G2-kullet født 7.3.2015

Far: Springerjentas Vilje
Mor: Norsk utstillings-, viltspor- og rallylydighetschampion BH Desperados Aya
 

Her finner du stamtavlen til kullet


Her har jeg samla mange bilder i et album

NSEVCH DKESCH(B) RLD N
Gunpowder

Gutten
svart/hvit/tan hannhund
HD-B, Ögonlyst UA 2017 Gonioskopi UA,
Utstilling: 4 x CK, CERT
Jakt: Godkänd jatanleggsprøve med 57 poeng
Spor: 87 starter på blodspor/viltspor i åpen klasse - det har gitt 82 x 1. premie, 56 x HP, 3 x 2. premie og 2 x 0. Prøvens beste hund i Sverige flere ganger. Er elitechampion i Danmark. 
Årets viltsporspringer i Springerklubben Sverige 2016, 2018
Konkurrerer nosework
Debutert i lydighet
RLD N - tittel i rallylydighet (tilsvarer RL1 i Norge)
Far til 6 kull - 41 valper

NVCH RL1 RL2
Gunfighter
Chilli
svart/hvit hannhund
HD-A
Utstilling: Excellent, nr. 2 i klassen
3 x 1. premie i rallylydighet klasse 1 (RL1), 3 x 1. premie klasse 2 (RL2)
3 x 1. premie på blodsporprøve, to av dem på ordinær prøve
Godkjent jaktanleggsprøve

NVCH
Goldfinger

Charlie
brun/hvit hannhund
HD-A  Øyenlyst UA 2017 Gonioskopi UA
Utstilling: Excellent
1. premie ordinær blodsporprøve, 2 x 1. premie bevegelig blodsporprøve
Godkjent ettersøkshund
Far til 6 valper

Goldrush
Scampi
brun/hvit hannhundGolddigger
Giro
brun/hvit/tan hannhund

HD-A
Utstilling: 2 x excellent, klassevinner
1. premie bevegelig blodsporprøve, godkjent ettersøkshund

NRLCH RL1 RL2 RL3 
Golden Girl

Caylee
brun/hvit tispe
HD-A
Utstilling: excellent NKK
3 x 1. premie i rallylydighet klasse 1 (RL1),
3 x 1. premie i klasse 2 (RL2)
3 x 1 premie rallylydighet klasse 3
3 x 1. premie reliteklasse rally (NRLCH)
1. premie i lydighet klasse 1, 3 x 2. premie i klasse 2
Opprykk til C-brukshund, godkjent i klasse C
Godkjent jaktanleggsprøve
1. premie ordinær blodsporprøve
Mor til ett valpekull - 8 valper

NVCH RL1
Golden Gun

Gurimalla
brun/hvit tispe
HD-A
Utstilling: CK
3 x 1. premie i rallylydighet klasse 1 (RL1)
2 x 1. premie ordinær blodsporprøve, prøvevinner, 1 x 1. premie bevegelig
godkjent ettersøkshund

 

 

 

 


Fra valpedagboka for kullet:

Så har de fire første valpene flyttet

Tre valper er liksom ingenting...  Asbjørg bor midt i et byggefelt og det var ikke FÅ - store som små - valpene fikk hilse på de timene vi var på besøk! På picknick til Asbjørg og Mira. Mira har vært "tante" for mange av mine valpekull, men nå begynner hun å kjenne alderen og syntes at 7 små var litt mange slik på en gang...


Valpene krever nå mye aktivisering

Siden det pissregna og var iskaldt på lørdag, fikk jeg hjelp av Tone og Sjur og tok valpene med inn i stallen. ALLE syntes det var utrolig morsomt og spennende. Har filmet, men rekker ikke å redigere film nå. Det ble mer og mer støvete inne, siden valpene fikk hjelpe til med å koste og ordne med flis og hestemøkk.... Så nå kan de ALT om slikt arbeid og tar villig på seg jobben på nytt!

Søndag stilte Tone og Sjur opp og jeg fikk min første hele valpefridag på leeenge. Så da var storesøster Yksi på sin første alene-tur og det endte overraskende nok med cert og 2. beste tispe! Ekstra moro var det når grandtante Tingeling ble 3. beste tispe med CK, BIR og BIS-veteran i en alder av snart 11 år. Hun så ut som en unghund i ringen!


Veterinærkontroll

Vi skal dit tirsdag 28. april. Så får vi krysse fingre for at alt går bra.


Nå begynner det å bli hektisk

Foring fire ganger for dagen. Vasking. Bæsjeplukking. Ut i hagen. Inn i huset. Håndtere på bord daglig. Kloklipp. Kamme. Se på tenner. Ta med alle i tur og orden i ulike miljøer, støvsuge, huslyder, se på TV osv. Skrive ut alle papirer. Lage klart valpepakker og valpeutstyr. Jobb. Fire andre hunder som krever sitt. Trene mot og ordne alt klart til dobbelt rallylydighetsstevne neste helg. Klippe og bade Yksi som skal på utstilling på søndag.

Veterinærkontroll med id-merking er bestilt 28. april. Pass for utenlandsfareren. Fredag 24. april er valpene 7 uker og da blir det trolig politiets valpetest. For meg ser det ut som et meget jevnt kull uten de store forskjellene verken i eksetriør eller mentalitet. Forskjeller er det - men ikke slik i hele spekteret som det kan være i noen kull.

Ingen sporer, alle bittene ser ok ut bortsett fra at en er litt trang i underkjeven nå slik at hjørnetennene kommer opp i overgummen - men dette har alltid rettet seg på alle de valpene jeg har hatt. Ingen haleknekker. Ingen navlebrokker som jeg kan se. Kjenner to testikler på alle gutta, men alle har ikke fått dem helt ned i pungen ennå. Som helhet er jeg kjempefornøyd med kullet så langt! HjerteHjerteHjerte
Valpene har nå fylt 6 uker
Valpene vokser så det knaker

Det går så fort. De er lenger og lenger våkne og mer og mer oppmerksomme på ting rundt seg. De møter nå mange folk og jeg prøver å ta dem med meg rundt omkring og inn i huset så mye som jeg kan. MEN siden valpene krever mer blir det mindre tid til å oppdatere denne siden...

Video av valpene 6 uker gamle   Video 2


Tida går nå VELDIG fort!

Når valpene skal lære seg MYE! Leke, kroppsbeherskelse, hilse på fremmede, gå ut å tisse og bæsje osv. Jeg har nå flyttet dem ut i hundehuset - for så å ta de med meg inn i huset igjen for miljøtrening...Ute i hundehuset har de MYE plass - ikke minst ute der de har en overbygget valpegård med mange spennende ting.

Nå har ALLE valpekjøperne vært på besøk - helt utrolig bra! Jeg bor jo ikke akkurat spesielt sentralt, så jeg er imponert over innsatsen!

Nå skal jeg prøve å se hvordan valpene utvikler seg, så får vi se om alles ønsker går i oppfyllelse... Jeg skal også skrive mer om pelsstellutstyr, men tiden strekker bare ikke til akkurat nå. Skal prøve å få gjort det i morgen. Dere trenger ikke å ha alt dette på plass FØRSTE uka dere har valpen heller... Kul Det viktigste er at dere fortsetter med den håndteringstreningen som jeg har startet på.

Video av valpene 5 uker gamle


Døgnet har for få timer

Valpene er nå så morsomme at jeg kunne ha sittet og sett på dem hele tida når de er våkne. De begynner nå å utforske ting og leke. Aya hun synes at lekene er MINST like fine som det de synes, og samler sammen alt jeg gir dem i sin haug. Fra hun var liten valp har hun samlet leker og også gravd dem ned ute i hagen... Jeg lurer på hva arkeologer som kanskje en gang skal grave ut området tror når de finner all slags myke tøydyr gravd ned her og der... {#smileys123.tonqueout}

Så Aya må stenges bort når valpene skal få lekene sine i fred. Nå begynner jeg også å se små personligheter, men jeg vet av erfaring at den valpen som er mest frempå ved 4-5 ukers alder absolutt ikke trenger å være mest frampå når de er 7-8 uker eller som voksen. Og den valpen som er tøff som toget i flokken, kan også være ei pyse når den kommer alene.

Ta Yksi - hun var som oksen Ferdinand som valp. Satt der tjukk og god og så på at de andre lekte. Det er en litt annen Yksi jeg har i dag. Men noe ser man, og det er så spennende å følge dem dag for dag. I dag klarte alle å gå inn igjen for egen maskin da frokosten ble servert i friluft, men å gå ut selv klarer de ennå ikke alle sammen. Men det er snakk om få dager!

Valpene får nå fire måltider for dagen. Starter er grunnfôret, så får de litt annet som baby mousse, de har så vidt fått smake vom og hundemat, de spiser yogurt, surmelk, eggeplomme, velling kokt på maizenna og helmelk, og de får litt av valpemelka som jeg har igjen. Nå vil jeg gradvis introdusere ander ting for å lage mager som tåler alt.

Aya har fremdeles bra med melk, men er ikke like ivrig på å amme dem som før. Jeg har derfor begynt å trappe ned på matmengden på henne. I går hadde hun ordentlig melkespreng på en spene - så jeg må passe på at valpene tømmer henne godt så vi ikke får problemer under avvenningen.
Nå er valpene på sitt søteste

De er sosiale, de begynenr å leke, de spiser selv og som oppdretter føler man at livet er herlig. Det er jo bare deilig å ha valper. Sann deg mine ord - ting vil endre seg - og det fort!

Snart er de små deilige snuskeduskene en AKTIV og HØYLYTT gjeng med pirayaer som løper i alle retninger.

Men denne uka skal jeg bare nyte de små snuskeduskene. De er bare deilige.

Video av valpene nesten 5 uker gamle

Video av valpene 4,5 uke gamle


Mye har skjedd mellom 3 og 4 uker

Hjørnetennene er nå ute og valpene har begynt å prøve vår nye "mordvåpen". De har begynt å leike. de har blitt veldig flinke å spise selv og de kommer som noen lyn når jeg plystrer matlyden (senere innkallingssignalet) til dem. som lyn fordi de løper på kryss og tvers og klarer ikke HELT å lokalisere retningen lyden kommer fra ennå.

De andre hundene har fått hilse på og Aya har begynt å få være med på tur igjen. Xmilla utnyttet situasjonen at aya var borte fra valpene og tok like godt over hele kullet. La seg ned og sa at maten er servert... Dette er til å be om bråk i flokken, for Aya har ikke lyst å adoptere bort valpene sine... Så Xmilal får finen seg i å kun besøke valpene når mor er med.

Yksi derimot ser ikke Aya på som noen trussel. Hun får, under mors strenge blikk, snuse på og hun har så vidt begynt å leike med dem. Chelly hun bryr seg ikke.

Så har vi hatt de første valpekjøperne på besøk. Kjempefin miljøtrening for valpene! Nå blir det mer og mer folk som kommer innom for å hilse på og valpene begynner å utforske kjelleren når jeg er der. Støvsuging og radio er vanlige lyder. Nå gleder vi oss til at vi snart kan ut for første gang, dersom værgudene er samarbeidsvillige.
De fem gutta

Renate har vært på besøk - hun er dyktig med kamera, har et blikk for hund + en engels tålmodighet = den perfekte valpefotograf. Å ta ståbilder på tre uker gamle valper er egentlig bare noe tull - men siden så mange valpekjøpere bor så langt unna, så må dere ha LITT å hygge dere med og se på.
De to tispene

Som dere ser så har tispene byttet navn. Golden Girl gikk litt bananas i boksen og var IKKE lett å få til å stå fint. Hun er foreløpig minstemann og synes all mat er bare deilig. Golden Gun stod som om hun aldri har gjort annet...
3,5 uke - Tennene bryter ut nå

Og valpene begynner å utforske omgivelsene rundt seg. Ennå tar de ikke kontakt med oss tobeinte, men de hører når mamma Aya kaller på dem - noe hun er ekspert til å gjøre når det er tid for mat - da løper de rundt som små duracellkaniner og prøver å lokalisere hvor hun er. De begynner så vidt å leke, har hørt den første knurren, har sett den første haleviftingen.

Mat inn betyr mat ut, mer mat inn betyr enda mer mat ut.... - og nå holder ikke Aya det rent og pent etter dem lenger... Nå får valpene være utenfor lille valpegården sin og da får de utforske kontoret. Jeg har skinn og et ruglete betonggulv her, så det er flott for valpene å løpe uten at de sklir. (Men ikke like lett å holde rent...) Men jeg tror ikke det er bra for valper å løpe rundt for mye på glatte golv - så valpenes utvikling blir prioritert.

Det med glatte gulv er også noe dere nye eiere bør tenke på - har dere veldig glatte gulv der valpen skal løpe mye, er det lurt å legge på noen sklisikre billige tepper i "løpesona" og som kan kastes når verste valpeperioden er over.Den nye valpegården.
Flyttemelding

Aya og hennes 7 små på 3 uker og 1 dag har nå flyttet ned på "kontoret" mitt i kjelleren. Her har de mye mer plass slik at de lettere starter med å bli renslige og ikke minst så kan de få oppleve så mye mer.

Nå som de har begynt å spise tørrfor får valpene tilgang til vann. I starten i en liten og solid keramikkskål beregnet på gnagere. En skål som er umulig å velte og umulig å drukne i.

Nå får de andre hundene også være med hit (under Ayas strenge blikk) og vi har utgang rett ut i hagen. Nå får også valpene leker av ulike slag. Eneste "problemet" er at Aya synes lekene er MINST like fine som valpene så jeg legger inni og hun plukker dem ut igjen for å samle dem i henens private depo.

Video 3-4 uker gamle


3 uker

Alle har øyne, alle spiser bra selv, alle går fint - men ustøtt. Ennå ikke særlig tegn til å være sosiale slik at jeg får respons på annet enn matlukta og lyd, men de hører litt og ser litt. Valpegården på kontoret i kjelleren er nå satt opp. Det er på tide å få mer plass og å møte de andre hundene. Det er ingen grind opp til 2. etasje nå, men Aya har fortaltde andre at hun ikke vil ha dem på besøk. Men Yksi har lurt seg opp og har snusa på valpene. Tror hun vil bli ei fin storesøster.

Yksi fikk forresten den fine referansen av Sjur i dag:
"Hun ser ut som en springer og hun oppfører seg som en springer".


I kveld er det tid for 2. ormekur og ny runde med kloklipp.
Snart 3 uker

Nå er det jammen meg blitt lyd i valpene. Og lyden kommer når de lukter at ammma er i nærheten og de vil ha mat. Da er det et klagekor uten like! Kom mamma - fort - ellers sulter vi i hel! Nå blir det servert to måltider for dagen. I går fikk de for første gang velling kokt på helmelk og maizenna mel tilsatt en eggeplomme og litt baby mousse. Makan til griseri... Smiler stort

MEN jeg synes det er for tidlig å gi valper tørrfôr før de er 3 uker gamle. Aya tar grovvasken og jeg fintørken, så alle ble rene og pene til slutt. Prøvde å ta bilde av en av valpene i dag tidlig, men rakk ikke å laste bildet.

Ved en tilfeldighet startet jeg med å sjekke at guttene har begynt å få testiklene ned. Fant to på alle fem - det er jammen meg tidlig!!! Ting kan skje ennå - men dette lover veldig bra. Nå er det tennene som er neste punkt på sjekk-lista.

Ellers er det lite liv i kassa - kun noen få minutter når mamma har vært ute en tur og de skal spise elelr gå på do. Har ennå ikke sett en halevifting og at en valp leker eller tar kontakt med meg. Selv om vi nå har starta sosialiseringen ved at valpene løftes opp en og en for kloklipp, tørking, sjekk fra topp til tå, og en bitteliten kosestund inntil kinnet - så er de egentlig ingen ting å se på ennå. Ja - valpekjøpere KAN komme på besøk fra valpene er 3 uker gamle og må gjerne gjøre det dersom dere bor i nærheten, men å reise langt fro å se på 3 uker gamle valper er nok en skuffelse. Men utviklingen går fort - bråfort. Planen er å få laget en liten video nå i helga.
2,5 uke og vi har blitt VALPER!

Mat inn = mat ut. Har bretta teppet i kassa litt inn slik at det er en bitteliten stripe med papir i enden. Og jammen har de ikke begynt reinslighetstreninga med en gang. Flinke småpuppiser! Har også hørt første knurringen og set en liten antydning til å bry seg om sine søsken. Og veslefrøkna hun veier nå 950 gram så hun tar virkelig for seg i matserveringa og vil helt klart IKKE være liten lenger. Størstemann er nå 1,4 kg.

De to minst får i dag, på dag 19, to måltider, mens de andre får en. Aya må nå fôre ca. 7 kg valp og det med en kroppsvekt på rundt 21 kg - en tredjedel av sin egen kroppsvekt. Tenker på alle som ikke starter med tillegg før valpene er 3 uker gamle og som har et stort kull eller et kull med stor ujevnhet. Det er hardt for tispa og hardt for de små valpene som taper fullstendig i kampen om de beste spenene. Sistemann holder nå på å åpne øynene helt.

Uke 3 - den uka alt skjer fort - høre - se - gå - leke - få tenner - spise selv - gå på do selv

Nå skal valpene forandre seg fa små sugende amøber til å bli valper.

2 uker gamle og ny runde med valpeklipp
Bruker den lille saksa og med mange års trening så det går fort å få klippet 126 valpeklør. sjekker samtidig valpene fra topp til tå. Har hatt øyenbetennelse på småvalper før, så jeg er alltid obs på det og andre ting som ikek er normalt. Konklusjonen er at jeg har 7 friske små valper.

2 uker gammel klarer faktisk valpene å drikkke fra skål
Selvsagt med hjelp og det de minste får tilbudt er litt tykk valpemelk. Jeg har jo tidligere prøvd å servere minstemann denne melka i flaske - men UTEN hell. Men i skål der jeg starter henne med å dyppe fingeren og så la henne suge på den, våkna matvettet. Hun VIL bli stor og hun KAN bli stor - sier hun. Hun har bare ikke fått muligheten ennå..... Hun slikker og slikker, blir så ivrig at litt for mye av snuten går nedi og hun får melk i nesa. Men det stopper henne ikke. På ett eneste døgn nå etter at hun startet å ta litt tillegg fra skål har hun lagt på seg 90 gram.... Så hun er 740 gram i dag. Minste hannen har også fått litt i skål, men han er ikke like ivrig.

Fra fredag morgen da valpene ble veid 2 uker gamle til søndag kveld, hadde lillefrøkna lagt på seg 170 gram - fra 650 til 820 gram. Slå den!!!

Alle valpene får mat i skål for første gang - royal canin babymousse utblandet med valpemelk. det smakte fortreffelig!

Uke to er den rolige uka

Ormekur og en ånde som kan drepe...
Valpene og Aya har fått ormekur. Jeg bruker Banminth pasta som er mild for magen og dreper spolorm, den mest vanlige parasitten på små valper.

Jeg ser øyengliper, veiing og mer plass
Valpene er i dag to uker og det er på tide med ny veiing. som venter klarer ikke minstemann, Good as Gold, å konkurrere med de større valpene og har derfor ikke tatt innpå dem i vekt slik prosentvis. Hun veier nå bare 650 gram. Jeg har flere ganger forsøkt å få henne til å ta tillegg på flaske - men ikke talom. Men i dag ville hun ha valpemelk i skål! Jippie - da skal også hun få nok mat til å vokse like fort som de andre! Søster Good as Gold veier 920 gram, Golddigger 700 gram (han har også fått mat i skål for første gang), Gunfighter 800 g, Goldrush 820 g så han har virkelig vokst siste uka!, Goldfinger 1000 g og Gunpowder 1080 gram. Selv om jeg har hjulpet til så godt som jeg har kunnet, så har de største for ofte forsynt seg mest. Men nå skal det bli slutt på dette ...

Aya holder det jo rent og ryddig i kassa.... All mat inn i valpene fører til mye bæsj ut av valpene. Dette igjen gir en ånde som er ikke videre tiltalende. Aya har derfor fått en rå grisehale å tygge på. Den tok mesteparten av belegget. Andre pusser tennene på detet stadiet. NOE bør man i hvert fall gjøre!

Når alt går som det skal tar mammaen seg av alt. Aya serverer maten og holder valpene og kassa gullende ren. Eneste jeg har å gjøre er å gi Aya mat og lufte henne. Nesten...

Kamp om maten
I kassa hersker nå prinsippet "survival of the feitest". De tyngste valpene klarer å vippe de minste valpene av de beste spenene. Aya har 11 aktive spener, men det er ikke like mye melk i alle. Tre valper ligger litt etter i vekt mens andre raser avgårde. Jeg har prøvd å hjelpe den minste tispa litt i kampen om de beste spenene, for det er utrolig hvor fort det blir vektforskjeller. De 80 grammene som var forskjell i vekt ved fødselen blir fort 200 gram... Venter jeg lenger med å hjelpe kan forskjellen bli større. Små tilfeldigheter i fødselsvekt kan gi den ene valpen små fordeler som den vet å utnytte!

Har forsøkt å gi tillegg i flaske - men totalt uten hell. Dette er ei bestemt og livlig lita frøken som VET at mammas melk er best. Og hun har helt rett. Får bare hjelpe henne et par ganger om dagen så hun får beholde en av de beste spenene. Men det er ikke lett. Selv om Aya nå har begynt å ligge utenfor kassa noen minutter, så ligger hun der så jevnt og trutt at hun aldri har melkespreng. Baren er liksom åpen 23 timer i døgnet...

Hun har også begynt å ta med seg leker opp i kassa. Om det er fordi hun mener at valpene skal ha dem eller om det er fordi hun vil ha sit eget lager, vet jeg ikke... {#smileys123.tonqueout}

Valpene er nå utrolig mobile selv om de ennå verken ser eller hører. De har så vidt begynt å løfte seg opp på beina - men de aker seg rundt i kassa med en utrolig fart. Nå gleder vi oss til de får øyne og kommer seg opp på beina.

 

Video av valpene 10 dager gamle


Valpene har fått stamtavlenavn

Det er ikke vanlig at jeg setter navn på dem så tidlig - men hvorfor ikke prøve noe nytt?

De svarte heter noe med Gun...., de brune noe med Gold.

Gunfighter - svart hann - førstemann født og var en virkelig fighter!

Gunpowder - svart/hvit/tan hann - sistemann født og er ganske så mørk og med matvett.

Golddigger - brun/hvit/tan hann - har ganske mye brunt på kropp og hode.

Goldfinger - brun/hvit hann - bred hvit krage, spesielt på høyre side og store flekker på kroppen. Har det bredeste blesset av de to brun/hvite hannene.

Goldrush - brun/hvit hann - veldig lik Goldfinger i tegningene. Har smalere bless, det smaleste av de tre lysest tegnede brun/hvite og ikke så hvit krage.

Good as Gold - brun/hvit tispe - veldig lik Goldfinger i tegningene hun også. Prikk i nakken. Bred hvit krage venstre side. Har det bredeste blesset av tre de lyst tegnede brun/hvite.

Golden Goal - brunhvit tispe - veldig lik Golddigger i tegningene men har bredere krage på venstre side og er uten tan. Uten hvitt bless og med bare bittelitt hvitt på snuten. Både Goldfinger og Golden Goal er noe mindre enn de andre foreløpig - merk - foreløpig...

Valpene er 6 dager gamle
Valpene ble født 6. mars

Fem hanner, tre brun/hvite der en er tan og to er svart/hvite der en er tan. Og to tisper som begge er brun/hvite. liten jeg også! Det bare viser hvor vanskelig det er å "bestille" kjønn og farge. Slik statistisk skulle det blitt 50/50 tisper og hanner - jeg fikk 6 + 2 og i forrige kullet 5 + 2 - så Aya KAN visst dette med å lage hanner! Kul Jammen bra gutta i forrige kullet virker til å være noen trivelige gutter! Så skulle det slik statistisk blitt 6 svarte og 2 brune - det ble omvendt. Ikke forventet jeg tan - men der fikk vi egentlig tre. En av hver farge. Alle valpene har bra fødselsvekter fra 280 gram til 380 gram. Så nå får vi bare håpe på at de 7 fine valpene vi har fått vokser opp som friske, trivelige, flinke og vakre små springere!


Uke 1 - Den "farligste" uka

Dag 7 - valpen er ei uke gamle 13. mars
Dagen blir feiret med kloklipp, veiing og fotografering. Bruker en liten neglesaks for små dyr. Valpene har ikke sans for å bli holdt fast, men alle klørne på frambeina blir klippet slik at Aya ikke blir sår av de skarpe valpeklørne. Valpene veier fra 650 til 450 gram. Størst er Gunpowder. Han vet å ta for seg i matfatet. 50 gram etter kommer Goldfinger og Good by Heart. 50 gram ned kommer Gundfighter. På 480 gram Goldrush og Golddigger og minst er tispa Golden Goal med 450 gram. Det er kamp i matfatet nå, så jeg skal hjelpe de minst litt slik at de ikke alltid får den minste spenen.

En tommelfingerregel sier at valpene bør doble fødselsvekta si i løpet av uke to. Alle valpene ligger godt an til å klare det!

Dag 6: 12. mars
Lite nytt å fortelle. Jeg er to runder på jobb med en lang pause midt i. GOD med fleksitid, jobb i nærheten og en fleksibel jobb! Været er strålende og Aya får være litt i hagen. Nyter pelsstell på bordet i hagen. Men det er ikke lenge før hun skynder seg inn igjen til valpene! Aya får nå fire store måltider for dagen og maten glir ned!

Dag 5 - 11 mars:
No news is good news! Valpene stortrives og vokser. aya spiser som en hest. Hun begynner å komme ned nå og spiser maten sin utenfor kassa. Nå får hun nesten så mye mat som hun vil - nesten. Hun har vært ut i hagen et par turer i det fine været. En liten to minutters joggetur i hagen gjør nok godt på kropp og sjel - men så er det å skynde seg opp til valpene igjen.

Prøver å lære meg forskjeller på valpene - det er de tre lysere brune jeg sliter med - gutta Goldfinger og Goldrush og tispa Good as Gold. De er veldig vanskelige å skille frahverandre. De to svarte er lett å kjenne igjen, samme er den mrøkeste tispa Golden Gold og den mørkeste av de brune hannene som også er tan, Golddigger. Men å bruke halsbånd eller snorer rundt halsen er uaktuelt. Jeg er livredd at de skal sette en labb fast!

Så oppdaget jeg at linken til bilder på framsida er feil. Prøver å rette på den nå.

Dag 4 - 10 mars:
Har sovet en HEL natt - deilig... sover med valpene ennå - men i natt har alt vært rolig. Ayas temp er 38,6, jurene er fine, ingen dårlig mage. ENESTE problemet jeg har er at hun hopper over barnegrinda i trappa som hindrer de andre hundene å gå opp i 2. etasje - og får da ikke til å hoppe tilbake igjen. Det er ikke lurt når hundene er alene. Løsningen er å gi henne hele huset og sette de andre hundene i hundehuset når jeg begynner å jobbe igjen. I dag var jeg 2 timer på jobb - greit å ha noe å gå på slik at jeg kan stikke hjem en time på dagtid senere! Sjekka vekta på noen av valpene - de har lagt på seg 120 gram de fire første dagene...

Dag 3 - 9. mars:
Alt rolig. Temp 38.6. Mye melk og de bakerste spenene er ikke så harde lenger, spesielt ikke den ene. Og nå finner jeg valper som ligger på dem uten min innvirkning. aya går nå frivillig ut av kassa på do. Har vasket henne en gang til bak slik at det ikke kaker seg i behenget bak og på halen. Laila og jeg har startet å kontakte valpekjøpere for å fordele valper. Vi har for lite tisper - spesielt svarte tisper, men som sagt tidligere så er faktisk fargen det minst viktige på en hund, så det bekymrer meg ikke... Valpene vokser så jeg ser det nesten fra time til time.

Har bytta teppe i valpekassa dag og vasket Aya bak igjen. Svart utflod klisterr seg i pelsen... Så jeg jeg fått tatt de første bildene av en og en valp og gitt dem navn :-) e svarte blir hetende noe på Gun og de brune noe på/med Golden.

Dag 2 - 8 mars:
Vi har sovet nesten hele natta både Aya og jeg. Bare hjulpet henne en gang da en valp havnet bak ryggen hennes slik at hun slapp å ordne opp selv. Aya er utrolig rolig med valpene. Til og med Sjur kommenterer det. I dag tidlig gikk hun for første gang frivillig ut av kassa da vi laget frokost før hun hadde fått mat. Så da ble det en rask dotur og frokost servert ved siden av kassa - i hvert fall halve - for mer hadde hun ikke tid til. Så resten ble servert i kassa. I dag begynte hun å få litt tørrfôr sammen med havrevellingen. Bruker starter. Har brukt litt tid på å få en valp til å ta den ene av de to bakerste pattene som var litt hard. Utrolig hvor mye vilje det er til å IKKE gjøre det jeg ville. Men til slutt fant en ut at hei - det er jo masse mat her!

Temp 39.2 Ingen av valpene gikk ned i vekt etter fødselen. Sjekker ikke ofte men tar en liten stikkprøve av de som ser minst ut. Tvert om så begynner de å legge på seg. Flink mamma!
Temp kveld 39.4.

Diverse valpebilder

Dag 1 - 7. mars:
Aya har sovet rolig. Tar gjerne mot mat og drikke på senga. Får litt tykk havrevelling kokt på vann tilsatt litt energirik boksemat for å ha smak. Så får hun zoolac for å holde orden på magen. Aya er vant å spise rått så jeg forventer ikke diare etter at hun har spist en del morkaker, men det er bedre før var enn etter snar! Hun får også en pose fortiflora over maten. Det hjelper også å stabilisere magen. Diare vil man IKKE ha! Aya har IKK tenkt å forlate valpekassa, men man MÅ ut på do når det har gått over et halvt døgn siden sist. Jeg klarer å lokke henne ut av kassa midt på dagen, men må sette på henne bånd for å få henne ned trappa og ut. Men når hun først var ute var det deilig! Fort opp igjen i kassa ogl itt hjelp for å være sikker på at hun ikke ligger på noen. Kassa har beskyttelseskant som er fin til å hvile hodet på og som hindrer valper bak Ayas rygg å bli presset flate.

Aya sover som en stein når hun ikke har vaskerunden. Valpene drikker så jeg hører det "gonker" når de svelger - gonk-gonk-gonk. Litt "knirkelyder" og av og til noen hyl fra en som er misfornøyd. Passe på at alle valpene suger og at alle spenene blir tømt. De to bakerste er de verste å få i gang. Men valpene tar etterhvert dem også.

Sjekke tempen på Aya. 39.2. Helt normalt. Etter en litt slitsom fødsel kan det bli livmorbetennelse, så jeg sjekker den morgen og kveld.

Sjekke alle valpene. Se etter feil og mangler. ALLE ser perfekte ut! Alle suger med godt vakum. Ingen sporer. Ingen haleknekker. Smiler stort

Temperatur kveld - 39.0. Aya er rolig og fin, men vil ha henne ut på en liten lufting og gi litt mer mat før vi legger oss. Aya måtte LØFTES ut av kassa - hadde ikke behov for å gå ut hun, mente hun.... Løfte ut og sette på bånd. glad jeg bare har noen og tjue kilo som skal løftes. Vel ute som var det VELDIG godt å gjøre ordentlig i fra seg - men det var ikke mange minuttene hun kunne være ute før Aya mått rett tilbake til kassa. Spiser liggende/ammende. Har jobba litt med å få valpene til å ta de to bakerste spenene - når man NESTEN har gitt opp så går det... Jammen er det vilje og styrke i disse små kroppene! KulHjerte

Alle 7 samlet på ett brett dag 1 når mamma har vært ute på en rask tissetur.

Jeg brukte mobilen for å huske hvilke valper som ble født når...
Fødsel

Er litt usikker på når vannet gikk, muligens i 10 tida når vi var ute, men ble usikker. Følger med Aya hele tiden nå. Første pressrie 12.05. Ny melding til veterinæren - for fra nå av bør ting skje rimelig fort. Alt jeg ser noteres sammen med klokkeslett. Greit å ha dersom det blir komplikasjoner. NÅR gikk vannet? NÅR startet hun med kraftige rier? NÅR kom forrige valp? Faresignaler er en halvtime med sterke rier eller to timer fra vannet går...

Aya blir mer og mer husterisk (jeg også) men jeg prøver å ikke vise det. Førstemann bare VIL ikke ut..... Hun løper litt hit og ditt, presser, graver, jobber. Veterinær står klar for hjelp. Men til slutt får vi lirket og lurt han ut. Hodet først men ingen bakbein.

12.40 Svart/hvit hannhund, ganske lys. 325 gram. Ingen morkake. Han blir født i sofaen for Aya får bestemme helt selv hvor hun vil være... Det viktigste er å få den ut. Er ganske så lillablå når den kommer, men suger med en gang.

12.57 Brun/hvit tispe, ganske lys, 350 gram. Ikke morkake. Plopper bare ut. Navlestrenger brister litt kort innpå magen så hun blør litt. Setter på en kateterklemme noen minutter.
Suger godt med en gang.

Aya er sliten og sovner. Sover til 13.50.

13.50 Nye veer. Ny brun hann født 8 minutter etterpå. Ganske mørk. 280 gram. Ingen morkake... Suger med en gang.

14.14 Nye veer. Kommer ei morkake.

14.20 Brun tispe. Ganske mørk. 300 gram. Ingen morkake.

Aya sovner igjen. Vil la henne sove en time og så ta henne ut. Men Aya har styr på dett selv, hun. Våkner 15.13 og vil ut. Drikker og spiser litt. Får havrevelling tilsatt superboksemat og kalk og druesukker. Får umiddelbart nye veer.

15.20 Brun/hvit/tan hannhund. Ganske mørk. 340 gram. Suger med en gang. Aya spiser litt til.

16.06 Nye veer og det kommer ei morkake.

16.27 Brun/hvit hann født bak fram. Ganske lys. 320 gram. Ingen morkake. Suger med en gang.

Aya sovner igjen.

18.03 Nye veer. 1 morkake.
18.12 Vannet går på ny valp.

18.30 Brun/hvit/tan valp født. Stor og fin men helt livløs og hvit på potene. Klarer ikke å få liv i den.... Kommer med morkaka. Trist. Det er flere valper igjen så jeg blir litt svett. Aya er sliten og jeg er vel ganske trøtt jeg også...

Får hjelp av dyrlegen. 19.00 får Aya oxytosin, kalsium og glukose.

19.15 Svart/hvit/tan hann født. Ganske mørk. 380 gram. Vi sliter med å få den ut da også denne virker til å komme med frambeina bakover. virker helt livløs når den kommer, men etter litt intens gnikking skriker den etter luft. PUH! Jeg jubler når den skriker, dyrlegen som er her synes ikke det er rart den skriker slik som jeg masserer den. Man sitter ikke passiv og ser på at valpen dør, mener jeg. Da er det litt kraftig massasje som skal til, eller som uner - et dask i rompa... Men det tar noen minutter før han kvikner til og begynner å suge.

ER Aya tom? Opp på gulvet og kjenne etter. Hm... Vi er nesten sikre på at hun er tom. Mens vi kjenner kommer ei morkake til. Så bånd på Aya og ned å dusje. Få av litt av gørret før hun får legeg seg i kassa og bare hvile og amme. Bruker litt optima hudvask og vasker fort og tørker fort. Det står om liv å komme tilbake til valpene! Får ei stor skål med havevelling kokt på vann tilsatt litt boksemat. Smaker fortreffelig!

Aya får en ny dose oxytosin for å få ut siste morkakene og i tilfelle det er en valp til. Ingen reaksjon. Jeg sover halvvåken med hodet oppi valepkassa - men Aya er roen selv. Kommer minst ei morkake til i løpet av natta. Trenger knapt å hjelpe Aya og valpene med noen ting. Passer på at de starter å suge også på de to bakerste spenene. Sjekker at temperaturen i rommet er like over 20 grader - og så slapper vi begge to av, Aya og jeg.
Oppblokking

Temperaturen var på sitt laveste om morgenen 5, mars, 37.4, så gjett om jeg satt på nåler den dagen på jobb - selv om Sjur var hjemme og så etter henne. Hun spiste frokost, men ville ikke ha mat midt på dagen. Så jeg kjørte hjem og sjekket tempen da. 37,5. Men Aya var tydelig annerledes. Fikk i henne litt vom og hundemat og reiste på jobb igjen. Gisle overtok "vaktskifte" da han kom hjem og Sjur reiste på jobb og snart var også jeg hjemme. Nå var det ikke snakk om vanlig mat - men litt ekstra godt fra handa gikk. Temperaturen gikk ned i 72,2. Så 36.6.

Valperommet fikk siste tingene på plass, veterinær ble kontaktet om at oppblokking var på gang, bilen fikk en siste sjekk - å kjøre til veterinæren med ei tispe er ikke så vanskelig - men når man skal kjøre hjem igjen med et kull valper, bør man ha en løsning for hvordan! Og så begynte den lange ventinga. Fikk sover for det meste med Aya ved siden av meg. Alle lufteturene ble gjort i bånd, for nå skulle det graves under verandaen og der kunne hun godt tenke seg å være under hele fødselen.... Sove - pese - grave - ut - sove - pese - grave - slik gikk nå natta!

Neste morgen var tempen fremdeles 37.6 og Aya ble mer og mer urolig i slimet mer.
Hit og dit - opp og ned - grave - utrolig hvilke krefter som finnes i en gravende/fødende hund! fikk henne til å spise litt. Rekreasjonsfôr for hund, supervelsmakende boksemat.


Siste uka - det begynner å bli tungt!

Hun puster som noe midt mellom en hvalross og en med kols. Å gå ned trapper er tungt. Å gå på do er vanskelig. OBS - ingen ting å spise som kan gi treg mage nå! Appetitten er fremdeles på topp. Det samme er humøret. Hun liker å bli kost med og inni magen så stikker det nå ut valpehoder på alle kanter. Hun sover nå hele natta uten behov for nattlige tisseturer (det hjalp med å endre litt på foringsrutinene) og hun stiller seg opp for å ta temperatur morgen og kveld - så det er utrolig hva trening med positiv forsterkning gjør - dvs. den frolicen som jeg legger synlig på bordet og som hun får etter måling. I dag glemte jeg å gi henen den - da stod hun pal og sa du har GLEMT noe viktig!

5. mars - temp 37.5. Alt rolig
58 dager siden eggløsning - 8 uker siden parring

Så skal faren for tidlig fødsel være over - puh.... Nå kan jeg slappe mer av og Aya får litt mer frihet på tur - noe hun satte stor pris på. Nå begynner hun å bli tung, men koser seg med å rulle seg i snøen og bruke nesa når vi fant en liten bar flekk. Livmålet har øket 6 cm siste uka fra 74 til 80 - så alt virker til å være bra med valpene! Det er nå tungt å gå nedover trapper og det er liten plass til lungene for å puste. Men humøret, appetitten og formen er ennå veldig bra. Når jeg fant et bedre system på fôring med fire måltider om dagen, så trenger hun heller ikke ut om natta lenger. Flink Aya, det!

Vi har nå fått det meste i hus, fra ny krim til "kladder", fra havegryn til zoolac. Nå kan vi virkelig starte nedtellingen til fødsel.
55 dager etter eggløsning

Og alt er bare bra! Aya sjekkes opp med temperatur morgen og kveld og den varierer fra rundt 37,6 om morgenen til 38,3 om kvelden. I går gikk tempen ned til 37,4, men den gikk heldigvist raskt opp igjen.

Hvorfor telle etter eggløsning spør noen. jo - for i Ayas tilfelle er tidspunkt for eggløsning kjent siden det ble tatt blodprøve på veterinærhøyskolen og den traff maks dag for parring som er to dager etter eggløsning. Ei tispe går i snitt 63 dager drektig fra eggløsning.
Mer om dette kan du lese her.

Jeg skriver litt detaljert da jeg vet at flere andre ferske oppdrettere følger denne valpedagboka når de snart skal ha sitt eget valpekull. Nå de siste dagene er det egentlig lite nytt å fortelle om. Magen er nå så stor at jeg ført gikk opp i tre måltider for dagen og nå fire. For å vite hvor mye jeg gir henne totalt så måler jeg opp dagsrasjonen om morgenen og så fordeler den utover dagen. Aya har spist veldig godt helt til nå, og ikke skal hun bli for tynn og ikke for tykk. Viktig å tenke på at det er ikke valper det som ligger utenpå ribbeina... Men at hun skal ha bittelitt ekstra til den siste uka når de ofte spiser dårlig. Spesielt dersom kullet er stort... Aya får nå knapt 1,5 vanlig fôrmengde. Litteratur sier ca. 30% mer siste uka for et normaltstort kull - noe som er 6 valper på en springer spaniel. Hun får et vanlig valpefôr, nå siste uka starter jeg å blande inn royal canin starter - et fantastisk flott produkt!

Så har jeg lært meg til å ha alt jeg trenger i huset til et valpekull slik jeg bor. Melkeerstatning (Flatazor sin Lactazor er best, mener jeg med royal canin sin som en god nummer to), tåteflaske, zoolac, en høne og to som skal kokes, havegryn, druesukker, kateterklemmer osv. Valpekassa er vasket og temperaturen på rommet er stilt til 21. grader. Tepper og en drøss med håndduker er vasket og aviser er samlet. Vi teller ned til fødsel.

For deg som skal ha ditt første valpekull kan du også lese mer på siden til hunden.

Aya er fremdeles i fin form, men de to siste nettene har vi måttet opp å tisse utpå morgenkvisten. Det er liten plass til lunger, mage og urinblære nå...

Aya er i dag 52 dager drektig etter eggløsning. Magen vokser, ca. 74 cm nå. Appetitten også. Aya er i fin form.
Dag 50 etter eggløsning i dag 24. februar - uke 7 etter parring i morgen

Siden Aya hadde det litt travelt med å få valpene sine sist gang, blir hun fulgt opp grundig denne gangen. I går tok vi blodprøve som ble sendt inn til veterinærhøgskolen for å sjekke progesteronnivået. Den viste heldigvis 29 nmol/L som er helt normalt. PUH!

Aya spiser godt og er i god form, og det ser ut til at det kan bli et normaltstort til stort kull. Spennende!

Situasjonsrapport fra Haugen residens. Aya sover mye, begynner å få stor mage og synes hun får ALT for mye mat (sammen med de andre). Datter Yksi har vært på årets første sykkeltur og ble litt gummi i beina etterpå. :-)
6 til 7 uker drektig

Lørdag, 45 dager drektig etter parring. Eller 47 dager drektig dersom man regner etter eggløsning. Livmål 72 cm. Apetitten er på topp. Aya er IKKE tynn men hun mener hun får for lite mat. Gikk en tur med henne og Chelly rundt sentrum i dag og da fant hun en pakke kjeks som hun grep og ville bære med seg hjem. Vi lar den ligge, mente jeg, men den gang ei sa Aya som rev kjekspakka til seg så det gikk hull på papiret og det spratt kjeks i alle retninger og de to damene hadde fest...
Smiler stort
Konklusjon - ikke diskuter fornuft og slanke linjer med en drektig, sulten tispe som har funnet mat.

I kveld delte jeg den ene sekken royal canin starter med Laila/Zelda. Det luktet HELT fantastisk og nå var det Yksi som holdt på å gå ut av sitt gode skinn. Dyrebutikken i Sogndal har dessverre rota med vår bestilling, så vi har ikke fått det fôret vi har bestilt. Dumt for Zelda er 55 dager drektig i dag. Heldigvis var det folk som kjører fra Gaupne til Årdal i morgen, så vi får hjulpet hverandre!

Fredag, 44 dager drektig, var Aya til kontroll hos veterinæren. Siden hun hadde det litt travelt med å få valpene sist gang, prøver vi å følge henne godt opp nå. Konklusjonen er at Aya er i fin form, full av valper og de trente med det nye ultralydapparatet igjen. Aya ligger musestille på bordet, så hun er en super treningskandidat. Helt utrolig hvor mye de kan se og hvor detaljert, med det nye utstyret!

Så har Aya vært siste turen opp på trimmebordet før valping. Visst skal hun få en runde med saks, kam og klotang før den tid - men da må jeg ned på gulvet. Nå begynner Aya å bli tung og har ikke godt av å bli løftet mer på.

Aya er i finfin form og vi prøver å gå ca. 2.5 km hver eneste dag og da slik at hun får strekt litt på beina og basa litt i snøen. Hun ble veldig happy når hun fra og med i går fikk tre mindre måltider i steden for to. Og de andre synes det er bra at når det "regner" på Aya i form av litt ekstra vom og hundemat, litt surmelk, litt revne eller moste grønnsaker osv. så drypper det litt ekstra på dem også... Hun får nå maten fordelt på tre måltider hver dag. Livmålet til Aya er målt og det er nå 68-69 cm - tror det blir et ganske normalstort kul. Og jeg har begynt å vaske og gjøre klart på valperommet. godt å ha god tid og bare kose seg med jobben. Vasker tepper, handduker, tar stifter ut av aviser, kjøper inn kladder osv. 6 uker er livmålet 68 cm.

Aya (snart 6 uker drektig) og Zelda (7 uker drektig) har hatt siste "kurskveld" på svangerskapskurset.... Nå blir det nok ikke flere besøk på de to før valpene er født og leveringsklare.
5,5 uke drektig

Aya får være med ene dagen når jeg har rallykurs og trening etterpå. Hun er KJEMPEGLAD over å få trene - eller er det pølsene hun er kjempeglad for å få??? Hun løper bort i treningsbaggen og klarer og glefse over HELE pølseposen. Drektige damer MÅ ha mat sier hun. På treninga er hun så ivrig at det blir litt lyd - hun er direkte HEIT! - så vi prøver å roer det helt ned og konkluderer med at iver og matlyst er på TOPP!

Zelda er også med - hun er 7 uker drektig og jeg tipper 8 +/- 1 valper.... Spennende! Zelda er i minst like fin form som Aya - men også hun mener at hun får alt for lite mat... {#smileys123.tonqueout}
5 uker drektig

No news is good news? Lite nytt å fortelle. Aya er sprek som ei loppe og sulten som en ulv. Jeg er fremdeles usikker på hvor rund hun egentlig er. Valper skal jo ikke ligge på utsida av ribbeina... Men hun er fast i fisken og det er vanskelig å si hva som er hva her. Men TYNN er hun ikke!

Siden jeg vet det er flere som leser bloggen min som selv har tisper som skal parres/er drektige, skal jeg prøve å forklare litt mer det med moring og mosjon. Frem til halvgått drektighet (4,5 uke) fôrer jeg omtrentlig samme mengde som vanlig, men jeg sikrer meg at tispa får variert fôring og at hun får en del "hjemmelaget" mat med naturlige bakterier og proteiner av høy kvalitet. Aya har fått en eggeplomme i uka, hun får litt moste grønsaker etter vår middag og litt av fisken, kjøttet. Hun får en dæsj med sure melkeprodukter og en liten osteskalk, litt fiskeolje, litt vom og hundemat. Litt er ikke MYE. Jeg måler ikke i gram, men det er snakk at jeg kanskje bytter 1/5 del til 1/4 del av tørrfôret ut med slik hjemmelaget mat. Merk bytter ut - ikke gir i tillegg...

Og jeg passer på at det jeg gir henne er ting som jeg er sikker på at hun ikke blir dårlig i magen av. Nå har mine hunder stort sett mager av stål og de er vant til å få litt middagsrester slik i hverdagen + litt vom og hundemat. For ikke å snakke om brød som de stjeler fra hestene, silo og hestebæsj... Jeg lurer på hvorfor hestebæsj smaker så godt for en hund...

Fra halvgått drektighet bytter jeg det vanlige tørrfôret ut med valpefôr. Dette for å være sikker på at Aya bl.a. får nok kalk og vitaminer. Nå begynner jeg også å øke mengden litt. Ikke mye, men litt. Gradvis økes mengden slik at hun får opp mot en halv gang så mye mat som vanlig helt på slutten av drektigheta, dersom jeg tror det er snakk om et stort kull.

Mer om fôring av drektig tispe kan du lese her.
4,5 uke drektig - Aya begynner å bli synlig rund i formene

Litt skyldes nok manglende mosjon de siste dagene, men litt er også at hun begynner å legge seg ut og lage jur. Jeg er endelig såpass bra at jeg klarer å være ute med hundene en time for dagen. Jeg går ikke like langt som dem, men de storkoser seg i snøen. Leker og jakter og sporer og graver etter mus. De er i hvert fall godt fornøyde når vi kommer inn igjen. Nå skal jeg prøve å finne energi til å gi alle en frisørtime - det trenger de...
4 uker drektig - Aya er sprek som ei loppe og jeg får influensa de lux...

Mellom 3 og nesten 4 uker drektig har Ayas appetitt om morgenen vært så der - rett og slett morgenkvalm. Men ellers er hun sprek som en fisk og spiser som en hest om kvelden. Endelig er det så lyst når jeg kommer hjem fra jobb at jeg kan gå tur med hundene mens det er lyst - en sann fornøyelse. Hundene har kost seg på turer og jeg har hatt frem skia og gått noen korte småturer tilpasset en elendig skigåer, en drektig tispe og gamlemor på 12 år.

4 uker drektig går Aya over på valpefôr. Hele tida får hun tilskudd i form av litt fiskeolje, en eggeplomme dann og vann, litt middagsrester, litt vom og hundemat (våtfôr) og litt biola og andre sure melkeprodukter. MENGDEN mat er ikke større enn vanlig, men kvaliteten er litt bedre. Aya har også flyttet inn i min seng... Joda - jeg tilstår - hun ligger der. Siden jeg er døv på et øre synes jeg det er en trygghet å ha en hund på soverommet som kan høre for meg. Yksi har hatt den oppgaven lenge, men nå er det Aya som skal få det privilegiet...

Problemet er bare at jeg blir syk - skikkelig syk. Når feberen er godt over 39 grader er det ikke så mye energi igjen. I et par dager har hundene måtte klart seg med lufting i hagen og søk etter godbiter.

Vi hadde kommet så godt i gang med å gå på ski da jeg fikk influensa...

Det første bildet av to valper. Kan man ane en tredje til høyre?
3 uker og 1 dag drektig og Aya ER sikkert drektig

Siden jeg skulle til dyreklinikken i Sogndal for å hente spesialfôr til Chelly som har begynt å få dårlige nyrer 11,5 år gammel, så fikk jeg samtidig prøve det nye ultralydapparatet deres. Jeg pleier ikke å ta ultralyd og i hvert fall ikke så tidlig, men de var under opplæring på nytt utstyr og ville prøve. Aya var flink og lå musestille på bordet og bildene var tydelige og klare. Masse små puppiser der inne!

OG i dag er første dagen hun ikke har hatt veldig lyst på mat - det også er et ganske sikkert tegn på at tispa er drektig. Det skjer på rundt 3 uker når de små fosterblærene fester seg til livmora og tispa føler seg litt kvalm. MYE kan gå galt ennå, men så langt alt vel!
2,5 uke drektig og jeg kan IKKE klage på Ayas appetitt...

I går så Aya rett og slett ut som at hun skulle ha 25 valper. Hun vralta rundt, stønna og pesa og magen var så stor at behenget stod ut fra sidene...

Hva har skjedd? Jo - vi få daggammelt brød til hestene våre i store sekker. I steden for en neve kraftfôr får de en skalk å gnage på. Aya vet hvor brødet lagres og i går svikta tre av tre stengsler. Først porten/gjerdet - vi har så mye snø at hun lett stiger over. Så døra inn til fôrrommet - den må ha stått på gløtt. Så døra inn i selve stallen - den må også ha stått på en bitte liten gløtt..... Resultatet er at hun har spist så mye brød som hun bare orket - og hun orket MYE! Det hun ikke orket å spise tok hun med seg og har gravd ned i snøen flere steder rundt omkring her.... Til glede for de andre hundene og skjærene.

Ennå skal ikke Aya ha mer å spise enn normlt, men jeg passer på at hun får variert kost, ikke bare tørrfôr. Dette fordi det er påvist at tisper som fores variert får valper med mindre hudproblemer enn de som kun går på tørrfor. Hun får litt vom og hundemat, litt middagsrester dersom de egner seg som hundemat, en osteskorpe, en eggeplomme en gang i uka og litt grønnsaker. I tillegg spiser hu ndet vanlige tørrfôret + en barneskje solsikkeolje daglig. nå byttes det til Dr. Baddekeys fiskesolje.
2 uker drektig

Var det virkelig ikke mer mat jeg skulle få? Sier Aya - og kommer med matskåla etter endt servering for å få litt dessert som belønning for ryddinga.

To be - or not to be - det er spørsmålet.

Tegn tyder på at Aya ER drektig, men sikker er jeg jo ikke. Hun er mer sulten, hun stjeler mer, hun liker å kose og hun har litt rosa "struttepupper" synes jeg.

Ellers er hun sprek og i knallfin kondisjon og treningshumør. Vi trener rallylydighet og lydighet når vi har anledning til det. DRØMMER om en hall å trene inne i - for her er det snø og is overalt og surt og kaldt.

Gisle forklarer nøye hvordan hundene skal rydde opp på kjøkkenet når vi er ferdige med å spise og Laila har orden i rekkene ved utdeling av godbiter på tur.
Zelda og Aya er på "svangerskapskurs"

Og de (forhåpentligvis) drektige damene blir selvsagt skjemt bort som bare det og får sitte på fanget og i sofaen... Og ikke trenger de ekstra lys når de skal lese, heller..... :-)

Nja...... De er jo IKKE det akkurat. Men i helga møttes vi og da ble det jo selvsagt tid til både tur, trening og ikke minst hundeprat. Det nye rasekompendiet til den svenske springerklubben og den nye hundeavlboka til Svensk Kennel Klubb ble studert. Det samme ble årboka til den største av de engelske raseklubbene. Så måtte vi se på årets fotokalendere (selvsagt med aktive springere som motiv) og det ble tid til både god mat og god drikke.

Så fikk vi tid til å trene hund med fokus på lydighet og rallylydighet. Rettere sagt med fokus på oss som førere - alt vi gjør som vi tror vi gjør annerledes eller IKKE er klar over at vi gjør i hele tatt. Da er det godt å være sammen som priker på hverandre. Skal man ha fremgang er man avhengig av "positiv" og konstruktiv kritikk!

Så ble det også tid til en liten tur. Fremdeles MYE løs snø der det ikek er kjørt/brøytet og der det er brøytet er det klink is...

Og det store spørsålet er - ER Zelda og Aya drektige? Vi TROR det (les: håper...)
1 uke drektig

Det store spørsmålet er - ER Aya drektig?

Svaret er at det er ingen grunn til å tro noe annet, men at det er umulig å si om ei tispe er drektig etter ei uke. De befruktede eggene fester seg ikke i livmoren før etter ca. 3 uker. Her kan du lese mer om hvordan finen ut om tispa er drektig eller ikke: http://hunden.no/artikkel.html?news.nid=5873&sid=60

Så Aya lever livet som vanlig på alle måter. Vi trener på lydighet og rallylydighetsøvelser som vanlig, men grunnet veldig dårlig vær og MYE snø har det dessverre blitt litt mindre turer enn vanlig. Kram nysnø er ikke akkurat det beste for springerpelsen... Hun spiser det samme som vanlig, dvs. et godt tørrfôr og med tillegg av litt middagsrester, ospeskorper, moste grønnsaker, surmelk, litt vom og hundemat osv. Ikke alt dette HVER dag og ikke i store mengder. Det utgjør kanskje 1/10 av maten hennes, men nok til å gi mage og tarm noen "snille" bakterier å jobbe med. som med barn er det bevist at valper som har mødre som spiser litt hjemmelaget mat og som ikke bare får sterilt tørrfôr og lever i veldig rent miljø, får friskere valper med mindre hudproblemer.
Blodprøve og parring 7. januar

Siden jeg var usikker og det kunne virke som at jeg hadde reist litt tidlig, kjørte jeg inn på veterinærhøyskolen for å ta blodprøve som vil vise hvor hun er i løpetiden. Tispene har eggløsning når progesteronnivået er på 15 nmol/L. Først to døgn senere kan eggene befruktes. Da er progesteronnivået på ca. 30 nmol/L. Blodprøven viste at Aya var på 33 - så i DAG var det riktig tid for parring.

Ny tur til Todd på glatte veier og nå gikk det veldig kjapt å få til en parring. Kul

Aya fortalte HELE nabolaget at hun var ikke helt sikker på om dette var ok.....
Ingen tisper er like - det er sikkert og visst!

Jeg var glad for at alt gikk så greit og tida var riktig, for det var meldt et ordentlig grisevær, opp mot orkan styrke skulel det blåse og mye nedbør skulel det komme - så nå var det på tide å komme seg hjem!
Vi reiser på besøk til Todd 6. januar

Siden jeg var bortreist da Aya begynte å løpe var jeg litt usikker på NÅR hun egentlig startet å løpe. Jeg kjørte tidlig om morgenen for det er et godt stykke fra Gaupne til bjørkelangen om vinteren. Heldigvis var værgudene samarbeidsvillige og vi hadde en fin tur over fjellet. Datter Yksi som også var høyløpsk var med som selskapsdame for Aya. Vi kjørte til Todd om kvelden etter at vi hadde sjekket inn på hotellet, men de to nøyde seg med å bli kjent denne kvelden.


Fra venstre pappa til kullet Todd (Springerjenta's Vilje), bestemor Thinka (Streamside's Tarantuela), mamma Maya (Streamside's Molhikan Mayfly), søstrene Lykke (Springerjenta's Skuld) og Maja (Springerjenta's Verdande). Bestemor Thinka og mamma Maya er godkjente ettersøkshunder og begge har godkjent jaktanleggesprøve, det har også Lykke.

Valg av hannhund

 

Todd har et vakkert hode og uttrykk.

Mange lurer nok på hvorfor jeg velger å bruke en helt ukjent hannhund på en så høyt premiert tispe som Aya, men jeg har forsøkt å finne en hannhund med de egenskapene som jeg trur passer sammen med Aya og hadde et ønske om å finne en hannhund som ikke hadde for mange avkom fra før. Jeg ser det som et generelt problem i de fleste hunderaser at for få hunder blir foreldre til for mange valper. Dette er noe som garantert vil gi oss problemer på sikt.

Her finner du stamtavla til kullet: http://desperado.no/G2-kull/G-stamtavle.pdf

Bak på pappas stamtavle er mange hunder som jeg kjenner godt!

Gemytt

 

Aya har et fantastisk flott hode og uttrykk.

Jeg ville ha en trygg, frimodig, leken, trygg og sosial hannhund med stor tro på seg selv. Aya er en utrolig snill hund, både med folk og fe, men kunne hatt litt mere mot og "boldness" som de kaller det på engelsk. Todd har den "boldnessen" som jeg leter etter, tror jeg, og han fungerer også fint i en familie med to barn. Ingen av dem viser aggressivtet mot hunder av samme kjønn, noe som jeg også synes er viktig for en rasetypisk springer.

I tillegg ville jeg ha en hannhund fra linjer som jeg kjenner og der jeg vet at det er rasetypiske bruksegenskaper. En hund som søker, sporer, apporterer, svømmer og som ikke har negativ skuddreaksjon.

Gemytt er en kombinasjon av arv og miljø. Dette gjør at ingen kan garantere hvordan valpens gemytt utvikler seg/blir.

Helseundersøkelser

 

Hofter (HD)

Begge foreldrene er HD-røntget med beste resultat som er A.

Enda viktigere er det at begge foreldrene har en HD-index som er bedre (høyere) enn gjennomsnittet for rasen. Dette betyr at det er mindre sannsynlighet at valper fra denne kombinasjonen utvikler HD enn et kull med lavere HD-index. Snittet på rasen er ca. 82% HD fritt / 8% HD. En kombinasjon bør aldri ha lavere HD-index enn 100 (HD-index far + HD-index mor / del på 2). Dårligere index betyr større sjanse for å utvikle HD. HD-indexen for dette kullet er 107,72, noe som er godt over snittet. MEN ingen kan garantere at en valp utvikler perfekte hofter uansett HD-index på foreldrene!

Ny HD-index 1. februar 2015:

Todd har nå HD-Index: 105,00  ES:0,66
Aya har nå HD-Index: 110,44  ES:0,68

Ny HD-index for kullet er 107, 72 - så den har gått litt opp.

Mer om HD-index og hvordan denne fungerer kan du lese her:
http://hunden.no/artikkel.html?news.nid=5798

Øyenlysning:

Begge foreldrene er øyenlyst fri senest ett år før parring og viser ingen tegn til arvelige sykdommer. Begge foreldrene er også undersøkt med gonioskopi for å se om de er disponert for å utvikle glaucom (grønn stær). Ingen av dem viser negative forandringer.

Friske foreldre

Begge foreldrene er generelt friske hunder uten kjente allergier, ørebetennelser, hudproblemer osv.

Ingen kan garantere en frisk valp

Til tross for helseundersøkelser og at begge foreldre er friske, kan ingen garantere at valpene vokser opp som friske hunder. Grunnen til dette er at de fleste sykdommer nedarvest ressesivt eller gjennom flere gener (polygent).

Innavl og antall avkom

Genetikere sier at et kull bør ikke ha større innavlsprosen enn 6,25. Dette er det samme som søskenbarn parring. Innavlsprosenten på dette kullet er meget lav, 0,66%, beregnet på 8 generasjoner.

Genetikerne anbefaler også at ingen avlsdyr bør ha flere avkom enn 5% av alle registrerte hunder i rasen i løpet av en femårsperiode. Dette for å unngå matadoravl som på sikt gir innavl og en snevrere avlsbase. De siste 10 år har det i følge NKK's database blitt registrert 2194 springere i Norge, et snitt på 219,4 pr år. 5% regelen vil si at ingen springere i Norge bør bli far/mor til mer enn 55 valper i løpet av hele sitt liv. I praksis er det bare hannhunder som kan få så mange valper. Todd har ingen valper fra før, Aya har 6. Ingen av hannene bak på stamtavla i 6 generasjoner har 55 avkom eller fler.

Hvilke farger kan det bli?

Rasen har fire ulike farger: svart/hvit og brun/hvit - med og uten tan/tegninger.

Mengden små og store flekker/tegninger varierer mye og er ikke lett å forutsi.

Statistisk skal 3/4 av valpene bli svart/hvite mens 1/4 blir brun/hvite - men det er langt mellom liv og lære akkurat på dette punktet!

Det KAN bli tan-tegninger siden Todd og Ayas pappa bærer gen for tan. I forrige kullet gav Aya ingen valper med tan, men der var trolig ikke pappa tan-bærer og for å få denen fargen må begge foreldre være bærer av tan-genet.

 

Far: Springerjenta's Vilje (Todd)

Todd har ikke så mye å vise til bortsatt fra at han er en velfungerende jakt- og familiehund. Han er kun utstilt en gang på offisiell utstilling. Det var på Jakt og Fiskedagene der han vant juniorklassen med excellent. Han fikk en veldig fin kritikk, men kunne hatt en litt bedre tilbakelagt skulder. Han har også starten på en apportprøve, men valgte der å bli sittende å se på det hele...

Todds søster har godkjent jaktanleggsprøve, det samme har hans far og mor. Far NUCH NSVCH BH Kahill's Black Nightshade - "Colin" er like høyt prmiert som Aya på alle områder og ble kåret til spanielklubbens mest allsidige hund i 2013. Colin er en hund jeg kjenner godt og som jeg tidligere har brukt på to kull (B og E). Hans mor kjenner jeg også godt. Bak på pappas stamtavle finnes også NUCH NVCH Brigadoon Ebony & Ivory - "Piano" som var pappa til mitt S og U-kull.

 

Mor: NUCH NVCH BH Desperados Aya

Aya lever også som familiehund, men hun er også aktivt med på utstillinger og prøver. Hun har:

  • Godkjent jaktanleggsprøve med 51 poeng inkludert bestått apportprøve i begynnerklasse.
  • Hun er viltsporchampion (NVCH) og har nå 5 x 1. premie på prøve. Hun har også startet på fersksporprøve der hun gikk flott 20 minutter, men gikk så i et jordvepsbol og så i et elektrisk gjerde - og da var prøven over for den dagen...
  • Hun konkurerer lydighet og har 1. premie i klasse I og 3. premier i klasse 2. 
  • Hun debuterte i rallylydighet i 2013, fikk raskt opprykk til klasse 2, fikk hele 200 av 200 mulige i klasse 3 og dermed opprykk til eliteklasse som den tredje springer i Norge. Hun har flere starter i eliteklasse, men til nå har vi bare disket - noe som er fort gjort!
  • Hun har startet på ferdselsprøve og bestod - derav tittelen BH. Ferdselsprøve er en kombinasjon av en lydighetsdel og en mentaltest.
  • Hun har en start på brukshundprøve, NBF-spor, der hun debuterte med opprykk til C og ble klassevinner.
  • På utstilling er hun utstillingschampion (NUCH). Stor-certet vant hun på spanielklubbens hovedutstilling der hun også ble BIR, BIS-2 og BIS-brukshund. Hun har blitt BIR flere ganger, er plassert i gruppen og har vært del av min oppdretterklasse som har blitt BIS.

I 2014 ble Aya kåret til spanielklubbens mest allsidige hund dette året - noe vi er svært glade for!

Aya ble født i det fjerde kullet etter NSVCH Desperados Qandis. Qandis var også mor til mitt S, U og W-kull. Qandis ble nesten 13 år gammel. Far er BIR-vinner på Crufts NORD UCH GB SH CH Barecho Hold Your Horses at Peasblossom - en vakker hannhund. Hans mor er en av de flotteste springertispene som jeg vet om og hans far har også vunnet utrolig mye.

Aya har vært fulgt fra valp til voksen på siden til www.hunden.no
Hele serien finner du her: http://hunden.no/serier.html?news.sid=66