utviklingsland med mye underernæring er like stor som barn født etter vestlige, røykende mødre.... Og siden Chelly ikke røyker, håper jeg at hun har normalt store valper... :-) Det er ordnet med fri på jobb i neste uke og valpekassen står klar. Nå blir det en spennende tid fremover for både oppdretter og dere som håper på valp! Hun er nå 74 cm i livmål - ikke spesielt mye men hun virker "hardpakket"...

1 januar - 7,5 uke på vei
Chelly er i kjempefin form, men det mest kresne, drektige vesen som jeg noen gang har hatt i matfatet! Helt tragisk - men tynn er hun langt i fra. Hun har ikke vokst så mye i det siste som i starten, så akkurat nå tipper jeg 6 valper. Valpekassa er vasket og klar - vi driver nedtelling! 11 januar er det akkurat 9 uker etter første parring - men tispene mine kommer ofte 2-3 dager før tiden, så det er ikke mange dager igjen! Jammen går tiden fort!

28. desember og 7 uker på vei
Magen er nå 67 cm og ganske så diger...men heldigvis ikke over det jeg har hatt på andre tisper tidligere, snarere tvert om. Chelly er også god og rund, selv om det går dårlig med å spise tørrfôr. Men det meste annet går ned på høykant og jeg passer på å gi henne næringsrik og variert kost passende en drektig tispe. Kjøtt, innmat og brød, egg og ost samt melkeprodukter som risgrøt og pannekaker.

26 desember
Endelig har Chelly begynt å spise godt og tigger nå etter mat. Men magen vokser tilsvarende. dersom dette er 2-3 valper er de DIGRE!

I går kveld satt en irsk setter hannhund utenfor stuedøra, ulte, skrapte på døra og ville inn. Her er ingen med løpetid, så jeg antar det er Chelly som lukter veldig spennende...

vi har vært på den flotte turen i dag - i strålende vær, 6 minusgrader, super utsikt. ingen vind og bare 15-20 cm med snø. hundene storkoste seg, men Chelly tar det tydelig med ro.

6 uker på vei - og vel så det...
Magen vokser og appetitten er fremdeles dårlig. Det som smaker best er ristet brød med smør og leverpostei, rått og kokt kjøtt - ofte kokt med makaroni eller ris, rå bein, risengrynsgrøt servert med skje!, krumkaker, pannekaker og hundekjeks. Formen ellers er bra. I går var begge hundene med for å hente juletre og løp fint ved siden av sleden. Det har blitt flere turer med hest og kjerre og hest og slede i det siste - for Sjur er en opptatt mann slik like før jul... I kveld, julaften, blir det noe ekstra godt på alle firbeinte i huset.

5 uker på vei
Magen har nå blitt tydelig - så det blir trolig et ganske stort kull... Om morgenen er det fremdeles dårlig med matlyst, men litt utpå dagen og om kvelden går maten ned på høykant - spesielt dersom det er noe godt....

14 desember
Magen vokser!!! Nå kan vi tydelig se at Chelly er drektig for hun begynner å få mage. Ellers er det lite nytt å fortelle. 

11 desember
Chelly matvegrer fremdeles men er rund og god... Så akkurat nå lurer jeg på om hun utnytter at jeg er bløthjertet. Slakteavfall er suoert, mat som kan stjeles er supert, godbiter er supert - men tørrfôr er blæh... Hun som alltid har vært glad i mat.

4 uker på vei
Chelly er fremdeles slank og fin og i fin form - men kresen i matfatet. Hundemat på boks var godt (noe hun aldri får til vanlig...) og da det i dag ble slaktet på gården vanker det mer enn en godbit i matskåla fremover...

6. desember
Appetitten er like dårlig. Så i dag har jeg krøpet til korset og stekt pannekaker.... Godt for liten og godt for stor... Det var jammen bra at jeg gav henne litt ekstra mat i forrige uke. Men mat hun kan stjele smaker mye bedre enn den som blir servert i skål...

4. desember 
Appetitten er elendig på Chelly. Hun bare ser på matskåla og omtrentlig brekker seg - og morgenkvalmen varer hele dagen... Men stjele mat kan hun... Hun som ikke har gjort det tidligere. Så hun skjemmes litt bort. Får noe ekstra godt i matskåla slik at hun spiser i hvert fall litt.

3 uker på vei
Egentlig lite nytt. Chelly har fått bittelitt ekstra mat siden hun har vært i tynneste laget og i dag var appetitten litt mer moderat - noe som er veldig vanlig når en hund er 3 uker på vei og eggene fester seg i livmoren. Akkurat i denne perioden skal hunden utsettes for minst mulig stress - og Chelly virker ikke spesielt stresset der hun ligger med alle fire beina i været i sofaen ved siden av datamaskinen.... Det er vel jeg som er mest stresset siden jeg har hørt rykter om at det snart er jul!

2 uker på vei
Det er lite å se ennå på Chelly - men jeg synes det begynner å bli litt rosa tatter... Og appetitten er på topp! Det er tendenser til litt stjeling av mat også. 

1 uke på vei
Vanligvis tar jeg ikke med meg parrede tisper på noe særlig med aktiviteter, men siden Chelly manglet en utstillingspremiering for å få sin viltsporchampion tittel, var det fristende å ta henne med på Vikingsskipet. Vi skal ikke akkurat skryte av resultatet - men vi fikk da tittelen!

10-12 november
Chelly og Figge fant fort tonen. Vi var jo veldig spente på hvordan det skulle gå med en hannhund som ikke var brukt før og en tispe som ikke har hatt valper før - men vår frykt var ubegrunnet! Enklere parring skal man lete lenge etter. Chelly bare sjekket først om Figge var sprek nok, så var det greit. Figge var rett nok litt usikker på om dette virkelig var lovlig.....men fikset det hele enkelt og greit uten noen stress og kav.

Forventninger til kullet
Når jeg skulle finne en hanne til Chellys første kull har jeg først og fremst prøvd å finne en god brukshund med god helse og et meget stødig temperament. R-kullet har gjort det meget godt på prøver og utstillinger, og er fantastisk trivelige familiehunder, men jeg kan tenke meg å forsterke bruksegenskapene, en vakker og lettstelt pels og solide nerver. Så har jeg heller gått litt ned på kravet til eksteriør. Figge er en meget velbygget og ikke minst sunt konstruert hund med korte øreflapper og vakker pels. En virkelig brukshund! 

Figge brukes på jakt etter både elg og rådyr - som støtende/kortdrivende hund. Han brukes også til ettersøk og fuglejakt. Han skulle ha startet både på viltsporprøve og uoffesiell jaktprøve i høst - men begge prøvene ble avlyst.

Han og hans to brødre har også en utmerket MH-test. Jeg skal legge ut MH-testen hans og link til regelverket senere.

Figge er halvbror til Qandis - og Chelly er halvsøster til Qandis... det høres ut som renspikka innavl - men er det ikke. Den ene er i slekt med Qandis pappa og den andre med Qandis mamma. Nå er de også ørlite i slekt - men det er meget langt bak på stamtavlen.

Stamtavlen til kullet finner du nederst på denne siden!

 

 

Over: Valpene er snart 5 uker gamle

Under: Bilder av valpene 1 dag gamle:

Kjennetegn: Svartflekkete. 400g

Kjennetegn: Brun. Bred krage høyre side. 320 g

Kjennetegn: Svart. Bred krage venstre side. 400 g

Kjennetegn: Svart. Hvit stripe mellom skulderblad. 320 g

Kjennetegn: Svart. Hvit flekk ved krysset. 360 g

Kjennetegn: Brun. Mye hvitt, sammenhengende flekk. 300 g

Kjennetegn: Brun. Mye hvitt, flekk høyre side. 300 g

Hundenavn på V....

Valmet - er ett av Gisles favorittnavn. det er jo et traktormerke.
Valtra - har valmet skiftet navn til nå. Traktor altså.....
Vodoo - kan være aktuelt for den okkulte?
Vendetta - italiensk blodhevn.....
Vombat - et søtt lite australsk dyr
Vasco da Gama - portugisisk oppdagelsesreisende
Vesuv - en vulkan, passer den temperamentsfulle?
Viking - et staselig navn på en staselig hund?
Vivaldi - italiensk komponist

Vita - burde være et bra navn på en av de lyse tispene....
Venus - er en romersk kjærlighetsgudinne og en planet
Vicky, Vinnie, Vanja og Vilja - fine jentenavn
Veni-Vidi-Vici - latinsk uttrykk som Julius Cæsar kom med som betyr: Jeg kom, jeg så, jeg vant
Visa - greit å ha med seg et slikt et i bånd?
Vanda - latinsk navn på en slekt med orkideer
Vinca - latinsk navn på en slekt med vakre lave planter med blå blomster.
Viscum - misteltein
Vidda og Vimsa - tja, kanskje passer også de?

Kort om springerens farger:
Det finnes to hovedfarger på springeren, svart med hvite tegninger og brun med hvite tegninger. Begge disse fargene kan i tillegg ha rød-gule tan-tegninger over øynene, på kinn, under øreflappen, som prikker på beina og under halen. Alle disse fargene er likestilt hverandre og det er ingen krav om mengde hvitt og hvordan tegningene skal se ut.

Mange som ser på springervalper første gang lures over hvor mye hvitt de har på seg. Men det hvite "skrumper" inn etter hvert som hunden vokser til. Mange hvite flekker og striper på hundens kropp blir helt borte etter hvert som hunden får spetter og blir voksen. Det samme gjelder det hvite blesset mellom øynene og hvitt på snuten. En smal hvit stripe blir som regel borte, mens et ganske så stort og bredt bless ofte blir ganske så "passelig" når hunden blir voksen.

Ricola 1 dag gammel

Chelly 1 dag gammel

Chellys hode som unghund

Under: De første bildene av valpene!

Dag 0: Roen har endelig senka seg i kassa.

Her er alle 7 valpene med svart hann lengst til venstre og brun hann lengst til høyre.

Nærbilde av to tisper og den brune hannen (til høyre). alle har fine bless som de kommer til å beholde når de blir voksne. Blessene vil bli smalere etter hvert som valpene blir eldre!

Utstyrsliste for valping:

 • Bok til å notere viktige ting som valpevekter og når press-veer starter og vannet går.

 • Lita vekt som passer til å veie valper.

 • Termometer

 • Klokke og telefon.

 • Massevis av rene handduker

 • Massevis av aviser og sekk til å ha bløte aviser i

 • Rene fleece tepper til å ha i valpekassa

 • Kokte navleklemmer

 • Spirot dråper (kalles nå Respirot)

 • Zoolac i tilfelle diarre etter fødsel

 • Druesukker, egg, lettkokte haveregryn, kalk brusetabeletter

 • Rikelig med lesestoff

 • Mat og drikke både til to og firbeint.

 • Telefonnummer til veterinær på vakt.

Foto av de blivende foreldrene:

Kvistagrans Night Rider - alias "Figge" - funderer litt på hvordan det er å bli pappa... 

Her har Figge akkurat klart jaktanleggsprøven for Ellen Getz Wold og er fremdeles våt i pelsen. Fotograf er Anna Lindh.

Chelly og Figge fant fort tonen og poserte villig sammen!

Halloen - dere kan da ikke mene at vi skal sitte her? Det er jo en hare rett bak haugen der borte...

Chelly 1,5 år gammel

Desperados oppdretterklasse ble BIS-3 ved NKK-Trondheim 2005. Fra venstre Chelly, halvsøster Qandis, helsøster Ricola og Scilla.

Chelly og Qandis poserer villig

Chelly har villig stilt opp som barnejente når Qandis har hatt sine to valpekull.

Årets julegave 2004 - IQ-spill for hunder.
Så snakker vi ikke så mye om hvor lang tid Chelly brukte på å fatte poenget...

Stamtavle Desperados V-kull

Foreldre Besteforeldre Oldeforeldre Tippoldeforeldre

Kvistagrans Night Rider

1 AK utstilling
2. premie LP I
Godkjent jaktanleggsprøve (uoff)
Godkjent anleggsklasse viltspor
Godkjent spor/vann
MH-testet som sine to brødre

HD-A

 

Link til rasdata

SU(U)CH Eastriding Black Tuxedo
engelsk import

HD-A

Cleavehill Sleigh Ride Jennich Just Came To Me 
Cleavehill Adorabubble 
Eastriding Ebony And Ivory  Cleavehill Tri-True Spirit 
Chetruda Yorkshire Rose of Eastriding
Kvistagrans Ögonfröjd

2 AK utstilling
MH-testet
Godkjent anleggsklasse viltpor

HD-A

Pygmalia's Rosenkavaljer

CK-utstilling
2 BK jaktprøve

HD-fri

SUCH Rowntree Zatchmo
1 pr. eliteklasse jaktprøve
HD-fri
Pygmalias New Generation of Roses
2 x 1 pr eliteklasse jaktprøve
HD-fri
Kvistagrans Fina Fiffi

CK-utstilling
HD-fri

NUCH SV-89 Nobhill Brightest Chance
2 x 1. pr. viltspor
Bestått karaktertest
HD-fri
Rowntree Norma Jean
cert-utstilling, 2. pr LP I
HD-fri
NVCH Desperados Chelly

1 x cert, 1x BIM-utstilling
godkjent jaktanleggsprøve
viltsporchampion
Opprykk til klasse C  bruks-spor 
1. premie LP I
Har gjennomført politiets "MH-test" for narkotikahunder

HD-A

Cleavehill Backward Glance

(engelsk import
2 x cert  i Sverige)
2 x 1. premie viltpsor

Link til rasdata

Tyneview Welsh's Diplomat Trans Lucky Shot of Teesview
Tyneview Salsabil
Cleavehill Weave-A-Spell Cleavehill Sleigh Ride
CH Cleavehill Bewitched
NVCH NUCH
Desperados
Odessa

BIS-utstilling
godkjent jaktanleggsprøve, godkjent ettersøkshund, viltsporchampion, Nr. 8 NM-2002,  opprykk i bruks, konkurrerer i LP II

Årets brukshund 2002

HD-A

NUCH
Nimblewhit Flower Power

HD-A 

GB SH CH N DK U CH
Chaigmarsh Orchid

årets springer
engelsk import HD-fri
INT NUCH NV-91,-93
Brigadoon Scarlets Nimblewhit

årets springer
godkjent jaktanleggsprøve HD-fri
NVCH
Desperados Hedda

2 x cert, 2 x BIR
jaktpremiert - 2 BK
Godkjent ettersøkshund
viltsporchampion
1. premie i LP I

HD-fri

SJCH
Hällagårdens
Scaramouche 
CK-utstilling, jaktchampion HD-fri
NUCH NVCH
Desperados Freska

jaktpremiert - 1 BK
ettersøkshund, LP II  HD-fri