Gå spor
Fra nybegynner til ekspert

 

Spaniel siden 1974
Springer siden 1984

Sist oppdatert:
15 juli 2021

    Statistikk Gjestebok Foto Champions Kontakt Rasen Helse Linker
         

 
4. mars 2013
Jeg skriver i ordets rette forstand et nytt kapittel i mitt liv
Min første hundebok ligger nå ute for slag

Og selvsagt måtte det bli spor..... Det hele startet rundt 1978 da jeg flyttet til Ås for å gå på landbrukshøyskolen og jeg kom i kontakt med to ivrige dachsedamer Anne Igsi og Elisabeth Østlie. De lærte meg mye og de gav meg mulig å være med på dommerkonferanse som demonstrasjonsekvipasjer før jeg visste mye om det å gå spor. Siden har det gått slag i slag. Ettersøkshunder, viltsporchampions i Norge, Sverige og Finland, opprykk til B-brukshund spor og nr. 2 på NM blodspor etter en tøff og spennende omkamp om gullet. Fylkesinstruktør i NJFF Sogn og Fjordane i noen år, ettersøksdommer og jeg har holdt mange sporkurs. For ikke å snakke om mine valpekjøpere. Over 50 viltsporchampions har det blitt og mange, mange ettersøkshunder.

Men det er gleden og nyttigheten av det å gå spor som jeg har forsøkt å samle mellom to stive permer. Det å skjønne hvordan hundens luktesans fungerer og hvordan man kan motivere hunden til å gå det sporet vi ønsker at den skal gå. Fremdeles har jeg MYE å lære, men jeg vil nå prøve å lære videre noe av det jeg selv har lært på min vei. Håper jeg har lykkes. Takk til alle som har bidratt, kommet med innspil og lest faglig korrektur. For ikke å snakke om levert alle de flotte bildene.

Her kan du lese mer om boka på forlagets hjemmeside.

Boka får du fremdeles kjøpt på nettet.

GÅ SPOR
Fra nybegynner til ekspert

Bokomtale av Wenche Randi Krogstad - ettersøksdommer og instruktør
- til Våre Spaniels som er medlemsbladet til Norsk Spaniel Klub.


Det er alltid artig å åpne ei ny fagbok om favorittemnet – spor. Hvordan ser den ut? Hvordan tenker forfatteren? Er det noe der for meg? Og ikke minst; er det ei bok jeg bl.a. kan anbefale til de som deltar på mine sporkurs?

Jeg blar gjennom boka og stadfester at her er det mange fine bilder – mest av spaniels, men det er også gledelig mange andre raser representert. Layout er oversiktlig og innbydende. Med andre ord; førsteinntrykket er veldig bra.

Innhold
Boka handler altså om spor og opplæring av sporhund. Første kapittel overbeviser oss om hvorfor sporarbeid er en super aktivitet for hunden. Videre får vi en meget grundig og lettforståelig definisjon av hva spor er. Så kommer litt generell informasjon om hunden, hundehold og rasevalg med hensyn til egnede sporhunder. Et kapittel er viet føreren og dennes oppgave som lærer og tilrettelegger, og om hvordan man kan bli en god sporhundfører. Det blir også gitt gode råd om utstyr til hund og til selve sporlegginga.

To fyldige kapitler handler om sporopplæringa fra starten til videre arbeid og utvikling av hunden. Vi blir presentert for mange metoder og forskjellige måter å jobbe på. Her har forfatteren tatt utgangspunkt i folkefot (dvs bruksspor) siden dette jo ligger i bunnen av alle spor som er laget av mennesker. Blodspor har fått et eget kapittel og til slutt får vi vite litt om sporprøver.

Konklusjon
Boka er oversiktlig og godt illustrert både med bilder og figurer. Forfatteren har et godt språk uten unødvendig bruk av fremmedord, noe som både gjør boka lettlest og lett tilgjengelig for alle.

Treningsmetodene som er beskrevet er tuftet på positiv innlæring – noe som bør være ganske opplagt, siden man ikke kan ”banke” en hund gjennom sporet. Det er hunden som har nesen, så her handler det om å samarbeide.

Faglig sett er boka solid. Den går passe dypt inn i emnet for å gi leseren god forståelse og kunnskap for å kunne trene hunden til å bli en god sporhund. Det er merkbart at forfatter har meget god teoretisk og praktisk bakgrunn i emnet.

Boka vil fungere meget godt for nybegynnere, men her er det også mye å lære for dem som har holdt på ei stund. Man får ideer man kan spinne videre på for å gå enda mer i dybden når det gjelder sportrening. Her er det tips og gode råd å ty til om det butter imot, og det kan være godt å ha om man kjører seg fast. Dette er ikke ei bok man leser en gang og så ”ferdig med den”. Denne fortjener en plass i bokhylla.

- Og ja, jeg kommer til å anbefale den til ”mine” sporkursdeltakere.


 

Inger, Inger, Inger!!! Halleluja!....Veeeeelidig bra bok!!

..og eg e berre komt halvvegs. Har skumma gjennom og lest litt her og der, men no finlest til midten omtrent! He en følelse av at dinne blir en "bibel" slik som Järverud/Klinteberg si bok "Din hund" har vore! :-)

Boka er lett å lese og forstå. Den formelig oser av erfaring og...(leiter etter et ord her..skal sei ta når eg finn det;.-) gir likevel grundig informasjon. Denne boka kjem eg til å bruke som oppslagsverk, problemløysar, og ikkje minst treningsinspirasjon! Eg mistenke at du har fått med ALT...bortsett frå kanskje "yrkeshemmeligheiter" som plommekasse til konkurrentane på sporprøver.

Saknar bilde av ei treningsdagbok...eller ka med å følge opp med å lage ei sånn som vi andre kan kjøpe og fylle inn i??
Superbra forklaring på vitring og luktmolekyl!

Ha en fin dag vidare!:-) Eg må spa fram bilen og kome meg ut eit ærend.
Klem frå Silje!

Silje Hatlen (ettersøksdommar) på facebook