Hestene

Siden ble oppdatert 19.09.2010 18. september 2010
Dølahoppa vår, Glomdøla, fikk 2. premie og ble nr. 1 i kvalitet på hennes deby på utstilling
Det startet med kjøreprøve i går kveld der hun fikk 40 av 50 oppnåelige poeng og absolutt godkjent. I dag ble hun stilt sammen med fem andre hopper i sin klasse på Stav i Gudbrandsdalen, og to av dem ble plassert i kvalitet.

10. september
Sjur trener på pløying med Augusten og Glomdøla
 To hester er hentet ned fra fjellet; vallaken Augusten som fikk sitt navn da han ble født 1. august. Han kalles nå for Spretten etter at han som helt ung var ganske så spretten. Så har vi nede hoppa Glomdøla som har føll i år. Det heter Julius - da det er født i juli. Glomdøla skal på utstilling med kjøreprøve neste helg. Foto og medhjelper: Tone Reinsnos Knutsen.

 

Gamle Skarlinn er borte, men i steden har vi fått ei ny hoppe, Glomdøla. Her er hun ute på en treningstur sammen med vallaken vår, Augusten.

Hestene er først og fremst en hobby - men de kan også brukes til alt slags arbeid.
Pløying høsten 2006

Kanefart med 4H-ere i sleden januar 2007

Trening fremfor den årlige turen med hest og slede til Røros 2007

Hestene på gården:
På gården var det alltid hest til traktoren gjorde sitt inntog rundt 1960. I 1976 fikk Sjur sin første hest. Det var den brune dølahoppa Haugsterna. Senere beholdt han et svart hoppeføll etter denne, Morken Kari. Morken Kari var etter hingsten Morken. Hun fikk 2. premie på utstilling. Morken Kari fikk mange føll. Sjur beholdt ett av disse, hingsten Morkmin som fikk sløyfe som toåring.

Etter Morken Kari ble solgt kjøpte Sjur den halvt år gamle svarte hingsten Skaregut etter Spjotind og Skarlinn. Han fikk sløyfe som eitåring. Skaregut skadet seg og måtte senere slaktes.

Sjur liker å trene unghester, så han hadde hingsten Skarprins her til trening og på fôr til han ble solgt til Sauda ett år gammel. Skarprins er etter Vossasvarten og Skarlinn. Han ble spiss av treårshingstene på Biri 1999. Oppdretter er Arne Skartun.

Blåen er en meget snill og godmodig hest. Han brukes fremfor ulike sleder og vogner og han brukes til vedhogst i skogen. På bildet over hjelper han til med å kjøre inn den to år gamle, svarte hingsten Ottomann. Han ble solgt til Hardanger. Nå kom den blå dølehingsten Kvartind til oss. Han var da over to år gammel. Kvartind er etter Vossasvarten og Blålilja. Kvartind kalles til daglig for Blåen. Her er Sjur og Blåen i Fortun og kjører brudeparet Linda og Frank i den nyoppussede trilla.
Blå dølehester er ikke vanlig. Den korrekte betegnelsen på denne fargen er avblekbar svartskimmel. Føllet blir født svart men får etter hvert som årene går flere og flere hvite hår og skifter derfor farge til blå og senere blir hesten helt hvit. Her stiller Tone Reinsnos Knudsen opp Blåen eller Kvartind som han heter på papiret. Den nye hesten Sjur trente var en borkete dølehingst, Ottavind - kalt Borken, etter Isvind og Skarlill. Borken er solgt til Gjøvik og har det som plommen i egget der.

Hodestudie av Blåen. Stilig farge - ikke sant? Og dessuten en meget snill og god hest som brukes til alt fra riding til kjøring med alle slags vogner og redskap.

Den nye hesten på gården ble "Rauen" - eller på papiret Berjeblesen. Han er etter Brennerauen og er født hos Nils Berge, Fåvang. Rauen er en meget nervesikker og snill hest. Han debuterte på åringsutstillingen på Lom og fikk der sløyfe. det deltok 11 ett år gamle hingster - 6 av disse fikk sløyfe. Rauen ble ikke plassert i kvalitet. 2 år gammel ble Rauen stilt på nytt - men fikk ikke sløyfe. Han kunne bl.a. vært noe høyere. Rauen er nå solgt til Verdalen.

For tiden har vi også hoppa Skarlill her hos oss. Hun tilhørte nå avdøde Arne Skartun. Så har vi en hingst etter Skarlill som nå er snart 2 år gammel. De tre hestene blir brukt en god del til kjøring - både til en og to spann. De får også prøve seg med ulike redskaper.

Jolaftan 2004
Vi kjører med hest rundt Gaupne
Sjur kjører ved med Blåen

Vesle jolaftan 2005
Vi henter juletreet med Blesen

Trening til 17. mai kjøring tidlig mai 2006
Legg merke til hvor hvit Blåen har blitt! Sammenlign med det øverste bildet av han der han kjører tospann og er mest gråsvart.

Blåen og sjur har vært med på Røros-martnan med Sør-Trøndelag kjørelag fire ganger. Her er det bryllupskjøring i Luster sommeren 2006
Skarlinn med føllet Augusten 2006
Navnet fikk han fordi han er født så sent som 1. august
Augusten i farta

NM-brukshestkjøring på Kaupanger 2006
Blåen og tone debuterer med Sjur som hjelpekusk

Sjur debuterer på brukshestkjøring på pokalkjøring dagen før NM-brukshest.
Her er det stopp i bakke.

Foto fra NM i brukshestkjøring og skogshestkjøring 2006:

Link til skogshestbilder: http://www.eurofoto.no/show_album.php?aid=1237319 

Link brukshestkjøring hest: http://www.eurofoto.no/show_album.php?aid=1237510 

Link: Brukshestkjøring - junior: http://www.eurofoto.no/show_album.php?aid=1237578 

Link brukshestkjøring - ponny: http://www.eurofoto.no/show_album.php?aid=1237604 

Foreningen Arbeidshesten
Inger har vært redaktør for det landsdekkende bladet Arbeidshesten i 7 år fra 2001 og ut 2007.