Nyhetsarkiv 2011
Hit flytter jeg nyheter som har stått på startsiden min
 

Spaniel siden 1974
Springer siden 1984

Sist oppdatert:
27 desember 2011

    Statistikk Gjestebok Foto Champions Kontakt Rasen Helse Linker
       

Og nedover på denne siden finner du MIN egen adventskalender som jeg har fått fra alle dere valpekjøpere - med litt tilbake til dere også:

26. desember
Det ble en luftig og våt jul..
Vi ble strømløse i 17 timer - heldigvis holdt fryseskapet på kjøkkenet og vi har ingen vasspumpe eller kyr som skal melkes. Vi var redd det store tuntreet vårt takket for seg og det ville da trolig ha blåst over kårhuset - men både hus og tre står ennå. Vinden flekket av en port på fjøsen og vi var redd den skulle få godt tak i takplatene - men alt holdt heldigvis. det kom ca. 38 mm nedbør på ett døgn - men heldigvis ikke i kombinasjon med den sterke vinden. Temperaturen gikk fra ca. 0 grader til + 10 og i løpet av natta forsvant all julesnøen.
Her kan dere se en video jeg laget i dag.

24. desember
Så ble det jul i år også!
Selv om jeg har hatt et ganske så avslappet forhold til juleforberedelsene... Selv om jeg med god samvittighet har satt meg ned med en kaffikopp og opp til tre springere på fanget, isteden for å tørke det siste støvet og ha ALT klart. Når dette skrives er det ennå lille julaften og huset er langt fra ferdigpyntet. Isteden for å bli ferdig har jeg startet et morsomt prosjekt som skal bli jule"gaven" til dere alle til neste jul. Matnyttig er det ikke, men både jeg og hundene har det moro!

Tenk også på at hundene bryr seg minimalt om gavene de får. De ønsker seg kontakt, omsorg, aktivitet og moro. De ønsker å være en av flokken, å bety noe for deg.

Hundens viktigste bruksområde er å være kompis
Det finnes ingen bedre kompis å få. Den sladrer ikke. Du kan fortelle den ALT uten at den forteller det videre til NOEN! Den bryr seg katten om du er pen eller stygg, tykk eller tynn. Den bryr seg katten om du er rik eller fattig. Den merker om du er lei deg, da prøver den å trøste deg. Den merket om du er glad - da vil den leke sammen med deg. Den merker om du blir for passiv - da vil den ha mer aktivitet. Det å ha hund er nyttig for både kropp og sjel!

En hund betyr så utrolig mye for veldig mange.

Penger kan kjøpe en bra hund, men ikke dens logring. Josh Billings.

I min hunds øye senker jeg mine sorger som i en dyp brønn. Henrik Wergeland

Torill har sendt meg dette koselige adventsbildet av Venur og Anderas - to kompiser som henger sammen som erteris både i hverdagen og på jakt og ettersøk.

Å stenge springeren bort fra flokken sin, deg, tror jeg er den største straffen du kan gi den. Springeren er skyggen din. Uansett hvor du går vil den være sammen med deg. Hjemme fotfølger den deg, i skogen jakter den fremfor deg, men har hele tiden kontroll over hvor du er. Dersom du ikke ønsker deg en slik skygge, en slik venn, bør du aldri velge deg en springer!

Desto mer moro du gjør sammen med hunden din - desto mer ønsker den å være sammen med deg.
Se på denne videoen - det er en eier som har hatt det moro sammen med hunden sin. Se videoen her.

Adventsoppgavene har engasjert mange!
Denne tilbakemeldingen kom fra Ellen, kennel Kahill:
Ingers adventskalender engasjerer oss, i alle fall meg, og konkurranseinstinktet mitt. Jeg har det veldig moro gjennom adventstiden og gleder meg til hver ny oppgave. Og kjenner jeg Inger rett så gleder hun seg masse hvis hun klarer å sette oss fast og gi oss alle skikkelige utfordringer.

Så kom pelsoppgaven som ble til etter noen vinglass, ikke overraskende egentlig at den ble til litt utpå kvelden. For man føler seg unektelig litt sprø. Her står man, trimmer en springer, samler iherdig sammen all pelsen fra denne ene hunden. "Nei, bikkjer ikke tråkk der, jeg må ha med all pelsen for den skal veies:) Man tager en stykk gram vekt, en glassbolle, putter først en bærepose oppi (den måtte forresten veies for seg selv etterpå for det var jo kun pelsen som skulle ganges med 6!). Som dere ser av bildet så har jeg gjort jobben min, jeg, men svaret får du ikke!! Dog kan svaret vurderes byttes mot svar på oppgave 22, for det var den største utfordringen i år og regner ikke med at jeg kommer i mål med noe vettugt svar her.

Takk til Inger som år etter år lager konkurranse til oss alle og lykke til med innspurten til mine konkurrenter!
GOD JUL fra Ellen

PS: Svar på oppgave 22 kan sendes til ellengw@online.no :-)

Mange har også satt pris på min andre "adventskalender" der jeg har samlet videoer, hatt tanker om ditt og datt og presentert hunder - så den fortsetter ut hele 2012!
Du som har en Desperado-hund eller du som har en hannhund som jeg har brukt, oppfordrer jeg til å skrive en presentasjon av hunden din - helst også med ett eller flere bilder. Jeg er også på jakt etter gode, små innspill om trening av hund, tanker osv. Jeg står fritt for å skrive litt om (men du får selvsagt godkjenne det), eller forkaste. Er det debattinnlegg så kan det være aktuelt å sette ditt navn under det du skriver. På denne måten håper jeg å få en aktiv side der det blir mye nyttig og lesbart å hente, ikke bare resultater.

I løpet av året kan du samle stjerner - og jeg setter opp noen nyttige premier til de mest aktive!

23. desember
Dagen før dagen
En av de "nyttige" tingene med juleforberedelsene er at de får oss til å glemme hvor korte dagene er, hvor dårlig vær det ofte er. Vi hundeeiere må likevel ut på tur, men når man kan komme hjem og kose seg med juleforberedelser (ja - jeg skrev kose seg - før det bør være kos!), så går liksom dagene mye fortere. Ingen ting er bedre enn hjemmelagede julegaver!  Ingen ting er bedre enn nyttige julegaver. MEN må tilstå at jeg ble ikke ferdig med alle julegavene i tide. Da trøster jeg med at det er et liv etter jul også, og det er sikkert mange som setter pris på en gave også i januar???

TUCH TJCH Desperados Undis er 3. mestvinnende springer i Tyskland i år. Se link.

Hans og Ulric har hatt tid til en liten jakttur til. Dette skriver Hans:
Det ble visst tid til jakttur til. 6 fine fuglesituasjoner på Ricky. Alle innen skuddhold, så jeg er veldig fornøyd i dag og. Apporterer fint og er stødig i oppflukt. 2 av rugdene tok vi med oss hjem. Spørs om vi ikke må ha en rugdemiddag nå....

Gjett om oppdretteren blir glad for slike tilbakemeldinger...

Optima hudprodukter
En av de mer nyttige gavene du kan gi (eller få) er optima hudprodukter. Dette er giftfrie produkter som heller ikke inneholder antibiotika. Noen er beregnet på dyr, andre på mennesker, men vi bruker dyr og menneskeprodukter om hverandre her i huset... Vi var en av de første som startet med å prøve ut disse produktene. dyrlegen kom med ei flaske med noe grønt noe som vi skulle bruke som spenevask (eller var det spenedypp?) den tiden vi hadde kyr. Senere har vi brukt optima på mange ting.

Jeg brukte det på Gisles rygg da han var helt full av store vannblemmer etter å ha blitt ordentlig solbrent. Vi vurderte om vi burde oppsøke lege, men siden jeg tilfeldigvis hadde en svensk sykepleierske på besøk, følte jeg at vi hadde situasjonen noenlunde under kontroll. Vi brukte optima hudspray og sprayet ryggen hans flere ganger om dagen. Så fikk han drikke alt han ville av brus og se på så mange videofilmer som han bare ville. I løpet av et døgn gikk blemmene ned og sykepleiersken hadde aldri sett så minimale komplikasjoner etter slike brannsår noen gang. Det gikk jo hull på noen av blemmene, men det ble ingen betennelse og ikke et eneste arr!

Så har vi brukt optima på alle operasjonssår og kuttsår - det har vært spesielt nyttig på operasjonssår etter keisersnitt der det ofte blir litt fuktig mellom jurene. Der vil man ikke bruke noen ting som kan skade valpene, og optima fungerer helt supert. 

 Vezla har en kjertel eller en polypp i det ene øret sitt. Den har hun hatt i mange år. Problemet med den er at den produserer spytt dersom den blir irritert. Og spytt er fuktig og sopp og bakterier trives godt i fuktighet. Vi har sendt inn prøve på denne utveksten, og den er godartet og den vokser ikke, men den sitter slik til at den er vanskelig å fjerne - i hvert fall for dyrlegene her i området. I høst, med alt regnet, fikk jeg en slik irritasjon og det startet å komme seigt spytt i øret til Vezla. Var virkelig ute å kjøre for vanlige dråper mot ørebetennelse ville ikke roe ned spyttproduksjonen. Jeg vurderte derfor om jeg måtte oppsøke en større dyreklinikk, men ville prøve en hyppig behandling med optima ørerens først. Etter 3 dager var problemet borte. Jeg behandlet tre ganger om dagen med ørerensen i ei uke - og etter det er øret helt tørt og fint igjen. Hurra - optima!

Jeg bruker også optima hudvask som hverdagssjampo til hundene. Før utstilling bruker jeg ofte en spesialsjampo, men slik til hverdags er det optima som brukes. Sjampoen fylles på en spruteflaske og tynnes ofte litt med vann slik at den er lettere å massere inn i pelsen, spesielt i den lange ørepelsen og i det lange behenget. Jeg bader ikke hundene ofte, kun ved behov (f.eks. når de har rullet seg i solosaft...) og når pelsen virker feit å ta i. Dette er ikke så ofte, kanskje hver 3. måned. Så får de tørke og selvrense ellers.

Det tredje optimaproduktet jeg er veldig glad i er optima hudpleie pluss. Dette er en seigere og mer konsentrert utgave av optima som henger lettere fast f.eks. ved bruk på sår. Det hender at valper får små skurver rundt ørene. Det hender at springere blir litt sure i munnvikene. Prøv da med optima pluss. Den er fantastisk dersom hunden din viser antydning til fuktighetseksem. Bad hunden først, så smører du optima pluss på de stedene som er litt seige.

Selvsagt skal du gå til dyrlegen dersom den har større problemer og er allment påkjent - men småting kan man gjøre selv. Her kan du lese mer om optima produktene.

Over: Desperados Aina til Rune Rustøen synes det går for tregt med å få juletreet i jus, og satte kursen til skogs for å hente treet selv. Og lys på traktoren trenger hun, som dere ser, IKKE :-)

22. desember
NSVCH NUCH Desperados Najade (Enja) - 14 år i romjula -
ønsker alle god jul

Det finnes ikke noe vakrere en gamle, verdige og velstelte hunder! Enja holder seg utrolig bra - noen få grå hår har hun fått, noen ekstra kilo å bære på, noen helseplager, ja - men likevel en flott, gammel dame!
Takk Bodil, for en flott julehilsen!

Noen hunder ser eldgamle ut når de er 6 år gamle. Grå på ørene, matte i pelsen, småfeite og slaskete. Ofte er det en kombinasjon av arv og miljø som gjør utslaget. Hunder er som oss. De trenger passe med mat, god mat, godt stell, god mosjon og litt hjernegymnastikk daglig for å holde seg friske og vakre også i høy alder. Det å gå feite, ustelte og uten at de jobbes med, gjør at hunder forfaller fort.

Også gamle hunder kan lære nye ting. Det er ofte vi mennesker som er begrensingen - ikke hunden! Så hvorfor ikke starte å lære "pensjonisten" din et morsomt triks i jula?

Jaktprøver for spaniels
En valpekjøper ringte i dag og vi hadde en hyggelig prat. Så var det det med jaktprøver. Vedkommende kunne ikke skjønne hvorfor en hund som startet på jaktprøve, i hvert fall i den laveste klassen, ikke kunne gå til premiering dersom hunden gjorde en god jobb, men ikke kom i fugl. Det var jo MYE bedre på ha startet, ha vist både søk og langapport - i tillegg til tidligere vannapport - enn den hunden som som bare gjorde dumme ting og fikk 0 av den grunn.

Det er vanskelig å si vedkommende i mot, for det er jo riktig, føler jeg. Det med at det er så forferdelig få prøver, så mye som må klaffe, og så stor sjanse for å ikke komme i fugl slik at hunden ikke kan premieres, er nok en medvirkende årsak til at rekrutteringen til jaktprøver er lav. "Mannen i gata" bruker ikke år på å trene hunden, for å ikke kunne gå til premiering for at det ikke er fugl i terrenget. Da gjør de heller andre ting. Tenk dersom man kom på utstilling og ikke kunne få premiering med mindre det f.eks. var minst 5 hunder i klassen. Men du kunne ikke vite hvor mange hunder det var i klassen før du kom på utstillingen. Var det "bare" fire fikk du 0, uansett hvor pen du var, og måtte reise slukøret hjem igjen.

Tenk om vi hadde kunnet gi en premiering til de gode hundene på jaktprøve som gjør det de skal, men kommer ikke i fugl. I verste tilfelle, noe jeg selv har opplevd, kan en hund som man synes slik middels om, man som finner fugl og gjør et bra arbeid, bli premiert, mens den hunden som man virkelig synes gjør en knall jobb men der man ikke får sett fuglearbeidet, skal ha 0. Hadde de fått KIB (kan ikke bedømmes) så hadde man kunne skille de gode hundene uten fugl fra de dårlige hundene som har hatt fugl, men som har gjort en tabbe.  Eller enda bedre - vi burde ha kunnet gi disse lovende hundene en 2-3 premie i begynnerklasse. Dette hadde kanskje vært så inspirerende at de kom tilbake på neste prøve.

Hvor ble det av bokstaven J for hunder med godkjent jaktanleggsprøve (eller var det jaktpremierte)?
NSK har vedtatt å innføre en J som skal settes foran navnet på hunder med jaktpremiering. NKK skal ha godkjent dette. Men hvor i all verden har dette blitt av??? Jeg har ikke sett en eneste J på noen hunder jeg - har dere? Kan noen svare?

21. desember
Desperados Ulric - en hyggelig hilsen med rapport fra årets siste rugdejakt?
Siste feriedagen ble benyttet til en luftetur med hagle og hund. Rett bak garasjen faktisk, så det er ikke så lange biten før jeg er i jaktterrenget. Ricky er veldig ivrig når han ser jeg har med hagla, og jobber bra i dag. Har ikke gått langt før han tydelig viser interesse for et grantre, og støter opp en rugde. Jeg glemmer hunden og skyter 2 skudd etter den, men den flyr like godt videre. Når jeg snur meg står Ricky 2 meter fra treet og venter på apportsignal. Veldig fornøyd med hund, men ubeskrivelig skuffet over skytteren....

Vi jakter videre og har til slutt jaktet over hele marka der jeg av erfaring vet det kan være rugde. På veg tilbake tar han sikkert opp samme rugda igjen. Setter seg fint og jeg bommer ikke denne gang. En fin apport topper hele jaktopplevelsen, og rugda bringes med godt grep tilbake til meg. Kan en få en bedre førjulsgave?
Bare så synd at rugdejakta snart er over...

Mvh Hans

Helt enig Hans - ingen ting er bedre enn den følelsen man sitter med når de tingene man har jobbet med i lang tid sitter slik de skal! Takk for en hyggelig julehilsen - bedre kan den ikke bli!

20. desember
Julehilsen fra Pepsi (Lakris / Athena) i Drammen
Hei Inger. Her i Drammen er vi inne i siste innspurt av en travel førjulstid. En herlig tid for en matglad/matgal springer! Mye gode matrester og avskjær som sklir ned i et forrykende tempo! Pepsi er nå blitt en voksen dame på 20 kilo, og overgangen fra schæfer til spinger har vært både utfordrende og morsom.

Jeg kan vel si at mange av "advarslene" om springer har blitt bekreftet :-) Finnes det overhode noen rase som er mer glad i mat? Om den maten ligger i hundeskålen eller ligger på benken spiller egentlig mindre rolle når Pepsi har fått los på herligheten. Og i motsetning til schæferhundene kan hun spise MYE uten at det renner i andre enden.

Etter at jeg fikk Pepsi, har jeg ikke vært ensom, det er faktisk helt umulig å være alene da hun til en hver tid fotfølger meg! Her kan man ikke gå på toalettet uten at man blir forfulgt og hver eneste bevegelse blir observert og nøye vurdert om det var en invitasjon til lek og moro. Så når man er litt sliten av å bli "beglodd" av Pepsi, så slipper man henne ut i hagen for i den tro at man kan få 10 minutter "fri". Men nei, å være ute alene er det kjedeligste som finnes, og det blir tydelig formidlet gjennom en klagesang som får det hardeste hjerte til å mykne.
Jeg har måttet jobbe mye med meg selv i forhold til at Pepsi løper lenger unna meg når noen godlukter kommer i nesen. De schæferhundene jeg har hatt, har holdt seg mye tettere rundt meg enn det springeren gjør. Når vi går på tur (som oftest i tett skog) hender det stadig at Pepsi kommer ut av øyesyn. Jeg blir heldigvis flinkere til å puste med magen og telle til 10! Jeg vet hun er toppen 25-30 meter unna, og alltid er tilbake i løpet av under minuttet. Men bare det å ikke se hunden sin i 10 sekunder har vært en utfordring for meg!

Pepsi er den mest sosiale og omgjengelige hunden jeg noen gang har hatt. Hun gir så klare og høflige signaler til andre hunder, og kommer aldri i trøbbel. Jeg er veldig glad i schæferhunder, men ofte så bråker de mot møtende hunder kun for å være på den sikre siden. Det gikk en lang tid før jeg klarte å slappe av og stole på at Pepsi klarte møtesituasjoner helt på egenhånd uten at jeg behøvde å være engstelig for at det skulle ende i bråk. Dette har gitt meg et så mye rikere hundehold!

Noe vakthund kan jeg nok ikke skryte av at Pepsi er. Her blir alle som kommer inn i huset møtt med like mye entusiasme! Entusiasmen får utløp i at hun bare MÅ bære på noe (helst en Crocs), og lage knurrelyder! Familie og venner har måttet lære seg til at dette er god-lyder og ikke aggresjon :-) Pelsstellet, det jeg trodde ville bli et "pes", har kun vært moro! Pepsi er beriket med en helt utrolig fantastisk svart skinnende pels med en helt vanvittig kvalitet! Jeg hadde aldri trodd jeg skulle ende opp med en hund jeg skulle frisere! Trimmebord, sakser og spraybalsam for hund, følte jeg var litt utenfor min komfortsone, men dette er blitt kosestunder for "snutta" og mor.

Pepsi er utrolig lettlært. Utfordringen er jo bare at hun lærer uvanene like lett som de gode vanene. Hun er nok mest lykkelig når vi kan finne på noe hjernetrim sammen. Shaping har vi funnet ut er en utrolig morsom læringsform som krever masse av Pepsi.

Vi ønsker deg og dine en riktig god jul, og gleder oss til nye utfordringer i 2012 sammen med deg :-)

Jeg takker og bukker for en hyggelig julehilsen og kan bare hilse tilbake og si at søster Aya må være en kopi av Pepsi! Og det du ikke skriver noen ting om er at du føler at du er startklar i lydighet - og at det er kun mors konkurransenerver som gjør at dere ikke har startet?

19. desember
Valpeplaner?
Det er nå snart 9 måneder siden siste valpekullet vårt, C-kullet, ble født - se foto over. Jeg vurderte å parre Vezla i høst da hun løpte, men da jeg ikke fikk rotet meg til å øyenlyse henne og hun på toppen av det hele hadde fått valper rundt julaften og det hadde vært valper leveringsklare i slutten av februar, valgte jeg å vente.

Jeg har fine muligheter for å ha valper selv om det er vinter - men jeg synes det er en stor fordel å ha valper når det er lengre dager og så varm at valpene kan være mer ute. Sommeren og høsten har vært ille våt her på Vestlandet, så jeg er veldig lei av å hele tiden ha våte hunder.

Jeg har aldri valper bare for å ha valper. Skal jeg ha kull så skal det være en kombinasjon som jeg har tro på og som jeg kunne tenke meg å ha fra selv.

"Bare et valpekull"
Jeg hører nybegynner ofte si at de "bare" skal ha et valpekull. Det er ikke noen mål og mening med kullet. Til deg som tenker slik vil jeg si: Hver eneste kull bør gjøres etter en nøye vurdering. Både hannen og tispa skal som helhet være over gjennomsnittet på rasen. De skal først og fremst være trivelige hunder og friske, men de skal også se ut som en springer og oppføre seg som en springer.

Jeg stiller ikke mindre krav til deg som nybegynner enn det som jeg gjør til meg selv, ved valg av avlsdyr og når det gjelder gemytt, helseundersøkelser og status og dokumenterte egenskaper. Påstand: Dersom du ikke er i stand til å stelle og stille ut hunden din og få en ok kvalitetsvurdering og ikke i stand til å trene hunden din såpass at den kan starte på en jaktanleggsprøve, så er du trolig heller ikke i stand til å ta deg av et valpekull. Du har i hvert fall ikke mulighet til å hjelpe dine valpekjøpere når den tid kommer...

For meg er det et minstekrav at enhver oppdretter kjenner rasestandarden og kan stelle springeren sin for hverdagsbruk. De må også ha vanlig hverdagsdressur på hunden, slik at den fungerer greit. Å ha valper er et stort ansvar. du skal både kunne ta deg av tispa, valpene og valpekjøperne.

Hunden skal være bedre enn gjennomsnittet for rasen for at den skal brukes i avl. Er den litt svakere på ett område, må den være tilsvarende sterkere på et annet. Og hannhunden må velges slik at svakheter ikke dobles på. Gjennomsnittet for rasen er en velfungerende hund uten kroniske plager som gjentatte ørebetennelser, hudproblemer, den er øyenlyst fri, den har en HD-fri med en index på 100 eller mer. Den har excellent på utstilling og har en godkjent jaktanleggsprøve, eller i hvert fall startet på en jaktanleggsprøve slik at jeg ser hvor den har sine sterke og svakere sider som støtende fuglehund. Dette er for meg minstekravet for å kunne si at min hund er god nok for bruk i avl. Selv ønsker jeg meg hunder som er velgående, med vakre hoder og uttrykk. hunder som flere dommere mener er CK-verdige. Jeg kan godt bruke en hund i avls som har dårligere utstillingspremiering enn dette - og har gjort det mange ganger - men da skal denne hannen være en tilsvarende god brukshund! Eller omvendt.

Etter ett kull venter jeg og ser hvordan kullet blir. Kanskje blir det med det ene kullet... For det er ikke så enkelt at alle feil kommer fra hannen. Det er ikke så enkelt at dersom resultatet blir dårlig så er det på grunn av innavl, men dersom det går bra så er det på grunn av linjeavl. Tispa er den viktigste for å få suksess. En god hannhund kan aldri kompensere for de feil og svakheter en dårlig tispe har. I tillegg til de egenskapene som tispa nedarver vil hun også prege valpene sine - på godt og vondt.

Genetikk, avl og oppdrett - boka du bare MÅ ha dersom du har planer om å starte som oppdretter

NKK har en oppdretterskole der de reiser rundt omkring i Norge og holder to-dagers kurs. Kursene anbefales på det varmeste.

Her er litt om oppdrett som jeg har skrevet på hunden.no




18. desember
Litt om apport og bittelitt om fôring
Dette bildet er det Gisle som var så snill å ta for meg. Bildet var ikke planlagt særlig godt og dessverre glemte jeg å sette på anti-rød-øyer på kameraet. For meg er dette et lite høydepunkt uansett røde øyne eller ikke. De som så meg og Xmilla på lydighetskurs i sommer så at hun IKKE kunne sitte stille og holde en apportbukk i munnen når jeg gikk i fra henne. Og Aya snakker vi ikke så høyt om. Derfor er det en liten personlig "seier" å få alle hundene til å sitte slik og holde matskåla si.

Xmilla er en super apporttør som "apporterer" både hester, kuver med blomster, fugler, kaniner, metall, vanlig apport og dummie. Men jeg har aldri trent at hun skal sitte stille og holde noe - har alltid fokusert på fart inn til meg og en frivillig avlevering der hun avleverer med høyt hevet hode. Qandis, Chelly og Vezla de kan det meste når det gjelder å sitte og holde, men det er Qandis og Vezla som plukker opp alle matskålene og leverer dem etter at de har spist ferdig.

Aya har jeg virkelig lykkes med når det gjelder fart og avlevering. Da jeg endelig skjønte hva Svartberg mente med sin avlevering  og jeg i tillegg fikk litt aha-hjelp fra Yvonne, så gikk treningen mye lettere. Det å baret rene alene og ikke ha noen virkelig flinke å trene sammen med som kan dra og skubbe deg fremover, det gir ikke bra resultater.

I starten da jeg trente brukte vi tvang. En hund MÅTTE tvinges til å apportere dersom den skulle bli en god og sikker apportør. Jammen sier jeg smør! Aldri har så mange hunder blitt "ødelagt" og fått så aversjon mot å apportere, som ved hjelp av tvangs-apportering.

Så hette det lydighetsapportering - kunne hunden så skulle den! Kall det hva du vil, resultatet var trege, ulykkelige hunder som gjorde jobben sin - men som så ut som om de var slått i hodet med noe hardt.

Så kom den myke linjen. Vi kastet, vi løpte fra hunden, vi hojet og vi oppmuntret. Tja... Hundene hadde det moro, men noen bra apportører ble de ikke og de var kun raske når vi løpte i fra dem og brukte mange forsterkinger. Og slike påvirkninger kan man ikke bruke når man står inne i lydighetsringen...

Et annet problem jeg hadde/har er at da jeg fikk menieres og mistet 50% av ballansen min, har jeg fått problemer med å snu kroppen mot hunden og samtidig bøye meg ned for å ta i mot apporten. Jeg vurderte derfor lenge om jeg skulle lære min neste hund å komme rett inn og sitte foran meg for avlevering. Jeg fikk det rett og slett ikke til å slapp apport-bukken i bakken gang etter gang.... Deprimerende!

Stakkars Svartberg prøvde å få meg til å forstå - men jeg skal garantere alle dere andre som sliter med å skjønne hva instruktøren forteller dere, at JEG trolig er den verste eleven han noen gang har hatt. Jeg skjønte ikke hva stakkaren prøvde å si - og ble frustrert. Vezla prøvde å gjøre sitt beste, hund - slik hun alltid gjør.  Se bildet til venstre....

Som ny er det viktig å tenke på at alle kyrne har en gang vært kalv. Som mer erfaren er det viktig å tenke på at du selv en gang var nybegynner...

Her har jeg skrevet helt kort om hvordan jeg trener mine hunder.

Jeg hadde hatt veldig lyst til å være på Voss i dag for å trene lydighet der, men når Sjur måtte på jobb, det har vært litt lite med soving på grunn av Qandis og jeg ikke vil forlate henne uten tilsyn ennå, ble jeg hjemme. Alt går utmerket på Qandis og bortsett fra plaster under magen er det i dag ikke mulig å se på henne at hun akkurat har vært operert.

Litt mer om fôring
Jeg opplever stadig at mange prøver å være veldig ordentlige når det gjelder å fôre hundene sine og gir hunden det beste som er å få. Husk da på at det beste er ikke alltid best for hunden. Står du og kan velge mellom indrefilè og en guggete blanding av innmat blandet med kokt ris - så velg det siste. Står du og kan velge mellom ren fisk og en blanding av tørre brødskalker, en gammel osteskorpe. moste, kokte grønnsaker, ei skei med saus og litt fiskerester, så velg det siste. Dersom du fôrer med et godt tørrfôr som basis - noe jeg anbefaler dere å gjøre - er det ikke ren protein som hunden din trenger mer av. Er hunden veldig aktiv kan den trene litt ekstra fett, for det kan være vanskelig å få nok fett i tørrfôret, men er den en vanlig hund som du ønsker å gi litt rester i tillegg til tørrfôret, må det du gir i tillegg være ballansert. Du ville ikke latt en sønn på 5 bare spise bitene med rent kjøtt, selv om han ikke ville ha verken potet eller grønnsaker. Slik er det også med hunden. Det du gir i tillegg til tørrfôret må ha samme ballanse mellom fett-proteiner og karbohydrater som det tørrfôret har. Dvs. slik 25% proteiner, 15-20% fett og over halvparten karbohydrater.

Gir du hunden din et fôr med veldig høyt innhold av proteiner og du i tillegg gir proteinrike godbiter, tyggeting og matrester, da kan du komme helt skeivt ut og hunden kan reagere på ulike måter - som regel er det snakk om hudreaksjoner. Her finner du en god artikkel om fôring av hund.

 

17. desember
Dagens luke er Qandis dyktige sønn - redningshunden Desperados San Sebastian
- bedre kjent som "Sibbe"

"Sibbe" var en meget spesiell valp i kullet. Han var utforskeren, polfareren. Han var først, han var størst, han var ikke redd noe. Slik ble han også som voksen. Gav en stund Sylvelin noen grå hår - men det ble til slutt "folk" av Sibbe også og nå er han en dyktig redningshund og en god ambassadør for rasen vår. Tenk på hvor hyggelig det være å bli funnet av en snill liten springer med nøttebrune øyne, enn å bli funnet av en schäfer? På bildet oppe til høyre er Sibbe sammen med sin mor Qandis. De andre bildene er tatt fra trening.

Ta lydigheten på alvor!
Jeg tenker da ikke bare på hverdagsdressuren for å få et bedre liv sammen med hunden din, men også på det å trene lydighet mot det mål å starte på konkurranser. Lydighetskonkurranser i seg selv er ikke spesielt "matnyttig" dersom man er på jakt etter flotte titler. Men skal helt opp i eliteklasse for å få tittelen NLCH. Lydighetsprøver er åpne for alle hunder. Mens det i 2010 var 2547 hunder som fikk tittelen utstillingschampion NUCH, 152 som fikk tittelen viltsporchampion NVCH  så var det bare 14 hunder - uansett rase - som fikk tittelen lydighetschampion NLCH. I sverige kan man få tittelen LP en når man har klart 3 x 1. premie i lydighet klasse I osv. Her i Norge har vi dessverre ingen slike motiverende titler fra de lavere klassene. NKK vil ikke en gang registrere de titlene man eventuelt oppnår i Sverige og som SKK registrerer... En merkelig politikk når man tenker på alle de titlene en utstillingshund kan få. Ikke bare championat-titler, men vinnertitler i øst og vest. Er det noe rart at lydighet har så få deltakere i Norge? Å oppnå NLCH tittelen henger høyt. Ikke nok med at hunden må ha et potensiale. Ikke minst må føreren ha evne til å trene systematisk og gjøre treningen moro for hunden. Dette er ikke noe man kan gjøre på 1-2-3 og få en tittel.

Men du verden hvor nyttig det er. Du får en hund som gjerne vil være sammen med deg og som du har kontrol lpå og du får en sliten og fornøyd hund siden den hele tiden får nye utfordringer.

Se denne 6 år gamle jenta som tar appellmerket med sin hund - imponerende!

Se disse som trener valpene sine - like imponerende...

Jeg har derfor bestemt meg for å utfordre meg selv til å bli flinkere til å trene lydighet i 2012. Både Aya og ikke minst Xmilla. siden vi har lært inn en del uvaner, så er det litt å ta tak i. Det som er så fint med lydighet er at man kan utfordre seg selv. Jeg er et konkurransemenneske - men når det gjelder brukshundprøver synes jeg det å stadig bli flinkere er en utfordring nok.

Her ser du starten på utfordringen min...
Jeg vil SVÆRT gjerne ha treningskompiser - og bor du langt unna kan vi bruke video som et nyttig hjelpemiddel.

Her finner du en flott blogg med mange gode treningstips i form av video.

Jeg skal bruke boka Med sikte på 10:an som min treningsbibel og ikke minst alle de gode treningstipsene jeg fikk av Yvonne. Jeg savner deg Yvonne - synd du bor så langt unna for jeg trenger din hjelp!

Siste nytt om Qandis: alt går fint så langt. Damen spiser og løper rundt i huset. Har på seg body, men prøver ikke å røre såret. finner seg tålmodig i å få skiftet bandasje. Snill hund! Og nå får jeg igjen for å ha en hund som er så vant til håndtering.

 

16. desember
I dag er jeg litt nostalgisk og ser bakover i tiden
Qandis ligger her ved siden av meg nyoperert. Hun har i flere år hatt en liten jursvulst som vi har valgt være i fred da den ikke har vokst noe av betydning, men de siste månedene har den begynt å vokse litt for fort. Siden Qandis er en sprek gammel dame som fremdeles er med på lange fjellturer, som ser godt og hører godt - selv om hun har begynt på sitt 11. år, valgte vi å operere henne i kveld.

Gisle var 10 gammel da Qandis var født og hun skulle være HANS hund. På bildet til høyre er hun 8 uker gammel. bildet er av elendig kvalitet, men så dårlige var de første scannede bildene som jeg hadde på hjemmesiden min! Ikke noe å skryte av! MEN jeg er fremdeles en STOR takk skyldig til Eva Frisk som hjalp meg med å lage min første hjemmeside og som hjalp meg inn i dataverdenen.

Qandis har alltid vært dronninga i huset. Den som har orden på det meste - uansett om det gjelder husets hunder eller besøkende hunder. Det er noen hunder som opp gjennom årene har satt større merke enn andre - Qandis er en slik hund.

Neste bilde er av Chelly som unghund og Qandis. Her er Qandis ca. 3 år gammel.

Når jeg tenker igjennom det så tror jeg denne operasjonen er første gang Qandis har vært til dyrlegen for sykdom. Hun har kuttet labben noen ganger og hun har hatt en pinne på øyet, men syk har hun aldri vært. Hun måtte også ha litt fødselshjelp på siste kullet, men bare bagatellmessig i form av litt kalk mm.

Qandis er den eneste av mine tisper som har hatt fire valpekull. I de tre første kullene var det en overvekt av hannhunder, men i det siste kullet, der jeg selv skulle beholde en tispe, gav hun meg hele 5 svart/hvite tisper å velge mellom. Til å le av egentlig, for jeg håpet egentlig p åen brun en...

Dette var julekortet mitt i 2005. Det er første gang jeg bruker photoshop og jeg har flyttet hodebildet av Qandis over på et vakkert vinterbilde fra kommunen.

I natt skal Qandis og jeg sove sammen på madrass på gulvet. Jeg legger meg på kjøkkenet der det er litt varme i gulvet og der det er kort vei dersom hun vil ut å tisse. Ha en god natt, folkens - så håper jeg på bedre tider i morgen tidlig.

15. desember
Desperados Aya har endelig fått sin egen side
Jeg synes at Aya har et vakkert hode og uttrykk. Akkurat slik jeg ønsker at en springer skal være.

Se Ayas side her.

Det å ha et vakkert hode og uttrykk er noe av det viktigste på en hund, etter min mening. Hodet og uttrykket er førsteinntrykket, og er ikke det bra, er det vanskelig å like resten også.

Rasestandarden sier følgende om øyner og ører:

Øyne: Middels store, mandelformede, verken utstående eller innsunkne, skal ikke vise blinkhinner. Våkent, vennlig uttrykk.
Mørkt nøttebrune. Lyse øyne uønsket.

Ører: Dråpeformede, god lengde og bredde, båret forholdsvis tett inntil hodet, ansatt i linje med øynene. Vakkert beheng.

Noe er konkret. Mye er skjønn. Hva er middels store - i forhold til hva? Hvor langt er god lengde og hvor bredt er god bredde? Hvordan ser et vakkert beheng ut? Jeg synes jeg ser stadig flere springere som har avfallende skalletak, en høy stopp, runde øyne, løse øyenlokk og lyse øyne. Noen har også veldig mye lepper, mye halsskinn og veldig lange og tunge ører.

Det står mandelformede - alle vet vel hvordan en mandel ser ut? Den er aldri trillrund...

Skal ikke vise blinkhinne. Ofte tror mange valpekjøpere at valpen har ett fint øye og ett øye med løst, hengende øyelokk, fordi hunden viser blinkhinne på det ene øyet, men ikke det andre. Da har den som regel pigmentert blinkhinne på ene øyet, men ikke det andre.

Våkent, vennlig uttrykk. Det er lett å forstå. En del springere synes jeg ikke ser spesielt våkne ut... :-)

Mørkt nøttebrune. Også lett å forstå. En springer med god øyenfarge har god farge fra den er liten valp. Noen kan ha litt lysere som valp, men mørkner med alderen. Dette synes jeg spesielt gjelder de brune. Andre er og blir for lyse, nesten gule, de verste nesten gul-grønne og selvlysende. En springer med lyse øyne synes jeg aldri får et vennlig uttrykk, så øyenfarge er viktig, synes jeg. I tillegg står det at lyse øyne ikke er en feil - det er faktisk uønsket.

Noen springere har for korte ører og nesten for lite beheng. Dette er et miniproblem for hunden og en fordel for den bruksinteresserte eieren. Men det ødelegger litt av hundens vennlige uttrykk. Langt flere springere har overdrevent lange ører med overdrevent mye beheng på ørene sine. Ofte er også behenget av litt ullen kvalitet. Dette er et stort problem for hunden, både helsemessig og i bruk. Og det er et problem for eieren som skal holde ørene rene, tørre og fri for floker. For meg er et vakkert beheng et beheng som går godt nedenfor øreflippen og som er av silkeaktiv kvalitet. Et slikt øre er lett å holde rent og pent og flokefritt og er ikke til hinder for hundens arbeid.

14. desember
Desperados Charlotta at Belauer See (Lotta)
Lotta og eier Ulf i Tyskland har vært på to utstillinger. det er ikke helt likt våre valpeshow, får man kan bare få kvalitetsbedømmelse og det kåres ingen BIR-BIG og BIS-valp. Likevel er det spennende å se hva dommerne synes om Lotta som type. Her er Lottas kritikker:

10.11.2011 National Breed Show Kassel  Judge: Henny Kappetijn, Germany    Youngster Class    Very Promising 1
Report: „8 month old liver-white bitch, excellent developed, beautiful head with typical expression, correct shaped eyes with good colour, nice length of neck, correct angulations, ribcage already very well developed, very sound mover with good topline in forearm, still a bit narrow in forefoot, very good coat, the bitch presents herself already with a very good routine.“

11.12.2011 International Breed Show Kassel   Judge: Bettina Smith-Horn, Germany   Youngster Class Very Promising 1

Report: „8,5 months old very „very promising“ youngster-bitch in the colour liver-white, feminine head and expression, already excellent developed chest, moves with a lot of energy and joy.“

Dette er det meste Lotta kunne få - og vi er veldig fornøyd med kritikkene - og gleder å følge henne videre. Håpet er også å få se henne i løpet av 2012 - hvem vet om vi klarer å få til en tur til Tyskland eller om Ulf og Lotta kommer hit.

Til venstre Desperados Xmilla 7 uker gammel.
Ikke den vakreste springeren jeg har oppdrettet som helhet, men med det vakreste hodet, den mest funksjonelle kroppsbygningen og med de mest rasetypiske bruksegenskapene. Du verden hvor mye moro jeg har det med denne hunden!

Litt springerfakta
Fra januar i år til i dag ble det registrert 46 ulike kull/kombinasjoner med engelsk springer spaniel i Norge av NKK. Av disse var 25 importer, slik at vi står tilbake med "bare" 21 norskfødte kull. Dette betyr at det blir født ganske få kull i Norge. 4 av de norskfødte kullene er av typen working springer (og 3 av de importerte). Det at rasen er delt i (minst) to ulike typer, er sørgelig, synes jeg. Og det betyr at vi sitter igjen med "bare"  17 fødte springer kull av den klassiske typen i Norge. Flere av de fødte kullene har vært uvanlig små, synes jeg. Det er bare tre større kull med 8-8-9 valper.

Noe som er veldig positivt for rasen vår er at de aller fleste kullene er etter ulike hanner. Bare en hann er fra til 3 kull og en hann er far til 2 kull. Det lover godt for rasens fremtid!

Dette betyr at hvert eneste fødte kull i Norge og hver eneste import, er viktig. Jeg håper virkelig ikke at noen tenker som så, det er ikke så farlig, jeg skal bare ha et kull valper, jeg. De fleste kullene er etter foreldre som er høyt premiert. Alle kullene er etter foreldre som er undersøkt på hofter og øyne. Noen få kull har en noe større innavlsprosent enn de 6.25% som genetikerne mener er det meste vi bør ha. Noen få kull har en HD-index (far+mor/2) som er lavere enn 100. Vi har heldigvis stort sett bare seriøse oppdrettere på springer i Norge - og la oss håpe at det fortsetter slik!

Har du tenkt over at det er DU som valpekjøper som for en stor del bestemmer utviklingen av rasen vår! Dersom du går ned på kravene når du skal kjøpe valp. Kjøper fra oppdrettere som har rasens ve og vel som sitt hovedmål og som ikke følger de minstekravene som klubben stiller for å kunne formidle valpene, da er du med på å støtte useriøse oppdrettere! Husk at hunden din skal fungere i 10-12 år. Da ønsker du deg en frisk, funksjonell og velfungerende hund. Å være etterpåklok er faktisk ikke klokskap i hele tatt... Hos alle oppdrettere kan det komme valper som ikke holder mål når det gjelder helse og gemytt. Det å oppdrette gode hunder er virkelig vanskelig! Målet med oppdrettet må være å øke sannsynligheten for at valpene blir slik rasestandarden foreskriver - på alle punkter fra utseende til pelsmengde og kvalitet, fra lynne til bruksegenskaper.

Husk bare at den perfekte hunden er ikke født, og vil aldri bli født.

Noen mener at den perfekte springeren er den hunden som vinner det som vinnes kan fra utstillingsringen. Noen mener at den perfekte springeren er den som vinner jaktprøve etter jaktprøve. Jeg tenker ikke slik. Jeg ønsker meg en rasetypisk springer. En rasetypisk springer er alt - både vakker og dyktig, både frisk og velfungerende, både funksjonell og lettdressert. Jeg tenker kanskje feil...

13. desember
Vi har fått julesnø og jeg har kommet i julestemning!
Laila og jeg var på en to fine turer med hundene mens snøen lavet ned. Etterpå var det å tine snøballer og gre ut floker. Her er hele gjengen. Fra venstre - Fargo (ligger, som eneste gutten i flokken), Aya (klar for sprang - som vanlig), Vezla. I neste rekke sitter Chelly og Qandis (begynt på sitt 11. år) og helt bak og som to små dronninger på tronen sitter Zelda og Xmilla.

Denne hundegjengen går utrolig fint sammen. Eneste "problemet" vi hadde er at Aya hele tiden prøver å overgå alle de andre når det gjelder å jakte. Hun ligger bak spesielt Xmilla og høres ut som hun har den vakreste los... Når hun i tillegg forsvinner ut på et harespor og blir vel lenge borte, er det like før vi må sette i gang redningsaksjon. det var 50 cm snø så det var lett å hoppe over alle gjerdingene på vei NEDOVER lia, men på langt nær så lett å hoppe tilbake i oppoverbakke, spesielt ikke når pelsen veier noen kg ekstra av snøballer...

Så har jeg fått denne hyggelig julehilsenen fra Copper i Danmark:
Ja, han er den bedste hvalp jeg har haft. Både schæferen og Elton har jeg kæmpet med de første 3 år, så Coppers arbejdsglæde er en ren fornøjelse. Det betyder intet om andre hunde leger mens vi træner, der er bare os to. Og når har leger med andre, så kommer han straks jeg kalder. Har meldt ham på et sweisskursus, og på et jagtkursus og på et 2 dags kursus med Thomas Stokke, så må vi begge blive kloge, for jeg kender ikke noget til jagttræning.

Ikke fôr hunden din i hel!
Spesielt nå rundt juletider har mange lett for å putte all verdens godsaker i hunden. Resultatet blir ofte dårlig mage... Og så er det mange som kjøper "billig" hundemat, men gir hunden all verdens dyre godbiter og tyggeting. Jeg ville ha gjort omvendt. Brukt et godt hundefôr som basis, og gitt hunden minst mulig godbiter som inneholder mye fett og protein og all verdens ukjente E-stoffer. Tenk på hvor mye fett og proteiner hunden får i seg dersom den får ett griseøre nesten hver eneste dag. Det kan sammenlignes med at tenåringen i huset får spise opp en kilo chips om dagen... Ikke rart det blir litt fet hud og kviser da...

Eller en hel tørrfiskbit for dagen. 1 kg tørrfisk tilsvarer 5 kg rå fisk. Så gir du hunden din 100 gram tørrfisk gir du den egentlig en halvkilo med fisk... Bruker du i tillegg et godt fôr som inneholder mye proteiner kan det bli alt for mye av det gode!

En annen ting som forundrer meg er at mange kaster fullverdige matvarer isteden for å gi det til hunden og så kjøper de heller et billig, simpelt tørrfôr og gir den... Her i husene bruker vi et godt tørrfôr som basiskost, så får hundene det meste vi har av matrester. Brødskalker, osteskorper, middagsrester osv. Så lenge de får bare litt og veldig variert mat, så er jeg sikker på at jeg ikke feilfôrer og ikke overfôrer med en type næringsstoff. Og på denne måte4n får hundene stålmage og de får ikke diarre dersom de skulel finne noe spiselig på sin tur.

Husk på at en enste tur til dyrlegen for å få hjelp til hudproblemer eller mageproblemer, koster mye mer enn det du har spart inn ved å kjøpe et billig tørrfôr. Dessuten er det slik at du som regel må gi mer av et dårlig tørrfôr, enn av et dyrere ett. Det er ikke kiloprisen som er viktig, men hva det koster å fôre hunden daglig. Da må du ta med alt som heter godbiter, oljer, veterinærbesøk osv.

12. desember
TJCH Desperados Undis ble "endelig" tysk utstillingschampion i dag
FOR en innsats fra eier Yvonne! På årets siste utstilling klarte de det! Og det på en internasjonal utstilling. Undis er nå 6 år gammel og etter at hun ble juniorchampion, har Yvonne prioritert lydighetstrening. Undis har 3 x 1. premie i eliteklasse og selv om LP tittelen ikke finnes i Tyskland, så konkurrerer de etter samme regelverk som det vi gjør i Norge og jeg regner også Undis for å være lydighetschampion.

Yvonne hadde egentlig "pensjonert" Undis fra utstillingsringen for de gjorde det ikke så veldig godt etter at de kom over i åpen klasse. Men da Yvonne fikk hannen Cinco som hun har stilt mye i år, fikk også Undis være med slik at hun også hadde en tispe å stille ut. De debuterte dette året med å bli BIS på spesialutstillingen. Dermed hadde de fått blod på tann. Undis trengte tydeligvis tid på å utvikle seg, og nå var hun på sitt vakreste. Undis har 5 x cert for å få tittelen. Det finnes to ulike former for utstillingschampionat i tyskland, og man kan ikke blande typen av cert.

Siden mai 2011 har Undis 7 VDH ccs (= winning in open class), 2 club ccs, 3 club res CC og VDH CC-res.
Club = Spanielclub, VDH = german kennelclub. Yvonne skriver: The first vdh cc she got when she was 3 years old ;-). We both needed time to develop!

Mange gir opp før de har begynt!
Mange får en enkel rød eller blå sløyfe når hunden er ung, tror det er alt de kan få, og så gir de opp hele utstillingsprosjektet. De glemmer at noen hunder trenger mer tid enn andre, og at også utstilleren trenger trening og erfaring.

Da Undis var 7 uker gammel (bildet til venstre) var hun klart ikke den mest lovende valpen jeg har oppdrettet. En annen tispe i kullet følte jeg kanskje var bedre, men Yvonne måtte ha en hund med et mest mulig korrekt bitt (for tyske dommere ser først på tennene, så ser de på hunden....) og hun ville helst ha en valp uten sporer. Og SVART skulle hun være, dermed var det bare Undis som var aktuell av de tre tispene i kullet.

Det som skiller Yvonne fra andre valpekjøpere er to ting. Det ene er at hun er så villig til å lære. Hun er ikke utlært selv om hun gjør det knallbra i ringen og på utstilling. Det andre er at hun er villig til å dele sine mange kunnskaper med oss andre. Yvonne - du er den beste instruktøren jeg noen gang har vært på kurs med! Så nå er det JEG som må følge opp. Du har virkelig gjort din jobb! Tusen takk for en fantastisk julegave!

Til dere andre: Dersom du gjør ditt beste når det gjelder å trene, trimme og vise hunden din, så er det utrolig hvilke premieringen man kan oppnå, selv om hunden har noen feil. husk at ALLE hunder har noen feil. De gode hundene bare "bærer" feilene sine mer elegant enn de andre. Yvonnes grunntrening av hundene sine der hun trener hundene til å bli arbeidsvillige og glade, gir henne som bonus hunder som elsker å showe i ringen. Det er som et kinder-egg - litt positiv trening gir så mange positive ting tilbake til deg som hundeeier - også i hverdagen.

11. desember
Dagens  lukehilsen går til
NVCH Desperados Yunior og eier Helge som hinker rundt på krykker

Og hva gjør man når man har et kne som ikke tåler noen ting og man har en livlig springer hannhund? Jo - man setter seg selv inni valpegården og lar hunden være på utsiden... Og sender en takk til alle hjelperne som tar med seg Yunior på turer. Snart er nok Helge fit for fight igjen - og da forhåpentligvis bedre enn noen gang tidligere!

Helge og Yunior har vært utrolig dyktige, synes jeg. Yunior er Helges første springer. Tidligere har han hatt golden retriever. Så langt har de klart viltsporchampionatet, 3 x HP på blodspor, godkjent jaktanleggsprøve, godkjent apportprøve og cert og BIM på utstilling. Godt jobba!!! Vi har utfodret deg til å prøve lydighet også - men har ennå ikke lykkes med det. Men tro du ikke at jeg gir opp! Nå er det snart nytt år og nye muligheter...

Yunior har en egen side - den kan dere se her.

Å velge riktig valp til riktig eier
Det synes jeg er utrolig vanskelig! I Y-kullet var det tre hanner. Yo-Yo som dere har sett bilder av tidligere, Ybarra og Yunior. Ybarra har jeg dessverre ennå ikke hilst på etter levering, noe jeg håper å få gjort i løpet av 2012. Helge ønsket seg en hund som han kunne ha det moro med på ulike aktiviteter. De fleste springere kan brukes til dette, men det er ekstra nervepirrende å selge en valp til noen som jeg VET kommer til å være aktiv på mange områder. Og en som er en slik flink pådriver/inspirator for oss andre når vi trener hund og har problemer med treningen. Så mye kan gå galt underveis. Helse. Eksteriør. Størrelse. Gemytt. Bruksegenskaper osv. Desto mer moro er det når det meste fungerer slik jeg håpet på. En finere gave kan ingen oppdretter få!

10. desember
Desperados Zantana fra mitt første kull med tan-fargede springervalper
Zantana, eller Zanka som hun heter til daglig (ble nå usikker på om navnet skrives med Z eller S...) er en slik springer som jeg vil oppdrette flere av. Ikke fordi hun er tan-tegnet, men fordi hun har en slik helhet at de fleste ville elske å leve sammen med henne. Det var fire tisper i kullet. Anne i Danmark hadde førstevalget så Zilje flyttet dit.  Zafira reiste til Finland. Zelda ble igjen her og Zanka flyttet til Høyanger.

Zanka har excellent på utstilling, hun har en lettstelt og vakker pels, hun har en vakker mørk farge på pels og øyne, og ikke minst så har hun et deilig temperament. Zanka går fint sammen med folk i alle aldre og hun går fint sammen med andre hunder. Hun kan gå rett inn i flokken min. Hun kan gå rett inn i en utstillingsring. Zanka er tvers igjennom en vennlig, trygg og sosial springer. Jeg tror og håper også at hun har de rasetypiske bruksegenskapene som en springer skal og bør ha. Av det lille jeg har sett, ser det slik ut.

Håpet er at jeg får hjulpet dere med litt sportrening til våren, siden målet dere har er å også kunne bruke henne som ettersøkshund. Det er ikke alltid lett å være førstegangs springereier og så komme seg over den dørstokkmila som det er å starte på prøve. Husk da: Den som intet våger, intet vinner! Det er samme hunden man reiser hjem med som man kom med, uansett om det er utstilling, prøve eller helseundersøkelser. Å bare trene alene gjør det ekstra vanskelig å starte på prøve. Da får du som fører ofte angst når du plutselig skal ha en fremmed bak dere i sporet. Dette oppdager hunden og så blir også den usikker. Kombinasjonen er ikke spesielt bra, og dere klarer sjelden å gjøre like god jobb på prøven som det dere har gjort på tidligere treninger. Ved å trene sammen med andre, forbereder du både deg og hunden på prøvesituasjonen og på at du blir stresset på at andre ser på deg.

God mentalitet er minst like viktig som god helse
Dosn't matter what they have won - if you can't live with them, they are no good!
Men hva i all verden er en god mentalitet??? I mine øyne er det en trygg, trivelig, tilpasningsdyktig springer som også har rasetypiske bruksegenskaper.

Jeg starter med rasebeskrivelsen - de delene som omhandler rasens mentalitet:
"Sterk, glad og aktiv. Vennlig, glad, medgjørlig. Skyhet eller aggresjon meget uønsket."

Dette er en meget god beskrivelse av en rasetypisk springer. Det å være glad og aktiv er noen av de tingene jeg har som mål i mitt oppdrett. En springer er en støtende fuglehund. Den skal ha nok jaktlyst til å søke time etter time, men være så lettdressert og medgjørlig at den med letthet lar seg trene til å holde seg innenfor skuddhold. Den må ikke være skuddredd. Den må være villig til å apportere ulike typer vilt og på land og i vann. Dessuten må den fungere i hverdagen og i vårt moderne samfunn.

En slik sterk, glad, aktiv, vennlig og medgjørlig hund kan man, med riktig og positiv trening, bruke til alt fra småviltjakt til sporkonkurranser, fra lydighetskonkurranser til familiehund. Å ha en springer unghund er utfordrende til tider. Hundens glede, livslyst og arbeidslyst kan sette hvilken som helst eier på prøve. Den har lopper i blodet. Det meste apporteres. Den hopper gjerne på besøkende eller møtende. Trøsten er at med trening og tid, blir det "folk" også av disse hundene.

Det er ofte usikkerhet i kombinasjon med en viss form for skarphet, som gir oss problemspringere. Ta for eksempel en shetland sheepdog. En ganske så forsiktig og usikker rase i forhold til springeren. Likevel blir sheltier sjelden problemhunder, da det er lite skarphet i dem. De blir bare usikre og reserverte. Hadde springeren vært like selvsikker og trygg som labradoren, hadde vi også hatt færre hunder med en uønsket mentalitet. En labrador tåler mye uten å bli vippet av pinnen. Labrador er derfor en rase som jeg anbefaler dem som ønsker en stor, sterk, aktiv, livlig, allsidig og trygg hund. En allsidig hund som fungerer godt i en familie med aktive barn.

Alle raser har sine sterkere og svakere sider når det gjelder mentalitet. Mitt mål er å oppdrette springere som har en kombinasjonen av søk, spor, apport, livlighet, samarbeidsvilje, lettdresserthet osv. som gir meg en morsom og god brukshund  Å prøve å oppdrette springere som først og fremst skal være "enkle" familiehunder, slik det har vært forsøkt med noen andre raser, tror jeg ikke er veien å gå. Mange sier at usikkerhet er et økende problem i rasen vår. Det er noe vi må ta på alvor. Det som i utgangspunktet virker som en "enkel" hund kan være en usikker hund. Hvorfor tror du at politiet er på jakt etter de "problematiske" familiehundene når de er på jakt etter gode brukshunder? Jo, fordi en god brukshund kan være en håndfull for dem som ikke er på jakt etter de rasetypiske bruksegenskapene. Det som er en problemhund i noens hender, er en topp brukshund i andres. Slik vil det alltid være. Men en usikker og redd hund, blir fort en problemhund uansett hvor den havner.

HD har en høy arvbarhet, rundt 20% er arv, resten er miljø. Men for å utvikle HD må man ha arvet noen gener for det og desto flere man har arvet, desto større sjanse er det for at hunden utvikler HD. Mentalitet har en betydelig lavere arvbarhet. Dette betyr at mye mer styres av miljøet, men også her er det slik at nedarvede egenskaper ligger i bunnen.

Følgene ble sagt på et avlsrådseminar i NKK:
Atferd= arv eller miljø?

Avl og atferd er et interessant emne fordi atferd er multifaktorielle egenskaper. Atferd er noe dyret gjør som en respons på endring i miljø. Atferd brukes også for å skaffe seg og gi info. Mange miljøkomponenter spiller inn; Tispas atferd, drektigheten, fødselen, valpekassen, preging og sosialisering, miljøet rundt hunden, helse, trening og oppdragelse ...... Å finne riktig hund til rett eier betyr mye. Opplæring og informasjon til nye eiere er viktig.

Hunden har flere typer atferd. Atferd i seg selv er ikke arvelig, men det som arves er disposisjonen eller tilbøyeligheten til å utføre atferden. Ulike typer atferd: Overlevelse - Sosial / flokk atferd - Jaktatferd - Spiseatferd - Reproduksjonsatferd - Territorial atferd - Beskyttelsesatferd

Man antar polygon nedarving for disse egenskapene. Det finnes mange grader av det fenotypiske uttrykket, og atferden styres ofte av ukjent antall gener. Forholdet mellom de ulike genene er som regel ukjent og det fenotypiske uttrykket kan hoppe over generasjoner. Forholdet mellom genene kan også ha betydning og det samme kan homozygoti/ heterozygoti i locus.

Eksempel:
En egenskap som bestemmes av 3 genpar har 64 genotyper
En egenskap som bestemmes ev 4 genpar har 256 genotyper!!

Når vi skal måle resultatet av avlen er det  flere komponenter som brukes. Avkomsbedømming gir informasjon både om tispen og hannhunden. All atferd har en læringskomponent som må tas hensyn til. Er temperament arvelig?? Temperament er definert som ”hvordan hunden vanligvis takler miljøet rundt seg”. Arvbarheten avhenger også av hva du måler og beregner. Og hva med objektiviteten når vi observerer?

Konklusjon: Mentalitet er noe av det vanskeligste vi oppdrettere jobber med. Det vi må ha som mål er å oppdrette aktive, trygge, lettdresserte og arbeidsvillige hunder. Ingen hunder med uønsket mentalitet skal brukes i avl - uansett grunn til at hunden har den oppførselen som den har. Problemet i dag er at alt for få får en objektiv vurdering av hundens mentalitet. Kun en håndfull springere startes hvert år på jaktanleggsprøve, den prøven vi har som har lavest inngangsterskel. Hvorfor er det slik?

Vi er nok ennå i startgropa når det gjelder mentale tester som et verktøy for bruk i avl. De fleste av testene som finnes i dag er laget med tanke på brukshundavlen. Vi har nok mye å hente i fremtiden dersom vi f.eks. hadde kunne vurdere alle hundene som blir født mens de ennå er unghunder, og så laget indexer for ulike egenskaper ut i fra resultatet. Tenk også på hvor moro og sosialt vi kunne hatt det på slike unghundsamlinger.

8. desember
Desperados Bravo - en herlig valp/unghund
Dere som har fulgt med på siden min husker kan skje valpen Big Ben - eller Bravo som han heter nå - som måtte få ny eier i all hast kort tid etter levering. Heldigvis løste alt seg til slutt, men jeg fikk jo aldri hilse fysisk på mine valpekjøpere, noe jeg liker å gjøre for da vet jeg det er lettere å holde kontakten med dere i etterkant enn om man kun har snakket sammen via telefon.

Det var derfor med spenning jeg skulle hilse på både Bravo og hans nye eiere. Bravo bor i en "storfamilie" med en annen gammel hannhund og to barn. Han virker til å fungere veldig godt i familien, men han vet nok å få det litt som han vil...  Det er rart det der av hvordan vi lar oss bli manipulert av to mørkebrune springerøyne. Og Bravos øyne var virkelig mørke! Vakre var de. Bravo selv var også en staselig herremann som ikke var helt vant til å bli stilt opp og tatt i halen, og han spenner seg derfor litt på bildet - men han var veldig lett å håndtere. Bravo er virkelig en blanding av mor og far. Nå blir det spennende å følge han videre. Kanskje blir det søkshund i politiet ut av han?

Nå har jeg fått sett alle fire valpene etter Colin og Xmilla - noe jeg er veldig glad for. De virker alle til å være supre brukshundevner med mye motor. De virker også til å være rasetypiske, med god pels, flotte bevegelser og til nå er de stort sett friske som fisker. Bisquit har hatt en betennelse i en kjertel i halsen, men grunnen til det vet man ikke. Det neste spennende nå er at flere av dem kommer trolig til å bli HD-undersøkt på nyåret.

Kort (litt langt) om HD og HD-index hos engelsk springer spaniel
HD - hofteleddsdysplasi - er en arvelig utviklingssykdom. etter hvert som valpen vokser, vokser også hoftekulene og hofteskålene. HD nedarves polygent - dette betyr at det er mange gener som virker sammen. for å se om hunden har utviklet HD må den røntgenfotograferes etter fylte ett år. Bildene sendes inn til NKK og avleses sentralt.

De beste hofteleddene graderes som A-hofter. B-hofter er ikke fullt like bra, men også de regnes som normale hofteledd. En hund med små forandringer får C-hofter, middels forandringer får D-hofter og sterke forandringer får E-hofter. Hos en hund som har ingen/få gener for å utvikle HD spiller miljøet trolig liten betydning. Men miljøfaktorer kan være medvirkende for om en hund får en annen grad enn det den genetisk er disponert for. Det er ikke slik at enten er hunden HD-fri eller så har den HD. Det finnes graderinger hele veien. Man regner at 20% skyldes arv og 80% skyldes miljø. Det kan høres ut som at HD derfor nesten utelukkende skyldes miljøfaktorer - men fakta er at en arvbarhet på 20% regnes for høyt.

For å hjelpe oppdretterne til å avle friskere hunder, har NKK beregnet HD-indexen på en del hunderaser. Springeren er en av disse. Index er sannsynlighetsberegning der man prøver å eliminere flest mulige miljøfaktorer. Jeg har i alle år prøvd å avle hunder med en liten sannsynlighet for å nedarve HD. Spesielt viktig ble dette for meg etter at jeg hadde P-kullet der en valp hadde helt deformerte hofteledd bare 6 måneder gammel og måtte avlives. Bildene ble avlest og den hadde knapt hofteledd i hele tatt. En annen i kullet fikk også E-hofter.

Fra tiden vi hadde melkekyr fikk vi oksekataloger. Der blir svært mange egenskaper som ikke er enten eller, index-beregnet. Det å setet seg ned å finne passende partnere til kyrne var spennende arbeid og like spennende var det å se om sluttresultatet ble som forventet. Dette gjorde at jeg var godt kjent med index-begrepet da det ble innført også på springerens hofter.

Det hele er ganske så enkelt. Dersom man legger sammen fars HD-index med mors HD-index og deler på to får man kullets sannsynlige HD-index. Dersom kullets HD-index er lavere enn 100 vil valpene ha større sannsynlighet for å utvikle HD enn det gjennomsnittet for rasen har. De siste 10 år er 1238 springere HD-undersøkt i Norge. Dette er 52.4% av alle fødte springere, noe som er en høy prosent. Av disse var 92,1% HD-fri (A eller B), 5,8% har svak HD (C), 1,8% har middels HD (D) og 0,3% har sterk HD (E).

92,1% av de undersøkte springerne er altså HD-fri, 7,9% har HD. Dersom kullets index er 100 vil altså i snitt  under 1 av 10 valper i kullet utvikle HD. Er indexen høyere enn 100 vil færre valper utvikle HD, er tallet lavere vil flere valper trolig utvikle HD. Noen andre faktorer virker også inn, som sikkerheten på indexen, men enkelt sagt fungerer det slik.

Til sammenligning så har stor puddel 8,7, labrador retriever 14,9% HD, border collie har 14.7, rottweiler 20.9 og shetland sheepdog har 24,6. 

NKK og genetikerne anbefaler oss å aldri gjøre kombinasjoner som har en lavere index på kullet enn 100. Har vi f.eks. en hannhund med lav HD-index, må denne, dersom den har mange andre gode egenskaper, brukes på en tispe med så høy HD-index som mulig. Dette betyr at vi trenger ikke kutte ut en god hund selv om den gir litt for mye HD på sine avkom, men vi må være bevisst på hvem vi parrer den med.

Jeg har som sagt i mange år prøvd å ta hensyn til HD i avlen min og har i hodet og på skjønn sett på sannsynligheten for at hundene jeg bruker i avl har mange eller få gener for HD. Bortsett fra katastrofekullet mitt, P-kullet, har det så langt fungert bra. Ved siste telling hadde jeg 126 HD-undersøkte valper av 154 som var gamle nok til å røntges. Av disse var 123 hunder HD-fri, 1 har middels og 2 har sterk. Av de 114 fri er det 4 med B-hofter, resten har A. Dette gir en HD-prosent på 2,38. Qandis er vel den som har fått høyeste HD-index med over 118. hun er også en av de springerne i Norge med høyest HD-index. Å helt avle bort HD er ikke noe mål. En HD% på 4-7 er et tall jeg som mener både vi oppdrettere og dere valpekjøpere bør kunne leve med. Det betyr at av 100 fødte valper utvikler 4-7 HD. Det er så mange andre egenskaper man også skal ta hensyn til, så å selektere for hardt bare på en egenskap, vil gi andre problemer på sikt.

Jeg har ingen krav om at du som valpekjøper SKAL HD-røntge hunden din, men jeg har et håp om at ca. 50% av valpene jeg oppdretter blir undersøkt - og det skal være et tilfeldig utvalg.

Mer om HD-index kan du lese her.

Tips til deg som skal HD-røntge hunden din
Finn en veterinær med lang rutine og som mange andre har stor tillit til. Prisen kan variere mye fra en veterinær til en annen, men jeg betaler gjerne litt ekstra for å få en veterinær som jeg vet prøver å ta best mulig bilder. En liten skeivhet i bildene kan gi dårlige resultater. Kjør heller noen timer for å gjøre denne undersøkelsen som kun skal gjøres EN gang i hundens liv.

Bestill rekvisisjon for HD-undersøkelse på NKK's hjemmeside - under Min side. skriv ut og ta dette med til veterinæren. husk - du får ikek bestille dette skejmaet før etter at hunden har fyllt ett år.

Du må gjerne røntge den dagen hunden din fyller ett år, dersom hunden virker ferdig utviklet, er i god kondisjon og ikke er midt i løpetida eller har hatt løpetid de siste 2 måneder. Jeg vet ikke om løpetid spiller inn - men hvorfor ta sjansen? Har du en litt tyngre, uferdig, løs og kanskje litt umosjonert hund, kan du med fordel vente et halvt år før du røntger. Hvor mye/lite "slark" det er i hofteleddet spiller bl.a. inn på avlesingen.

Husk å ta med original stamtavle og ikke gi hunden mat før dere reiser. Den skal bedøves helt og tom magesekk gjør plagene med dette minst mulig. Gi gjerne hunden oppvåkningssprøyte etterpå og hold hunden under oppsyn til den er helt våken. Husk at en dopet hund ikke klarer å regulere kroppstemperaturen sin.

Tips til deg som skal kjøpe valp
HD-index på både far og mor finnes tilgjengelig i kennelklubbens database dogweb. Dersom det er for få opplysninger om en av partene i dogweb, har ikke hunden fått noen index. Den andre partneren bør da ha en HD-index noe over 100. Vær klar over at sannsynligheten for at din valp skal utvikle HD øker desto lavere index kullet har. Men vær også klar over at mange andre ting er like viktig for at du skal få en frisk og velfungerende hund! HD er kun EN av flere svakheter som finnes på hunder generelt og og på springeren spesielt.

Her kan du lese en tidligere blogg jeg har skrevet om HD på springer

8. desember
NSVCH Desperados Tingeling med en knallsesong på spor!
Elin Anita og Tingeling har virkelig bitt i fra seg i året som har gått. På 10 starter på blodsporprøve har det blitt 9 x 1. premie, 6 x HP og flere plasseringer øverst på pallen. På NM gikk de to til en solid 1. premie - ett av Tingelings beste spor, sa Elin.

Tingeling og Chelly er halvsøstre. Tre ganger har de møtt hverandre på sporprøver i år og Chelly har klart å trekke det lengste strået hver gang - men til neste år er det nye prøver, nye spor og nye muligheter!

Ubrukelig som sporhund
Da Tingeling var unghund kom Elin Anita så ulykkelig til meg og sa at hun hadde fått høre av andre at Tingeling nok var ubrukelig som sporhund. Dette var tidlig om våren så vi møttes i Sogndal 25. mars i 2006. siden det var delvis frost ble det lagt et menneskespor - og det ikke et helt enkelt ett! Ting gikk i vanlig stil og knallbra. Og jeg måtte bare si at dersom dette ikke var en lovende sporhund, så skjønte jeg ingen ting... Året etterpå var Tingeling og Elin Anita på sitt første NM utenfor Bergen og endte opp med HP, nr 5 og  beste spaniel. Og der KNUSTE hun Chelly som fikk sin livs eneste 0.

Konklusjon? Når man skal ut å låne vett er det ikke alltid man får låne det beste! Ha tro på det du gjør. Ha tro på hunden din. Med litt riktig trening går det meste an.

 

 

 

Tingeling og Elin for 5,5 år siden.

Skal hunden min hilse på alle møtende hunder?
Det er en ganske typisk problemstilling. Den lille valpen skal få lov til alt - hilse på alle hunder, hilse på alle folk, hoppe på folk, dra i båndet osv. Plutselig er den ikke valp lenger, men 20-25 kg råsterk springer unghund som det er et mareritt å gå tur med i bånd.

Hunden skal på kurs for å lære, sier vi. Men stopp nå en halv. Hvem er det som bør på kurs for å lære? Hunden gjør bare det den har erfart lønner seg. Den gjør bare det du har latt den gjøre og belønnet den for. Det å oppnå fordeler er belønning. Får man fordeler ved å dra i båndet, så drar man mer. Så enkelt er det. Kunsten er å få den lille valpen til å skjønne at å IKKE dra i båndet lønner seg. Det lærer den ikke av at du setter på den sele eller kjøper et bredt halsbånd. Da er det bare mer behagelig å dra enda mer.

Å gå fint i bånd er noe som tar tid å lære en valp og unghund. Kunsten er å være vennlig, bestemt og konsekvent. Ikke bløthjertet og tenke at den får nå bare dra litt akkurat i dag. Så får vi helle trene mer i morgen. Ofte er det lykkelige, livlige og modige valper som drar mye i båndet. De er ofte de beste brukshundevnene og de som lettest kan bli problemhunder. Det er ikek rart at politiet gjerne vil teste slike hunder for å se om de er aktuelle tjenestehunder. Hunder med liten motor drar ofte ikke i båndet....

Les denne bloggen og bli inspirert til å trene din hund du også.

7. desember
Det er til å flire av, sier NVCH Desperados Zelda - mor har fått blod på tann!
Hennes eier Laila skulle ALDRI føre hund på sporprøve, hun... Hun ble bare "lurt" til å gå et lite treningsspor med Zelda i fjor høst. Et treningsspor som gikk mildt sagt knallbra og jeg, som hadde lagt sporet og holdt sporkurs, sa var MINST like bra som bestemor Chellys første treningshund. Hun blir bare KNALL - påstod jeg.

Og knall ble hun! På 8 starter på prøve akkurat 2 år gammel har Zelda - med både Laila og Lars Gunnar i snøret - hanket inn 8 x 1. premie, 3 x HP og en del gode plasseringer. Joda, Zelda har all grunn til å smile, hun! Og ikke minst lover dette bra for 2012 da det skal satses på spor. I år var visst bare oppvarmingen???

Tilbake til det med springerens "smil"
Den første smilende springeren jeg hadde var Odessa. Jeg vet ikke om hennes far smilte, men hennes bestefar gjorde det garantert, sier eieren. Og Zeldas pappa smiler. Så der har jeg vel klart å forsterke noen gener slik at Zelda smiler både titt og ofte. Hun gjør det typisk når hun har vært alene og vi kommer tilbake. Det er nok en form for underkastelse, for jeg har også sett denne smilingen når en hund har blitt tatt på fersken på å gjøre noe ulovlig. Aya smiler også av og til, men ikke så mye som Zelda. Zeldas datter Lotta, smiler også. Her er link til en smilende irsk setter. Kanskje dere vet om andre fine artikler om smilende hunder? 

Det blir ikke hull i en tann som er ren!
det slurves ofte alt for mye med hundens tannstell. siden jeg har hunder av ulike raser inn til klipping, er det ikke uvanlig at jeg får inn unge hunder, spesielt småhunder, som ser ut som de rene katastrofeområder i munnen. Stakkars hunder, sier jeg! Ta hundens tannstell på alvor! Selv bruker jeg aldri tannbørste eller spesielle preparater for å unngå belegg på tennene, men jeg gir hundene noe å tygge på med jevne mellomrom og jeg skraper tennene fri for tannstein samtidig som jeg ser over poter, klør og grer pels. Dette er en like naturlig ting å få orden på som alt annet. For det første så orker jeg ikke stanken fra råtnende tenner og tannkjøtt. For det andre så er dette både farlig for hundens helse og ikke minst forferdelig vont. Og ikke søren om mine hunder skal utsettes for den påkjenningen det er å måtte bedøves to ganger i året for å få fjernet tannstein hos veterinæren. I tilleg til at det alltid er en fare når man helbedøver en hund, så er det også "farlig" for lommeboka...

Bildene over viser tre stadier på en ganske ung springer med begynnende tann og tannkjøtt-problemer.
Dette er langt fra det verste tilfellet jeg har sett, dessverre.
Øverste bildet viser hunden slik den kom. Det er litt tannstein på hoggtanna, mer på den store rovdyrtanna.
Det største problemet er at tannkjøttet over den store rovdyrtanna har trukket seg tilbake og hunden har fått en tannkjøttbetennelse med rødt, irritert tannkjøtt som blør selv ved minste berøring.
Midterste bildet: Vi har begynt å knekke av tannstein. Husk å knekke tannsteinen nedover - fra tannkjøttet!
du kan bruke en femkroner som du dytter litt opp mot tannkjøttet og så knekker du ned. Har hunden mye tannstein må du ha hjelp av veterinær første gangen.
Nederste bildet: Mesteparten av tannsteinen er borte.

Til sammenligning ser dere her rene tenner og friskt tannkjøtt.
Legg spesielt merke til hvor langt tannkjøttet går ned på den store rovdyrtanna på hunden som ikke har problemer med tannstein.

Her kan du lese mer om hvorfor tannstell på hun er så viktig.
Artikkelforfatteren påstår at 4 av 5 hunder har problemer med dårlig tannstell...

 

6. desember
Desperados X-port (Solo) i Danmark
Han har akkurat blitt pappa til et kull valper i Danmark hos Lone sommer. Solo eies av Anne Hosbond som er utrolig flink til å trimme og vise sien hunder. Hun har en fin og oppdatert hjemmeside - Her kan du se bilder av valpene. Dette er følgelig et ganske nordisk kull da pappa er norskoppdrettet og mamma er svenskoppdrettet og valpene er født i Danmark!

Noen tanker om utstilling
Et spørsmål som mange har stilt seg den siste tiden på ulike fora er hvorfor antall springere på utstilling har gått ned.
Nå er vel ikke antallet utstilte hunder gått så markant ned her i Norge som i Sverige (ennå), men jeg tror dessverre at det blir slik her også med tiden.

Hvorfor? Noen mener det er for dyrt å melde på en hund på utstilling.
Nei, sier jeg - jeg tror ikke problemet ligger der. Når jeg ser hva folk er villig til å betale for all verdens andre rare ting og hundeaktiviteter så er det ikke DER hovedproblemet ligger. Se på sporprøver - det koster like mye å melde på dem + reise og bo - og folk står i kø for å være med!

Min påstand er at den menige springereier ikke har det hyggelig nok og spennende nok til at de føler de har noe igjen for pengene de må betale og tiden de bruker.

1: Utstillinger er lite sosialt. De kjente snakker stort sett med kjenninger. Nå, med alle utstillingsteltene på utendørs utstillinger, er det mindre sosialt enn noen gang.
2: Er man er inne er det ofte for trang - man sitter som sild i tønne i timer for å være inne i ringen i 3 minutter
3: Å vinne er noe for "proffene". Det er for vanskelig å vinne for en amatør. De dyktige utstillerne blir dyktigere og dyktigere og de som retter avlen sin mot godt eksteriør får vakrere og vakrere hunder. Hele utstillingssystemet er rettet mot vinnerne. Cert, BIR, BIG, BIS, championat, vinnertitler i øst og vest, junior vinnere, norske vinnere, verdens vinnere, bamsevinnere, årsvinnere.

Misforstå meg riktig - jeg er ikke noe i mot disse vinnertitlene - men det blir som med idrett. Proffene blir bedre og bedre mens masseidretten forsvinner og den menige mann blir bare feitere og feitere og nøyer seg med å se på sport på TV.

Tidligere var det 5 hunder som plasserte seg i BHK/BTK - nå er det "bare" fire - det er en reduksjon på 20% det. Tidligere kunne en nybegynner få en HP på en urutinert og ikke så profft vist unghund, man fikk premie og kunne kjøpe rosett. Nå må man nøye seg med et enkelt rødt bånd. Mange skjønner ikke at excellent er bedre enn den gamle 1. premien. Mange skjønner ikke at en blå sløyfe i dag, very good, kan være betydelig bedre enn en blåsløyfe, en 2. premie, var i går. Er man fersk og uten de store ambisjonene, så nøyer man seg kanskje med en utstilling eller to - akkurat så det holder til å bli en brukschampion. Forsvinner det kravet også, så blir det nok enda færre "vanlige" hunder i utstillingsringen.

Og for "halvproffene" så er det ikke spesielt inspirerende å stå med res cert nummer ørten eller et CK gang etter gang. For hva skal man bruke disse reserve-certene og CK-ene til??? for å få folk til å synes det er morsomt og spennende å stille ut igjen, må nok det tas radikale grep. Det burde, som i Tyskland, ha vært innført et junior/unghund-championat, og et veteran championat. Da kunne man stilt veteranene sine mer spennende enn i dag - og sluppet å stå i fare for å ta certet fra en hund som trenger det mer enn veteranen. Eller hva om man kunne slå to res. cert sammen til ett cert, og 4 x CK som ett cert? Når dommeren har gitt hunden CK så har han jo sagt at hunden er av champion kvalitet. Så jeg ser ingen skade skjedd ved at det ble åpnet opp for denne muligheten. At de samme personene som vinner i dag vinner enda flere cert og titler i morgen, øker nok ikke den menige manns interesse for å gå på utstillinger. Eller? Jeg tar gjerne i mot DIN mening!

5. desember
Desperados Charlotta at Belauer See
Lotta er nå 8 måneder gammel og skal debutere på utstilling sammen med eier Ulf, i Tyskland nest helg. Hun ser ut til å ha utviklet seg til en veldig søt lita frøken, så vi er veldig spent på resuItatet. Lotta bor på kennel Belauer See og de har nå fått egen hjemmeside - se siden her.

Selv om det er langt mellom meg og dere valpekjøpere så er det ingen unnskyldning for å ikke lære seg trimming. I den sammenheng er det supert å kunne bruke internett og digitale bilder for å kunne diskutere trimming osv. For å gjøre det enda enklere for dere å lære trimming - fra den livsnødvendige hverdagstrimmingen til detaljert utstillingstrimming, skal jeg oppdatere siden min om trimming. De aller første bildene er nå lagt ut med god hjelp av Ulf.

Alt for ofte ser jeg springere som går rundt med digre tøfler og med så mye pels på halsen og rundt øregangen, at det går ut over hundens ve og vel. Har du valgt rasen springer spaniel så har du også valgt pelsstell. Jeg påstår at alle personer som er i stand til å klare seg uten hjelp i hverdagen, også klarer hverdagstrimmingen på en springer. I første omgang er det å holde hunden flokefri, få bort unødvendig pels rundt øregangen og holde poter og klør kortklippet. Det tar deg en halvtime i uka  for å klare dette - men tro meg, den halvtimen er gull verdt når det gjelder hundens helse, velvære, det å kunne oppdage småproblemer tidlig og få en hund som er vant til å bli håndtert.

Ikke minst så ønsker jeg også å ha velstelte hunden for å kunne være stolt av hundene mine! Min barnelærdom er å være noenlunde velstelt til enhver tid. Det gjelder også hundene mine.

Her kommer du til den nye siden om pelsstell.

4. desember
FIN EST UCH FIN VCH Desperados Uma
Det er utrolig hva Taina har klart å få til med Uma i Finland. Det siste de har fått til er å vinner cert, CACIB og BIR i Estland. Uma har også godkjent jaktanleggsprøve og er brukt som søkshund etter sopp og råte i hus. Uma er også mor til to kull og det er planer om flere utstillinger og prøver i 2012.

Har du tenkt over at det ofte er slik at de som jobber litt med lydighet og søksarbeid ofte får til mange andre ting med hunden sin også? Jeg har mange eksempler på det! Se bare på Umas tante Tingeling. Det er utrolig hva Elin Anita har fått til med henne. Når man først får til lydigheten på en slik måte at hunden synes det er moro å trene, moro å jobbe med deg, da følger alt annet i kjølvannet. Det gjelder utstillingsringen, på spor, på jaktanleggsprøve osv. En hund som er vant å jobbe sammen med eieren sin og ønsker å gjøre dette for å oppnå fordeler, den hunden er som regel villig til å gjøre alt mulig. Det er slik at ved at hunden har lært litt, er den i stand til å lære mye, mye mer.

Mange hundeeiere sier at de har problemer med å finne på noe de kan gjøre.  Jeg påstår at det er ikke store tingene som skal til. Søke etter godbiter i hagen, lære å gi labb og sitte bamse, bære reklamen hjem fra postkassa (da gjør det ikke noe om papiret blir skittent og vått), hente matskåla si og mye mye mer. Start i det små og ha det moro. Se hva disse eierne har lært valpene sine! Bli inspirert og se filmen her.

3. desember
Vakre Desperados Barack - 9 mndr. gammel
Jeg har kommet ut av tellingen -  men Else Marie og Barack har vært svært så ivrige og på flere valpeshow.Barack har blitt BIR minst 3 ganger og har i tillegg blitt både BIG og BIG-4.

Når man skal se igjen en valp for første gang etter at den har reist hjemmefra 8 uker gammel, er det alltid spennende å se om valpen har utviklet seg slik jeg trodde og håpte på da den ble solgt. Barack til Else Marie oppfylte alle mine ønsker. Han har virkelig utviklet seg til å bli en søt, ung hannhund. Han er mamma opp av dage - men bedre enn henne - og jeg ser også pappa i han. Det skal virkelig bli spennende å følge denne unge mannen videre!

Denne videoen synes jeg sier mye om hvordan få en hund til å stråle i ringen.

Selv mener jeg at for at en hund virkelig skal stråle i ringen må den ha en god grunndressur - dvs. en hund som fungerer godt i hverdagen uansett om det er andre hunder og folk i nærheten. Så må hund og eier ha det moro sammen. Å føre Chelly i BIS-veteran ringen på Stord var bare en fornøyelse. Hun syntes det var så moro og gikk som ei kuuule. Hennes gode grunndressur der vi har trent for lydighetskonkurranser - der jeg ønsker glede og fart - har gitt meg mange andre fordeler enn bare det å konkurrere lydighet. Dessuten er det så deilig å ha en hund som Chelly som bare slapper av mens hun venter - og gir alt når hun går. Jeg trener aldri ringtrening - runde etter runde slik at hunden blir drittlei - men jeg trener en morsom lek der jeg belønner når hunden gir litt på i lina. så lenge hunden prøver å gjøre noe positivt, får den massevis av ros og belønning. Men samtidig stiller jeg noen krav - på lik linje med håndtering på bord og pote/kloklipping. Selv om jeg er bestemt der så står hundene i kø for å komme opp på bordet - men unntak av Qandis...

Mange tror at lydighetstrening og apporttrening er noe negativt og kjedelig for hundene, noe som gjøres med tvang, men man får aldri en rask og glad spaniel på denne måten. På den andre siden så går det like dårlig med fri oppdragelse der hunden får gjøre alt som den vil. En hund vil ha klare linjer, den vil være del av en flokk, ha regler og arbeidsoppgaver og ikke minst ha en rettferdig og klar eier. Her kan du lese mer om trening med posititiv forsterkning.

En annen ivrig valpekjøper har vært familien til Desperados Aladdin.
Da er det på tide at han får seg sin egen side  - se siden til Aladdin her.

2. desember
En hyggelig hilsen fra Danmark og Desperados Copper
Copper og eier Bente har vært på valpeshow og Copper ble nr 2 i klassen på med følgende kritikk for den norske dommeren Bjarne Sørensen:
Vakkert hode, fin front, tilstrekkelig kropp for alderen, utmerket pels og beinstammer, beveger seg med bra steg, prima temperament.

Jeg er kjempefornøyd med den kritikken og ser ut i fra bildene at Copper har akkurat den typen som jeg ønsker at en springer skal ha. Han kan rett nok ennå utvikles mye i kroppen, men en hannhund skal ikke se ut som en voksen hund når han er ett år gammel. Da blir de som regel for tunge som voksne. Det som er viktig er at hunden er velbygget, velgående, at den er sunn og frisk med en god pelsstruktur og ikke minst at den har et prima temperament. Så vil resten komme med litt mer tid.

Det som gleder ekstra er å se hvor vakkert Copper er oppstilt og presentert. Det lover bra for fremtiden! Bente forteller at hun leverte Copper i fra seg for siste finpuss i pelsen før utstillingen, men jeg har sett andre bilder der Copper ser meget velstelt ut i hverdagen. Bente og Copper har som mål å trene lydighet og annet moro og de bruker klikker-trening - dvs. trening med positiv forsterkning. En klikker er et hjelpemiddel for å fortelle hunden at DER - akkurat DER - gjorde du noe jeg ønsker at du skal gjøre mer. Etter klikket får hunden ALLTID en belønning. Isteden for klikk kan man bruke et belønningsord. Hunder som trenes etter denne treningsmåten blir som regel raske, glade og de er lettet il å få til å lære mer og mer.
Her kan du lese artikler jeg har skrevet om denne måten å trene på - håper du finner dem nyttige.

I år var jeg så heldig å få se mange av freestyle-oppvisningene og heelwork to music under nordisk mesterskap på DOGS4ALL. Attmed meg ene dagen satt en meget kjent dommer/oppdretter/hundefrisør. Hennes kommentar var at det vi driver på med i utstillingsringen er ingenting i sammenligning med dette. Jeg må gråte litt ved synet, jeg. De er så flinke! Det var mange flotte oppvisninger - MEN jeg påstår at Annette med Desperados After Eight - "Pippi" - er minst like flinke som noen av de fire beste norske som var med.
Litt kennelblind er jeg kanskje - men se bare denne videoen en gang til og nyt den.

N FIN VCH Desperados Vezla har endelig fått en egen side - sent men godt...

1. desember
En hyggelig hilsen fra Desperados Yo-Yo
Vi vil bare fortelle at vi er kjempefornøyde med Yo-Yo, og vi tror at han har det bra her hos oss. Vi skulle tatt kontakt med deg for lenge siden men tiden har bare gått, og med tre aktive barn og hund, så har det ikke blitt av.

Yo-Yo er nå en utrolig morsom, kraftfull, litt lat og meget familiekjær hund. Han elsker lange turer i marka samtidlig som han ikke har noen problemer med å bare ligge og slappe. Barna har ansvar for de litt lengre ettermiddagsturene to dager hver i uken. Det fungerer fint bortsett fra at han er så sterk at Henriette, som nå er 12, tenger litt voksenassistanse - men det er egentlig bare hyggelig.

Han er utrooooolig matglad – prøver seg stadig på å få tak i noe å spise på kjøkkenet, der han ikke har lov til å være i det hele tatt, og så er han fantastisk morsom – vi ler masse hver dag når han finner på ting.

Jeg sender med noen bilder.

Hilsen Annika, Trond, Fredrik, Kristian og Henriette

Takk for en utrolig hyggelig hilsen! Jeg har MINST like dårlig samvittighet som det dere har, for at jeg ikke har vært på besøk etter at Yo-Yo ble levert. Oslo er liksom ikke det stedet der jeg reiser oftest, og siste året har jeg knapt vært på Østlandet - bortsett fra i forbindelse med DOGS4ALL. Men da er det så utrolig hektisk og tettpakket program. Jeg håper dette endrer seg til neste år. Det er flere fra de siste kullene jeg ikke har fått sett ennå - så der har jeg en jobb å gjøre! Desto hyggeligere er det å få bilder og statusrapport.

Bruk av grime som et hjelpemiddel
En springer hannhund kan være utrolig sterk å holde selv for en voksen person, så det er ikke rart at Henriette strever litt. Et godt hjelpemiddel dersom hun skal litt bedre klare å kontrollere han, er å bruke grime. Riktig brukt er en grime et veldig godt hjelpemiddel som ikke skader hunden og som kan brukes som et ledd i treningen for å få hunden til å skjønne at det å dra i båndet for full kraft, ikke er det lureste å gjøre. Det som da er viktig er å ikke bruke grima som en straff, aldri rykke i båndet når hunden har grime på og å ha et langt kobbel (3-4 meter langt) der den ene enden er festet i grima og den andre enden er festet i det vanlige halsbåndet. dersom hunden legger seg på for full kraft overfører du trykket på grima - da kan den ikke dra - og i det øyeblikket den ikke drar - har du null trykk på grima, men har den enden som er festet i båndet som er mest stram.

Så det viktige: Hver gang han ikke drar, må du rose han og så gi han en belønning! Det må lønne seg å ikke dra. Sender et lite hefte der Henriette kanskje får noen idèer? Eller anbefaler jeg boka Lek med meg fra Pegasus Forlag på det varmeste. Aktuelle julegave til Henriette, kanskje? Her er det mange kule trix man kan lære en hund uten å måtte ha all verdens dyre hjelpemiddel. Passer supert til ungdommer - men her er mye å hente uansett eiers alder! Bruk det du har i hjemmet!

Litt om pelsstell
Nå som vinteren (forhåpentligvis) står for døra så er det lurt å få av litt unødvendig pels.  Dersom springeren klippes godt på kinn, rundt øregangene og på halsen, er sjansen for å få våteksem og øreproblemer mindre. Holdes potene kortklipte, blir det mindre isklumper og den drar inn mindre møkk. Mye kan lære av å studere bilder og lese litt. Mer kan læres ved å prøve seg frem og tørre å ta før og etter bilder. Det minner meg om at det jeg har liggende ute på siden min om pelsstell bør forbedres og fornyes! Ellers tilbyr jeg dere alle en gratis klipp dersom dere kommer forbi og opplæring via bilder og mail, dersom det er det mest hensiktsmessige.
Her kan dere lese det jeg har skrevet om pelsstell tidligere.

Ha ei fin jul alle sammen - så håper jeg vi ses neste år.                           Hilsen Inger

 

29. november
Hjemme igjen fra en hektisk men morsom tur til DOGS4ALL
Det venter MANGE mailer som jeg ikke har rukket å svare på ennå - så jeg håper dere er litt tålmodige med meg...
Først må jeg jobbe, så skal jeg sette meg ned med mange hyggelige mailer som vil ha svar.


 

 

22. november
Snøen har smeltet og vi fikk en fantastisk fjelltur i dag
Se flere bilder og les bloggen her.

18. november
Tilbake til hverdagen og første snøfallet denne høsten
Jeg ligger langt på etterskudd når det gjelder å oppdatere tur-bloggen min, men her kommer bilder fra dagens tur. Dessverre har det gått ras på den vanlige turveien vår. Bra jeg eller andre ikke var der akkurat da! Les bloggen her.

14. november
NORD VCH Desperados Rochelle BIS-veteran
Chelly var i fint selskap da hun ble BIS-veteran i konkurranse med 7 andre veteraner denne dagen. BIS-dommer var svenske Agneta Pamp. Rasen ble dømt av Irina Poletaeva og der ble Chelly 2. beste tispe med res cert. 3. beste tispe med CK ble datterdatteren NVCH Desperados Zelda. Desperados Alva stilte også og vant brukshundklassen med excellent. Irina ville ha springere i den størrelsen som rasebeskrivelsen tilsier, dvs. ca. 51 cm +/- alt etter om det var tisper eller hannhunder. Takk Laila for dette flotte bildet!

Desperados Alva
fikk 1. premie i LP I på sin deby!

Tre Desperadoer startet også i lydighet. Alva og Aya debuterte i klasse I. Alva gjorde en flott jobb, fikk sølvmerket og fikk 169 poeng og 1. premie. godt jobba Sylvelin! Aya syntes 2 minutter var litt lenge å ligge på fellesdekken og hun løp rundt hinderet og mistet 50 poeng bare på de to øvelsene, men gjorde ellers en ok jobb og fikk 121,5 poeng og fikk en 3. premie i klassen. NVCH Desperados Xmilla startet i klasse II og hun var på en helt annen planet enn meg. Hun var i kjent Xmilla-stil og lå så høyt i motivasjon og iver at hun ikke kunne noen ting denne dagen... Så jeg tror vi forbigår denne prøven i stillhet...

I Orkdal stilte NVCH Desperados Yunior. Han ble nr. 2 i åpen klasse med excellent - men ville ikke vise bevegelsene sine slik som han burde.

 

 

 

 

 

 

 

6. november
Ny utstillingschampion
FIN EST UCH FIN VCH Desperados Uma

Uma har vært i Estland og der slo hun til med cert, CACIB og BIR. Dermed kan hun legge tittelen Estlandsk champion til tittelen sin. Nå mangler hun "bare" ett CACIB for den internasjonale tittelen, for hun har godkjent jaktanleggsprøve i Finland. Godt jobba av Taina på kennel Quadmir!

 

4. november
Tiden går med 7-mils skritt!
Jeg ligger stort sett på etterskudd med det meste, men prøver å bruke de mulighetene som finnes nå med så korte dager før det blir mørkt, til å trene hund og gå tur med hund. Her er blogg fra turen til Hjellene som jeg gikk 30. oktober.

 


26. oktober
Det har vært en aktiv oktober med lite tid til å oppdatere hjemmesiden...
Jeg har holdt helgekurs, jobbet med to bøker, gått tur da været endelig har blitt bedre, hatt medlemsmøte, avsluttet valpe"kurs" osv. Men her kommer endelig litt nytt!
Først - Desperados Aya - ble veldig stolt av å være forsidepike på Hundesports oktobernummer med bildet over....
I Luster-bloggen - link over - vil du se bilder fra to nye turer med hundene. Eller se under for flotte resultater og bilder.

Så har Ellen Getz Wold sendt meg dette flotte hodebildet av Desperados Yatzy tatt på en tur de to har gått sammen. Yatzy fungerer kjempefint, forteller Ellen, og hun elsker å svømme.

Så er vi endelig ferdige med å sette opp nytt gjerde/levegg opp mot Gardavegen. Snart skal 100 unger fraktes forbi oss morgen og kveld + gå tur midt på dagen, når den nye barnehagen i nabolaget åpner. Da er det ikke bare-bare å ha fem hunder som kan løpe helt opp til veien...

 

 

 

26. oktober
Klassevinner med excellent og et nytt cert til TJCH Desperados Undis
Nå mangler hun kun ETT cert av denne typen for å bli tysk utstillingschampion.
I Tyskland har de et eget system med juniorchampions - som Undis allerede er, vanlige champions - og veteranchampions.
Egentlig et kjempefint system på mange måter. De klarer seg ikke med tre cert slik som her, men de må vinne et visst antall cert på ulike utstillinger og de kan bli to ulike champions alt etter hvilken utstillingstype certene vinnes på. Vi krysser fingre for at Yvonne og Undis vinner det siste certet også, nå som de er så nær!

26. oktober
I Tyskland bor også Desperados Charlotta at Belauer See (Lotta)
Eier Ulf har sendt oss disse flotte bildene. Lotta skal debutere på valpeshow i desember.

26. oktober
Annette har hatt oppvisning i Askin (freestyle/heelwork to music?) med sine to springere Dolly og Pippi (Desperados After Eight)
Disse flotte bildene er tatt av Merete Huser.
Det er så moro å se at springeren også kan brukes til slike ting og jeg er overbevist om at hundene har det rasende festlig!

26. oktober
Desperados Bisquit (Tanya) har vært her på besøk/kurs
Dette er første gang jeg fikk se henne fra hun reiste, så det var spennende å møte henne igjen! Nå har hun passert 9 måneder og er stor jente. Hun er veldig typelik sin mamma Xmilla, men jeg ser også mye av pappa Colin i henne. Og det er de beste sidene av de to hun har arvet! Tanya har stor tro på seg selv og er et arbeidsjern av de store! Hun overrasket meg stort med å klare å gå et ferskt slepespor tvers gjennom et området der en hare hadde hoppet 15 minutter tidligere. DET hadde ikke hennes mamma klart! Hun hadde ingen nevneverdige problemer med å gå et 1,5 time gammelt 300 meter langt slepespor med 5-6 vinkler som var lagt på ganske hardt underlag (stein og mose). Utrolig spornøye i forhold til det mamma Xmilla var på samme alder, så dette lover bra. Hun var også helt spontan i apport av skanken i enden. Hun imponerte også med å huske to dummier som ble kastet på ca. 30 meters hold og er utrolig rask ut og inn. Nå skal det jobbes videre med samarbeidet hund/fører og dette kan bli utrolig bra!

26. oktober
Desperados Cowboy (Felix) har vært her på besøk/kurs
Også han er det første gang jeg får se etter levering. Felix er nå litt over 6 måneder og har blitt en stilig gutt. Også han er en liten kopi av sin mamma på mange områder. Her har jeg litt større vansker med å se pappa Doffen, men det kan være fargen som lurer meg! Det jeg liker best med han er typen og at han er så velballansert. Så veldig springer og så veldig moderat slik en springer skal være. Akkurat nå var det litt ull på sider og bein, men han er midt i røyting og forhåpentligvis er dette valpepels, for pelsen ellers virker flott, glatt og rett. Felix fikk prøve seg på sitt livs første slepespor og tente spontant og var også meget spontan i apport av skanken. Etterpå jobbet vi videre med apportering der han hadde ingen problemer med å vente på tur for å løpe å hente, markere og ikke minst løpe rett tilbake til mor og levere i hennes hånd. Det var kort og godt supert! Han hadde også kommet langt på kontakt, ro og samarbeid i lydighetstreningen. Nå skal det jobbes videre med detaljene, så blir kanskje Cowboy å se i en lydighetsring neste år?

2. oktober
Aya og jeg har vært på Helgedalsnosi og det har vært høstmarked i Gaupne

Desperados Aina - flott jente!!!

27. september
Ny viltsporchampion (nr. 57 av eget oppdrett)
NVCH Desperados Zelda

Zelda har ikke vært på utstilling etter at hun fylte 2 år i vår grunnet valpekull og medfølgende pels ala bikini. Nå var hun i fin pels igjen og hun ble stilt for Siv Sandø på spanielklubbens utstilling i Bergen. Der ble hun nr. 2 i åpen klasse og fikk CK med en meget korrekt kritikk. På sporprøve har Zelda 8 starter og 8 x 1. premie og 3 x HP. Godt jobba, Laila og Lars Gunnar!

27. september
CK og klassevinner til både Desperados Alva og Desperados Aya
Alva fikk CK for dommer Frank Bjerklund, men dagen etter, for Siv Sandø, måtte hun se seg slått av lillesøster Aya. Aya fikk også en meget god og korrekt kritikk. Bilder og kritikk kommer!

 

27. september
Desperados Bisquit (Tanya) går i pappa og mammas fotspor
Hun har allerede fått dreisen på svømminga og apporterte måke som bare det første gang hun fikk prøve seg!

27. september
Desperados Barrack avsluttet sin valpeshowkarriere med stil
Han var på to valpeshow i helga og fikk begge dager BIR og BIG-4. Det blir spennende å se han konkurrere på offisielle utstillinger!

 

 

27. september
NVCH Desperados Rigoletta er øyenlyst med en merkelig diagnose i dag
Poa skulle inn til vaksinering, da veterinæren syntes hun så forandringer i øynene og øyenlyste henne. Da fant hun forandringer i linsa som kan gi katarakt med alderen (Poa er jo "bare" 8 år nå..... :-) Jeg har søkt litt på nettet på lenticonus og funnet noe om dette. Det er en misdannet bakre linsekapsel. Noen samjoeder i USA har fått denne diagnosen vanligvis når de er mellom 1 og 3 år gamle. I denne boka er forandringer grunnet lenticonus definert som en ikke arvelig forandring når dette er eneste symptom.  Se link. Poa har ingen problemer med synet, etter det eieren kan se, så jeg tror at denne diagnosen ikke vil gi henne noen problemer i livet. Det jeg ikke liker er at samme veterinær har gitt en del "merkelige" diagnoser opp gjennom årene på andre hunder som har vært til øyenlysning, bl.a. av min egen Qandis som har vært frilyst to ganger etter dette hos andre veterinærer. Da kan man undres... ...

22. september
Våre spaniels kom i dag - det er alltid nesten som julaften
Og det fikk meg også til å forstå at nå er det allerede på tide å tenke på julenummeret. Fristen for å levere stoff til bladet er 1. november.
Jeg påstår at vi har ett av Norges fineste hundeblader, men for at det skal fortsette å utvikle seg trenger redaktøren stoff - mye stoff.
Har du noe lite - eller mye - på lur, ikke nøl med å sende det til redaktøren! Eller til en av mine spalter. Kanskje noen av dere ønsker å
skryte over årets resultater eller sende en julehilsen til andre hundevenner? Kanskje noen av dere vil hilse til hundens avkom eller deres
eller, eller kanskje har du valpeplaner? Det er billigere med en helsides annonse i bladet enn å sende en bunke med julekort.... Mer varig
er det også siden de fleste tar vare på de gamle bladene - eller kanskje jeg skal kalle dem "bøkene"..
Ta kontakt dersom du ønsker hjelp med bilder og oppsett av annonse! Jeg hjelper deg gjerne!

14. september
NVCH Desperados Uno har funnet årets første hjort og
halvsøster Desperados Alva har fått CK, res cert og 4 BTK
Eier til Uno. Idar sylte, forteller at Uno vanligvis brukes på rundt 20 ettersøk i året.
Alva ble stilt av sin eier Sylvelin Andersen på spanielklubbens utstilling i Rogaland for finske Marjo Jakkola.
Vi gratulerer og takker samtidig Hans Hodne som er mester for dette flotte stå-bildet av Alva.

5. september
Desperados Wells Fargo er nå viltsporchampion
Han gikk et spennende spor med revelukt fra en nærliggende revegård og ett av de større hjortetrekkene i kommunen tvers gjennom sporet. Godt jobba av hund og fører som jakter hjort sammen da Fargo brukes ikke utelukkende som ettersøkshund.

Samboer Desperados Zelda fikk sin åttende 1. premie på blodspor på Voss og ble nummer 4. Bare 4 av 20 startende hunder fikk 1. premie grunnen mye vilt (elg, hjort og tiur) og pissregn.

 

5. september
Desperados Yunior har bestått jaktanleggsprøve og apportprøve!
Han gikk et godt feltarbeid som ble bedre og bedre desto lenger han jobbet. Han gikk et meget godt spor. Han gjorde et utmerket vannarbeid. etterpå gikk han apportprøve i begynnerklasse og bestod med glans. Se bilde.
Siden til Yunior er oppdatert - se her.

Flere bilder fra jaktanleggsprøven kan du se her.

 

5. september
Desperados After Eight - alias Pippi - og Anette Andersen ble beste rekrutt på Heelwork to music konkurranse
Pippi ble beste rekrutt. Det er et Heelwork to music program etter musikk " Helene harefrøken" av Maybritt Andresen. Fotograf er Merete Huser.

Her kan du se video av hele programmet til Anette og Pippi.
Kos dere!

Da håper jeg at jeg nå er ajour med alle resultatene fra siste ukes prøver!

Vi har vært på en knallfin fjelltur - se bildene her.

Og her noen bilder fra en liten bærtur.
Qandis blir 10 år i denne måneden!

Jeg trenger hjelp - hvilket bilde av Xmilla skal jeg bruke som championatfoto i Våre Spaniels? Send meg en mail og fortell meg hvilket bilde du liker best av henne.... Noen bilder ser du her.

Desperados Barrack med to nye BIR-valp!
Denne gangen for Frode Jevne og Niels Brandstrup. vi gratulerer en ivrig og dyktig eier!

 

30 august
Desperados Xmilla er nå viltsporchampion
Hun gikk et spor i dag som dommer Helge Growe påstod var bedre enn mamma Chellys finalespor der Helge også gikk bak. Selv er jeg kjempefornøyd. Vi hadde full kontroll på sporet fra start til slutt. Å få Xmilla frem som champion er også en personlig seier, da veien dit ikke har gått på skinner!

 

 

Desperados Zelda har gått til 2 x HP, hun ble prøvens beste hund dag 1 og nr. 3 dag 2 på dobbel sporprøve i helga!
Dette er Zeldas 7. ende førstepremie og 3. HP - men hun mangler ennå en utstillingspremiering for å kunne kalle seg champion. STOR gratulasjon til en dyktig fører Laila Røneid og til en dyktig hund som klarte brasene en meget regnfull helg og på et sted med mye hjort. Desperados Wells Fargo fikk en 2. premie og var dermed bare en premiering fra championatet - men de satser for fullt videre! Bilder har jeg ikke ennå - men det kommer.

 

27 august
NORD VCH Desperados Rochelle vant
sølv på NM-blodspor 2011!
For første gangen er jeg på pallen på NM etter en utrolig spennende duell med NM-vinner Roger Aure. TRE spor måtte vi gå før dommerne klarte å kåre en vinner! Vel hjemme ventet en hel gjeng med surprise party. Jeg er fremdeles målløs!!! Flere bilder og mer info kommer senere. STOR gratulasjon også til de fire andre NM-deltakerne fra kennel Desperado som ALLE gikk til en solid 1. premie! Godt jobba!

                                  27 august
Desperados Citrix BIM på sitt første valpeshow  (foto til venstre)
Desperados Barrack med ny BIR på et annet valpeshow!

Desperados XO har bestått jaktanleggsprøve!
Dette har jammen vært en aktiv helg!!!

24 august
Desperados Citrix ble BIS på match show!
Foto over til venstre. Gratulerer til en ung handler, Maren Rørholt Theisen, som stilte han på match-showet til Senja Hundeklubb tirsdag 23/8-11.

Haloooooo - sier Desperados Bitten
Og viser frem sine utrolig mørke øyne og utrolig velstelte pels.
Takk for det flotte bildet, sier vi! Foto over til høyre.

To kjekke gutter:
NVH Desperados Yunior og Helge Growe med 2 x HP på blodsporprøve i helga
Foto til venstre.
Takk til fotograf Hilde Kolstad.

 

20-21. august
NVCH Desperados Yunior og Helge Growe fikk 2 x HP, nr. 2 og nr. 4 og 2 x beste spaniel på to store blodsporprøver i helga
Desperados Zelda og Laila Røneid ble prøvens 3. beste hund av 17 startende i dag

20-21. august
TJCH Desperados Undis fikk cert på internasjonal utstilling i dag + res. CACIB og 2. BTK.
Dette skriver Yvonne: Judge was Ulrike Linden from Germany. It was the International Show in Leipzig. Undis got Exc1 in open bitches wih vdh CC, Klub CC Res and CACIB Res and was 2nd best bitch. dermed er Undis enda et skritt nærmere målet om å bli tysk utstillingschampion. Fra før er hun tysk junior champion og hun har det som kreves for å bli lydighetschampion, men den tittelen har de ikke i Tyskland...

14. august
Desperados Wells Fargo 2. beste hund i Sogndal!
Norsk Retriver Klub's sporprøve i Sogndal 14. august.
Dtte var Fargos andre førstepremie og VELDIG moro!
Dommer var Inger Marie Haugland og Kjell-Aage Birkeland.
11 hunder startet, 6 springere, 1 toller, 2 berner sennen hund, 1 howavart og 1 samojed. 6 hunder fikk førstepremie, en med HP og resten fikk 3. premie. Mye hjort i området.

Prøvens beste hund m HP: Fjordgløtts Birk (sønn av tingeling) til Hilde Rotihaug
Nr. 2 Desperados Wells Fargo til Lars Gunnar Hilde Røneid
Nr. 3: NSVCH Desperados Tingeling til Elin Anita Gjerde
Nr. 4: NVCH Desperados X-file til Håvard Heimtun
Nr. 5: Desperados Zelda til Laila Irene Røneid

I Trøndelag har NVCH Desperados Rigoletta og Anne Langerud blitt nr. 2 på klubbmesterskapet til Selbu Trekk og Brukshundklubb - og det med HP. I Telemark har NORD VCH Desperados Vilja til Bjørn Jensen gått til en 1. premie.

13. august
Spaniels for første gang med på Jakt og fiskedagene på Elverum
I åpen klasse hann måtte Desperados Yunior (foto øverst til høyre) nøye seg med en blå sløyfe mens NSVCH Desperados Tsar Tinius til Gry Stenvold ble nr. 2 i åpen i klassen med excellent (begge bilder til venstre). Best gjorde NSVCH Desperados Tingeling til Elin Anita Gjerde det (foto nede til høyre). Hun vant brukshundklasse tispe med excellent og CK - men ble uplassert i beste tispeklasse.

"Team Desperado" på NM-blodspor 2011.
Fra venstre: Elin Anita Gjerde med NSVCH Desperados Tingeling, Gry Stenvold med NSVCH Desperados Tsar Tinius, Inger Handegård med NORD VCH Desperados Rochelle, Anne Langerud med NVCH Desperados Rigoletta og Bjørn Hvidsten Jensen med NORD VCH Desperados Vilja.

Tingeling Tsar Tinius Rochelle Rigoletta Vilja
6 x HP i 2011
NM-5 i 2007
Godkjent ettersøkshund
2 x prøvevinner 2011
1 x HP 2011?
2 i 2010
HP NM 2008
Godkjent ettersøkshund
1 x HP 2011
2 x HP 2010
Nr. 4 NM 2010
Nr. 5 NM 2009
Godkjent ettersøkshund
2 x nr. 2 prøve 2011
3 x HP 2011
1 x HP 2010
Flere 1. pr. NM
Prøvevinner 2011
3 x HP 2011
Godkjent ettersøkshund
3 x prøvevinner 2011
Etter NVCH D. Odessa Etter NVCH D. Odessa Etter NVCH D. Odessa Etter NVCH D. Odessa Etter NORD VCH Rochelle

Takk til Denise Fagervik som har sendt meg dette flotte bildet av Desperados Aya.

 

 

6-7. august
Flott utstillingshelg i Nesbyen
Aya - 2 x CK, cert, BIR, 3 BTK - Xmilla - 2 x CK, res cert, 2. BTK og 4 BTK
Zantana - excellent

Vi hadde ikke de store forhåpningene da vi dro. Xmilla ble bl.a. tatt med for å prøve å sanke litt poeng til årets mestvinnende allsidighetshund. Aya gikk fint i raseringen og ble BIR, men da vi kom til oppsamlingsringen ble hun veldig skeptisk til en lukt som var i ene hjørnet av ringen. Tror ikke reaksjonen hadde vært så mye mer om det hadde tisset en bjørn der... Så hun ble litt betuttet og det sammen med manglene utstillingstrening gjorde at hun ikke ville showe i den store ringen, så hun ble ikke plassert.

Dagen etter var vår rasering oppsamlingsringen fra dagen før. Aya var og ble skeptisk til å løpe over det ene punktet, det samme var flere andre hunder, så gud vet hva som hadde vært der. Men Xmilla gikk både lørdag og søndag, spesielt søndagen gikk hun som ei kuuule. Takk til Mariann som stile henne i beste tispeklasse og førte henne til 2. beste tispe med reserve cert! Lørdagen ble hun 4. beste tispe.

Zantana var en drøm å ha med seg på tur. Hun glir rett inn i vår flokk og er en like behagelig og omgjengelig tispe som mamma Vezla. Ekstra moro er det at hun fikk excellent lørdagen :-)

Her kan du se flere bilder fra utstillingshelga.

4. august
Besøket (se over) har reist og vi trekker pusten før neste aktivitet
Vi venter på å få høre om vi har kommet med på NM, vi prøver å trene litt spor og lydighet, vi trimmer dem som skal på utstilling på Nesbyen til helga, vi går tur og plukker bær og sopp.

24. juli
TJCH Desperados Undis har klart det igjen!
På spanielutstilling i Tyskland i dag vant hun åpen klasse, hun fikk excellent og cert og ble til slutt BIR. Dommer var svenske Bertil Lundgren som hadde 17 springere til bedømmelse. Bildet er tatt da hun var på besøk her for ei uke siden og før bad og siste finpuss for utstilling.

På sporprøve på Bjorli har jeg hørt rykter om at NORD VCH Desperados Vilja og Bjørn Jensen har gått til nok en 1. premie.

 

 

 

Desperados Xmilla har bestått apportklasse i åpen klasse, Desperados Wells Fargo har bestått apportprøve i begynnerklasse og Desperados Zilja har bestått jaktanleggsprøven

I sommer har Elin Anita og jeg trent for å kunne starte i åpen klasse på apportprøve. Mangel på vilt har vært en utfordring, så det har vært mye bruk av dummier. Om det var det som gav oss begge problemer på første forsøk vet jeg ikke, men da ville de ikke ta med kanina hjem fra skogen og vi fikk da ikke starte på vannarbeidet. Fire dager senere fikk jeg mulighet for en ny start med Xmilla.

Her er Xmillas kritikk for dommer Ellen Getz Wold:
Spor: Sporer ved siden av sporet, tar seg raskt inn igjen etter tapet. sporer da raskt til kaninen som den apporterer i et vakkert grep.
Vann: Rolig i skudd. Svømmer raskt ut til anda som apporteres i et vakkert grep.
Apportarbeid: Meget vakre apporter der viltet avleveres perfekt i førers hånd. Skuddreaksjon: Normal.
Helhet: En gjennomarbeidet og meget dyktig apportør som har et mykt grep på viltet og viser perfekte avleveringer.

Anne Hosbond hadde tatt hele den lange veien fra Danmark for å være med på lydighetskurs og i samme slengen startet hun på jaktanleggsprøve med Zilje. Zilje imponerte også dommeren og her er hennes kritikk for Ellen:
Felt: En terrengsterk hund som gjør et meget bra søksarbeid, dog med litt mye styring og dirrigering fra sin fører. Holder seg innenfor skuddhold og har tidvis et bra mønster. Samarbeider meget bra med sin fører. Lydig:
Spor: Sporer i et rolig tempo, sikker på hvor sporet går. Finner kaninen som apporteres spontant. noe usikker på dommer som går bak.
Vann: går raskt i vannet. Bruker noe tid før hun finner anda. Apporterer i førers hånd.
Apportarbeid: Vakre grep, en gjennomarbeidet apportør.
Helhet: En noe forsiktig hund som gjør en flott prestasjon og er gjennomarbeidet og meget lydig.

Wells Fargo fikk også prøve seg. Han ble godkjent på jaktanleggsprøve i juni og startet nå i begynnerklasse på apportprøve:
Vann: Hunden går raskt i vannet. Apporterer måka i et bra grep. Legger fuglen like foran fører på land.
Apport: Meget bra grep. Ønsker bedre avlevering.
Helhet: En hund som apporterer fugl i et flott grep og er raskt tilbake, men ønsker bedre avlevering av fuglen i førers hånd.

21. juli
Ikke helt død - bare nesten....
9 dager uten oppdatering av siden - men jeg skal love dere at det har vært STOR aktivitet her likevel! Huset har vært fullt av folk og det har vært 21 eller 22 springere innom Gaupne den siste uka! Av mitt oppdrett har jeg hatt Undis på besøk fra Tyskland sammen med sine to samboende springere. X-port og Zilje på besøk fra Danmark. Fra Norge San Sebastian, Tingeling, Wells Fargo, Zelda, X-file, Xavier, Alva og Bitten. Håper jeg ikke har glemt noen da... Det har vært blodsporprøve, klubbmesterskap i lydighet, lydighetskurs med Yvonne Keeve, jaktanleggsprøve, apportprøve og litt annet småtteri. Jeg får oppdatere litt etter litt og starter med blodspor.

NORD VCH På sporprøven i Fortun 13. juli ble Desperados Zelda prøvens andre beste hund med HP. 
Zelda har dermed 3 x 1. premie på blodspor og mangler nå to utstillingspremieringer for å få sin NVCH-tittel. Fører denne dagen var Lars Gunnar Røneid.

Det ble HP også til NSVCH Desperados Tingeling - denne gangen ført av Anne Katrin Bøyum. Dette var Tingelings sjette HP i år og det på totalt 8 starter!!! På samme prøve fikk NVCH Desperados X-file (Luna) nok en solid 1. premie sammen med sin unge fører Håvard Heimtun. dommer for alle var Andreas Otterhjell. Les mer om prøven her.

NVCH Desperados Xavier (Bayaz) og Anita Helgesen satte kursen mot Vestlandet for å gåbevegelig spor da hun ennå ikke har gjort det. Første forsøk for dommer Helga Alme holdt til en 1. premie. Dagen etterpå hadde de en ny start og da kom den etterlengtede HP-en. Dermed er også han max kvalifisert til årets NM-blodspor. Fra før stiller Rochelle, Rigoletta, Tingeling, Tsar Tinius og Vilja med 3 x HP som høyeste kvalifisering til NM - så det blir spennende å se hvor mange som kommer med. Det er sørgelig dersom det blir trekning og noen av det beste og jevneste hundene ikke kommer med. Loddtrekking er absolutt ingen måte å løse en NM-kvalifisering på i mine øyne!

12. juli
Sommer - sol - hyggelig selskap - flott tur
Se flere bilder her.

 10. juli
NVCH Desperados Yunior fikk CK og ble nr. 2 i åpen klasse på NKK-Trondheim
Se bildet over.

Ellers har det vært stille i to uker med få utstillinger og prøver. Vi har nytt at været har blitt bedre og har kost oss på flere turer. Se bilder i Lustra-bloggen min. Vi har fått Undis på besøk fra Tyskland og gleder oss veldig til lydighetskurs. Vi trener apportering med Xmilla og litt lydighet (alt for lite) med de som skal starte på klubbmesterskapet på torsdag.
Så driver vi svømmetrening med Aya - se bildene her.

26. juni
NSVCH Desperados Tingeling gikk til en ny 3. premie i lydighet klasse II.
Resultatet ble 135,5 poeng - "bare 4,5 poeng fra 2. premien...
Med dette vant de klasse II. Du klarer målet ditt som er en 2. premie i klassen nå, Elin!

 

26. juni
Jeg har laget en ny blogg om naturen, turer jeg er på mm i Luster kommune
Håper du vil glede deg like mye over bildene som det jeg gjør når jeg tar dem.
Les bloggen her - eller se linken over.

25. juni

NORD VCH Desperados Vilja og Bjørn Jensen ble prøvens beste hund med HP i Bodø i dag.
Vilja har dermed en fantastisk statistikk å vise til i år!

 

25. juni
NVCH Desperados Rigoletta (Poa) gikk til en ny HP på blodspor i dag og de ble nr. 3.
F
oto er lånt fra Børge Wahl.

 

25. juni
NSVCH Desperados Tingeling gikk til en 3. premie i lydighet klasse II i dag med 129,5 poeng og en 0.

25. juni
Desperados Zilje har sammen med fører Anne Hosbond klart land-vann apportprøven i Danmark i dag.

 

 

23. juni
NSVCH Desperados Tingeling og Elin Anita Gjerde ble 2. beste hund med HP på blodsporprøve i Luster. Desperados Zelda og fører Lars Gunnar Røneid gikk til sin andre 1. premie på sin andre start.
Selv var jeg dommer men dømte ingen av disse to.

 

 

 

 

19. juni
Ny viltsporchampion: NVCH Desperados Yunior og Helge Growe gikk til sin tredje sporprøve og fikk sin tredje 1. premie på blodsporprøve i dag. Dermed er championatet et faktum!
Bilde kommer! På utstilling på Oppdal samme helg fikk Yunior CK.
En allsidig hund, med andre ord...

Stor takk til fotograf Henrik Jensen som foreviga en lykkelig eier.

 

19. juni
TJCH Desperados Undis til Yvonne Kevee vant åpne klasse med cert for dommer M Armstrond i Tyskland i dag

 

 

 

 



19. juni
NVCH Desperados Rigoletta (Poa) og Anne Langerud vant blodsporprøven i dag med HP
NSVCH Desperados Tsar Tinius og Gry Stenvold har på en tidligere prøve gått til HP på blodsporprøve
 
 Dermed har flere Desperadoer topp kvalifisering til årets NM 2011. Foto: Henrik Jensen.

 

18. juni
NORDVCH Desperados Rochelle og undertegnede gikk et knall blodspor i dag i Årdal og ble prøvens andre beste hund. På denne prøven måtte det være vilt i sporet for å kunne få HP... Samme sted ble NSVCH Desperados Tingeling og Elin Anita Gjerde nr. 4 med en sterk 1. premie.

18. juni
Desperados Wells Fargo med fører Laila Røneid har bestått jaktanleggsprøven for spaniels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17. juni
Desperados Ugo har klart opprykk til brukshund, nordisk program, klasse C
 
 Stor gratulasjon til eier og fører Ellinor Simonsen

17. juni
Desperados Barack har vært på nok et valpeshow og blitt BIR og BIG-4
 
 
17. juni
NORD VCH Desperados Vilja og Bjørn Jensen ble prøvens beste hund på sporprøve i Vestfold?
NSVCH Desperados Tingeling og Elin Anita Gjerde ble prøvens beste hund i Vågå

17. juni
Desperados San Sebastian og Desperados Ulrick har begge klart bronsemerke i agility
 
 Førere var henholdsvis Sylvelin Andersen og Eirik Hodne

17. juni
Desperados Xmilla og Desperados Tingeling gikk begge til en 3. premie i lydighet klasse II på Frya
 
 Dette var en VÅT opplevelse da vi kom midt oppi flommen i Gudbrandsdalen. Hadde det ikke vært for at vi skulle levere siste valpen her, hadde nok vi kanskje blitt hjemme.

Se bildene fra flommen her.

Over: Xmilla med sin første premiering i LP II der hun også ble nr. 3 i klassen og Tingeling som fikk det VÅTT da hun skulle gå.

5. juni
Spor-susessen fortsetter!
Tre Desperadoer på pallen da Luster hundeklubb hadde jubileumsprøve
 
 Prøvens beste hund med HP: NVCH Desperados Venur til Andreas Otterhjell
Prøvens 2. beste hund med HP ble NORDVCH Desperados rochelle til undertegnede
Prøvens 3. beste hund ble NSVCH Desperados Tingeling til Elin Anita Gjerde

1. premie og beste debutant til Desperados Zelda som har valper som var 8 uker og 2 dager gamle prøvedagen. Hun dbeuterte med dette på sporprøve. Det samme gjorde fører Laila Røneid. Familien andre hund, Desperados Wells Fargo, fikk en 2. premie.

1. premie også til Desperados Xmilla - det til tross for at sporlegger/dommer hadde støkket tiur da han la sporet og det trolig var grevling i sporet. Dermed har Xmilla og jeg nådd en, for oss, stor milepæl!

Se også mer fra prøven her

5. juni
Valpene flytter hjemmenfra...
Her et siste familiebilde av Collie, Comma, Citrix, Cowboy og Copper

 

Jeg er målløs...
Den siste uka har den ene meldingen etter den andre tikket inn med resultater oppnådd av dyktige Desperado-eiere. Jeg må starte i en ende og presentere litt om gangen - for tida strekker ikke til midt oppi valpelevering. Jeg håper dere har forståelse for det.

Her kommer de siste resultatene:

2. juni
Det har formelig "haglet" med 1. premier på Desperadoene på blodsporprøver de to siste helgene og hele tre hunder har blitt kåret til prøvens beste hund! Det er:
NORD VCH Desperados Vilja til Bjørn Jensen i Østfold
NSVCH Desperados Tingeling til Elin-Anita Gjerde på Nordfjordeid - dag 1
NVCH Desperados X-file til Håvar Heimtun på Nordfjordeid - dag 2
 
 Tingeling fikk HP både lørdag og søndag. Lørdag ble Håvar og X-file (luna) også prøvens tredje beste hund. NVCH Desperados Xavier til Anita Helgesen og N SVCH Desperados Tsar Tinius til Gry Stenvold, gikk også til hver sin 1. premie. Det betyr at 7 Desperado-starter gav en uttelling på 7 x 1. premie, 4 x HP og 3 x prøvens beste hund! Imponerende!

2. juni
Desperados Alva har bestått MH-test

Jeg fortsetter med ett utstillingsresultat til:

31. mai
Stor gratulasjon til til Desperados Barack som ble BIR og BIG-valp i Hønefoss i helga som var
 Dommer var Torunn Sørbye. Ekstra moro synes jeg det er da eier Else Marie Harefallet ikke har kjøpt Barack for å løpe rundt på utstillinger, men for å ha en kompis hun kan ha det moro med i hverdagen. De to er allerede godt i gang med å samarbeide godt, ser det ut til. Vi ønsker begge lykke til videre!

Samme helg var også Desperados Yunior på utstilling og fikk en ny excellent mens Desperados After Eight debuterte på utstilling med en Good.

Jeg starter med:

TJCH Desperados Undis BIS
på tysk spanielspesial!

Undis er nå en godt voksen dame og eier Yvonne Kevee hadde egentlig gitt opp hennes utstillingskarriere. hun fikk sine tre cert som junior og dermed sin tyske junior-tittel, men etter den tid har hun ikke plassert seg helt i toppen på utstillinger. Men Undis og hennes 10 måneder gamle valper ble påmeldt denne spanielutstillingen. Det var varmt, men Undis gikk på som bare det. Fikk Excellent, cert og ble beste tispe - så BIR og til slutt BIS av 90 påmeldte spaniel og hele 8 raser i BIS-finalen! Dommer var fra Luxenburg og han satte pris på hennes gode bevegelser. Ikke nok med det - hennes to avkom vant begge junior-certene, så Yvonne hadde litt av en dag! Vi gratulerer en dyktig eier!

30. mai
Stå-bilder og hodebilder av valpene finner du her
Valpene er nå fordelt og de begynner å flytte på onsdag. I morgen er det veterinærkontroll med ID-merking.

Laila har også tatt to videoer av valpene mens Lars Gunnar gjorde valpetest.

Video 1

Video 2

22. mai
Stor gratulasjon til Desperados Yunior som debuterte i åpen klasse med cert og BIM
 Dommer var Svein Helgesen. Dagen etter ville han ikke gå, bare snuse, men det ble en excellent for dommer Henric Fryctstrand. Godt jobba av Helge Growe som har sin første springer og trimmer han selv til utstilling. Foto er et arkivfoto da Yunior var 1,5 år gammel.

Vi har hatt pappa til C-kullet, Streamside's Indian Yellow (Doffen) på besøk - se bilder her.

Desperados Barack har debutert på valpeshow i dag
Han fikk en god kritikk men måtte se seg slått av den andre springer-valpen som var i eldste klasse og som har vunnet mye på tidligere valpeshow.

15. mai
Har fått tatt ståbilder av "the-gutta-boys" i dag
 Ikke alle var like samarbeidsvillige alltid - men jeg synes Lars Gunnar klarte å ta utrolig bra bilder av valpene som bare er 5,5 uke gamle!
Se alle bildene her.

Ellers har vi hatt en fin treningsdag i regnvåt skog. Xmilla gikk et bra blodspor - men gikk rett ut i første vinkel og kom litt langt unna til å klare å løse alt på egen hånd. Men innsatsviljen skal jeg ikke klage på! Aya har gått sitt første blodspor. Bortsett far at hun syntes det var rart med de som gikk bak oss, gikk også det tålig bra.

15. mai
Dette var synet som møtte meg i Lærdal på vei hjem fra lydighetskurset
En helt spesiell opplevelse på mange måter! Og maks flaks på like mange måter.
I 1,5 minutt kunne jeg nyte synet og heldigvis hadde jeg kameraet for hånden.
Mange media har vist interesse for bildet. Se linkene:

Sogn Avis      Bergens Tidende           Firda

Dagbladet     yr.no       NRK Sogn og Fjordane

www.porten.no - nettavis for Årdal og Lærdal

16. mai
Lise Tromsdal har send meg disse vakre bildene av Desperados Bittenlydighetskurs
Snakk om å være mamma opp av dage! Men samtidig ser jeg også pappa.

10. mai
Valpene har vært ute for første gang og jeg har vært på lydighetskurs
Hver dag får valpene være med på noe nytt. De er med i stua, på kjøkkenet og i går var det 25 grader ute så da fikk de være med på sin første tur ut. Da nyttet jeg anledningen til å filme dem.

Her kan du se videoen

Alt går bare bra med valpene. Tennene er nå ute og alle bittene ser korrekte ut og guttene begynner allerede å få testiklene på plass. De spiser som hester og alle fem virker friske og freidige. Alt er med andre ord bare fryd og gaman! :-)

Selv er jeg sliten etter en veldig lærerik helg på Ål med instruktør Elisabeth Isaksen som også er lydighetsdommer.
Har nå nok å jobbe med i lang tid fremover...

2. mai
Valpedagboka er endelig oppdatert og vi gratulerer Desperados Yunior som pappa
Valpedagboka finner du her - nå også med link til valpevideo!

På kennel Nelvana ble Yunior pappa til 7 fine valper. Link til kennelen finner du på siden min med linker. Siv Heidi tar så flotte bilder så det skal bli ekstra moro å følge dette kullet.

1. mai
"Tante" STOR gratulasjon til Desperados Alva og Sylvelin Andersen som i dag har bestått både apportprøve i begynnerklasse og åpen klasse i dag!
Dette fantastisk flotte bildet er det Hans Hodne som er mester for. Snakk om action :-)

Kritikkene:

BK: Går raskt i vannet, apporterer effektivt til fører. Normal skuddreaksjon. Meget lovende hund som sikkert vil klare seg i høyre klasser også. Godkjent

 AK: Spor: Finner effektivt viltet etter å ha sjekket sporlegger, og apporterer villig. Avleverer villig til fører.
Vann: Går raskt i vannet, lokaliserer og apporterer effektivt viltet som avleveres i førers hånd. Skuddreaksjon; normal
Meget god hund med høy jaktpasjon og apportegenskaper.
Godkjent

Alva beviste også at hun er en ordentlig dual-purpose hund ved å få CK og bli 4. beste tispe på utstilling i Stavanger i går. Vi bøyer oss i støvet! Slik er det en ordentlig springer skal være!

Desperados Aladdin fikk cert og BIM på Førdeutstillinga
Han ble dyktig vist av eier Bente Solheim som også debuterte i utstillingsringen.
Dette er hans fjerde utstilling og hans andre cert og BIM. Fin hund, med andre ord...
Tispecertet gikk til Fjordgløtts Bonnie, som er en datter av NSVCH Desperados Tingeling!

Desperados Aya, fikk excellent på samme utstilling.
Bildet under er tatt av Anne Katrin Bøyum.

Vi gikk også lydighet med Desperados Xmilla. Vi debuterte i klasse II med 99,5 poeng - et halv poeng fra premiering...
Jeg er likevel kjempefornøyd med innsatsen da dommer hadde lyst å gi oss 10 i helhet og vi fikk 10 på avstandskommando. At Xmilla ikke klarte å finne apportbukken i det litt lange gresset og dermed fikk 0 på øvelsen, kan vi ikke henge oss for. Men vi skal trene feltsøk til neste gang vi skal gå i Førde, for i fjor var det Chelly som sikkert søkte i ett minutt for å finne igjen metallapporten i gresset...

Vi fikk 8,5 på fri ved foten, 8 på stå under marsj og innkalling med stå, 7 på hinderet da hun berørte det og 8 i helhet. Vi fikk 0 på dekk under marsj da hun stod som et tent lys. Felelsdekken er hun usikker på ennå, og hun reiste seg. Ruta fikk Xmilla, i følge dommer, 10 på - men jeg fikk 0 da jeg mistet hodet og ikke gjorde min jobb :-) Fortsettelse følger - for dette var moro!!! Og stor takk til dommer, ringeskretær og arrangør som gjør at det er moro å starte i lydighet i Førde (Naustdal). Aldri har vel noen fått bedre premiering for en 0 - 12,5 kg eukanuba hundefôr...

Hjemme har Laila og Lars gunnar hatt ansvar for hunder og valper og har gjort en utmerket jobb. Alt går greit. Valpene har begynt å få tenner og er kjempeflinke til å spise. Jeg håper Lars Gunnar legger ut en video av dem når han vel er hjemme. Takk for hjelpa, så langt!

 

 

 

26. april
"Tante" Zantana har sendt oss en hyggelig hilsen
Zanka er jo søster til Zelda. Hun er lever/hvit og tan. det ser ut som om Comma kanskje kommer til å ligne på henne i tegning og farger. Det er også moro å se hvor flink Zankas tobeinte "storesøster" Ann Kristin har blitt til å trimme springer! Godt jobba!

Eller så vokser valpene. De har begynt å vise interesse for hverandre og litt for leker som de får oppi valpekassa. De har begynt å spise litt mat og liker godt maizenna velling med en eggeplomme i og royal canin starter mousse. når jeg åpner boksen med sistnevnte så går alle de andre firbeinte av skaftet også - spesielt Xmilla. Så det er kanskje en boks med dette som skal være i enden av sporslutt når vi trener spor? Eller i sekken min for å belønne en godt utført LP-trening?

 

 

 

 

 

 

 

23. april
Valpene har fått øyne
Jeg lovet at det da skulle komme nye bilder av dem - og her kommer de. Det var ikke akkurat enkelt å få alle sammen til å sitte pent og smile inn i kameraet, da jeg var alene og både skulle holde valpen og fotografere... Men et visst inntrykk får dere nå.

Fortsatt er jeg kjempefornøyd med valpene og på veiing 14 dager gammel ligger de over snittet på tidligere kull, dvs. 3 godt over og den tyngste opp i 1300 gram (Citrix) mens to litt under og den minste på 900 gram (Comma). Alle har de doblet vekta si, slik de skal.

Nå skal jeg snart til å gi de litt maizennavelling med eggeplomme. når jeg begynner å tilleggsfôre jevner vektene seg som regel ut. Alle valpene er også opp på beina og høres og ser ut som 16 dager gamle valper skal. De begynner så vidt å stavre rundt i kassa og interessere seg litt for hverandre og verden utenfor.

 

 

 

19. april
Noen nye valpebilder
Jeg sa det ikke kom nye valpebilder før valpene åpnet øynene, men de har det absolutt ikke travelt med å få øyne, så her kommer noen bilder mens dere venter på nye hodebilder... Foto Laila Røneid.
Se flere bilder her

19. april
Desperados X-port øyenlyst i Danmark i dag
Han ble også gonioskopert og alt var ok.

Video av Xmilla som går spor kan du se her

17. april
NSVCH Desperados Tasar Tinius har sendt oss denne påskehilsenen
I følge eier Gry Stenvold har han startet årets badesesong. Bildet til høyre hører inn under kategorien "finn en feil"...

17. april
Valpedagboka er oppdatert
 

 

15. april
Det går mot påske og jeg fikk denne "trøstende" påskehilsenen...
 


 

 

14. april
Valpene er ei uke gamle i dag - og de får nok mat!
Zelda har nå virkelig fått teken på dette å være mor og går til jobben med stor glede og ro. Også alle "bæsjebleier" tar hun nå hånd om slik en dyktig mor skal og bør, slik at det alltid er gullende reint i kassa og valpene er rene, pene og fornøyde.  Vektene taler også for seg:
Copper – 650 g, Cowboy – 800 g, Citrix – 800 g, Collie – 730 g, Comma – 630 g. Til sammenligning så er snittet på mine tidligere springerkull på ei uke 644 g. Den største valpen jeg har hatt på ei uke veide 1 kg, og det ble ingen stor hund, så valpevekt har ingen ting med voksenvekt å gjøre. Den minste kan ennå bli den største - og omvent. Jeg har tatt bilder av en og en. Legger de ut i kveld. Her bare ett bilde som en smakebit... Fra neders i kassa mot Zelda ligger Cowboy, Comma, Copper, Cowboy og Citrix. De er runde som noen pærer der de ligger!

12. april
NSVCH Desperados Scilla - en flott dame på 7 år
Takk til Nina Beate Woll - kennel Wigasci for flotte bilder.

11. april
Desperados Barack - 3 måneder gammel
Takk til Else Marie for slik en hyggelig statusrapport. Det gleder et oppdretterhjerte!

10. april
Første Desperado på utstilling etter at nytt utstillingssystem ble innført
Det var NSVCH Desperados Tingeling til Elin Anita Gjerde og hun fikk excellent til tross for at hun
har hatt det litt for godt den siste tiden...

 

9. april
Stor gratulasjon til Helge Growe og Desperados Yunior

De to har debutert på ordinær blodsporprøve på Smøla i dag og har gått til 1. premie. Fra før har han en 1. premie med HP på bevegelig prøve, så det er ikke langt igjen til champion-tittelen er klar? Det var mange springere på Smøla og alle (?) gikk til 1. premie. Dette vakre hodebildet av Yunior er det Siv Heidi Rognmo som har tatt.

Yunior har også fått sin egen side - se den her.

Kennel Nelvana venter også valper ca. 1. mai etter Desperados Yunior - så dette blir spennende. Følg med på kennelens hjemmeside!

 

 

Kennel Mi-Mio har fremdeles en svart/hvit hannvalp ledig for aktive eiere. Les mer på kennelens hjememside.

9. april
Vi spiser og vi sover - og vi har tatt bilder av valpene en og en...

Se bilder av hoder og tegninger på kropp i valpedagboka.

8. april
Alt står bra til med mor og barn

Valpedagboka er oppdatert - les mer her.

Fra venstre: Citrix, Collie, Cowboy, Comma og Copper.

7. april
Valpene er født - det ble fire hanner og ei tispe
Les mer i valpedagboka. Der er også link til to ulike fotoalbum av kullet.

 

 

4. april
Jeg har fått dette vakre bildet av Desperados X-port - alias solo - fra Danmark
Solo har også fått en egen side her - se her - eller under Hundene.

På valpefronten er det ennå stille - men Zelda har ingen stor matlyst lenger og begynenr å føle seg tung.

3. april
Ventetid...

2. april
Regner høljer ned - NOE må gjøres for å holde humøret oppe...
Jeg falt for dette fuglebadet på butikken. Litt tidlig i sesongen kanskje å sette det ut, men ut har det kommer. Kvaliteten er jeg dessverre litt skeptisk til - men jeg får kose meg med det så lenge som det varer. Hundene synes i hvert fall de har fått en stilig vannskål!
Og det andre skiltet bare MÅTTE jeg ha.... Jeg har også plantet ut noen stakkars påskeliljer som står der og hutrer. Den vakre påskeblomsten som får stå inne, en form for chrysanthemum, har det bedre.
 2. april
Zelda er 58 dager drektig etter første parring
Hun er her i Gaupne nå. Formen er super. Hun spiser som en hest og blir gjerne med på en rusletur i skogen til tross for at værgudene ikke er helt samarbeidsvillige. Hun har også nå inntatt en mer normal springer-drektig-fasong. Ser ikke ut som en bakk fremme og smal bak.
Se videoen som Lars Gunnar har tatt av henne og samboeren Fargo i dag. Her er video 2 av Zelda. Vått og kaldt er det - etterpå ble det tørking og varming foran ovnen. Temperaturen ligger relativt lavt, mellom 37,5 og 37,7, men den har ennå ikke gått så langt ned at det er oppblokking og fødsel på gang.

2. april
Og jula varer helt til påske!
For noen dager siden kom dette fine maleriet av Qandis i posten. Det er min julegave fra Knut Houge, www.hunden.no. Dessverre gikk det litt lang tid fra bestilling til gaven kom frem, men det er ikke hans feil!

 Bildet er bestilt hos Artoteca, som får bildene sine malt i Kina. Bildet av Qandis må ha vært ferdig før jul, for hun var med i en annonse som ble presentert. Men hit kom det først nå.

Jeg er veldig glad over ha ha fått dette fine maleriet av Qandis! Nå skal jeg komme meg et sted der jeg kan få ramme på bildet. Bildet jeg har fått er spent opp, men det er spent slik at det er veldig trangt på toppen av hodet, slik at en ramme vil skalpere henne. Heldigvis er det litt å gå på, så vi skal nok klare å få justert bildet på rammen slik at hun står frem i sin fulle og hele prakt.

Det er et STORT bilde, så Qandis skal få "gromplassen" over peisovnen vår! Qandis er nå i sitt 10ende år. Hun sliter litt med å holde seg av og til og lekker litt. Slik gammeldameproblemer som sikkert mange av oss kommer til å slite med.

 

 

 

 

Bildene over er Desperados V-kull. En av de hvite er Vezla - bestemor til valpene som kommer.
1. april
Så får vi avsløre årets aprilspøk. Zelda er like tjukk og god og jeg håper hun venter noen dager til med å få valper. Hun er bare 8 uker drektig nå :-)
I går morgen var temperaturen nede i 37,5, den gikk opp igjen. Og etter den tid har den vært ganske så høyt.
Zelda og familien er på vei hit i helga. Så får vi se om de blir her utover uka som kommer.
Og bare for å ha sagt det - det pleier ikke å komme så mange valper mens jeg sover.... ;-)
 31. mars
Trenger du inspirasjon til ting du kan trene med valpen din?
Se denne videoen og kos deg!
30. mars
Det første "bildet" av valpene som kommer i neste uke
Vi syntes Zelda var så merkelig i fasongen. Trillrund, ser direkte feit ut, liten mage og breiere på midten enn litt lenger bak der valpene pleier å legge seg. Vi bestemte oss derfor for å ta røntgenbilde av henne i dag for å se om vi skulle fôre 3 valper - eller 6 valper... Det første veterinæren sa da han fikk se Zelda var at hun der har fått mye god mat. Men også han klødde seg i hodet da han kjente på henne og var enig med oss at hun ikke har mer uta på ribbeina enn det hun bør ha. Det er litt mye mat i tarmene hennes (selv om hun ikke hadde fått mat om morgenen før bildet ble tatt), til å se alt helt klart, men vi er sikre på at det er 5 skaller der. Kommer det flere enn det får vi se på det som bonus :-)
29. mars
Bitten har fått album og videoer på nettet
Se link til begge deler på B-kullets valpedagbok.

Valpedagboka er nå også ENDELIG oppdatert med bilder av alle de nye eierne.

27. mars
Hvilken gladmelding på en søndag:
Desperados X-port (Solo) har gått til 1. premie på markprøve i Danmark!

Gratulerer til Anne Hosbond som også førte Sporty Springers Elegida (Mocca) til en 2. premie på samme prøve. Godt jobba, Anne!
Jeg kommer tilbake til hva denne prøven går ut på. Bildet er et arkivfoto.

Kritikken i begynnerklasse: Hunden afprøves i ungskov med bunddække af ris, græs med mere. Hunden går et rimeligt dækkende søg i udemærket stil og fart. Søget skæmmes lidt af momentvis stop, som fører er god til at løse. Dueapport. Knaldapport men ellers ok.

Selv synes jeg det er så deilig og så fornuftig, at begynnerklasse virkelig ER en begynnerklasse, der det er mulig å gjøre feil og likevel gå til en god premiering dersom hunden viser gode takter.

27. mars
Hvor lenge var Adam i paradis?
I dag laver snøen ned. Ordentlig klabbesnø som legger seg oppå alt - inkludert på isen :-( Livsfarlig med andre ord å bevege seg... Har slitt med å få lagt ut videoen fra i går på youtube - men nå er den her!

Her er link til video som viser apporttrening med Aya

26. mars
En fantastisk dag!
Hadde startet dagen med å se etter flere fugler. Trente så litt med Xmilla og Aya, Laila filmet apporttrening av Aya (video kommer snart - laster i skrivende stund), gikk tur sammen med Laila, Zelda og Fargo. Zelda klarte å skremme oss alle sammen ved å falle i elva. Hun trodde nok hun kunne gå på issørpa nærmest land. Enden på visa var at hun forsvant under - hun som ennå ikke helt har system på svømminga si. Nå har vi i hvert fall bevis på at hun KAN svømme - og det til og med i isvann...  Koste meg med bok ute i sola. Har kjøpt fuglebad (bilde kommer). Sykla to av hundene på årets første sykkeltur. Etterpå var de så møkkete at de måtte bades. Så akkurat nå ser Vezla ut som en middels krølltopp - i oppstart av røyting og klar for å bli kvitt litt pels.

Så har vi hatt besøk av noen som lurer på springer. Jeg/vi er veldig spente på hvor mange valper Zelda egentlig gjemmer inne i magen sin. I ene øyeblikket ser hun veldig drektig ut - så ser hun bare usedvanlig brei ut over ryggen - så ser hun ganske så feit ut - men når vi tar på henne så er det ikke mye utenpå ribbeina - men trillrund er hun. Og hun er i topp form med skinnende blank pels (som vanlig...)

25. mars
Antydning til defekt skydekke og vi har hatt en økt med pelsstell i hagen
Jeg må tilstå at det var helt på grensa kaldt, men det er så deilig å stå ute i frisk luft. De hundene som ikke er på bordet har da mye å gjøre på. For tida herjer Chelly og aya mye sammen. Chelly har full kustus på Aya, og det som forundrer meg er hvor moro Chelly synes det er å herje vilt med Aya, som om hun selv var en unghund. Ute på tur så har også Chelly MYE arbeid med å løpe i helene på aya for å ha henne under kontroll. blir sprek av sånt!

Etter at valpene ble levert har Xmilla røytet noe helt forskrekkelig. hun blir helt nakenrotte og er klar til årets bikinisesong. Aya følger i hennes fotspor og røyter også noe forskrekkelig for tida. Nå er det de lange dekkhåra på ryggen som faller av. De er de siste som går. Ikke nok med det. Vezla følger de to andre og nå har også hun begynt å slippe pelsen. Vezla har MYE pels, så når hun først røyter så røyter hun reelt. til venstre er pelsen som jeg stort sett fikk av Vezla i dag. Det er også litt av Ayas svarte ryggpels i haugen.

Alt som jeg får av ved hjelp av kammen og fingrene.  På Vezla har jeg også brukt en meget sløv coat king som bort i mot ikke skjærer, bare drar med seg, da hennes pels er så tykk for tida. Jeg er ellers VELDIG forsiktig ved bruk av skarpe redskaper på pelsen da "hurtigløsninger" kan være veldig arbeidskrevende og også ødeleggende på pelsens kvalitet på sikt.

Alle hundene ble gjennomgredd. De enste som ikke røyter nå er Qandis og Chelly. Så har jeg klipt 90 klør. det går så fort som fy da hundene er helt musestille og det er ekstra enkelt å klippe ute i godt lys når klørne også er fuktige.

Så nå er vi klar til Laila og Zelda kommer på besøk! Hun har som mål at HENNES hunder skal være MYE mer velstelt enn mine - noe som jeg synes er utrolig morsomt og inspirerende. Da må jeg også skjerpe meg når det gjelder mine hunder. Nå er de garantert flokefri - men det er en god del å nappe og klippe ennå. Jeg håper på flere dager med antydning til vår slik at jeg kan kose meg mer ute i hagen. Når jeg får velstelte hunder på besøk slipper jeg å grue meg til å gå løs på gamle, inngrodde floker, men vi kan isteden for hygge oss sammen.

Jeg må tilstå at jeg bare HATER å gre gamle floker!
De er så unødvendige! I tillegg synes jeg så synd på hunder som må gå rundt med slikt. Alle springere (kanskje med unntak av Xmilla....) får av og til litt floker i ørene, i armhulene, i pelsen under magen, i fanene på frambeina og i skjørtet bak. Mine hadde samlet med seg noen borrer på siste turen. Jeg hadde fjernet det verste ute, men det var litt igjen som nå måtte fjernes med kammen. Slike ferske floker skiller seg helt fra gamle floker. Gamle floker er knallharde og er fulle av dritt og flass og "ugg" inni. og bak de gamle flokene er huden ofte sår. fikk du dårlig samvittighet når du leser dette? Fint! Gå hjem og gre hunden, sett på en lydbok og kos deg. Ikke stress og prøv å løse gamle synder på 1-2-3. Det gjør fort vondt å gre ut gamle floker. Det enkleste er å klippe dem bort, men det ser ikke så pent ut. Bruk heller saksa som en kniv og skjær opp flokene på langs. Så grer du - skjer mer ved behov - og grer videre.
Ha en fin helg!

24.mars
Zeldas er 7 uker drektig og valpedagboka er oppdatert

24. mars
Dårleg vær og mer dårlig vær - har kosa meg med å lage to videoer av Qandis og Aya
Videoen av Qandis avslører at hun er ørlite rund for tida. hun ble nemlig litt for tynn etter siste røyting, Så da økte jeg på med litt ekstra mat, men det ble litt for mye på grunn av den reduserte mosjoneringen. Den siste uka er Qandis satt over på et spesialfôr for gamle nyrer. Jeg synes hun tisser og drikker litt for mye, så jeg vil avlaste nyrene hennes så mye som mulig. ellers er hun sprek som ei loppe og hun ser ikke ut som en hund på 9,5 år.

Videoen av Aya er en treningsdagbok-video. Etter at hun brakk ei tå i romjula, har det blitt minimalt med trening og mosjon. Nå virker hevelsen i tåa til å gå litt ned, hun begynner å belaste den bort i mot normalt og jeg har brukt timer med fysioterapi for å prøve å få myke opp igjen leddet. Jeg føler at arbeidet har gitt resultater, noe jeg er glad for.

Videoen av Qandis er her    Videoen av Aya er her

21.mars
Se denne vakre videoen av Undis og Yvonne som går eliteklasse lydighet
Yvonne kommer etter planen hit 16-17 juli og vil da holde konkurransekurs i lydighet. Les mer her.

17. mars
Tida flyr alt for fort og Zeldas mage vokser. I dag er hun 6 uker drektig
 Følg med i drektighetsdagboka til C-kullet - den oppdateres etter planen i kveld

B-kullet har nå slått seg til ro hos sine nye familier.
Big Ben heter nå Bravo og bor utenfor Hamar
Barack bor utenfor Gjøvik
Bliss heter nå Bisquit (Tanya til daglig) og bor i Tønsberg
Bitten bor i Trondheim.

Svart/hvit hannhund på 6 uker ønsker seg aktive eiere
Denne befinner seg på kennel Mi-Mio i Trøndelag. Han ønsker seg en snill og aktiv familie!
Link til kennel Mi-Mio finner du her.

12. mars

Desperados Sierra og Siv Merethe Kapstad med 2. premie i LP 2 - bare 5 poeng fra 1. premien
Det ble 155 poeng og nr. 3 i klassen. Det ble 0 på ruta denne gangen også, men denne gangen på grunn av en førerfeil. Fort gjort. Men så herlig å se en så fornøyd eier/fører som på dette bildet! :-)

Neste konkurranse er om to uker - vi krysser fingre! 

12. mars
20-30 cm nysnø....
Hadde egentlig begynt å få vårfornemmelse, men så feil kan man ta! I forgårs var jeg med på en fugleobservasjonstur og der fant men vipe! Stakkars fugl - må ha bomma på våren den også. Nysnøen er kram så det er ikke så mye jeg får gjort med hundene i dag. Har derfor vasket valperommet og fått skrudd ned temperaturen der. Holder på å vaske alle valpeteppene nå. Utrolig hvor mye møkk bare 4 valper klarer å få til :-)

 

 

 

 


 


 

11. mars
Desperados Zelda er nå over 5 uker drektig  - magen vokser!
Alt tyder på at det er valper på gang. Zelda har ingen problemer med kvalme og har nå akkurat meldt seg på svangerskapsgymnastikk. Dette bildet er fra første treningstime der hun trener på å strekke ut... Foto: Lars Gunnar Røneid.
Hun synes at hun får ALT for lite mat - så derfor bestemte hun at hun og samboer Fargo kunne dele en 14 kg sekk med valpefôr. De gjorde i hvert fall et tappert forsøk på å sette den til livs...

11. mars
Aladdin, Alfa, Aya, Aina, Alva, After Eight og Athena hilser
sin pappa "Seamus" som ble beste springer hannhund på Crufts i går! 

Det er helt utrolig - Crufts - regnes som verdens største og mest prestisjefylte utstilling - og i år vinner en danskoppdrettet tispe og beste hannhund er svenskoppdrettet. Ingen tvil om at vi har høy kvalitet på springerne i Skandinavia når de vinner i rasens hjemland! Stor gratulasjon også til oppdrettere og eiere.

11. mars
Stor gratulasjon også til TJCH Desperados Undis og Yvonne Kevee som startet årets lydighetssesong med en 2. premie i eliteklase
Desperados Undis fikk 250 poeng og ble nummer 3 av 7 i elite med en 0 i avstandskontroll da hun gikk tre skritt i eiers retning. De andre poengsummene: Felles sitt: 10, Felles dekk: 8, Fri ved foten: 9,5, Stå-sitt-Dekk: 10, Innkalling med stå og dekk: 6,5 (bjeffa), Ruta: 10, Apport med dirrigering: 7,5 (bjeffa), metallapport: 10, Neseprøve: 9. Vi er imponert og gleder oss til at Yvonne kommer hit i juli for å holde lydighetskurs for spanieleiere. Mer informasjon kommer snart på avdeling Sogn og Fjordanes hjemmeside

8. mars
Siste nytt: Big Ben - snart 9 uker gammel - har fått seg ny familie
Desperados Big Ben flyttet til sine nye eiere på Lillehammer på fredag - og nå har jeg akkurat fått beskjed om at de ikke takler å ha valp... Big Ben trenger derfor snarest en ny, trivelig og aktiv familie som ønsker seg en svart/hvit hannhund å jobbe med.

6. mars
STOR og forsinket gratulasjon til Desperados Uganda (Ugo) og Ellinor Simonsen som bestod jaktanleggsprøven i høst
Ved en tilfeldighet fikk jeg nå vite at Ugo startet og bestod alle momenter med glans. Han er trent og ført av Ellinor som savner et treningsmiljø i Vestfold og at hun derfor stort sett har trent alene.

6. mars
Da har også Bliss flyttet og er nå vel fremme i Tønsberg
Tilbake tusler lille Bitten og storkoser seg som alenehund sammen med mamma Xmilla, tante Vezla og lekesøster Aya.
På onsdag flytter også hun til sin nye familie i Trondheim.

3. mars
Da er guttene nybadet og klar for å reise
Etter å ha kost seg lenge ute i sola i dag sammen med mamma, Aya og Vezla var det tid for et bad. Kjøkkenkummen er et bra sted å bade en valp og shampoen er optima hudvask som er veldig mild og uten kunstige tilsetningsstoffer. Etterpå fikk de herje som noen galninger på kjøkkenet. De har "ryddet" godt, så nå er vi klar til å ta i mot gjester...De syntes også jeg har for mange knotter på kjøkkeninnredningen og at avstiverne på kjøkkenstolene er litt for tykke. Jeg skjønner hvorfor det er deilig at valpene flytter når de er 8 uker gamle - selv om det alltid er fælt når sistemann drar. Forresten må jeg også skryte av de fire små rabbagastene i dag. I løpet av hele dagen, fra tidlig morgen til jeg tok dem inn for å bade dem, har de ikke bæsjet inne en eneste gang. Luka ut i hundegården har stått åpen i det flotte vårværet og de har løpt ut og gjort alle store ærend der!

Har som mål å ta bedre fuglebilder - se link til høyre eller trykk her.

 

2. mars
Veterinærkontroll, ID-merking og vaksine
Tispene fikk ligge i buret til mamma på vei ut, mens gutta lå i buret til "pansertante" Aya. Det var litt lyd i starten, men de roet seg snart. Alle fire ble sjekket fra topp til tå, lyttet på, ID-merket og vaksinert med "nesevaksine" mot kennelhoste, siden det går så mye kennelhoste i området. Alle fire kom fra sjekken uten en anmerkning.

Etterpå fikk Aya på nytt sjekket sin tå.Hun skadet den i romjula, det ble tatt røntgenbilde 29. desember uten at veterinæren fant noe da, men nå etter å ha finstudert bildene, lurer vi på om det er et brudd/en knusning av et av de lange beina i tåa. Tåa er fremdeles hoven og vond... Ikke at jeg ser så mye på Aya i hverdagen, men når jeg tar spesifikt på den tåa. Så det var ikke så bra...

Turen hjem igjen lå alle fire valpene alene i ett bur, med mamma i naboburet. De var ikke helt fornøyde, men de kom fra turen med glans og ingen av dem hadde kastet opp, selv om det ble litt kort tid fra frokost til kjøring.

28.februar
Første biltur og bortebesøk
I dag har valpene hatt en kjempekjekk kveld. De fikk først kjøre bil en kilometer. Så var vi på kaffibesøk hos Asbjørg som har springeren Mira. Tror alle storkoste seg. Jeg er kjempefornøyd over hvor trygge valpene var. Gikk rett inn alle fire selv om de møtte Mira i døra...
Glemte selvsagt kameraet hjemme i farten, men fikk tatt noen teknisk elendige bilder med en elendig mobil... Og fikk hjelp av Asbjørg og Vegil med å ta noen bilder. Bildene finner du her.

28.februar
Desperados Yunior skal bli pappa?
Han har hatt en kjekk dame fra kennel Nelvana på besøk... Se link til kennelen under Linker.

Fra venstre: Bitten, Barack og Big Ben.
Under Bliss.

27. februar
Det har vært en aktiv dag for valpene
I dag er siste helgedag som folk kan komme på besøk før valpene flytter til sine nye hjem - og besøkene har vært mange. Kjempetrening for valpene! Vi avsluttet med at valpene også fikk hilse på en aprikos tøypuddel i løveklipp, som bare veier rundt halvparten av det valpene veier, men som ser større ut på grunn av pelsen.

De var litt skeptiske til å undersøke dette "rare" dyret i starten, men ble modigere og modigere til puddelen måtte reddes....

Her er også en ny album med dagens valpebilder.

26. februar
Vi har tatt ståbilder - se bildene her.

25. februar
B2-valpene er 7 uker gamle og Zeldas er forhåpentligvis 3 uker drektig
Det har vært kaldt siste uka, men i dag er det heldigvis mildere så valpene har fått vært mye ute i valpegården sin. Vi har også vært så heldige at vi hadde to kjempeflinke medhjelpere på besøk i går. Dermed fikk valpene også hilse på barn. Det gikk utmerket og valpene syntes at barn smaker helt fortreffelig... Mer i valpedagboka.

 

 

20. februar
Årets første Desperado-resultat
Desperados Sierra og Siv Merethe Kapstad har debutert i LP 2
Det ble 128 poeng og en solid 3. premie grunnen 0 på fellesdekk og på den nye øvelsen i klasse 2 - ruta. Men til tross for dette fikk de 9 i helhet og Siv Merethe skriver at de hadde det moro i ringen begge to. Dette blir spennende! Tipper det ikke er så lenge før det kommer nye og bedre resultater fra den kanten...

20. februar
Jeg har lagt ut video av valpene
Se videoen her.

20. februar
Herlig tur i skogen med kaffi og 7 springere
Se bildene her.

19. februar
Dagboka til B-kullet er oppdatert
Nå er valpene modne for å oppleve MYE nytt.

Vi oppdaterer siden til hundene - men er ennå ikke ferdig!

17. februar
Desperados Zeldas drektighetsdagbok er oppdatert
Det har også kommet en knapp øverst på siden for å komme rett til drektighetsdagboka. 
Link til C2-kullets valpedagbok finner du her

Jeg fikk tilsendt link til et hyggelig bilde av NSVCH Desperados Tsar Tinius som er på "jakt" sammen med en flatcoat.
Bildet finnes på siden til kennel Walkup

7. februar
Fakta om C-kullet finner du her.

6. februar
Desperados Zelda er parret med Streamside's Indian Yellow (Doffen)
Jeg har fått låne Zelda for å ha kull på henne og ca. 7. april håper vi på et nytt valpekull her på gården.
Link til C2-kullets valpedagbok finner du her
De første bildene av doffen er også lagt ut.
Mer informasjon om Doffen og kullet kommer. Han er svart/hvit (bærer tan) og er godkjent ettersøkshund i Norske Redningshunder.

22. januar
Chelly: Årets lydighetsspaniel og årets allsidighetsspaniel i Norsk Spaniel Klub 2010
For første gang i historien har jeg vunnet årets lydighetsspaniel  - for første gang i historien har jeg klart ien premiering i lydighet klasse III og for første gang i historien har jeg fått opprykk til eliteklasse. Chelly og meg hadde som mål at vi skulle klare min første premiering i klasse III i fjor - så dette gikk over all forventning. Med nesten topp resultat på spor, 3 x 1. premie, 2 x HP og nr. 4 på NM, ble hun også årets allsidighetsspaniel. Helt utrolig! For en hund, du er Chelly - til tross for alle dine særegeneheter...
Chelly er virkelig en allsidig hund. Hun er nordisk viltsporchampion og er godkjent ettersøkshund. Hun har godkjent jaktanleggsprøve og godkjent apportprøve (BK). Hun har godkjent på brukshundprøve (NBF) i klasse C. Hun har to små-cert, CK og en plass fra NKK-certet som beste plassering på NKK-utstillinger. Hun er mor til tre kull. Og i følge sønnen, Gisle, er hun likevel Norges dummeste springer..... For selvsagt er hans hund, halvsøsteren Qandis, så mye bedre... Glise....