D2-kullets valpedagbok


DESPERADO

Spaniel siden 1974
Springer siden 1984

  Statistikk
Desperado
Svensk
rasdata
Svensk
hunddata (SKK)
Norsk Kennel Klubb Norsk Spaniel Klub Dogweb
pålogging
    Rasen

 


Vezlas side

Fakta opplysninger og stamtavlen til kullet er her

Se flere valpebilder her

Link til kannel Kahill

 

 

7. august
Valpene har vært til veterinærkontroll i dag
De ble sjekket fra topp til tå og ID-merket. Det ble ingen anmerkninger på noen. I bilen oppførte de seg esemplarisk og ingen kastet opp selv om det er 35 minutter å kjøre til veterinærklinikken og veien er svingete.

6. august
Bare tre dager til de to første valpene reiser...
Dagene går med til valpesosialisering, til å lage klar valpepermer og på onsdag skal vi etter planen til veterinærkontroll og ID-merking. stamtavlene har ennå ikke kommet fra NKK, så jeg håper virkelig at de kommer før valpene reiser!

Har tatt mange bilder - men ikke rukket å legge dem ut. Men her er en liten video av valpene i all fall.
Se videoen her.

Valpene utvikler seg veldig bra og alle kommenterer hvor jevne, freidige og frimodige alle er.

1. august
"Bestemor" Ellen er på besøk og vi har fått tatt nye bilder
Jeg har tatt mange bilder som jeg ikke har fått tid til å legge ut og valpene har opplevd mye fra støvsuging til vaske klær, fra hagearbeid til masse mennesker på besøk. Nå er det tid for å fordele valper. En spennende tid for mange...

Her er bildene i stor utgave

 

27. juli
Valpene har passert 6 uker og NÅ er de på sitt søteste!
De to-tre siste dagene har de formelig eksplodert i aktivitet. Nå elsker de å undersøke nye ting, de løper fra hundehuset og opp på kjøkkenet som piler og de er en gjeng utrolig sosiale og trygge valper. Jeg er kjempefornøyd! Håper å få lagt ut mange bilder med det første og å få tatt en ny video. Det ligger kun noen få nye bilder i albumet. Se bildene her

Nå driver vi med sosial trening og miljøtrening. Det er MYE en valp skal ha erfaringer med helst før den reiser fra oppdretter...

Anne Walbeck har tatt mange bilder av dem da hun var på besøk. Det er også hun som har tatt disse flotte ståbildene.
Se album med flere bilder tatt av Anne her.

17. juni
Se video av valpene som er tatt i dag - TRYKK HER - nå med riktig link...
De er snart 5 uker gamle. En aktiv, herlig gjeng!

15. juni
Vi har blitt smittet av lus... :-(
Det ble oppdaget på et tidlig stadium og alle firbeinte, store som små, er nå behandlet. Valpene og Vezla er behandlet med et veldig mildt, men effektivt middel. Lus er dessverre noe som dukker opp av og til, men det er mange, mange år siden jeg har hatt det sist gang, Heldigvis. For det betyr at de voksne hundene holdes isolert fra andre til vi ikke kan smitte andre og det blir ekstra med vasking av tepper osv.

14. juni
Valpene har nå flyttet ut i hundehuset
De er nå modne for større oppgaver og trenger mer plass å utforske og har godt av å komme seg ut i frisk luft når det er muligheter for det. Foreløpig har de ikke tatt i bruk valpegården, men jeg tar dem ut på gårdsplassen to ganger for dagen dersom det er oppholdsvær og tørt.

13. juli
Valpene er nå 4 uker gamle og utforsker nå hele kjelleren
Det er lagt ut forsøk på noen ståbilder og noen nye bilder i albumet. Se link under. De har begynt å interessere seg for leker og de har fått tenner som de gjerne bruker! Nå spiser de tre ganger for dagen. De har også begynt å få litt forskjellig mat. I kveld har de fått maizennavelling med helmelk og egg og opphakket kyllingkjøtt. Det var deilig!

8. juli
Linken til valpebildene har vært feil - håper linken virker som den skal nå!
Valpene vokser og stortrives. De spiser nå to måltider om dagen og de har begynt å ta i mot besøkende. De har begynt å leke litt med hverandre, og de har fått en større valpegårde med leker. Utviklingen går så fort at jeg ser tydelig forskjell fra dag til dag. Dessverre har ikke jeg vært flink nok til å oppdatere siden - men jeg skal prøve å bli flinkere!
Se bildene her

5. juli
Valpene er 3 uker gamle og vi har tatt de første hodebildene
Alle utvikler seg slik de skal og de spiser nå tørrfôret starter pluss babymoussen.
De største ligger absolutt i øvre vektklasse mens minstenmann mangler 100 gram på å ligge på snittvekta ved 3 uker.
Snehvit veier nå 1,4 kg.
De har ennå ikke begynt å ta kontakt, men de reagerer nå på lyder og lys.

1. juli
Tida flyr og valpene er allerede 2,5 uke gamle
Hører at dere har savnet oppdatering av hjemmesiden - men jeg har klart å bli sylta forkjøla og all energi var som blåst bort... Den lille som har vært igjen har gått med til valper, jobb, husarbeid og ikke minst valper. Snehvit har fremdeles fått litt hjelp siden hun ennå er noe mindre enn sine søstre - men hun tar innpå med stormskritt. Hun har også begynt å spise selv - royal canin baby mousse sammen med lactazor valpemelk smaker fortreffelig! Alle valpene har fått øyne nå og de har så vidt begynt å løfte seg på beina og stavre litt rundt. De har fått lyd installert og de begynenr å bli litt våkne på omgivelsene. Men jeg venter ennå på første haleviftingen...

Her kan dere se en video tatt da de var 2 uker. De har allerede utviklet seg MYE på de få dagene som har gått....
Vezla er fremdeles en super mamma som holder valper og valpekasse gullende rene.

Valpene er ei uke gamle i dag
Vezla er en utrolig flink mamma - noe som også vises på valpevektene.
Askepott - 760 gram
Snehvit - 550 gram
Tornerose - 700 gram
Mulan - 880 gram
Bianca - 940 gram

940 gram må være en av de tyngste valper jeg har sett ved ei ukes alder. Regelen sier at en frisk valp som får nok mat dobler fødselsvekta si senest i løpet av andre leveuke. Bianca har klart det på under ei uke....Snehvit ser liten ut i forhold til de andre, men hun ligger egentlig ikke langt under normalkurven for en vanlig springervalp. Så hun har det fint og hun kommer til å ha tatt igjen sine feite storesøstre i løpet av kort tid. Vezla har hatt litt dårlig apetitt, men jeg ser at hun må ha det bra hun også, siden hun tar seg så fint av valpene sine og serverer dem proteinrik fløte...

Se noen nye bilder i albumet her.

Se video av valpene og mamma dag 2 her.

Under: Valpene dag 2


Nr. 1 født. Fødselsvekt 380 gram. Mulan er heltinnen i et Kinesisk folkedikt og hun er hovedfigur i Walt Disney filmen Mulan. Hun skilles fra de andre på sjakk-brett mønsteret på ryggen.

Nr. 2 født. Fødselsvekt 420 gram. Er lett å skille fra de andre sett forfra på grunn av den brune flekken på siden av snuten. Er ganske lys på kroppen og heter derfor Bianca, som betyr hvit. Bianca er også et Wald Disney navn fra filmen Bernard og Bianca. Denne Biancaen er ingen lita mus - men ei real frøken...

Nr. 3 født. Fødselsvekt 350 gram. Er lett å skille fra de andre da hun er eneste med brun sadel. Måtte hete Askepott siden hun er den mørkeste.


Hun ble tatt med keisersnitt som nr. 4 i kullet og var ganske påkjent siden morkaka hadde begynt å løsne. Fødselsvekt 360 gram. Hun er ganske så hvit, men likevel antakelig mørkere enn det Vezla selv var som nyfødt. For valpene mørkner utrolig mye etterhvert som de vokser til. Har hatt en litt tregere start i matfatet enn de andre, men hun har stor livslyst og blir flinkere og flinkere.


Nr. 5 tatt med keisersnitt. Fødselsvekt 300 gram. Minst av alle, men utrolig søt, så hun måtte bare hete Tornerose :-) Kan skilles fra de andre på den brune flekken i den venstre delen av halskragen.

Dag 2 - 15. juni
Snehit begynner å bli flink til å suge og henger til og med på de største spenene bak. Men for at hun ikke skal henge alt forl angt etter de grådige søstrene, har hun fått tillegg to ganger. Hun kaster seg over flaska og drikker som en gal. VIL være STOR jente hun også! Det er helt utrolig å ha fem tisper og ingen hanner. Det har skjedd en gang før, men da hadde jeg bare tre valper.

Dag 1 - 14. juni
Vezla tar det hele med stoisk ro. spiser og ammer valper uten å bry seg om operasjonssåret. Hun har masse melk og valpene legger på seg så jeg ser det fra time til time. Snehvit sliter med å lage fort nok vakum, så hun får hjelp til å få tak i spenen. Hjelper henne hver annen til tredje time, så det blir lite soving etter å ha vært mer eller mindre våken i to netter.

Fødselen - 13-14 juni
Vezla gikk tidlig ned i temperatur. Gikk ned til 37.1 - opp igjen til 37.9 - og slik drev hun på lenge.... På dag 61 gikk hun ned uten å gå opp igjen. startet med oppblokking på kvelden og drev på til kl. 18.00 neste ettermiddag. Da var det antydning til press-veer, men det ble liksom ikke fart i sakene. Hun fikk litt kraftigere veer - men ingen ting skjedde. Vannet gikk, og da det hadde gått to timer uten noen valp fikk jeg hjelp av veterinær til å undersøke henne. Vi fant en valp på vei ut bak frem uten fosterblære på + vi så fosterblæren til noe veterinæren trodde var en annen valp. Var det to som lå og stengde for hverandre? Vi vet ikke.

Da vi fikk den første ut kl. 23.15 kom den neste ganske så fort etterpå og den var litt blå. Så den må ha vært under litt press.

Men så skjedde det ikke mer før kl. 03.05 da valp nr. 3 kom.

Da ingen ting mer skjedde selv om hun fikk både kalk, glucose og vestimulerende midler, ble det bestemt å ta keisersnitt. Vi visste det var mer en en valp igjen, men ikke hvor mange. De valpene som hadde kommet var jo store og fine, så jeg trodde det var maks tre igjen. Vi kjørte til Sogndal og der var vi to dyrleger og meg. Og det var godt at vi var tre stykker for de to valpene vi plukket ut var litt påkjent. Spesielt den ene, Snehvit, var ganske så livløs. Der hadde morkaka begynt å løsne. Men snart pustet begge fint og sistemann, Tornerose, hang på spenen med en gang.

Da jeg startet med springer hadde jeg 3 keisersnitt på mine fem første kull - av tre ulike grunner. Det var i 1987, 1991 og 1993 - så det begynner å bli noen år siden...

8. uker drektig
Livmålet er nå 76 cm. Vezla er i topp form og hun spiser godt, så lenge hun får litt spesialforpleining. Vi har badet, stusset pelsen og klippet klør. Hadde ikke tenkt å korte behenget, men siden hun har såpass langt beheng ble det en runde med saksa likevel....

Ellers oppfører Vezla seg nesten som vanlig. hun er med på turene (men ikke langturer). Hun hopper naturlig nok ikke lenger, men koser seg når hun får rusle rundt i kupert terreng i skogen, gjerne få gå innom en bekk for å kjøle seg ned. Nå vasker vi valperom og er klar over at fødselen kan starte fra dag 58...

Her kan dere lese blogg med flere bilder tatt på 8 ukers drektighet.

 

 

7 uker drektig - magen blir større og større
Vezla er heldigvis ganske så upåvirket og fremdeles sprek som ei loppe. Det var litt tungt den uka vi var oppe i 27-28 varmegrader, men ellers merker vi lite til at Vezla er drektig. Hun spiser godt. Nå får hun 3-4 måltider for dagen og er fremdeles med på de vanlige turene.

På 6 uker drektig var hun 68 cm på det tykkeste. Nå på 7 uker er hun 72 cm på det tykkeste. Erfaringsmessig tilsier det ca. 7-8 valper - men det er vanskelig å si noe eksakt da det kan være mye vann, små eller store valper osv.

Her er link til blogg med bilder ved 7 uker drektighet

 

Her finner du link til bloggen ved 6 uker

Vi kan med glede fortelle dere at kommende pappa "Presto" debuterte på utstilling på spanielklubbens hovedutstilling der han vant unghundklassen med excellent (eneste i klassen) og meget god kritikk. Dommeren vurderte å gi han CK, men ville gjerne hatt litt lenger steg. Han har nå hatt to starter i lydighet klasse III og har 2 x 3. premie. siste gangen reiste han seg på fellesdekken - ellers hadde det blitt en 2. premie! Godt gjort av en hund som akkurat har fylt to år!

5,5 uker drektig
Vezlas mage vokser! Hun spiser som en hest og er ellers i fin form. Men hun merker varmen som kom så plutselig. Men blir varm når man er drektig.

Se flere bilder og lese mer om Vezla og drektigheten i bloggen hennes. Nå går vi over til valpefôr og hun spiser også våtfôr (Vom og hundemat) i tillegg til tørrfôret (Purina Pro Plan laks) og diverse andre ting. Hun stortrives med menyen og det drypper litt også på de andre hundene...

 

 

 

Fire uker drektig
Den siste uka, spesielt i starten, har Vezla spist litt dårligere. Men på slutten av uke har appetitten vokst! Jeg synes Vezla allerede ser drektig ut, og det er ikke fordi at hun er feit....

Tre uker drektig
Vezla spiser som en hest. Er tydelig SULTEN. Ellers er det lite å se bortsett fra at jeg er liksom ikke i tvil om at Vezla må være drektig - noe som er ganske uvanlig til meg å være....

To uker drektig
Lite nytt å fortelle. Vezla er vel som seg selv, bortsett far at hun tydelig er mer "kosete" og skal ligge mye på fanget.

Ei uke drektig
Passer godt på Vezla når jeg kommer hjem og som vanlig lurer jeg på om jeg har vært på besøk til Presto litt tidlig - for damene herjer på som noen galne. Sikkert ekstra mye siden mamma Chelly også har løpetid samtidig. Når det gjelder fôring så bruker jeg Purina Pro Plan laks - og fortsetter med det. I tillegg gir jeg alltid litt innmat, rester osv. Det er bevist at hunder som får en del hjemmelaget mat får valper med et sterkere immunforsvar enn de som bare går på "bakteriefri" ferdigmat. Nå får Vezla en eggeplomme dann og vann, en liten skvett surmelk osv.

Parring
Det er alltid spennende å bruke en hannhund som ikke er brukt i avl tidligere - også rent praktisk. Men nå har jo Vezla vært parret uten problemer tidligere, så jeg håpte på at alt gikk greit. Noe det absolutt gjorde. To enkle og greie parringer - så det er liksom ingen grunn til at Vezla IKKE skal være drektig...

Kahill's Man In The Mirror - hodebilde og ståbilde

Trykker du på linkene under finner du utfyllende artikler på hunden.no - de fleste med bilder.
 

 

Bitt

Fôring - hvor mye mat?

HD

HD hos springer - blogg

Har HD - hva nå?

HD-index

 

Hold hunden din frisk!

Hudinfeksjon

Kløe

Klør - klipping

Vaksinering

Våtksem