Hagen min
Skomakerens barn går uten sko... ... og landskapsarkitektens hage er ikke spesielt mye å skryte over...
Men her er en slags dagbok over hagen min, laget mest for meg selv.

Hagen min skal først og fremst være trygg og funksjonell for både oss og hundene - inkludert valper.
Så ønsker jeg en lettstelt hage med herdige planter.
Jeeg vil ha en frodig og spennende hage. Litt ugress er tegn på trivsel og liv.
Og det gjør ikke noe om hagen er litt vakker også....

 

Spaniel siden 1974
Springer siden 1984

Sist oppdatert:
10 juli 2013

                   


JANUAR
 


Utfordringen:

Samle bilder av flest ville blomster som vokser i Norge.
En farge pr. år.

Trykk på bildet for å komme til bildene.

Vi startet med de hvite i 2009

Gikk over til de gule i 2010

Så de røde og blå i 2011

I 2012 var det andre farger enn hvitt, gult, rødt og blått + de uten blomster - men ikke gress mm. Vi ble ikke ferdige i 2012 så vi fortsetter i 2013.

 

 

 
 

 

 

 

 

 

Januar - kaldt, mørkt, trist....
Men vrihasselen er på sitt mest dekorative nå om vinteren
Porten ut på gårdsplassen blir plutselig veldig lav...
Sitteplassen er dekket av et 80 cm tykt snølag Den gamle syrinen som står ved inngangen blir dekket av et hvitt teppe
Lav januarsol bare i noen få minutter før sola forsvinner bak fjellet Molden Gjerdet er ca. 1 meter høyt...
 
Det er slutten av januar. Vi har fått mye snø og sola har endelig klatret over fjellet Molden slik at vi får lenger solgang. Men fremdeles kommer sola sent og reiser tidlig på grunn av alle de høye fjella.  

FEBRUAR
 
Februar, sola står høyere på himmelen og mesteparten av snøen har heldigvis pakket seg. Kalde dager kan vi gå oppå snøen. Alle husa på gården sett fra syd. I bakgrunnen den "nye" kirka som er bygd i 1907. 

MARS
 

Å kombinere hage og et aktivt hundehold er ikke like enkelt. Når man har valper og slipper disse ut i hagen, ser det ut som en flokk elefanter som har gått løs i hagen i et par timer. Men hageinteressen er der. Målet er en hage som både er til glede for øye og som tåler aktiv bruk av både hunder og barn. Her er hagen min gjennom året. Jeg skal prøve å ta bilder av de fleste hageplantene mine og skrive litt om dem. I Gaupne er det varmt om sommeren, men det er en ganske ustabil vinter med dårlig snødekke, mye is, mye stein i jorda (mager jord) og mange busker sier takk for seg på grunn av tidlig vår mens marka ennå er frossen.

 

Bildet til venstre er tatt i mars. Som dere ser har jeg startet å vaske spilegjerdingen. Vi får veldig mye grønske på alt treverk, og det ser jo ikke spesielt vakkert ut... Alpeklematisen virker helt død - men snart blomstrer den for fullt!

 

Snøklokkene (Galanthus nivalis) er de første som titter opp om våren. De tåler mange kuldegrader mens de ennå står i blomst. På nordsida av huset er inngangspartiet og her er det plass for at hundene kan få boltre seg fritt på den store plenen. Det kan være mange her til tider... Her er det noen store bjørker og flere store rogner. Det som vokser her må tåle aktiv bruk.

Da vi har fått en barnehage med 100 barn line ved siden av oss, er det nå satt opp gjerde og en levegg mot veien for å redusere på bjeffing opp mot veien. Bilde kommer!

Vrihassel (Corylus avellana 'Contorta') er på sitt vakreste om vinteren før den får blader. Når bladene kommer ser den ut som om den er full av lus med sine krøllete blader... Vrihasselen min er ganske stor, over 2 meter høy. Scilla (Scilla verna) er en av de første løkplantene som kommer og en av de få som trives i min hage. Tulipaner, påskeliljer og crocus vil ikke blomstre...

APRIL
 
En av de første staudene som kommer i bedet mot vest er denne forglemmegei-lignende stauden som heter vårkjærminne (Omphalodes verna).  Den sprer seg utover med krypende stengler. Sent i mai kommer perleblomsten (Muscari), en vakker liten løkplante. Hvilken art jeg har er jeg ikke sikker på. Den står litt kummerlig plassert under klokkebusken som starter å blomstre med tunge grener før perleblomsten er avblomstret. Så ikke perleblomsten våren 2013. Har de frosset???

MAI
 
Inngangspartiet. Jeg har dobbel port og på den ytterste porten står ringeklokka. Å ha hunder på den siden av huset som inngangen er, er i utgangspunktet en dårlig løsning. Men slik ble det bare... For at besøkende skal slippe å først gå inn til hundene for å ringe på, ble klokka flyttet på ytterste porten. Høsten 2005 la vi nye steiner i inngangspartiet i kombinasjon med eksisterende naturstein. Bjørka på bildet kom av seg selv like etter at vi bygde huset i 1986.
Siden hundene går i denne delen av hagen, er det lite planter her og de få blomstene som er her vokser i potte.
På det ytterste gjerdet vokser det en alpeklematis (Clematis alpina). Den blomstrer for fullt i slutten av mai/begynnelsen av juni og har nå begynt å vokse opp i bjørka - noe som kan skimtes som blå blomster oppe blandt bjørkeløvet. Om høsten blir den full av store frøstander som ligner hårballer.
Alpeklematis er en herdig og hurtigvoksende klematis som trenger minimalt med stell. Når den blir for stor kan jeg skjære den helt ned. Samtidig kan jeg male gjerde. Den jeg har nå ble vel plantet i 2004. På sydsida av huset er en litt mer prydhage. Her har jeg to små epletrær, en sitteplass, solbær m.m. Hagen er innrammet av busker og våren 2006 satte vi opp et enkelt gjerde her slik at hundene kan være med oss uten å løpe opp i veien.
Epleblomsten er utrolig dekorativ. På sydsida vokser også gullbusk (Forsythia). Hvilken art vet jeg ikke, da jeg har fått den som avlegger. Gullbusken er den første busken som blomstrer i mai.
Her er sydsiden av hagen med det nye gjerdet. Siden det er noen stauder på denne siden og gjerdet er lavt, får ikke hundene leke vilt her og være her uten tilsyn. Dette bildet er gammelt og fra ca. 1997. Skal ta nytt bilde som viser hvordan det ser ut nå. bl.a. har den lille syrinen midt i bildet blitt diger og må fjernes... Og sitteplassen i syd. I bakgrunnen noen kraftige busker av vanlig søtmispel (Amalancher canadensis). De store stenhellene som ligger her kommer fra et gammelt sel på stølen Seljeset. Under hellene trives mauren.... :-( Trollhasselen har nå blitt kjempestor og burde egentlig beskjæres.
Gullkorg (Doronicum orientale) er en av de første staudene som kommer. Dette er en gammel staude.
På vestsiden av huset er det et staudebed m.m. Her er det lite med lekende hunder...
Stauden vårvortemelk (Euphorbia polychroma) er nyinnkjøpt våren 2006. Den står på vestsiden av huset. våren 2013 så jeg ikke snurten av denne stauden lenger.
Vestsiden av huset er som en liten jungel. Under den broketbladede kornellen vokser kjempekonvall og gullkorg. Her må det ryddes noe til neste vår.... Denne lille stauden klamrer seg fast mellom husveggen og de store steinhellene i syd. Jeg tror den ble tatt med hjem fra Gøteborg-området der den vokste på steinene av en gammel borg. Navnet er murtorskemunn (Cymbalaria muralis). Den frøst ut vinteren 2009-2010.
I kirsebæret i syd (som ikke trives i hele tatt og som knapt kommer med et eneste bær) vokser en klematis som blomstrer nå i slutten av mai. I 2013 oppdaget jeg at den har sådd seg selv og vokser nå opp ved siden av den store kjeglegrana. Jeg er ikke sikker på hvilken art/sort det er, men det kan være en foredlet sort av alpeklematis. Men blomstene er nesten 2-3 ganger så store og mye åpnere i formen. 
Jeg har noen busker av sibirkornell (Cornus alba 'Sibirica') som har knallrøde grener om vinteren. Men også blomstene som kommer i slutten av mai er ganske så dekorative og bærene blir blåaktige. Enda bedre liker jeg gullkornellen. Den er frisk og frodig. Alle syrinene mine er av den gammeldagse, rotekte sorten (Syringa vulgaris).. De fleste er lilla i ulike nyanser, men jeg har også en enslig hvit en. Syrin dufter fantastisk i slutten av mai-begynnelsen av juni.

JUNI
 
Og hekken vokste kjempehøy....
Det er nesten umulig å se huset fra gårdsplassen :-)
Syrinene som står bare i sand stortrives og er fulle av blomster.
Under kirsebærtreet vokser det også markjordbær (som jeg har plantet der i fjor). Jeg håper å få noen søte jordbær i vår, men da må jeg nok huske å vanne.
 

Bildet til venstre er gammelt og er fra FØR vi fikk opp gjerde.

Tuntreet vårt er en stor, gammel alm (Ulmus glabra).
Almen frøys vinteren 2012/2013 da det var ekstra kaldt og mange trær og busker frøys i hele Gaupne.

 

Tidlig på sommeren står treet fullt av frø, men ennå uten blader. Men det er ikke lenge til før det "snør" almefrø og det spirer opp små almetrær både her og der.
Klokkebusken er på sitt vakreste nå. Hvilken sort jeg har er jeg usikker på, men jeg tror det er roseklokkebusk (Weigela florida) Plenen på nordsiden av huset med den store hengebjørke og rognene langs innkjørselen. Her er det fint for viltre to og firbeinte og her kan det trenes utstilling og lydighet - men pass deg for hullene til Vezla! Her er det nå satt opp et gjerde. De små rognspireane opp mot veien har blitt store og kraftige.
Et gammelt, sprukket melkespann kan brukes til så mye... Broketbladet kornell (Cornus alba 'Variegata') gjør seg godt mot det røde huset. Den kommern okse sent med sine vakre blader. Den busken som stod på vestsiden av huset har dødd, men jeg har en avlegger opp mot veien.
Tidlig i juni begynner vivendelen å blomstre (Lonicera periclymemum). Den kommer først helt oppunder takutstikket der det er lunt og varmt. Og den holder uroen vår fast med et mykt grep. Det gamle uthuset har fått stå. Her trives humla (Humulus lupus). Dette bildet er tatt helt i starten av juni. Snart er humla mange meter høy.
Sibirvalmue (Papaver nudicaule) trives i det tørre staudebedet.
Den har blomster fra rent gult til skarpt rødoransje.
Bedet mot vest. Her står en stor kjeglegran, en viltvoksende bregne, klokkebusken m.m.
Blomstrende sibirkornell mot en bakgrunn av lilla syrinblomster. Blomstene er like flotte mot blå himmel. Nå blomstrer også den andre cornellen min med grønne grener. Det er kanskje vårkornell.
Gentspirea (Spirea x vanhouttei) blomstrer i midten av juni. En hage er til for å brukes. Nå er det grill-sesong!
Hagen på sydsiden er nå på sitt vakreste med blomstrende spirea og sibirkornell. Snart kommer lupinene og gjør vaktskifte. Se bilde av samme hageparti under mai måned! På nordsiden trives blomstene i potter under den store bjørka. Siden hundene er mye på denne siden om sommeren, må alt dyrkes i potter for å unngå at det blir trakket flatt.
Vivendelen er på sitt vakreste og duften er intens. Men Sjur begynner å bekymre seg for de lange slyngende stenglene som søker seg inn mellom bordene under takutstikket. Inngangspartiet med den store bjørka og alpeklematisen.

Nå i midten av juni er syrinen på hell, kornellen og gentspireaen har også sett sine beste dager. Det er egentlig bare lupinen som er på topp nå samt den ene lave klokkebusken jeg har. For å se hva som blomstrer i andre hager på denne tiden og få ideer til ha jeg kan bruke for å fylle opp i denne blomsterfattige perioden, ser jeg hva som blomstrer i andre hager i Gaupne. 

Bortsett fra helt lave stauder (som krever for mye luking til at jeg kan ha det...) samt utplantingsplanter og sommerblomster, er det ganske tomt akkurat nå. Skogskjegg står som hvite spir. Jeg har også skogskjegg, men siden min står på nordsiden på huset går det minst ei uke til den blomstrer ennå. Så blomstrer rhododendron. en fantastisk plante, men min stakkars ser ut til å lide av alle de sykdommer og mangler som en stakkars rhododendron kan få.... Må prøve å gi den litt bedre voksevilkår. antar at jorden blir for steinete og mager...

Men jeg må prøve å plante noe nytt til neste år som blomstrer nå i begynnelsen og i midten av juni!

 

De første lupinene kommer tidlig i juni. I midten av juni er det lupinfest i hagen! De vanligste lupinene er blå, men jeg har også noen mørkt lilla (ikke på bildet), blå og hvite, rosa, rosa og hvite og jeg har også hatt gule - men vet ikke om det er noen igjen av dem. Lupinene mine er dyrket frem fra frø, så det er ikek så rart det blir mange farger, men med blått som dominerende farge.  

JUNI
 
I hagen har jeg noen liljer som jeg har fått som avleggere. En gammel sort som jeg ikke er sikker på navnet på. De blomstrer i slutten av juni og i begynnelsen av juli. De ligner på safranliljer (Lilium bulbiferum var. croceum) da de er klart oransje uten prikker og uten yngleknopper i bladhjørnene.
Jeg har også en stakkars, gul daglilje (Hemorokallis lilioasphodelus). Den står ganske så kummerlig til bak de kraftige lupinene, og skal flyttes til høsten eller neste vår. Denne stauden med blå klokker er en av mine favoritter, men jeg klarer ikke å huske navnet på den i farta.... :-) Den er super i buketter, spesielt sammen med rosa peoner!
Jeg har verdens vakreste pioner, men da de ble plantet med en gang huset ble bygget og lenge før hagen var "ferdig" står de nå litt for gjemt bak klokkebuskene. Men peoner er ikke enkle å flytte for da vil de ofte ikke blomstre på flere år etterpå... Er ikke sikker på arten, men det kan være silkepion? I syrintreet vokser klatrehortensia (Hydrangea anomala ssp. petiolaris) oppetter stammen. Den fikk seg en knekk i vinter, men siden mesteparten av stammen fremdeles var i live, kommer det nå nye grønne skudd og noen blomsterklaser.
Jeg har ikke så mange roser i hagen. Men jeg har faktisk en villrose som står i gjerdet mot der hestene pleier å gå. Jeg synes den enkle blomsten er utrolig vakker. Så har jeg en gammel, gul rose som jeg tror heter kinagullrose (Rosa hugoni) for det er en buskrose som blomstrer tidlig og uten duft og den trives på litt tørre steder.
 
Så begynner fagerfredløsen (Lysimachia punctata) å blomstre. Et forhatt ugress av mange, men jeg setter pris på dens livskraft!  

Juli
 
Tidlig juli sommeren 2013. Safranliljene er virkelig flotte i år! De er dessverre de eneste som setter farge på sørsida av hagen...
 
Riddersporen ble også flyttet i vår og er derfor lavere enn normalt, men den skinner virkelig med sin vakre blå farge. Dessverre har de vakre riddersporene dødd ut. På nordsiden av huset, der det knapt er verken sol eller jord, blomstrer en stor sjogskjegg. Den blomstrer senere enn i hagene rundt omkring, for her ligger en stor haug med snø som smelter sent på våren.
Roser er egentlig ikke min spesialitet, men denne lille rosen kjemper en tapper kamp mellom alle lupinene. Under kirsebærtreet har jeg plantet en klatrerose, Flammentanz. Den lider også av gjerdet som akkurat er satt opp her, av alle greinene til kirsebær treet, lite gjødsel osv. Så den har ganske så gule blader og har også fått bladlus..... Her må livredding til når det blir vår!
Denne rosen står også under kirsebærtreet...... Dette er en gammel rose med meget sterk duft! Skal lete opp hva den heter. Når det er fullt av hunder på besøk er det godt å ha nordsida av hagen der hundene kan få leke fritt på den store plenen her.
Det er så varmt at hundene har fått sitt eget badebasseng.... Det er bare på nordsiden av huset det er mulig å oppholde seg og sove siesta....

2013: Inngangspartiet. som hundeeier og som oppdretter har jeg mange grinder. De er kort og godt et MUST. Skulle jeg ha bygget på nytt i dag hadde selve inngangsdøra vært hundefri. I dag står ringeklokka på ytterporten slik at de som er redd hunder ikke dør på seg av skrekk når de ringer påå og hundene kappes om på komme først.
Planten som vokser ved porten er alpeklematis. Utrolig hardfør med stor voksekraft. Den er et vakkert skue når den blomstrer med små, blå blomster på forsommeren og den har vakre frøballer. Bjørka kom av seg selv etter at vi laget den lille muren. Jeg elsker trær - selv om det blir mye løv og bjørkerakler.

 


2013: Kjeglegrana har blitt DIGER og er vakker når den pyntes med lys til jul. Den gamle spireaen som stod SÅ i veien da vi bygde huset i 1986 lever ennå - men synger nå på siste verset..... Der vokser det nå er virkelig kraftig klatrehortensia. Så har det kommet en vill bregne i muren. En ormetegl?
 

2013: Sørsida av huset. I vår ble det dårlig med beskjæring så buskene dekker helt gjerdet.
Den LILLE syrinbusken midt i bildet har blitt alt for stor og skal fjernes i høst. Her har vi et helt skjermet hagerom.
 

2013: Vi har fått barnehage i nærheten med 100 plasser og alle foreldre leverer sine barn med bil morgen og kveld. Det blir MYE trafikk på veien forbi eiendommen vår. Og midt på dagen er barne ut og går i "flokker" For å hindre bjeffing opp mot veien har jeg satt opp et indre gjerde og en skjermende levegg der vi også kan sitte ute. Her skal jeg plante slik at det blir mer liv og farge.
Gjerder er et must å ha når man har hund. Store plenflater uten "løse" busker som gjør det vansklelig å slå og som gjør at plenen kan brukes til lek og opphold, er et annet must. Så må plenen skjermes.
 

2013: På sørsida av huset plantet jeg en vrihassel som lenge stod og sturet. Så var det en liten ponni som klødde seg på den så den ble delt i to.... Nå vokser den som ugress og tar for stor plass. Jeg må vel krype til korset og stamme den opp.... Ellers har jeg en jobb å gjøre mellom hellene. det er FINT med hage for man blir aldri arbeidsledig!

 


August
 
Har to typer epler i hagen, discovery og aroma. I år bugner trærne av epler!
Sibirkornellen har fått dekorative, blå bær. Tigerliljen blomstrer villig. typisk for denne liljearten r de små, prikkete blomstene og ikke minst alle yngleknoppene som sitter i bladhjørnene.
Den store stauden, Ligularia....?, blomstrer. Den fikk en litt hard medfart da vi satte opp gjerdet i vår og kirsebærtreet over har alt for mange greiner (der det også sitter fugler og skiter), så den kommer ikke til sin rett. Må prøve å få tynnet kirsebærtreet hardt til våren! Noen tigerliljer lener seg over gjerdet.

September
 

Oppdager at jeg ikke har tatt et eneste bilde fra hagen i september...
Det vi gjør er å plukke inn siste rest av eplene. De smaker HIMMELSK!

 


Oktober
 
Høstasters i flott blomstring.
I år har de ikke vært så plaget av meldugg, heller.
Syrenen har kommet med store, dekorative frø
Hadde håpet å få tatt et flott bilde av de store ballene med frø på alpeklematisen, men siden det bare regner har ikke ballene blitt så fine i år og de løser seg nå opp.... :-( Der jeg skar alpeklematisen litt tilbake sent i sommer, kommer det nå nye skudd med BLOMSTER! Litt ut av dato, for å si det pent.

November
 
Det ble ikke tatt noen bilder i hagen denne novemberen, men vi fikk et snøkast og noen dager med frost.  

Desember
 
Sjur har snekret en plantekasse til meg, slik at det blir lettere å holde unna ugresset og slik at plantene kommer litt opp fra bakken og gjør arbeidet lettere for en vond rygg. Kassen er 1 x 1,5 m, er plassert med takheller rundt (men inni er det hull rett ned mot bakken) og høyden er 30 cm.Temperaturen er rundt 8 grader og det har regnet i snart en måned. det er ikke så mye som minner om julestemning! Endelig kom det julesnø! Men dessverre har den en tendens til å reise like fort som den kommer....

Noen bilder av potteplantene mine