R-kullets "dagbok"

20. desember
Oppsummering av R-kullet ved 15 mndr
Har hatt en prat med de fleste som har valp fra R-kullet. Det virker som om at kullet som helhet både har blitt ok pene med ok bruksegenskaper, god helse og godt gemytt. Ingen er noen tøffinger. Noen er litt forsiktige i enkelte situasjoner, tøffere i andre. Pelsene virker ok, noen har har blitt store nok, men ingen hester. 6 av 9 er nå HD-undersøkt, den 7. venter med spenning på avlesing. Mange er brukspremiert og mange er utstillingspremiert. Så langt har de vunnet 4 x cert! Det er ikke dårlig ut i fra interessene til eier og hvor mange ganger de er utstilt. 

25 mars Førstemann i kullet har fått løpetid.
Det er Rigoletta (Poa) som var først ute, men de andre følger vel snart hakk i hel. Mange skal nå på valpeshow i ukene som kommer. Jeg krysser fingre for dere alle!

11 mars
R-kullet er 6 måneder i dag!!!
Så langt er jeg veldig fornøyd med valpene - det virker til å være et jevnt og fint kull med mørke fine leverfarger, gode beinstammer, gode kropper, fine størrelser (så langt), de fleste har holdt seg helt friske og ingen har vært alvorlig syke (en øyenbetennelse og en blærekatarr) og de virker til å fungere godt. De er ingen tøffinger men virker veldig arbeidsvillige og sosiale. Selv har jeg bare sett to etter levering - min egen Rochelle (Chelly) og Roxie.

14 mars - R-valpene har akkurat passert 6 mndr.
Fremdeles virker det til å gå bra med alle sammen. Har endelig fått sett en av dem med egne øyne - Roxie! Og så har jeg fått bilder og rapport av alle de andre. DET setter jeg stor pris på! De beste bildene legger jeg ut på hjemmesiden min - men det er litt vanskelig å være helt oppdatert der for tiden. Mange andre ting som MÅ gjøres.....

5 mndr.
Romeo ca. 50 cm
Ruben  ca. 53 cm og 23 kg
Rigoletta (Poa) 49,5 cm og 19 kg
Raspberry (Hallon) 50,5 cm og 21 kg

5. måneder:
Ruben     19,5 kg og 50,5 cm
Romeo                    46-47 cm
Rezer     20,5 kg og 49 cm
Chelly     15,5 kg og 46,5 cm
Hallon     18 kg 47,5 cm (Husker ikke riktig!)
Rosalita - like stor som Hallon (målene er på jobben min :-)
Kaisa (Ricola) 15,5 kg og 46 cm
Roxie         16 kg og 49 cm
Rigoletta     17,4 kg og 48 cm

11. januar - valpene er 4 mndr gamle  
I dag på 4. mndr har jeg oppfordret dere alle til å måle og veie.

Hannene:                                        Tispene:
Rezer     16,6 kg og ca. 45 cm            Hallon   15 kg og 43,5 cm    Rigoletta 13,6 kg og 46 cm
Ruben     15,8 kg og 47 cm                 Roxie    12,8 og 42 cm        Rosalita 14 kg og 42 cm
Romeo ? kg og 42,5 cm                      Ricola   12 kg og 43 cm      Rochelle 12,1 kg og 43 cm

11. november Bare tre valper igjen! I dag reiste Brunfjes. Med sine tegninger er han den som har skilt seg ut mest i kullet - og den som alle har lagt merke til. En utrolig god liten valp som vi er spente på å følge videre! Han blir hetende Ruben - et vakkert navn synes vi. Rart det skulle være så lett å finne guttenavn på R og så vanskelig å finne gode tispenavn.... I kveld var det derfor bare tre valper å lufte. Det er jo nesten ingen ting! 

Har bestemt meg for å føre treningsdagbok på nettet på Chelly. Ikke dagbok på alle valpene slik som sist gang - men skrive hvordan jeg trener, hva jeg trener på og hvordan det går med treningen. Dette starter jeg med etter neste helg når hun blir alenebarn! Jeg anbefaler alle som har et mål med sin valp å føre treningsdagbok. Da er det lettere å se hva, hvordan og når man trener - hvor og når problemene oppstår - og andre kan gå inn å gi råd for å hjelpe å løse eventuelle problemer. Og problemer dukker det alltid opp - men ikke alltid der man venter det!

10. november Alle valpene er solgt og en uke er forsvunnet ut i løse lufta... To dager i Oslo og utlevering av 5 valper så langt - det tar sin tid! Det har gått i ett slik at det knapt har vært tid til annet. Kjekt å høre fra dere alle som savner oppdateringen på hjemmesiden min... Det å være oppdretter kan ta på til sine tider. Først er det spenningen om tispa er drektig - så om fødselen går greit - og om alle valpene er friske og raske. Så er det å finne trivelige valpekjøpere som jeg tror vil ha glede av og passe sammen med valpene. 

Valgets kvaler er neste post på bekymringslisten. Selv hadde jeg kjempeproblemer med å bestemme meg denne gangen. Skulle jeg ta den som virker sterkest mentalt og bruksmessig? Eller den som er klart mest velbygget? Eller den minste med mørkest øyne og mye futt og fart? Eller den mest elegante? Eller den som er mest velbygget og i tillegg virker lovende mentalt. Eller den som har mørkest og vakreste pelsen? 6 tisper var det å velge mellom. Jeg valgte til slutt den som var søtest og livligst. Ikke vakreste valpen og den mest lovende eksteriørt - men denne gangen fikk hjertet bestemme valget. Ei lita, lett tispe som til daglig antakelig blir hetende Chelly (Typisk R-navn det???? Men slik blir det når en Vossing med skarre-R som ikke en gang klarte å lage "bil-lyd" i sandkassa skal ha en valp med R-navn....)

Men oppdretterens bekymringer stopper ikke der. Så er det om alle får den valpen de har mest lyst på og de blir fornøyd med den valpen de får. Om valpene holder mål på alle måter - både mentalt, når det gjelder sunnhet, bruksegenskaper og eksteriørt. Bekymringene er vel egentlig ikke over før valpene har passert 5 år. Men du så morsomt og spennende dette er også! Det er vel derfor man fortsatt holder på til tross for bekymringene.

Så langt tror jeg at alle R-valpene har fått supre nye eiere! Så blir det spennende å se fortsettelsen. I morgen reiser 4. siste valp - igjen sitter jeg da med min egen Chelly, svenske Hallon og finske Romeo. De to siste skal til Hamar om knappe 14. dager. Dere som har kontakt med de høyere makter får ordne med fint vær den helga også!

Bilder på alle valpene kommer om noen dager! Må bare få trekt pusten først......

4. november En gjeng blodtørstige småkryp! Når Sjur skulle i fjøsen i dag tidlig møtte han en gjeng som mest minte om en stim med piraja.... De kastet seg over han - alle skulle ha mest kos og gjerne en liten bit av han... Etterpå fikk de være med ned i melkerommet. DET var den skumleste stedet de har vært på til nå. Kun noen få følte seg noenlunde vel der - inkludert 10-eren so m skal bli nark-hund. Det var jo bra. Etterpå var de med opp på kjøkkenet - men der angrep de Gisle som skulle spise frukost. Det er ikke enkelt å spise sin mat, når beina blir hullet......Så nå er de med meg ned på kontoret. Jeg skulle hatt ferdig valpepermene - men må innse at tiden ikke strekker til. Men med 9 medhjelpere burde det vel gå fortere??? Nåja, det viktigste skal bli klart og så er det fremdeles noe som heter posten, har jeg hørt. 

3. november Valpetest Alle 9 valpene ble testet i dag. Først enkeltvis i et ukjent rom med en ukjent person, så ble noen av dem tatt med ut i miljø. Harald Thue som testet var veldig fornøyd med kullet. Han har testa valper hos meg siden 1995 og mente dette var et av de jevneste og beste kullene jeg har hatt. Det var jo hyggelig å høre! Resultatet av testingen ble at tispe 10, hun med den brune framfoten, reiser til Bergen og blir forhåpentligvis narkotikahund der. Hun har hele tiden vært den mest frempå i kullet - en liten tornado i alt og alle. Selv klarte jeg ennå ikke å bestemme meg for hvilken tispe jeg skal velge - så jevne er de!

2. november Presenningleken var morgenens post. En stor, knitrende presenning ble lagt på gulvet i redskapshuset - så lekte vi sisten oppå der. Alle 9 syntes det var rasende festlig - like morsomt som å få ny halm i kassa. Så har vi gått rundt overalt - alle klarer seg bra - men det er ulike reaksjoner når det blir litt skumle lyder osv. Men ingen av dem får helt panikken og vil hjem. Det er bra! 

Så har førstemann valgt valp. Tispe nr. 7 reiser til Sverige til sin pappa. Og hun skal hete Raspberry på papiret og Hallon til daglig. Begge deler betyr jo bringebær. Og så jeg som helst ikke vil ha engelske navn på mine valper... Selv har jeg ikke bestemt meg ennå... Vet ikke helt hvilke egenskaper jeg vil prioritere. Ingen hund er perfekt på alle områder - heller ikke mine. Og tispene er så jevne at det er et vanskelig valg. Det var lettere forrige gang - da ville jeg ha en svart en og hadde bare to å velge mellom. Nå har jeg 5 brune å velge mellom. 

1. november Dagens første treningsøkt er over! Først var alle valpene med meg for å tømme de store blomsterpottene ute. Frosten kom jo så overraskende tidlig - så jeg må nytte anledningen nå som det er mildere i været. Det mest spennende er å løpe inn i tette buskas. Jeg har en hage godt egnet for spennende oppdagelsesferder mellom busker og ugress (? - dere har hørt om skomakerens barn - de går uten sko - landskapsarkitektens hage har ingen plan......) Nåja, nok om det! Etterpå fôret vi kaniner. Et par av valpene turde å snike seg helt bort til den nederste kanina og snuse forsiktig på den. Digre dyr slike kaniner.... Etterpå var vi inn i det store redskapshuset på 10x20 meter. Her var det MYE spennende. Jeg ble positivt overrasket over hvor modige alle valpene var. De gikk over og under, kravlet og krøyp. Inn i mørke kroker, over materialer, over plast, inn i mørke og trange hjørner. De satte seg fast, peip litt men rygget seg ut igjen. Rett nok var det forskjellig reaksjon da jeg "tilfeldig" dultet litt borti en plastkanne slik at det ble en skummel lyd - men ingen løp hjem igjen til hundehuset. det er nok bra at både Odessa og Qandis var med. De synes det er morsomt å gå her og lete etter spennende lukter.

Etter en time ute var det 9 slite - og langt fra rene - valper som jeg fikk inn igjen i hundehuset. I ettermiddag står verkstedet for tur. Der er det enda mer spennende.

I går var en FRYKTELIG dag. Dyrlegen kom på besøk og så ble hele gjengen ID-merket. Nålene er så grove at en elefant hadde besvimt ved synet... Men reaksjonen på valpene når du blir stukne er ikke stort større enn når en valp biter en annen i øret. Med en gang det vonde er over er det glemt. Så dere som lurer på piersing - her er det 9 valper med hullutstyret i orden! Det er bare å legge seg ned på gulvet så får dere hull både her og der.... Samtidig med ID-merkingen ble det også 1. veterinærkontroll. Det er ikke vanlig at vi deler veterinærkontrollen i to - men siden både jeg og dyrlegen skal ut å reise i neste uke - og det ikke til samme tid - var det mest praktiske å gjøre det slik. Uti uka blir den en rask sjekk at alle er like friske og så blir det parvovaksinering. Men nå var det lytting på hjertet, kontroll av bitt, testikler og navler m.m. Ingen store uventede ting ble funnet - heldigvis. Bortsett fra at alle lekker for mye (det var visst veldig arvelig for alle valper gjør det...), så var det to med små navlebrokk (huller er visst som hullet etter en fyrstikk) og to hadde litt skeivplasserte hjørnetenner i underkjeven - men ingen store bittfeil. I de aller fleste tilfellene vil hjørnetennene rette seg ved tannfellingen, for underkjeven vokser senere og over lenger tid enn overkjeven. Og et bitt som er korrekt når valpen er 8 uker trenger ikke å være korrekt når tannfellingen er over. Det er spennende med valper!

Over: Alle valpene spiser på verandaen i den fine "skåla" som de fikk av Evie til jul...

30 oktober Forsøk på fotografering Alle valpene var opp på kjøkkenet i går - samtidig..... Gjett om de hadde det moro! Men du verden så de lekker - tror det må være en feil ved dem? Dessverre ble ikke bildene topp. For det er vanskelig å ta valpebilder. Men takk til Jane som ofret en kveld på oss. I dag utforsket valpene den gamle hundegården. Der er det et rom fullt av gamle leker og skrot. MYE spennende. Et par stykker krøp inn under en palle der det stod flere kasser oppe. Hjelp - hvordan skal jeg får dem ut, tenkte jeg. Ut kom de - og inn igjen for dem selv om det var trangt. Kanskje jeg har fått hihunder?

I morgen er de 7 uker gamle. Snart er det tid for ID-merking, vaksinering og veterinærattest. To valper har en liten navlebrokk - ellers ser alt ok ut med bitt og testikler. Sunne friske valper hele gjengen. På mandag kommer politiet for å teste om noen kan være aktuell som narkotikahund. I forrige kull etter Odessa var det 5 av 9 som var aktuelle - det er uvanlig mange. Det er kanskje ikke like mange denne gangen. Kanskje det ikke er noen i hele tatt? Odessa ble også testet som valp - og "stemplet" uaktuell. Hun har jo blitt den stødige dama, men uten den største søkslysta. Qandis ble testet til topp - har topp søkslyst og arbeidslyst fremdeles, men kan skorte på litt mot i enkelte situasjoner. Og Proto Orfeus var lydberørt - men det har ikke satt noen stopper for hans karriere! Så en test gir ingen fasit - bare en pekepinn. Men spennende er det!

28 oktober I går var det snø Valpene syntes det var kjempestas! I dag tidlig var all snøen regnet bort igjen. Derimot var det litt regn - det var første gang de hadde opplev vann i takrennene - så det var mye spennende å se på - og bite på. Det er ofte besøk i valpegården og så mye som mulig tar vi en eller to valper med oss inn. Odessa er like tålmodig med den - men Qandis synes de går over grensa av og til. Biter henne i ørene og beina med sine spisse tenner.. Matlysta er på topp. De får nå mat 5 ganger om dagen - om morgenen, ca. 11-12, 16.00, 20.00 og et lite måltid sent på kvelden når jeg lokker dem inn igjen for natta. Stort sett går det i tørrfôr + litt kjøtt, egg, middagsrester og maizenavelling laget på helmelk. I tillegg får de litt surmelk. Alle spiser godt og er fine i magen.

I kveld har valpene vært spinnville! De fikk komme inn der vi lagrer halmen - der gikk de omtrent helt amokk. Løp og løp og løp i den løse halmen og litt høy som lå der. Kjempemoro å se på. Alle blir med på villskapen - og innimellom er det ordentlige små kamper. Mor får også gjennomgå. For tiden er halen og ørene yndet objekt som skal fanges og drepes.....

26. oktober Første valpene har gått fra hundehuset til huset vårt Da må de gå tvers over gårdsplassen, gjennom hagen og opp den trappa inn på kjøkkenet. Fire valper ble med - to gutter og to jenter. Det er nok litt tilfeldig hvem som ble med over gårdsplasen - men det er ganske så typisk at den tispen som har vært sist var den første som gikk helt opp trappa, inn på kjøkkenet, sa "hei folkens", gikk ut igjen og ned til de andre - som om hun aldri hadde gjort annet!

25 oktober Endelig litt mildere i været Merket det på valpene som koste seg ute i dag. De utvider radiusen hvor langt de tør å gå fra hundehuset. Nå er vi oppe i 15-20 meter. Når jeg er sammen med dem må jeg legge om gangen til en slags "funnywalk" med lange, slepende skritt. For med en gang jeg løfter opp en fot er det en valp der - og jeg prøver jo å unngå å trakke på dem.... Fra en welsh-oppdretter har jeg fått en CD med ulike "skumle" lyder som nå skal spilles på CD-spiller til dem. Skal være morsomt å se reaksjonene! Videoopptaket ble ingen suksess - for det første tok videoen MYE plass - spesielt når den skulle sendes - og dessuten så trenger jeg en medhjelper for å få filmet valpene på litt avstand. Nå ble det til at de samlet seg rundt mor eller mine bein - og da var de ikke enkle å filme...

24. oktober Valpene er 6 uker Dette ble "feiret" ved at de har lært seg hvordan man gjør rent hos dem. Nå vet de hvordan man soper opp flis og gammel halm og hvor dette tømmes, de har grundig studert hvordan en trillebår fungerer og de vet hvor jeg finner ny flis og halm. Det de IKKE har skjønt er hvordan jeg åpner grinda for å komme inn til dem og luken ut - og godt er det! Verden utenfor valpegården er litt skummel - men alle 9 ble med meg litt rundt omkring. Noen ville gjerne lenger - andre ville hjem igjen til det trygge. Nå midt på dagen skal jeg prøve å ta en liten videosnutt av dem - kun med mitt digitale fotoapparat så kvaliteten blir ikke særlig bra - men den som har mulighet til å ta i mot større mailer får gi meg en tilbakemelding i løpet av dagen så skal jeg sende på mail.

23. okt Fremdeles kaldt ute Valpene har fri tilgang til å være ute hele dagen - men siden det er så kaldt ute har de nå fått hele hundehuset å boltre seg på inne. Vi har hele tiden med oss inn et par valper. Akkurat nå er det tispe 1 og 9 som hjelper meg med å oppdatere hjemmesiden. De er ikke så veldig engasjert - men synes det er mye papir her i huset som burde ha vært i mindre biter.... Jeg må snart begynne å tenke på hvilken tispe jeg liker best selv - det er vanskelig! Alle tispene har sine sterke og svake sider og ingen kan spå fremtiden. Forrige gang Odessa hadde valper ble den største hannen den laveste - men kraftig. En av de små tispene ble betydelig større enn en av de største... Jeg ser og ser - og vet knapt hva jeg ser etter lenger... Ingen er helt uaktuelle - det er jo bra for kullet som helhet! Men dersom jeg skulle ha valgt hanne - ja, da har jeg en klar favoritt eksteriørt og en klar favoritt bruksmessig og en som er midt i mellom disse to.

22. okt Tida flyr! Valpene storkoser seg ute - løper inn og ut og har hatt mange på besøk. De spiser nå ute - slik at mesteparten av bæsjingen skjer ute. Når jeg plystrer på dem kommer de som små kuler ut av hundehuset - så innkallingen er snart i boks! I dag ble det bestemt at småtten ikke klarte å følge nok med de andre. Han er avlivet og obdusert - det var en innsnevring på tarmen som gav alle hans problemer. Ikke rart vi ikke fant ut av hva det var! Mye hadde vi tenkt på - men ikke det. Trist at han er borte - men greit å vite at det var en riktig avgjørelse. Hadde vi ikke funnet noe som helst hadde vi aldri fått svar på hva som var problemet. Jeg liker å vite, jeg...

To og to eller tre og tre av valpene er nå med inn. I går var det fire tisper i to puljer som hjalp til med husarbeid og tøyvask. I dag er det de tre hannene som er inne. De ble ganske så runde i øynene da de så TV-bilder for første gang - men overraskelsen gikk fort over og nå ligger de på stua og sover med guttene som spiller dataspill.

Qandis er fremdeles den perfekte storesøster. De får leke med henne og klatre på henne - men når de blir for hardhendt sier hun i fra med en liten knurr og forsiktig tygging over snuten. I dag hadde hun fått en sjokoladepåleggbokse som valpene ville stjele. Murr sa Qandis - men de gikk på med samme energi. STOPP! sa Qandis - den er min! Da la de seg fint ned rundt henne og så på at hun koste seg. Den tomme boksen fikk de leke med etterpå.... Viktige erfaringer, dette.

19 oktober Valpene har passert 5 uker - men dataproblemer satte stopp for oppdatering En vifte var kaputt og maskina kunne ikke brukes før ny vifte var på plass. STOR takk til Olav Arild (matfar til Qellie) som har fiksa dette for meg - selv har jeg dataangst (når det gjelder program og innmaten....) Valpene har nå flytta ut i hundehuset der de stortrives! Første dagen hadde de litt problemer med å sove på halm - men nå koser de seg. De har blitt kløppere til å løpe ut og inn også - så nå får de maten servert ute - selv om det har vært minusgrader. Etter noen minutter med aktiv lek ute + tissing og bæsjing - er det inn igjen i halmen. Alle 10 valpene virker så langt veldig like mentalt - småtten er fremdeles en mini og noen av tispene er både mindre og lettere enn sine mer matglade søstre. De tre hannene er omtrent like store - og jeg kan kjenne to testikler på alle selv om de ikke er helt på plass ennå. Jeg begynner nå å se små forskjeller i aktivitet og intensitet, men den som er mest pyse ene dagen kan være full av spillopper den neste. Ingen virker reservert eller forsiktige - så langt. Når de får trent litt mer på å stå på bord skal jeg legge ut ståbilder av dem. Foreløpig blir bildene veldig urettferdige - for noen står avslappet og fint mens andre vil ned - og det litt fort. Bildet til venstre viser utgangen til valpegården. Tispe nr. 9 er ute og leker med ball.

12. oktober Jeg har en mafiagjeng i kjelleren! Når jeg kommer ned er det 10 elleville valper som venter meg, henger på kanten, skriker og vifter med halen. Utenfor inngjerdingen der de får løpe når jeg vasker, løper de rundt og undersøker alt. Døra står også åpen ut - men DET er for farlig ennå. De biter i alt og drar av gårde med avisposen. Flytter den mange meter. Maten går ned på høykant. Det er tydelig snart tid for mer plass og jeg må gjøre i stand hundehuset og valperommet der. Har ikke vært valper der på 2 år. Vaskemaskina går på høygang - varmetepper vaskes minst en gang for dagen... Det skal være godt å komme over på halm og flis - det er meget renslig og lett å bytte ut.

10 oktober 4 uker Valpene vokser så det knaker! Plassen de har å løpe på ble økt i dag. Når jeg kom ned var det 10 våkne valper som hang på den lille inngjerdingen og skrek etter mat og kontakt. Småtten ville ikke - mot normalt - ha særlig mat i dag tidlig. Han må ha klart å tømme de fleste av Odessas spener alene for han så ut som ei tønne. Ikke rart det ikke var plass til mer... Men de andre 9 spiste opp rubbel og bit. Så får alle løpe løs i kjelleren mens jeg vasker. Ennå er de ikke så tøffe - men de undersøker i hvert fall de nærmeste meterne rundt kassa. Har glemt å fortelle at de har fått radio. Denne står på hele dagen så de hører mange slags rare programmer og lyder. Radioen står på gulvet og når de på utsida av kassa blir radioen undersøkt grundig... De har også fått leker - en knute, noen pipedyr, tomme dopapirruller, en vaskeball og en oppvaskkost.  Men etter et kvarter er de utslitt - sover i en klump. Har en Helly Hansen madrass under og varmelaken oppå. En super valpeseng der det er god plass til mamma når hun skal amme. Å ha valper som er mer enn 4 uker gamle er forresten en drittjobb! Det er utrolig hvor mye som kommer ut igjen - spesielt når de er hele 10 stykker.

Snart begynner den vanskelige kabalen å finne nye eiere til alle valpene. Det er ikke lett! Det er mest usikkert på hannene. Småtten blir her til vi er sikker på at han er ok. Er han ok må han få et hjem som passer hans potensiale. En hanne skal til Finland - til utstilling og spor. Dersom Qompiz ikke består opptaksprøven for å starte sin utdannelse som narkotikahund 17. okt, skal en av hannene, dersom noen virker egnet til dette, bli narkotikahund. Det er kanskje en til som skal bli narkotikahund - kjønn uvesentlig  - men spørsmålet er hvor mange små "turboer" vi finner når de har passert 7 uker. Dersom alle virker for "cool" til å bli ekstreme søkshunder, vil vi prøve å gi dem andre aktive hjem der de får andre arbeidsoppgaver og trivelige familier. 

Tispene er litt sikrere - i hvert fall så langt. En blir igjen her hos oss. En skal til Sverige til utstilling og litt bruks. En skal bli brukshund og få prøve seg på forskjellige ting. En skal bli jakthund - eller rettere sagt først og fremst ettersøkshund på hjortevilt. En skal bli en turkamerat og få prøve seg på spor som en hobby. Sistemann er litt usikker - blir kanskje narkotikahund dersom den som er "ledig" har et stort potensiale som søkshund. Men det spørs om hvordan kabalen går opp. Jeg vil i hvert fall prøve å fordele valpene slik at eierne får en hund de vil trives med - da vil også hunden trives hos dem! Nå begynner jeg å ane små forskjeller i eksteriør og mentalitet - men ingen kjenner fasiten før valpene er voksne. Tidligere har jeg sett at minstemann i kullet har blitt størst, at den tøffe har blitt pyse, at den pysete har blitt tøff, at den meget lovende har hatt klare feil mens den stygge andungen har blitt en svane. Det er jo dette som gjør det med hundeoppdrett så morsomt!

Over: De 9 store valpene vel 3,5 uke gamle.

9 oktober 27 dager Valpene spiser nå som bare det! De har fått takrenne-skåla si slik at det er god plass til alle uten å trampe i maten. Tre ganger for dagen får de velling med egg og kjøtt + litt morsmelkerstatning og litt godt bløtt valpetørrfôr. Alt går ned på høykant! Siden småtten har hatt problemer med magen får han ennå ikke tørrfôr. Han spiser derfor kokt malt kylling og ris i egen skål. Se bildet til høyre. Nå går det fremover med han med stormskritt. En ting er i all fall sikkert - dette er ingen pyse og han blir vel Norges mest sosialiserte valp....

Alle valpene har kommet virkelig i gang med leken og Odessa har nesten helt sluttet med å holde det rent etter dem - men vasker villig matrester.... De har nå fått ut tennene og begynner å være aktive lenger perioder om gangen. Nå får de også mange menneskebesøk - men Odessa er ikke helt overbegeisrtet over at Qandis viser så stor interesse for dem....Men Qandis lurer seg ned og setter seg gjerne midt oppi valpekassa eller prøver å få dem gang i lek.

6. oktober 24 dager Det har vært en aktiv helg med mye besøk. Rett nok bare en valpekjøper - men liten tid til å oppdatere sider. Valpene spiser nå som bare det - velling med egg og kjøtt og de får nå også litt valpefôr som er bløtt lenge. Valpene begynner å bli mer aktive - i kveld har de flyttet for å få mer plass å boltre seg på. Da bor nå i dusjen/trimmerommet der det er varme i gulvet. Senere skal de ut i hundehuset der de også får tilgang til stor overbygget hundegård. Har sett over bittene - så langt ser de ok ut og to av hannene begynner å få testiklene på plass - det er tidlig - men bra er det! Odessa har blitt stelt og badet i helga - klør, tenner, ører - alt har blitt sett over. Godt å få vasket ørene og behenget - det var fullt av velling, tiss og bæsj......

2. oktober - 20 dager Har tatt hodebilder av alle valpene. Disse ligger på en egen side.  Valpene løp rundt halve kontoret mitt da jeg byttet i senga deres i dag. Nå begynner det å bli litt liv i dem - men fremdeles tar de ikke ordentlig kontakt med oss. I dag fikk Qandis lov til å hilse på dem litt - men mor vokter dem fremdeles. Hun stod midt oppe mellom alle valpene og viftet med halen. Morsomme!

1. oktober 19 dager Valpene vokser og vokser. I dag begynner tennene å komme gjennom tannkjøttet. De begynner også å bli mere aktive og jeg hører de første knurr og har sett første antydning til lek og halevifting. I går oppdaget jeg en jurbetennelse på Odessa - på samme bakspene som hun fikk betennelse i forrige gang også. Men vi har melket ut og nå ser det ut som at det går greit. I kveld skal valpene få andre runde med ormekur og i løpet av helga skal jeg prøve å ta hodebilder av valpene og legge ut på siden. Så dere har noe å glede seg til.

29 september 17 dager I kveld skal valpene få spise i skål på gulvet for første gang - kan tenke meg det blir søl. Men de virker nå sultne og det er vilt kaos når Odessa kommer for å legge seg i kassen. De virrer rundt og skriker slik at hun nesten ikke får til å legge seg ned.

28 september 16 dager Alle har nå fått øyne - men ikke alle har de helt åpne og jeg tror de ser veldig lite fremdeles. Jeg begynner så vidt å se de første spede forsøk på kontakt mellom valpene - litt biting og litt knurring. De begynner også å virre rundt som små propeller når mamma hopper oppi kassa. Matlysta er på topp på alle - men spesielt på småtten som aldri synes han får nok! I går var hans siste dag med antibiotika på grunn av infeksjonen i magen - så nå gjelder det å krysse fingre. Dagene fremover vil være de kritiske for han!

Over: Valpene 14 dager gamle. De er nummerert i den rekkefølgen de ble født. 
H står for hanne, T står for tispe. Småtten er H2.

26. september To uker i dag! Småtten veier 500 gram - de andre veier fra 750 til 1260 gram med en snittvekt på vel 900 gram. En frisk valp dobler vekta si i løpet av 2. leveuken - det har alle de 9 store gjort. I dag har de for første gang fått maizennavelling med eggeplomme, litt fløte og litt surmelk. Det gikk ned på høykant! En og en på fanget i lita skål - for å slippe å måtte bade alle valpene etterpå... Det blir mer og mer øyne - og de går også mer og mer på beina sine - men de har ennå ikke begynt å leke og ta kontakt. Ei uke til - så har jeg små "ordentlige" valper.

25 september 13 dager Lite nytt å fortelle. Det begynner å bli øyne på alle valpene - men de ser ikke så mye ennå. I morgen er de 14 dager gamle - men det er nesten håpløst å ta nye bilder ennå. Må nok vente til de har kommet opp på beina og kan stå selv...

24 september 12 dager gamle. De små rottene har forandret seg til små valper som hører, lukter, begynner å få små gliper til øyne og de går på vaklende bein når mor kommer opp i kassa. Småtten har ennå ikke åpnet sine øyne - ikke så rart for han er klart den minste valp jeg noen gang har hatt... Men han kjemper på som en liten blodigle. Får han først tak i en pupp (og han bruker stupbombingsteknikken - presser seg med hodet først mellom de større valpene) så slipper han ikke taket. Han er førstemann til matfatet og desidert den siste fra. Han henger der med så stor kraft at han av og til får en flyvetur når mor går ut av kassa... Han har blitt rundere over ryggen også - men vekta stiger ikke så fort. Det blir nå kjempespennende å se hvordan han er når han åpner øynene!!! Først da får jeg dannet meg et ordentlig bilde av han.

Fant forresten en kjempefin side på nettet som gjelder avl, oppdrett, fødsel og små valper. 
Alle oppdrettere - les denne siden! 

22. sept 10 dager gamle Alle var litt løse i magen i dag - antar det kommer av ormekuren. Har kokt og malt hjortekjøtt i hele dag. Masse god mat for både tobeint og firbeinte. Har skrapt litt rent kjøtt slik at alle valpene har fått en ertestor liten bit i dag. Nam-nam - MER! var reaksjonen. Har dobbeltmalt litt kjøtt slik at de skal få litt i morgen også. Har erfaring med at rent kjøtt er bra på å starte små valpemager. Hengte i dag opp varmelampe over kassa. Odessa begynner å bli lenger vekke og det har blitt kjøligere ute. Med varmelampen har valpene en liten lunk på halve kassa - så får de selv velge hvor de vil ligge.

21. september 9 dager gamle Valpene eser! Nå begynner de å løfte seg litt opp på frambeina og jeg syntes jeg så er ørliten antydning til øyeglipe på en valp. Småtten har også lagt på seg. I går spiste han så mye at jeg kun turde å gi tilskudd to ganger. Han suger seg på en spene og henger der som en igle. Nå klarer ikke de store valpene å vippe han av lenger - bare han får sugd seg ordentlig fast først. Og siden melkeproduksjonen nå er tilpasset de store søskene så virker det som at han får mer en nok fra mamma - faktisk så han ut som en oppblåst ballong i går kveld og jeg tenkte at dette kan da ikke gå godt... Men det gjorde det! Litt løs i magen er han rett nok - men det er vel ikke så rart med den mengden han spiser i kombinasjon med antibiotika.  Gir nå ekstra melk morgen og kveld - for å få i valpene litt biola. 

Var dette et F-kull så skulle småtten ha hett Fighter... Dersom noen skal bli narkotikahund hadde kanskje Radar vært et passende navn? Synes også Raymona er veldig pent, og Rozita, hva med Rubicon og Rosalita? Hva mener alle dere som er inne her på dagboken og titter... Send meg en mail med navneforslag...

I kveld har både mor og barn fått ormekur - banminth. Ved å gi valpene en og en og så legge de som har fått ut av kassa - går det greit å huske hvem som har fått og hvem som ikke har fått. Enkelte synes det erok - andre rister på hodet og prøver å spytte ut igjen den ekle pastaen de har fått klint oppunder ganer. Puh - så ekkelt det smaker! Etterpå er det litt pupp som trøst. Ser at et par av valpene i kampens hete med ormekur reiser seg på alle fire og vakler avgårde som en full mann - men kun noen skritt. Småtten er en av dem - kanskje ikke så rart så lett som han er i kroppen.

Over: Valpene 1 uke gamle. Nr. 2 fra høyre er småtten. 3 av valpene var stappmette og sover i fremkant av kassa...

19. september Valpene er ei uke gamle! 9 av valpene veier nå fra 480 til 780 gram. Den 10.ende er fremdeles veldig tynn - men har ikke gitt opp kampen. I dag virker det også som at han starter å få riktigere tarmflora. Han er ikke uttørket, ikke slapp, har valperykninger, suger med stort vakum både på flaske og på Odessa og er SULTEN! Vi får ta en dag om gangen og se. Alle valpene får litt melkeblanding med litt biola - siden Odessa går på antibiotika. Håper dette holder magene noenlunde i orden. Så langt ser det all fall veldig bra ut. Alle har også fått klipt klørne da det er fort at 100 klør som grafser etter mat på en gang (det er faktisk så mange - 5 på hver pote - 2 frempoter på hver valp!) så Odessa var begynt å bli litt rød. Må unngå at hun blir sår.

Odessa har også fått pelsstell. Med så mye ligging, tiss og bæsj, utflod og py - floker all pelsen bak seg for et godt ord. Det er bare to dager siden all pels ble gjennomgredd fra topp til tå - men allerede var det begynt å klumpe seg bak igjen. Det må bedre å være mamma ren og pen - enn stinkende og full av floker! For valpene også.

Til dere som venter på nye bilder - det kommer ingen her på siden før valpene begynner å komme seg på beina og få øyne. Det er ikke så stor forskjell på en liten blind rotte og en stor blind rotte! Er det vel? Først etter 14 dager kommer det øyne og da eksploderer utviklingen - med lyd og lek.

18. september Dag 6 Odessa er nede i 38,6 igjen og det har vært en rolig natt uten pesing. I dag tidlig virket småtten så pigg at han fikk flaske med tilskudd for første gang. Han kastet seg på den og forsøkte å svelge hele flasken med hud og hår! Vilje er her, i all fall! Han har blitt tynn, stakkars - men skal nå gi han litt ekstra et par ganger for dagen sammen med de minste av de andre valpene. I dag har jeg tro på at dette kan gå bra. Nå må jeg få ryddet litt i huset, tatt meg av Qandis, og skal på jobben en tur. Der var jeg i går også, men Sjur og Gisle hadde oppsyn med valper og mor. I slike situasjoner er det fint med 50 % stilling, en jobb som er fleksibel, ligger 5 minutt unna og en mann som er hjemme på heltid. Dessuten begynner også Gisle å bli erfaren når det gjelder småvalper! Nå sover alle 11 i kassa ved siden av meg - det finnes ikke noe mer beroligende enn å studere trivelige småvalper som sover og er fornøyde!

17. september Dag 5 Det ble en dramatisk dag i går. Vi holdt på å miste valpen, men i går kveld snudde det og han sugde selv av hjertens lyst. Valpen er fremdeles ikke helt som de andre - men han er full av livskraft og klarer seg på egen hånd uten nevneverdig hjelp av meg. I går kveld begynte også Odessas temperatur å stige og i dag tidlig var den 39.8... Ikke hyggelig. Antar det er en begynnende livmorbetennelse og Odessa er satt på et "snilt" antibiotikum. Temperaturen har gått ned nesten en grad siden i går og lillevalpen har lagt på seg en del av det han tapte i kampens hete. akkurat nå ligger han opp ned mellom de andre valpene men nekter å slippe takket i puppen. Ser fire fektende ben og en rund, liten mage. Valpen er nok langt fra over krisen - men han er i hvert fall mye bedre og får en sjanse til å klare seg. En stor TAKK til en velvillig dyrlege som kommer hjem til meg og gjør det han kan for å hjelpe til - planlegger en overraskelse til han. Kanskje dere vil hjelpe meg? Følg med på siden min og kom gjerne med gode ideer.....

I går glemte jeg å fortelle at Lactazor - valpemelken endelig kom. Det er noen dager siden 29 august da jeg bestilte og betalte for den.... Så mitt råd er: venter du valper så bestille tilskudd med en gang du er hjemme igjen fra parring... Har så vidt startet å gi. Et par av de minste valpene synes det er fantastisk - de andre er så trillrunde at de vil ikke ha noen ting. Småtten har ikke fått noe - er redd han skal få kolikk igjen. Men han har fått litt iblandet bactolac og yogurt for å få tarmfloraen i gang igjen. Største valpen er nå 660 gram - ikke rart at han ikke vil ha noe ekstra... Minstemann av de friske er ikke mer enn 400 gram. En slik vektfordeling av det i det forrige kullet også - det er ikke uvanlig i store kull. Det er derfor jeg prøver å gi litt tilskudd for å jevne ut forskjellen. Ellers jevner dette seg når de begynner å spise ordentlig mat.

16. september Dag 4 Startet dagen med en valp med tydelig oppblåst mage og vondt. Det er første gang jeg har syke spedvalper. Til å begynne med var han likevel veldig pigg og ville suge som bare det - nå i ettermiddag vil han ikke det heller. Er ikke slapp, tynn og uttørket - men langt fra i form. Det er den hannen som laget i stand fødselsproblemene - så han kan jo ha fått en litt for hard medfart i fødselen - eller noe annet kan være galt. Jeg gjør det jeg kan - men får ikke gjort så mye annet - i hvert fall ikke av de tingene jeg hadde planer om å gjøre i dag... Syke barn og syke valper tror jeg føles veldig likt! Har snakket med andre oppdrettere - og funnet en som har vært borti noe lignende - to ganger. Den ene hadde de mistet - den andre hadde komt seg etter 1,5 døgn. vi krysser fingre!

15. september Dag 3 Det er ennå formiddag - men da jeg sjekket vekten på minste valpen hadde den lagt på seg 60 g siden i går! Alt jeg har gjort er å plassere den ved en av de beste spenene et par ganger i går. Odessas apetitt er på topp og det vises at melkeproduksjonen virkelig har startet. Hun har også fått en runde rundt på gården for å mosjonere ømme muskler og fått gå ordentlig på do. Magen er ok. Hun har også fått noen drag med karden for å unngå for mye floker, ørene er sett over og jeg sjekker jurene. De tre mest kritiske døgnene har altså gått bra!

14. september Dag 2: Qandis snek seg ned og fikk luktet over kassekanten i dag. Hun har herved fått nytt navn - snikende ullteppe... Odessa tok det hele med ro, men med et stygt blikk og et ørlite knurr lusket Qandis forsiktig ut igjen av valperommet. Odessas temperatur er nå nede i 38,6. Hun har en god del utflod, men med lav temperatur, hennes ro og matlyst og manglende lukt er dette helt normalt. Har sjekket alle spenene og alle valpene - alt ser OK ut. Har også sjekket alle valpene - vekt på de minste, navle og bakstuss på alle. Alt er ok. En av de minste har rett nok nesten ikke lagt på seg noe, men vekta er stabil og valpen virker fast og full av livskraft - så med litt hjelp til å få god spene klarer den seg godt. Nå er råmelkperioden snart over og jeg kan begynne å gi litt tilskudd også - men venter til i morgen. De øvrige valpene har lagt på seg 20-60 gram. Det er ikke dårlig på så kort tid.

Første navnet er i boks - en av hannene med hel sadel skal hete Ruben etter sin pappa Ben... Må også lete etter noen gamle springernavn siden pappa heter Backword Glance...... Har mange gode forslag på hannhundnavn - men få på tispene - ennå!

13. september Dag1: Det har vært en stille natt. Jeg har som vanlig sovet på valperommet og en gang har jeg vært oppe og hjelpt til med en valp som var kommet delvis under mamma. Det er ikke lett å være sliten og holde styr på 10 valper! Prøver også å hjelpe litt til slik at de minste valpene får bra patter et par ganger i døgnet. Nå på morgenen har jeg byttet teppe i kassa og samtidig sjekket alle valpene. Alle virker like runde og fine. De minste valpene har fått sjekket vekta - de har alle lagt på seg - det vanlige er ellers å ta av det første døgnet. Det er snakk om 10-30 g, men det er bra. De største tjukkisene er nok grådige i matfatet for en av dem har ordentlig løs mage. Men så lenge han bare får morsmelk er det ingen grunn til bekymring. Også Odessa er litt løs i magen og det smitter vel over i melka. Hun får Ido-form og yougurt for å stabilisere magen + havrevelling med reinsdyrkraft. Hun er heldigvis vant å spise mye rart, så jeg håper vi slipper diare. Navlestrengene holder på å falle av og jeg har sjekket at ingen har sporer på bakbeina. Sjekker også at de små valperumpene er rene. Og Odessa har fått et nytt bad for å bli kvitt gammel utflod etter fødselen. Gisle har vært valpepasser mens Qandis fikk seg en god tur i går - vi hadde bruk for frisk luft og mosjon begge to. Mange dårlige stillinger over en valpekasse, kjenner jeg....

Odessa er sulten som en ravn! Men jeg er redd for å gi så mye at hun får mageproblemer. Sjekker temperaturen at par ganger dagen - den ligger på 39.1-39.2 som er helt normalt dagen etter fødselen. Odessa har allerede gitt valpene en leke - var og hentet en tennisball til dem....

Over: Hannene (på lyseblått teppe...) og tispene (på rødt teppe...) 1 dag gamle

12. september 11.00. stille i valpekassa og tallet er fremdeles 10. Odessa har spist havrevelling, vært ute og tar livet med ro. Alle valpene patter i vei og alle spenene er i bruk. Eneste som ikke er som det skal er at Lactazor - valpemelken fra Flatazor og Norsk Hundekonsult fremdeles ikke har kommet - og det til tross for at det er to uker siden jeg bestilte og betalte kontant for å slippe oppkrav. Grrrrr....... Dårlig reklame, synes jeg!


Kl.04.00 10 valper er født - 4 hanner og 6 tisper. Det er nå 1,5 t siden siste valpen ble født. Er ikke 100% sikker på at det er tomt - men 90.... Har bytta ut de våte avisene, lagt på varmelaken, satt på kant i kassen slik at Odessa ikke med et uhell skal ligge ihel en valp, luftet og shamponert bakparten til Odessa - som var klissete og grønn.... et utrolig fint kull så langt med stort sett flotte tegninger og jevne valpevekter. Alle valpene virker også pigge. Nå legger jeg meg å sove litt.......

Under er en av tispene kun noen minutt gammel.

 

 


Kl. 01.55 8 valper er født. 7 av dem veier fra 320 til 370 - en hanne 440 g. Det er nå 4 hanner og 4 tisper. alle har hvitt bless og hvit krage. To tisper og en hanne er litt lysere på ryggen enn de andre - en siste med mørkt hode og er virkelig sjarmerende! Siden så mange av valpene kom den 11. setter jeg fødselsdato 11. september. Det har hendt mye den dagen! Når bare de tre første var ute har det gått som på løpende bånd. Det er nok langt fra tomt ennå - spørsmålet er om det er 2 eller 3 igjen. Tror det er mer en 1.......

11-september 61 dagen 
Kl. 23.40 Tre valper er født! To tisper og en hann. Hannen, nr. 2, virket til å ha et underslått bakbein så den sleit vi virkelig med for å få ut. Første kom 22.00 - så hun har brukt 1,5 t på tre valper, sist brukte hun 3 t på 9..... Alle tre virker kjempepigge, med bless og krage og ganske mørkt tegnet rygg som mamma og pappa.

Kl. 20.00 Odessa har nok bestemt seg for å holde meg våken hele natta - for her har det fremdeles ikke skjedd noe. slitsomt for både hund og eier...Hun vil ut og hit og dit. Graver og kan brukes som makuleringsmaskin når det gjelder å få aviser i flest mulig småbiter. Akvariet her på kontoret nyter at jeg har god tid. Nå har fiskene fått vann å svømme i.....
Kl. 14.00 Mens vi venter driver jeg med "arkeologiske utgravinger" på kontoret. Finner mye støv, skitt og gammelt rask. En teskje bakerst i ei bokhylle (hvem i all verden har lagt den der og når?), mange konvolutter med bilder som er lagt til side for å sendes..... (Så nå vet du hvor bildene dine er.....) Stakkars Qandis påstår hun har det verre enn Odessa. Det er jo helt grusomt å være overlatt helt til seg selv. Nå ligger hun på post ute og orienterer oss om alle større begivenheter som skjer her på gården! 
Kl. 12.00 Intet nytt fra vestfronten. Vi venter og vi venter....
Kl. 10.30 Temperaturen hopper litt opp og ned - opp i 37.2 ned i 36,4. Spist et griseøre (bare det å klare å stjele ett fra Qandis var en seier!) og drukket litt vann.
Kl. 06.00 Det har vært en urolig natt Pesing og graving, ut på do. Temperaturen er fremdeles 36.8.
Klokka er 00.00 Odessa har gått fra maten - temperaturen faller. Er nede i 36.8 nå. Ting er på gang!

10 september 60 dagen Livmålet har passert 85 cm og det er nå umulig å trave. Se foto til venstre. For å komme seg fremover må Odessa gå i passegang - men hun løper opp og ned trapper og hopper opp og ned av sofaer og senger..... Det virker nesten som det er valper utapå ribbeina. Appetitten er varierende og temperaturen vandrer opp og ned mellom 37,3-37,6. Ryggraden er skarp og jeg synes hun har tatt litt av - men heldigvis var hun i godt hold for et par uker siden, så hun har litt å gå på nå siste uka når det er vanskelig å få spist nok. Fra i morgen har jeg tatt ferie - men det er ikke sikkert valpene kommer på 61. dagen denne gangen - som sist gang hun fødte.

8. september 58 dagen Har starta med å sjekke Odessas temperatur. Livmålet hennes har nå passer 82 cm og hun ser ut som en vandrende pære..... Selv driver hun og sjekker alternative plasser å få valpene. Hun har ikke helt bestemt seg for om under verandatrappa, under rognspireabuskene eller i kroken mot den gamle hundegjerdingen er best. Det graves og det ordnes. Det meste er nå på plass - kasse, aviser, handduker, vekt, spirotdråper, saks, navleklemmer - og vi venter på Lactazor (morsmelkerstatning for valper) og ny varmelampe. Det er nå helt slutt på turgåing - men hun vagger rundt på gården og er med på det meste.

6. september 56 dagen Lite nytt å fortelle om Odessa - hun er i like god form  - men det er mye annet som skjer både hjemme og på jobb. Synes ikke Odessa eser i samme hurtige tempo som før - heldigvis...  

3. september 53. dagen Odessa har oppdaget at det er nydelig å ligge i ei myk hundeseng fôret med en gammel dundyne - på ryggen! Hun ser ut som ei svær grisepurke der hun ligger. Livmålet er nå 78 cm og hun vagger der hun går. Hun vokser flere cm for døgnet... Men fremdeles er det morsomt å jage katt! Ikke så langt - men det var en utrolig fart hun fikk opp... Qandis synes det er helt nydelig å få smuler fra de rikes bord. Når Odessa får all slags godbiter iblandet valpefôret må også hun få smake litt. Reinsdyrkjøtt, oksekjøtt, fiskepudding og egg. Har visst åpnet en gourmetrestaurant....Første kalven ble født i natt så nå skal vi lage pannekaker med råmelk også - like godt for både tobeinte og firbeinte!

2. september. 52. dagen. Har starta med å vaske varmelaken og valpekasse. Må rydde på kontoret der valpekassa skal stå ved siden av datamaskinen. Da kan jeg sitte å jobbe samtidig som jeg passer på valpene. Skal også sette inn en campingseng slik at jeg kan sove her de første nettene. Har klipt pelsen og klør. Skal også sjekke tenner. Må vurdere fire små måltid for dagen - for det begynner å bli stappfullt i magen.

1. september - 51. dagen - 12 dager igjen, men vanligvis kommer kullet noe før 63. dagen dersom det er stort. Og det er det visst! Odessa er større denne gangen enn sist da hun fikk 9..... Nå tror vi at tispene blir tykkere om magen på andre kullet, men dersom det er få valper her er det utstillingsklare når de kommer ut...

I helga var Odessa med på 4H tur til fjells. Det var meldt strålende vær og vi skulle bo i hytta vår på fjellet, så vi valgte å ta henne med fremfor at hun skulle settes bort til andre eller være med Sjur østafjells for å hente hesten. Odessa og jeg gikk opp etter at sola hadde gått ned i MEGET rolig tempo og vel oppe ble hun alles kjæledegge. Hun elsket å bli klappet og kost med og ikke minst elsket hun all den gode maten.

Når vi var ute fikk Odessa et skinn å sove på og hun virket til å storkose seg og ikke lide noen nød. 

Her står hun rett nedenfor hytta vår med fjellet hest i bakgrunnen.

27 august - 2,5 uke igjen til D-dag! Odessas mage bare vokser og vokser - det samme gjør appetitten. Ned på høykant går hundemat, valpefôr, kjøtt, fisk, egg og andre godsaker. Valpene vokser nå fort. På bare 14 dager skal de mer enn doble sin lengde og vekt inne i magen. På ultralyd ble det tippet ca. 7 valper. Da tror jeg de må være store... I dag har vi hatt en god spasertur rundt Gaupne, i går var vi i skogen. Men selv om maten nå blir fordelt på tre måltider begynner det å bli trangt om plassen og Odessa blir fortere sliten enn vanlig.