Stell av pels, klør og tenner
 

Spaniel siden 1974
Springer siden 1984

Sist oppdatert:
22 mars 2019

 


 

Denne siden er dessverre veldig uferdig
- mer info og flere bilder kommer etter hvert

Hold hunden din flokefri!
Det viktigste er å holde hunden flokefri - dvs. kamme igjennom ALL pels FØR floker får festet seg og være ekstra grundig når hunden har gått i lyng, snø, kvist osv. Hvor ofte du må kamme din hund varierer, men det er bedre å kamme grundig en gang i uka eller hver 14. dag enn å bare kamme gjennom "overflata" mens floker får tid til å bli store og harde i pelsen i armhuler, mellom bakbeina og i ørene.

Her kan du se video av hvordan jeg tar hverdagsstellet av mine hunder

Poter og pelsen på hals og rund ørene klippes ca. hver tredje uke

Her kan du se video av hvor og hvordan jeg klipper hundene mine

Når hunden røyter er det viktig å fjerne død underull
Mange tenker slik at det er ikke så farlig, min hund skal ikke på utstilling... Men slurver du med å fjerne underull som ofte ikke helt slipper av seg selv på springeren, får du fort en hund som ser gammel og ustelt ut. Den myke, døde pelsen som blir sittende på hode, rygg, sider og på bein suger også til seg skitt, snø og kvist - oig gir deg en hund som er vanskelig å holde flokefri.

Kammene Spratt 72 og Spratt 73 er gull verdt for å få bort løs underull i røyteperiodene. Kam gjerne daglig dersom du ikke ønsker å finne pels alle andre steder enn på hunden... Når hunden er bort i mot ferdig med å røyte og du får lite i kammen, bør resten få litt nappehjelp for å slippe taket.

Her kan du se video av hvordan jeg gjør napper bort død underull

Pelsen på potene klippes kort
En nyklippet pote drar inn minimalt med møkk og det henger lite is i en kortklippet pote.
Bruk en skarp saks og klipp all pels som stikker ut mellom tredeputene på undersiden av labben og klipp rundt selve labben for å få poten liten og nett. Det enkleste er å klippe fra undersiden og rett opp. De første gangene du klipper skal du ikke tenke for mye på hvordan det ser ut. Bare gå løs og klipp. Jeg garanterer deg at pelsen på selve poten trenger ny klipping om 3 ukers tid! Sjekk at pelsen mellom tærne er helt fri for floker. Eventuelle floker klipper du bort. På frambeina skal du passe på og ikke klippe vekk pelsen høyt oppover benet. Men behenget skal jevnes i en bue slik at det er langt nesten helt ned og slik at det aldri kommer nedi bakken. Se før og etterbilde over.

Pelsen på hasen klippes kort
Mens pelsen på hele frambeina skal tas godt vare på, skal pelsen på den nederste delen av bakbeina, fra haseleddet og ned, klippes kort. Til venstre en perfekt trimmet hase, til høyre en utrimmet hase. Så lang blir ikke pelsen i løpet av en måned eller to! Ta ganske enkelt tynnesaksa og tynn ned pelsen som er her. Bruker du skarp saks blir pelsen full av hakk. Dersom du vil lære mer om hvordan trimme en vakker hase, kan du lese mer lenger ned på siden.

Fra denne siden er det lettere å se hvordan pelsen klippes bort. Dette er samme hund før og etter.

Jeg har laget noen bilder om pelsstell for Norsk Spaniel Klub
Disse bildene kan du se her.

Her finner du bilder fra et lite klippekurs i NSK avd. Sogn og Fjordane

Det vil bli lagt ut flere bilder i dette albumet neste gang avdelingen har klippekurs.

Link til en blogg jeg har laget om pelsstell


 Utstillingstrimming

God planlegging er halve arbeidet
Det er som regel ikke mulig å forvandle en igjengrodd, ustelt springer til en utstillingsstjerne i løpet av en eneste trimming. Noen få springere har så lite pels og en slik pelskvalitet, at det er svært lite stell som skal til. De fleste springere har perioder der de ikke er fullt så presentable, for eksempel like før, under og like etter røyting. For å få en vakker, skinnende pels i ringen må du planlegge litt. Du bør planlegge å stille ut hunden din i den tiden av året og i løpetidssyklusen, dersom det er en tispe, at hunden din er på sitt vakreste. Noen tisper slipper ned alt de har av pels like før løpetiden. Andre får en veldig kraftig, uregjerlig og ofte litt matt pels like før de begynner å røyte.

 

Frambeinet
Over et vakkert, nytrimmet frambein. All ull som ofte vokser ut som små "dutter" på de brune flekkene er plukket bort. Ikke bruk saks, men bruk fingrene, dersom du vil ha et resultat som er fint i lang tid. Det står igjen en liten brun "dutt" øverst på beinet og ved hjelp av fotoredigering har jeg "trimmet" pelsen nederst på frambeinet slik at behenget inne når nedi bakken.

 

 


  

 

© Kennel Desperado 1999

Teller startet 13. april 2007                                                        Takk til alle besøkende!                                                Thank you to all visitors!